Dodaj do ulubionych

Owu byla 1 października- u kogo jeszcze??

02.10.05, 23:20
witam,
to taki moj pomysl na watek dla starajacych sie. u mnie wczoraj byla owu(wiem
to z testow), przytulanko obowiazkowo tez bylo. czy jest tu jakas kobitka
ktora ma podobnie jak ja? razem bedzie latwiej czekac te dwa tygodnie na
testowankosmile)) pozdrawiamsmile))
Obserwuj wątek
    • martawie2 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 03.10.05, 07:13
      witamsmile u mnie tez była owu 1 października. mam nadzieje ze uda nam sie teraz.
      to mój 7 cykl starań o pierwszą dzidzię a pierwszy na clo. także zobaczymy.
      czekaja nas najgorsze dwa tygodniesmilepozdrawiam
    • anyamama Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 03.10.05, 07:30
      witam,
      goraco zycze powodzeniasmile)) przyznam ze to troche dziwne uczucie tak swiadomie
      starac sie o dzidzie, bo nasza coreczka byla "troszke" niezaplanowana, ale
      chyba wole miec kontrole nad aktem poczeciawink)) pozdrawiam cieplutko i pisz co
      u Ciebie.

p.s. u mnie 1 cykl staran, narazie wspomagany tylko wiesiolkiem, no i folikiem.
      testy ciazoweod Ewy czekaja sobie w laziencesmile)
    • askad2 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 03.10.05, 11:40
      U mnie tez była dwie kreski na teście owu o 10 w tym jedna troszeczke slabsza
      natomiast ok 17 juz były o jednakowym zabarwieniu no i oczywiscie przytulanko w
      sobotnią noc i niedziela , teraz czekamy , testy ciążowe od ewy czekają

kiedy zaczynacie testowąć?
    • anyamama Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 03.10.05, 13:09
      witamsmile)
      ja bede testowac 2 tyg po owu, w terminie miesiaczki czyli ok. 16. oj bedzie
      ciezko wytrzymac...cos czuje ze zrobie to jednak jakies 2 dni wczesniej...
      w kazdym razie juz z rozczuleniem zerkam na malutkie ciuszki w sklepach..wink)
      pozdrawiam i czekam na wiesci od was.

p.s. szczepilyscie sie przeciw grypie? ja postanowilam tego nie robic, bo
      wiecej przeciw niz za. pediatra mojej corki powiedziala ze jej zdaniem powinno
      sie zaczekac ok. 3 miechy po szczepieniu na staranka. a mnie sie zdecydowanie
      nie chce tak dlugo czekacsmile))
      • askad2 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 03.10.05, 13:38
        Ja sie nie szczepie a co do testowania to cos czuje ze ciezko bedzie
        wytrzymac smile
        • karina66 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 03.10.05, 19:52
          Ja się szczepiłam jakiś miesiąc temu.Owu była w piatek lub sobotę.@ powinna (a
          raczej nie powinna)przyjść 16.10.Mam zamiar zrobić teścik dzień później jak
          wytrzymam.

Karina
          • anyamama Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 04.10.05, 09:51
            witam,
            jak samopoczucie? ja wczoraj czulam sie dosc niewyraznie. jakies chorobsko
            probuje mnie zlapac. ale nie poddaje sie i jem czosneksmile)
    • anyamama Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 03.10.05, 19:52
      w ogole z tego co czytalam, to testy od ewy sa czulsze od ciazowych dostepnych
      w aptekach. w instrukcji jest napisane ze mozna je wykonywac juz po 11 dniach
      od owu. ale moim zdaniem lepiej poczekac do terminu @, zeby sie niepotrzebnie
      nie rozczarowac...
    • martawie2 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 04.10.05, 17:12
      czesc dziewczyny, jak tam samopoczucie? jescze kilka dnismile i wszystko będzie
      wiadome, tylko te kilka dni sa najgorszesmile Tak w ogóle to strasznie pobolewa
      mnie jajnik nie wiem czy to jescze bół po owulacji, bolał mnie tak do momentu
      peknięcia pęcherzyka a potem przestał i coś się znowu dzieje.
      trzymajcie się.
    • maggan76 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 05.10.05, 14:11
      Witam, jestem nowa na forum. Ja mialam owu tego samego dnia co i Wy smile
      Przytulanko bylo w piatek i w sobote, wiec czekam na rezultaty... Z jednej
      strony mam nadzieje (mam jakies dziwne bole brzucha w dolnej czesci - co mi
      sie chyba (przynajmniej nie pamietam) nie zdarzalo na 2 tyg. przed mies., a z
      drugiej strony jakos watpie, bo by za szybko poszlo (pierwszy miesiac takich
      prawdziych staran wink Juz nie moge sie doczekac testowanka tego drugiego
      (planowana @ 15.10). Pozdrawiam, Magda
    • marta76 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 05.10.05, 15:13

wg kalkulatora u mnie chyba była od 29 do 4 pazdziernika.Przytulanko było w 11
      dc (na dziewczynke) czyli 4 dni przed i wczoraj (ostatniego).Zobaczymy jak
      będziesmileTestuję się dopiero koło 16 pazdziernika.Dodam,ze pokusiłam się o
      wykonanie pre-testu w 18 dc (bo niby wykrywa 6 dniowa ciaze) i nic nie wyszło.
      • anyamama do Marta76 05.10.05, 15:25
        witaj,
        zaden test nie pokaze Ci ciazy tak krotko po zaplodnieniu. owszem, wykrywa 6
        dniowa ciaze, ale ciaza zaczyna sie tak naprawde od momentu zagniezdzenia
        jajeczka w macicy(co nastepuje ok 7 dni po zaplodnieniu.). a wiec testy
        wykrywaja ciaze jakies 13 dni po zaplodnieniusmile) tazke nie trac nadziei!
        trzymam kciuki za was dziewczyny..
        skad w ogole jestescie? ja z Łodzismile)
        • martawie2 Re: do Marta76 05.10.05, 20:29
          ja jestem z poznania, czy któras z was też może jest z tych okolic?smile
        • maggan76 Re: do Marta76 05.10.05, 21:23
          Z Polski z W-wy, a mieszkajaca w Sztokholmie
    • marta76 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 05.10.05, 21:22

KOchane jesteście dziewczyny:0Rzeczywiście nie pomyślałam o zagnieżdzeniu!!!I
      wykreślam z myśli sentencje nadzieja matka głupich.Jakas nadzieje mam nadalsmile
    • juja2103 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 06.10.05, 12:46
      Ja też się dołączę, chociaż nie wiem dokładnie czy owu była 1.10. Test owu od
      Ewy wykazał, że owu bedzie w granicach 1-2.10. ale z temperaturą gorzej. Na
      początku zrobiłam poważny błąd i temkę mierzyłam wieczorem. Ten cykl jest
      pierwszy, kiedy mierzę rano i wychodzi mi oczywiście zupełnie inna temperatura!
      Taka dzina i kalkulator nie może ustalić owu. Czy myślicie,że test ją wykazał?

Trzymajcie się!

ps ja testuję 14-15.10!
      • anyamama Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 06.10.05, 16:43
        witam ponowniesmile))
        ja nigdy nie mialam cierpliwosci do mierzenia tempki- zawsze przestawalam
        mierzyc zanim nastapila owuwink) u mnie byla 16 dnia cyklu przy cyklach 30
        dniowych. test od Ewy byl dodatni w piatkowy wieczor, wiec dzialania podjete
        zostaly i w piatek i w sobote. np. w sobote test byl juz negatywny(czyli dzien
        owu). bardzo latwo przegapic dzien owu, wiec ja testowalam codziennie od 11
        dnia cyklu.
        dobrze, ze mam teraz duzo zajec(zaczela sie uczelnia..), bo chyba dreptalabym
        caly czas kolo testow ciazowych w laziencewink)

pozdrawiam cieplutko
    • anyamama jak tam wasze brzuszki? 06.10.05, 20:53
      mnie dzis zaczal pobolewac, troche jak na okres. oczywiscie nie wariuje, wiem
      ze na objawy jeszcze za wczesnie. ale mimo wszystko bardzo wsluchuje sie w swoj
      organizm...smile)
      • martawie2 Re: jak tam wasze brzuszki? 06.10.05, 22:08
        Ja równiez wypatruję objawówsmile do wczoraj miałam taki ból brzucha dziwny i
        ogromny ból piersi, ale to chyba jescze o niczym nie świadczysmile piersi cały czs
        teraz mnie strasznie bolą, ale widocznie tak ma być.jescze kilka dni czekania,
        ale zaczynam watpić ze to nastąpiło w tym cyklu.
        pozdrawiam
      • anyamama Re: jak tam wasze brzuszki? 06.10.05, 22:25
        acha, i jeszcze dzis zaczely mnie bolec piersi- dosc wczesnie jak na ten dzien
        cyklu. jejku, ja chyba zwariujewink) juz tak bardzo bym chciala wiedziec... to
        bylaby moja druga ciaza, a czuje sie jakby to mialo mnie spotkac pierwszy razwink)
    • anyamama dajcie znac co u was! 08.10.05, 12:28
      bo niedlugo ten watek "umrze".
      ja dzis od rana czulam sie fatalnie,nie moglam sie zwlec z lozka i chcialo mi
      plakac . nie wiem dlaczego. piersi bola od 2 dni, na dole tez pobolewa od czasu
      do czasu. poza tym nawalaja mi zatoki i w ogole jest do banii...gdyby nie corka
      to nie mialabym motywacji zeby zwlec sie z lozka...a pogoda taka piekna.
      • karina66 Re: dajcie znac co u was! 08.10.05, 12:34
        U mnie narazie cisza.Kilka dni temu miałam kilka konkretnych zachcianek ale
        potem nic.Ja testuję 17(dzień po terminie @-jeśli się nie pojawi) więc mam
        jeszcze czas na objawy.Zaobserwowałam,że czasami mam białawy śluz a czasem
        sucho ale być może to normalne nawet przy braku ciąży.Zaczynam się już troszkę
        niecierpliwić ale jeszcze wytrzymuję.

Mam jeszcze pytanie.Czy jeśli zrobi się bete przed terminem i powtórzy po 48
        godz.a ona będzie rosłą prawidłowo to to też może być biochemiczna???A może dla
        takiej ciąży inne są normy i wiadomo.

Karina
        • anyamama Re: dajcie znac co u was! 08.10.05, 12:52
          witaj,
          a mozesz napisac co to jest ciaza biochemiczna? wiele razy stykalam sie z tym
          okresleniem, ale wciaz nie wiem co to oznacza. jakie sa objawy? czym rozni sie
          od prawdziwej ciazy?
          ja mysle isc zrobic bete w poniedzialek, to by bylo ponad tydzien po
          zaplodnieniu. powinno juz co wyjsc. wiem tyle, ze jesli beta przyrasta
          odpowiednio, to wszystko jest oki. pozdrawiam cieplutko!
          • marta76 Re: dajcie znac co u was! 08.10.05, 12:57

Ja nie obserwowal do tego cyklu swojego oraganizmu ,wiec nie wiem jaka u mnie
            jest norma.W przeciwienstwie do Ciebie Karina,ze piszesz o czasem suchym
            śluzie.Ja mam cały czas uczucie wilgotnosci i ochote na seks.Moze coś mi sie
            tam zepsuło heheheh.
            • karina66 Re: dajcie znac co u was! 08.10.05, 13:13
              A może na dobre się rozkręciłaś.Skoro masz to nie żałuj sobie.

Karina
          • karina66 Re: ciąża biochemiczna 08.10.05, 13:19
            też nie wiem wszystkiego.Wiem tyle,że czasem dochodzi do zpłodnienia ale
            powstaje tylko kilka komórek.Trochę bety powstaje ale to tak naprawdę nie jest
            ciąża.Nie rozwiaj się a @ przychodzi( to nie poronienie).Wiem,że zdaża się to
            każdej kobiecie i jest całkowicie normalne.Dlatego własnie dodatni wynik testu
            aptecznego przed terminem @ nie zawsze oznacza,że jesteś w (nazwijmy to
            prawdziwej) ciąży.Dlatego nie powinno się go robić wtedy.

Ale nie wiem jak wygląda wtedy sprawa bety.Jak przyrasta idt.Wiem,że po becie
            można poznać pozamaciczną i inne problemy ale nie wiem czy biochemiczna też.

Karina
    • martawie2 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 08.10.05, 20:04
      dziewczyny ja juz tracę cierpliwość, dni wloką sie strasznie. jescze tylko
      tydzień, na niczym nie mogę sie skupić, chodzę rozdrażniona i kłócę się z kazym
      kto stanie mi na drodzesmile straszne!!!! bola mnie strasznie piersi, może to coś
      po clo? czy miałyscie tak? cały czas odczuwam ból i sa jakię nabrzmiałe. w
      ogóle jakos się tak czuje zmęczona może to już przesilenie jesienne.
      pozdrawiam
      • karina66 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 08.10.05, 20:30
        To co opisałaś to wypisz wymaluj objawy ciążowe.Ja w pierwszej ciąży też
        chodziłam wściekła.I to nie przed samym terminem @.Pamiętam jak czekałam na
        męża w domu z ciastem na placki ziemniaczane.Chciałam mu zrobić niespodziankę
        bo chodził i mówił,że by zjadł.Gdy wrócił i powiedział,że nie jest głodny bo
        jadł u mojej mamy jak był na chwilę to rzuciłam w niego pojemnikiem(na
        szczęście zamkniętym)z ciatem.Wściekłam się jak cholera.A normalnie jestem
        naprawdę spokojna.Jeszcze kilka przykładów mogłabym podać ale za długo by to
        trwało.
        Co do piersi to tak mnie bolały,że musiałam spać w staniku bo jak się w nocy
        przekręcałam na bok to myślałam,że umre tak bolały.

Nie wiem jak to jest po clo bo nie brałam i nawet nie zabardzo wiem kiedy i po
        co się bierze ale te objawy wyglądają na SUPER ciążowe.

Karina

P.S.zmęczona też chodziłam.Wieczorem nie wytrzymywałam dłużej niż do 19.Raz
        zasnęłąm z głową na stole w jadalni.

• martawie2 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 08.10.05, 22:22
          już sama nie wiem co to za objawy. ale czy to nie za wczesnie jak na objawy
          ciążowe? nie nastawiam się bo potem sie rozczaruję. ale bardzo bym chciała zeby
          było tak jak mówisz.zobaczymy, jescze kilka dni.
          • anyamama Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 08.10.05, 22:44
            hejsmile)
            mnie tez tak strasznie bola piersi(nie bralam clo).dodatkowo moja corka ciagle
            niechcacy mi je ugniata. poza tym- moze tez jestem troszke bardziej nerwowa. to
            fakt- te dni wloka sie niemilosiernie....w pon. robie bete- nie wiem czy
            powinnam,bo boje sie rozczarowania, ale nie mam sily czekac do soboty.
            dzis mielismy rodzinna imprezke i byl malutki 2 miesieczny dzidzius...
            trzymalam go chyba z godzine w ramionach, on slodko w nich sobie spal i to co
            przezywalam, bylo wspaniale. bylo mi tak dobrze, tak spokojnie...
            ach.....
    • marta76 ups chyba nic nie bedzie 08.10.05, 22:50

ej zaczęły mnie właśnie boleć piersi (normalka u mnie poltora tygodnia przed )
      i byłam dziś niecierpliwa i niemiła dla moich facetów(to tez normalaka
      PMS).Trochę sie jeszcze łudziłam bo wczorja i dzisiaj miałam mdłości i kręcenie
      w głowie,ale doszło do tego tez kłucie w brzuchu ale przy pępku.Mam tak zresztą
      gdzieś już ponad tydzień,jakby kolka.Więc zaczęłam dziś wyobrażać sobie jakieś
      horrory,ze to może ciąza pozamaciczna.Kurcze jak dobrze mają te co zaliczają
      wpadki.
      • anyamama Re: ups chyba nic nie bedzie 08.10.05, 23:32
        kochana nie martw sie!!
        bol piersi pojawia sie zarowno pred @, jak i jest objawem zaciazeniasmile)
        byleby dotrwac ten tydziensmile) a pozniej bedzie juz wiadomo
        najgorsza prawda lepsza jest od niewiedzy
        3mam kciuki!!!
    • marta76 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 09.10.05, 10:46

Zjadłam śniadanie i piję kawe i zaczyna mnie lekko mdlić.Z uwagi na to ,ze
      wlasnie czytam nasze forum,uznaję,że znowu mój mózg sie programuje ,że tak
      własnie ma być i stad te lekkie mdloscismile)))))))))))
      • marta76 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 09.10.05, 10:50

no i jeszcze jako,ze tonący brzytwy się chwyta to od 3 dni od kiedy czuję te
        mdłości i kręcenie w łebku odbija mi się,ale tak też delikatnie.Dodam,że akurat
        nic nei jem ciężkostrawnego.Więc może ciąza albo jakieś kłopoty z żoładkiem.
        Ładny dziś jest dzień,wybory,słońce,przychodzi do mnie pani pomóc w sprzątaniu
        domu,potem pójdę z synkiem na spacer.Piękny dzień...przestaję główkować
        (ciekawe na jak długo heheh) .Wam też życzę przyjemnej niedzieli.
        • maggan76 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 09.10.05, 15:01
          Witam, ja tez sie nie moge. Zazdroszcze, ze jestescie w Posce. Chociaz mozecie
          isc i zrobic sobie bete... Tutaj nie ma takiej mozliwosci (dopiero pozniej
          zaczynaja robic badania, a prywatnych laboratoriow tu nie ma, a przynajmniej ja
          o nich nie wiem. Brzuch mnie boli juz od zeszlego tygodnia, piersi tez, temp.
          37,2, w przeponie jakby cos mi stalo i chyba troszke zgaga wink No ale te objawy
          o niczym nie swiadcza...Tak bardzo bym chciala...
          My przytulalismy sie po tesci owulacyjnym - w czwartek 27/09 wykazal ze za 24-
          36h bedzie owu, przytulanko w piatek wieczor i sobote rano. Myslicie ze moglo
          sie udac? pozdrawiam, Magda
          • maggan76 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 09.10.05, 15:02
            Oczywiscie nie moge doczekac sie przyszlego weekendu, zeby zatestowac smile
            • martawie2 Re: Owu byla 1 października- u kogo jeszcze?? 09.10.05, 20:31
              ja tez już bym chciała zeby to był nastepny weekendsmile przez tą niepewność nie
              mogę na niczym się skupić. czekam i czekam, a tu jak na złość czas się wlecze.
              tak bym chciała zeby wyszło w tym cyklu, w zasadzie to mój 1 cykl na clo ale
              zobaczymy.
              trzymajcie się. jutro znowu do pracysad
              • karina66 Re: do Marta76-mnie też mdli 10.10.05, 08:56
                I to jak cholera.Zaczęło się wczoraj w drodze do Kazimierza(mąż zabrał mnie na
                randkę żebym nie fiksowała w domu).Dziś też niedobrze.Nie poszłąm do pracy.Piję
                herbatkę ale nie przechodzi.To 22 dc.W poprzedniej ciąży też jakoś w tym czasie
                się zaczynało ale nie było aż tak wyraźne(ale wtedy beta od początku była niska-
                w dniu spodziewanej @ tylko 33)
                Przesuwam termin testowania.Pójdę na bete w czwartek.Potem powtórzę w
                poniedziałek żeby ewentualnie sprawdzić jak rośnie.Poprzednio poroniłam więc
                chcę się upewnić.No i ja muszę iść na zwolnienie jak tylko wynik będzie dodatni
                więc im wcześniej tym lepiej.
                Bądź dobrej myśli.I wy wszystkie też.Uda nam się.

Karina
                • marta76 Re: do Marta76-mnie też mdli 10.10.05, 10:10

Karina mnie zaczyna mdlic po kawie.Wlasnie to odkryłam(chyba).
                  • karina66 Re: do Marta76-mnie też mdli 10.10.05, 10:52
                    Oj ja poprzednio do kawy nawet podejść nie mogłam.Myślę więc,że wszystko na
                    najlepszej drodze.Pożyjemy zobaczymy.

Karina
                    • hania2005 Re: do Marta76-mnie też mdli 10.10.05, 12:31
                      Oj, do kawy to i ja coś nie moge podchodzić. Najchętniej to jadłabym tylko
                      słodkie. To mój 22 dc, ale od 15 dc pobolewa mnie brzuch jak na @, ciągle mam
                      wrażenie ze @ zaraz przyjdzie, jakies dziwne uczucie wilgotności mam i latam co
                      chwila do łazienki patrzec co i jak, a tam suchutko. Piersi troche bolą, ale
                      ogolnie jestem jakas rozdrazniona i po każdym nawet niewielkim wysiłku to mi
                      tak serducho bije, że szok. Czy to sa w ogole jakies objawy? Jejku, boje sie
                      znowu rozczarowania.
                      A Wy jak się czujecie?
                      • anyamama samopoczucie 10.10.05, 13:51
                        hej dziewczyny!
                        no, czytam wasze wypowiedzi i jakos lzej mi sie robi ze nie tylko ja ciagle
                        wypatruje ciazowych objawowsmile) mialam isc dzis na bete, ale przemyslalam sprawe
                        i postanowilam isc tak ok czwartku. gdyby nie katar czulabym sie ok, poza tym
                        od czwartku bardzo bola mnie piersi(jakby mialy mi sie za chwile urwac), poza
                        tym od czasu do czasu brzuch pobolewa jak na @. wiecie, ja mam taki charakter
                        ze wole sie nastawic na najgorsze(czyli np. ze tym razem lipa), a potem
                        ewentualnie sie milo rozczarowac. w ogole to jestem od soboty jakas nerwowa i
                        podirytowana- mam nadzieje ze maz nie bedzie mial mnie dosc zanim wszystko
                        wreszcie bedzie jasnesmile)
                        pozdrawiam i 3mam kciuki.

Ania
                        • martawie2 Re: samopoczucie 10.10.05, 19:09
                          czesc dziewczyny!!
                          jak tak dalej pójdzie to niedługo zamienię się w kuleczkęsmile nie wiem co się
                          dzieje, jem wszystko co popadnie, ogórek mleko rybkesmile wszystko na raz. pewnie
                          zbliża się niechciana @sad jescze tylko 6 dni i wszystko bedzie jasnesmile albo
                          kolejny cykl starań niestety juz 8 albo upragniona dzidzia. boję się mysleć w
                          ogóle o tym, żeby się nie rozczarować.
                          pozdrawiam
                          • cota Re: samopoczucie 11.10.05, 18:10
                            ja też miałam owu 1.X, od owu ciągle boli mnie jajnik (na zmianę) i podbrzusze.
                            Dodatkow mam dziś biały, gęsty śluz. I od tygodnia chodze tak podminowana,
                            że...bez kija nie podchodź...o
                            • karina66 Re:Jutro robię bete 11.10.05, 19:00
                              No właśnie.Od niedzieli mam mdłości a dziś to nawet mało nie zemdlałam w
                              pracy.Sikam ciągle,mam mega zachcianki,coś czuję w podbrzuszu i widziałam dziś
                              zabarwiony na różowy śluz.Tak więc nie zostaje mi nic innego jak jutro
                              sprawdzić.To dopiero 23 dc ale ja w poprzednich dwóch ciążach też bardzo
                              wcześnie czułam.Trzymajcie za mnie kciuki bo bardzo się boję.A co jeśli to nie
                              ciąza.Jestem pewna,że nie uroiłam sobie tego wszystkiego.Moja mama nawet sama
                              się dzisiaj domyśliła jak się żle poczułam.Ach ja już głupieję.Jutro będe
                              wiedzieć.

Karina

P.s.Mam nadzieję,że wkońcu będę mamą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka