Dodaj do ulubionych

cykle bezowulacjne

20.06.05, 10:05
Witam,
pisze w imieniu mojej znajomej która nie ma odstępu do netu,
moja znajoma jest od sześciu lat mężatką, od ponad dwóch intensywnie starają
sie o dzidzie,
przedtem nic ich niepokoiło ponieważ obydwoje rzadko sie widują( praca) i
tłumaczyli to sobie właśnie tą sytuacją,
od ponad dwóch lat intensywnie starają sie o dziecko i... niestety nic z tego,
trzy miesiace temu znajoma zmieniła lekarza i ten nowy stwierdził ze ma cykle
bezowulacyjne, oczywiscie nie wiadomo czy to jedyna przyczyna.
pamietam kiedyś na tym forum był taki wątek ale niestety nie mogę go
odnaleźć.
chciałabym uzyskac informacje o cyklach bezowulacyjnych, o sposobie ich
leczenia i dosłownie o wszystkim co sie z tym wiąże,
bedę bardzo wdzięczna za informacje,
pozdrawiam
-
Obserwuj wątek
    • annalalik Re: cykle bezowulacjne 20.06.05, 10:07
      Moze warto by lekarz zalecił leki wywołujące owulacje? Tak sie standartowo
      postepuje. Ja biore od tego cyklu CLO (cykl ostatni bez owu a jesli owu jest to
      marna ilosc pecherzykow) i mam nadzieje ze pomoze - powiem w środe bo ide na
      usg.
    • gosia766 Re: cykle bezowulacjne 20.06.05, 10:09
      cześć

Ja też miałm cykle bezowulacyjne i to sie leczy mi lekarz przepisał CLO i
      narazie jest wszystko w porządku, tak wieć lekarz powinnien zrobic twojej
      koleżance wszystkie badana i pzrepisać jakieś tabletki na stymulację owu
      • espressoo Re: cykle bezowulacjne 20.06.05, 10:13
        dziewczyny, skąd wiadomo, że sie ma cykle bezowulacyjne, czy sa jakies objawy?
        czy dopiero usg oze to wykryc?
        • gosia766 Re: cykle bezowulacjne 20.06.05, 10:16
          ja sied omyślałm bo w ogóle śluzu nie miałam i miałm bardzo skapy okres prze 3
          dni, wieć posząłm do lekarza i poprzez usg sie potwierdzło, także podobno sa
          główne objawy
        • annalalik Re: cykle bezowulacjne 20.06.05, 10:18
          Usg przede wszystkim a poza tym: brak objawów śluzowo - temperaturowych, brak
          odczuć w jajnikach (nie kłuje nic, nie boli w dole brzucha).
          • espressoo Re: cykle bezowulacjne 20.06.05, 10:51
            a usg trzeba zrobic w jakims konkretnym dc? ja robiłam w 23 i nic mi lekarz nie
            mówił, tylko tyle ze wszystko wyglada raczej ok. Ale konkretnie o cykle
            bezowulacyjne nie pytałam.
            • annalalik Re: cykle bezowulacjne 20.06.05, 10:55
              usg najlepiej zrobic w okolicy 14 - 15 dc - jesli beda jakiekolwiek pecherzyki
              to bedzie je widac a jesli byla juz owulacja to tez lekarz to rozpozna. Jelsi
              nie ma owulacji to wtedy jajniki beda uśpione. Ja mialam ostatnio usg w 14 dc i
              bylo dobrze widac ze cykl bedzie bez owu - zreszta sama to czulam (znaczy sie
              nic nie czułam)
            • gosia766 Re: cykle bezowulacjne 20.06.05, 10:56
              usg powinnaś robić gdzieś od 10dc, lekarz musi zobaczyć czy rozna pęcherzyki i
              później pękają, także 23dc wydaje mi sie że jest za późno, bo przeciez to już
              po owulacji teoretycznie
              • kocio-kocio Re: cykle bezowulacjne 20.06.05, 16:38
                > usg powinnaś robić gdzieś od 10dc, lekarz musi zobaczyć czy rozna pęcherzyki
                i
                > później pękają, także 23dc wydaje mi sie że jest za późno, bo przeciez to już
                > po owulacji teoretycznie

To zależy. Od długości cykli przedewszystkim.
                Owulacja zazwyczaj jest na 11-16 dni przed końcem cyklu.
                Warto mierzyć temperaturę i się obserwować.
                • mamawikusia Re: cykle bezowulacjne 21.06.05, 09:29
                  Dziewczyny moja znajoma była wczoraj u lekarza i ten zapisał jej na
                  bezowulacyjne cykle Duphaston,
                  co o tym sądzicie?
                  • annalalik Re: cykle bezowulacjne 21.06.05, 09:39
                    na bezowulacyjne cykle to raczej stymulatory owulacji
                    CLO lub gonadotropiny...
                    Duphaston jest na:
                    bolesne miesiączkowanie
                    zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
                    endometrioza
                    wtórny brak miesiączki
                    nieregularne cykle miesiączkowe
                    czynnościowe krwawienia maciczne
                    poronienie nawykowe i zagrażające na tle stwierdzonego niedoboru progesteronu
                    niepłodność związana z niedomogą lutealną

Napewno nie na brak owu
                    • mamawikusia Re: cykle bezowulacjne 21.06.05, 15:00
                      też tak myślałam
                      i potwierdza sie moje zdanie o lekarzu do którego poszła moja znajoma, jak i
                      całej reszcie z drobnymi wyjątkami,
                      ja przeszłam przez wiele lat przez różne ręce,
                      jedne z nich okazały sie śmiertelne dla mojego Synka( brak wykrycia wady)
                      pochodze z Torunia.
                      dziękuje za odpowiedź
                      -
                      • annalalik Re: cykle bezowulacjne 21.06.05, 15:04
                        Zaglądnij tutaj: Lista dobrych ginekologów - Toruń

Moze znajdziesz dobrego lekarza!!
                        • gocha500 Re: cykle bezowulacjne 21.06.05, 17:48
                          kurcze u mnie jak do tej pory to kazdy gin nie chce mi stymulowac
                          owu!!!!!!!!czemu do jasnej cholery?????!!!!!!!nawet ten do ktorego ostatnio
                          chodze bo widze ze kompetentny facet,ale on zas sie boi ze przestymuluje i beda
                          torbiele!!!wrrrrrrrr
                          i do kogo sie tu udac?????
                          • beettinna Re: cykle bezowulacjne 28.07.05, 14:47
                            Dziewczyny czy coś u Was "ruszyło " z tą owulacją?ja się dowiedziałam że też
                            mam takie cykle ale dostałam tylko duphaston!

co u Was?czy coś się zmieniło na lepsze?
                            pozdrawiam
                            • misia_7 Re: cykle bezowulacjne 28.07.05, 14:55
                              No właśnie, temat na czasie ;-(((
                              niewykluczone, ze mnie też to dotyczy...
                              Na to raczej nie pomaga Duphaston...
                              Jak się raz na jakiś czas zdarzy taki cykl to podobno norma , gorzej jak prawie
                              każdy jest taki...
                              Beettinnko, a co u Ciebie?
                              • wij-drewniak Re: cykle bezowulacjne 28.07.05, 15:12
                                Dziewczyny, napiszcie czy po badaniach hormonów da się stwierdzić brak
                                owulacji? pewnie zadaję bardzo naiwne pytanie... Mam zlecone FSH, LH, E2 i PRl
                                w 2-5 dc oraz P, T i PRL w 21-23 dc. Czy te badania coś mogą pokazać, poza
                                ewentualnymi odstępstwami od norm (zrobiłam pierwszą serię i jest OK).
                                • ola07 Re: cykle bezowulacjne 28.07.05, 16:20
                                  Z tymi odczuciami to bywa różnie, ja w cyklu który okazał się bezowulacyjny
                                  (potwierdzony USG),miałam silne bóle prawego jajnika i piękny i dużo śluzik
                                  płodny,za to marne tempki,więc gdyby nie usg i mierzenie temperatury, to
                                  byłabym pewna, że mam owulację jak nic,a tak to czeka mnie pierwszy cykl z Closad
                                  Pozdrawiam.
                                  • beettinna Re: misia 28.07.05, 16:38
                                    ja miałam ochotę zacząć w tym cyklu! przyznaję się bez bicia! ale ostatni okres
                                    (3ci po zabiegu)był naprawdę okropny-leciały mi okropne skrzepy-normalnie jak
                                    pod prysznicem stałam....okropność-tamte dwa były b.silne ale bez skrzepów,
                                    więc wolę chyba poczekać aż minie jeszcze cykl,bo po zabiegu różnie to jest,coś
                                    z moim endo nie za fajnie!
                                    a jak to było u ciebie z okresem ok wszystko?
                                    pozdrawiam
                                    • misia_7 Re: misia 28.07.05, 16:47
                                      ojej, to nie za fajnie ;-((( lepiej faktycznie poczekaj jeszcze trochę... U
                                      mnie z okresem jest normalnie, tyle , że cykle mi sie rozregulowały i czekam
                                      na owu cały czas, jest 17 dc, a normalnie w 14 dc było już po.. Dlatego boję
                                      sie , ze też z tych starań na razie nici...
                                      a byłaś na uSG sprawdzić co z tym endo? może to przez to zapalenie co miałaś??
                                      pozdrawiam
                                  • ktat Re: cykle bezowulacjne 28.07.05, 16:51
                                    a jak jest za wysoka prolaktyka tez sa cykle bez owu ??
                                    tak gdzies czytałam
                                    • beettinna Re: cykle bezowulacjne 28.07.05, 18:23
                                      zgadza się z tą prolaktyną ktat,ale ja mam podobno ok,wyszło-13, a po
                                      obciążeniu-31,5

misia-robiłam usg w 26dc i miałam endo 9mm,to nie za wiele w tamtym cyklu
                                      miałam 12.
                                      Mam wrażenie że ten okres może być po tym zapaleniu,lekarz z netu radzi
                                      odczekać jeszcze cykl bo po poronieniu różnie z tymi okresami jest.
                                      pozdrawiam

ps.wiecie może że skoro mam duphaston od 19dc do 25dc to mogę go w 1sszym
                                      miesiącu zastąpić luteiną?brać w takich samych dawkach?
                                      luteina zawiera 50mg a duphaston 10mg.
                                      • misia_7 Re: cykle bezowulacjne 28.07.05, 22:30
                                        Beettinnko, nie wiem czy możesz zastąpic luteiną ten Duphaston, ja bym to
                                        skonsultowała z lekarzem.. bo przecież byś musiała na chłopski rozum brać 1/5
                                        tabletki luteiny naraz , łatwo tu o brak precyzji.. ja nie wiem uncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka