Dodaj do ulubionych

Narzędzie internetowe | profil topograficzny trasy

26.05.10, 23:39
Zapraszam do przetestowania narzędzia dla turystów górskich.
W ciągu kilku sekund można poznać ukształtowanie planowanej trasy – profil topograficzny.

Test narzędzia: stwórz profil terenu >

Można poznać ukształtowanie trasy ile podejść (bardzo dokładnie), ale są pewne ograniczenia.

Obserwuj wątek
    • heyah.banana Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 29.05.10, 22:23
      Ciekawe narzędzie. PZDR
    • rumcajs.68 Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 29.05.10, 23:46
      A po co to komu? Lepiej kupić sobie dobrą mapę turystyczną (ale nie taką Pietruski, PPWK-i czy zrobioną na zbiórce przez harcerzy, tylko profesjonalnej firmy). Jak ktoś nie potrafi czytać rzeźby terenu z mapy, to i taki profil niewiele mu pomoże, a jak potrafi, to ten profil wykreślony od kołka będzie zbędny.
      • tharaxacum Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 30.05.10, 11:53
        Nie zaliczam się do grona osób które nie potrafią czytać mapy, jednak jak
        dowiedziałem się, że istnieje możliwość zrobienia takiego programu na bazie
        skryptów Googla, to zrobiłem. I widzę, że dla wielu osób jest to przydatne
        narzędzie. Nie tylko turystów górskich, ale wszystkich dyscyplin przestrzennych.
        • rumcajs.68 Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 30.05.10, 12:39
          No, zabawka to może i fajna, ale prawdziwym turystom i profesjonalistom w dyscyplinach przestrzennych na niewiele się zda. Ja sam nie znalazłem jeszcze dobrego programu tego typu w Internecie (przyznam: niezbyt intensywnie szukałem), tak jak nie znalazłem po prostu dobrej mapy w wersji elektronicznej z w miarę szczegółowym odwzorowaniem rzeźby (tutaj dość intensywnie szukałem). A przy okazji mam takie fachowe pytanie: z jaką dokładnością zlicza to to metry: taką jak na załączonej mapie Googla czy może dokładniejszą? Tzn. czy bierze pod uwagę wysokość rzeczywistą w każdym dowolnym punkcie, czy też zaokrągla ją do wartości najbliższej poziomicy, interpoluje wartość pomiędzy dwiema sąsiednimi poziomicami itd.?
          • tharaxacum Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 30.05.10, 15:29
            Cóż, mimo to liczę, że również profesjonaliści będą z tego korzystać.
            Dokładność jest zależna od regionu świata i szczegółowości map jakimi dany region jest pokryty. Przyznam, mimo że wykorzystałem dane od Google Maps i skrypt, nie czytałem całej dokumentacji na ten temat, ale moim zdaniem dane są interpolowane co wychodzi przy korzystaniu z programu na krótkich dystansach i na nizinach - wtedy mogą się pojawić duże zniekształcenia. Za poziomicami przemawia fakt, że baza danych musiała by być ogromna dla całej Ziemi aby pokryć ją punktami pomiarowymi.

Nie wiem czy korzystałeś z Geoportalu? Jeśli nie, to polecam, tam znajdziesz wszystkie arkusze map topograficznych dla Polski oraz co najlepsze - są zdjęcia lotnicze w dużej skali: maps.geoportal.gov.pl/webclient/
            • rumcajs.68 Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 30.05.10, 18:59
              Dane rzeczywiście są interpolowane i program uwzględnia wartości pomiędzy poziomicami (cięcie poziomicowe na mapie to 20 m). Jest to plus, ale dużo poważniejsze są minusy, które w zasadzie wykluczają program z wszelkich poważniejszych analiz. Oto one:

- sama mapa posiada bardzo zniekształcony obraz rzeźby terenu - wartości poziomic są zaniżone o nawet kilkadziesiąt (!) metrów w stosunku do stanu faktycznego w danym miejscu.

- Twój program oblicza wysokości w stosunku do wykreślonych poziomic, a nie zakodowanych rzeczywistych wysokości, powielając w ten sposób błędy z mapy. Przykładowo: profil wykreślony przez szczyt Śnieżki wykazuje jej wysokość na ok. 1590 m (w rzeczywistości jest to 1602 m), a przez wierzchołek Ostrzycy na Pogórzu Kaczawskim na ok. 460 m (w rzeczywistości 501 m).

Podsumowując: nawet posługując się ocenzurowanymi przez komunę, mapami Kornela-1 ze zniekształconymi kątami i wysokościami, dałoby się wykreślić dokładniejszy profil niż za pomocą tego programu.

Zajrzałem też do Geoportalu i z tego, co widzę, skany map topograficznych są jedyną wartościową rzeczą, jaką tam można znaleźć. Nie jest to jednak mapa wektorowa, tak więc nie nadaje się do żadnych obliczeń wysokości. Lepsze, kolorowe zdjęcia lotnicze można znaleźć na Zumi, natomiast mapa topograficzna wektorowa na Geoportalu to, niestety, kompletne nieporozumienie.
              --
              rumcajs.68 = rumcajs68
              • tharaxacum Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 31.05.10, 12:32
                Oczekujesz dokładności, która na dzień dzisiejszy nie jest praktycznie możliwa do osiągnięcia w tego typu programie.
                Oczywiście można sobie wyrysować profil dowolnego miejsca posługując się jakimiś tam mapami. Ile czasu Ci to zajmie? Są też kombajny do GIS'u które pwenie lepiej wyrysują, ale koszty i ograniczenie tylko do niektórych obszarów powodują, że nawet zinstytucjalizowany użytkownik nie może sobie na to pozwolić. Kiedyś musiałem zrobić profile kilkunastu potoków w górach m.in. do publikacji. Wyrysowanie tego na papierze milimetrowym a następnie przeniesienie na format cyfrowy zajęło mi kilka dni - teraz to robię w 2 godziny.
                • rumcajs.68 Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 31.05.10, 14:29
                  tharaxacum napisał:

> Oczekujesz dokładności, która na dzień dzisiejszy nie jest praktycznie możliwa
                  > do osiągnięcia w tego typu programie.

Dlatego piszę, że może być wykorzystywany wyłącznie jako ciekawa zabawka dla nieprofesjonalistów. Dla profesjonalistów te kilkadziesiąt metrów ma znaczenie, niekiedy ogromne. Zasada jest prosta: dopóki nie będzie dobrych wektorowych map topograficznych w Internecie, dopóty tego rodzaju narządzia będą tylko zabawkami.

> Oczywiście można sobie wyrysować profil dowolnego miejsca posługując się jakimi
                  > ś tam mapami. Ile czasu Ci to zajmie?

Eee tam, znowu nie tak dużo. Choć oczywiście nie machnie się dobrego profilu w 2 minuty. Dla mnie jest dość logiczne, że jak ktoś chce mieć dokładniejszy obraz zmian wysokości, musi poświęcić na to trochę czasu.

> Wyryso
                  > wanie tego na papierze milimetrowym a następnie przeniesienie na format cyfrowy
                  > zajęło mi kilka dni - teraz to robię w 2 godziny.

No tak, tylko w przypadku takich profili każdy kartograf powie Ci, że zawierają fundamentalne błędy. Według mnie do publikacji nie nadają się one absolutnie, a przynajmniej nie z każdego miejsca. Swoją drogą, zawsze denerwowało mnie zamieszczanie tego rodzaju obrazków (nawet poprawnie wykonanych) na mapach (np. rowerowych) - zajmują one dużo miejsca, a ilość informacji, jaką dają bardziej doświadczonemu turyście, jest znikoma.
    • tharaxacum Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 07.06.10, 11:05
      Kilka dni temu zrobiłem kolejną aktualizację programu,
      dodałem kilka nowych opcji o które proszą użytkownicy.
      – poprawki błędów +
      – import plików KML
      – powiększanie okna mapy
      – nowe zaawansowane opcje konfiguracji: personalizacja okna wykresu
      + własne logo lub zdjęcie + link do swojej strony (może być trasa np.: rajdu,
      szlaku lub zawodów sportowych:
      przykład
      co można uzyskać dzięki nowym opcjom
      )

ps
      Przykład niezbyt górski, ale osoby zainteresowane będą wiedziały jak zrobić
      użytek z tych opcji w górach.
      • rumcajs.68 Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 07.06.10, 11:26
        Hmmm, przykład jednak chyba górski. A przynajmniej z profilu wynika, że centrum Katowic leży w górach.

Pewnie uznasz, że znowu się czepiam, zapytam więc inaczej: czy w Twoim programie jest - jak się okazuje bardzo przydatna - opcja regulowania przewyższenia?
        • tharaxacum Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 07.06.10, 12:22
          Krytyczne uwagi są zawsze bardzo cenne i jak może zauważyłeś, tylko o takie proszę na stronie programu w dziale komentarze.

Co do Twojego pytania nt. gór w Katowicach, to wierz mi one tam są :)
          Zwłaszcza jadąc rowerem w górę ulicą Kościuszki (widoczne na profilu).
          Biorąc się za ten program, również nasunęła mi się myśl nt. regulacji przewyższenia. Na razie nie wiem jak to zrobić, ale nie znalazłem takiej opcji w innych programach (tych bardziej zaawansowanych).
          Takim półśrodkiem jest zastosowanie opcji powiększenia wykresu w dziale: "link do wykresu" ew. skorzystanie z zaawansowanych opcji i samemu sobie ustawić szerokość wykresu wg uznania.
          • rumcajs.68 Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 07.06.10, 12:33
            Ja bym dodał jeszcze wartości na osi poziomej (tak jak to jest w przypadku osi pionowej), bowiem znacznie ułatwiłoby to oszacowanie wielkości nachylenia na poszczególnych odcinkach.
            • tharaxacum Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 08.06.10, 08:54
              Podejmowałem takie próby aby dorobić ośkę, jednak to jest specyficzny typ wykresu (kolumnowy z dużą ilością pionowych kolumn) i standardowo nie posiada podziałki na osi X, a wszelkie próby w tym kierunku po prostu były nieudane. Ale to jest jedna z tych rzeczy które nie dają mi spokoju i jak tylko będzie taka możliwość to podziałka na osi X się pojawi.
    • wie-cho Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 17.07.10, 15:38
      Świetna robota. Na moich stronach używam map google jako podstawowe narzędzie do
      nawigacji po stronie. Wszelkie rozwiązania oparte o mapy google bardzo mnie
      interesują.
    • tharaxacum Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 22.11.10, 14:40
      Kilka miesięcy potrzebowałem na opracowanie nowej wersji.
      Teraz GEOCONTEXT-Profiler rysuje profil terenu z importowanych plików GPS.
      W łatwy sposób możecie zapisać utworzoną trasę i sobie ją zachować.
      Można sprawdzić ile procent naszej planowanej trasy jest pod górę a ile na dół. To tylko niektóre opcje - mam nadzieję wkrótce najlepszego - programu online do tworzenia profili topograficznych.
      Testujcie - uwagi jak zwykle mile widziane.

Przykład trasy z Karkonoszy
    • pawelec47 a po grzyba mi to... 22.11.10, 18:50
      "cyfrowe narzedzie" mapa topograficzna ,kompas i do przodu.na szczescie jeszcze nie widzialem w gorach turystow z laptopami,tabletami i innym tego typu zupelnie niepotrzebnym turyscie badziewiem. o co chodzi? o kreacje sztucznych potrzeb na ktorej ktos
      pompuje kase. co innego telefon w gorach- banalem jest pisac o jego przydatnosci a czasem ratuje zycie.
      • kornel-1 Re: a po grzyba mi to... 22.11.10, 20:45
        pawelec47 napisał:
        > co innego telefon w gorach- banalem jest pisac o jego przydat
        > nosci a czasem ratuje zycie.

Banałem też będzie moja uwaga, że mając w górach komórkę z internetem można skorzystać z aplikacji do wyznaczania profilu trasy;-)

Kornel
      • tharaxacum Re: a po grzyba mi to... 22.11.10, 21:49
        :-) Wiesz co, czasami jeżdżę bez telefonu w góry, a standardowo wyłączam.

Ale tego typu gadżety nie powstają po to aby używały je osoby które sobie tego nie życzą. Przed informatyzacją życia nie uciekniemy co również zauważył @Kornel w powyższym poście.
        • pawelec47 przed informatyzacja zycia nie uciekniemy... 26.11.10, 18:48
          to prawda, nikt rozsadny nie zrezygnuje z uzywania netu,ale nie dajmy sie zwariowac.
          naprawde nie jest konieczne posiadanie wyzej wymienionej komorki z netem w gorach,tudziez wielu innych cyfrowych gadzetow.czasem trzeba od tego cyfrowego natloku odpoczac,posluchac szumu wiatru -zamiast cyfrowego szumu informacyjnego.
          tym bardziej ze sa legiony ludzi finansowo zainteresowanych wmawianiem nam ze nieustannej cyfryzacji potrzebujemy.zaliczm do nich takze autora tego watku.
    • tharaxacum Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 20.07.11, 17:56
      Niedawno w programie GEOCONTEXT-Profiler dodałem opcję umożliwiającą pomiar ∡ kąta nachylenia dowolnego
      stoku czy wzniesienia. Na stronie programu pod działem "Pomoc" znajduje się filmik instruktażowy.

Pomiar nachylenia terenu jest w fazie BETA (i tak pewnie pozostanie przez kilka miesięcy),
      ale są potrzebni testerzy, którzy podzielą się swoimi uwagami. Będę je czytał i na pewno uwzględnię przy tworzeniu poprawek.
    • tharaxacum Re: Narzędzie internetowe | profil topograficzny 09.05.12, 17:56
      Po chwili zastoju nowa wersja Profilera,
      umożliwia sprawdzenie zasięgu widoczności z uwzględnieniem krzywizny Ziemi. Teraz można już nie tylko tworzyć i importować trasy z GPS
      ale również sprawdzać szczyty na horyzoncie.

Przykład wykresu z uwzględnieniem krzywizny Ziemi pomiędzy Rysami i Tarnicą w Bieszczadach:
      www.geocontext.org/publ/2010/04/profiler/pl/?topo_ha=201205595515933&ab=1&c=1

---
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka