Dodaj do ulubionych

niskie zelazo

21.08.11, 19:16
mam stwierdzony niski poziom, wlasciwie na granicy anemii i postanowilam, ze znajde homeopate i sprobuje sie tego jakos pozbyc ale teraz bym chciala zapytac tutaj czy to sie w ogole da zalatwic homeopatycznie. lekarz jak do tej pory zaproponowal mi dozylnie zelazo i domiesniowo witamine b12 ale poniewaz na widok igly mi slabo i nie moge sobie wyobrazic regularnego klucia to ...

dodaje, ze nie jestem wegetarianka wiec te niedobory musza miec jakas inna przyczyne.
Obserwuj wątek
    • m.war Re: niskie zelazo 21.08.11, 20:00
      najlepiej się tego pozbyć odpowiednim odżywianiem.
      • wiktor.online Re: niskie zelazo 21.08.11, 20:04
        To chodzi o zelazo czy wit.B12?
        A lekarz podajae Tobie te leki i nie wie jaka tego przyczyna? To jak to jest?
        • black_halo Re: niskie zelazo 21.08.11, 23:35
          Lekarz jeszcze nic jeszcze nie podaje bo musze poczekac prawie miesiac na wyniki badan w kwestii przeciwcial przeciwko komorkom zoladka i czynnikowi Castle. Wtedy bedzie cos konkretniej wiadomo a do tego czasu mam sie "zdrowo odzywiac" wiec nic nie biore. Po prostu przyczyna tych niedoborow nie jest znana a nawet i do homeopaty trzeba isc i powiedziec co konkretnie dolega chyba?
          • altz Re: niskie zelazo 24.08.11, 10:05
            Nie kombinuj zanadto, trzeba jeść więcej mięsa i wątróbki, ja brałem jeszcze żelazo.
            Z 13,6 przez dwa miesiące osiągnąłem wynik 14,6, więc już dobrze i w normie.
            Żelazo w aptece 8 zł, wystarcza na dwa miesiące.
    • tenisistka0-4 Re: niskie zelazo 25.08.11, 21:42
      na anemie,niedobory mikroelementow super jest Rexorubia
    • momago Re: niskie zelazo 27.08.11, 02:07
      Rano na czczo - woda z miodem i cytryną.
      Sok z surowych buraków, zakwaszony sokiem z cytryny.
      Codziennie kubek kaszy jaglanej lub gryczanej - na obiad z garścią natki pietruszki, na śniadanie lub kolację - z owocami.
      Przeanalizuj dietę - wysokowapniowa może mieć wpływ na poziom żelaza.
      To są takie standardowe zalecenia w przypadku niedoboru żelaza. Zwykle poziom tego pierwiastka ocenia się w kontekście innych parametrów krwi.

• akownik Re: niskie zelazo 28.08.11, 11:12
      black_halo- a co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Za mało żelaza w diecie czy może nieprzyswajanie go przez organizm? Czy może jeszcze coś innego?
      • black_halo Re: niskie zelazo 28.08.11, 12:08
        No wlasnie trudno mi powiedziec czy za malo zelaza w diecie czy trudnosci z przyswajaniem. Ogolnie wydaje mi sie, ze jem sporo miesa i jajek choc bez przesady, wegetarianka nie jestem. nabialu nie za duzo - 1-2 razy w tygodniu ale zazwyczaj ser kozi. Jadam tez sporo roslin straczkowych i np. brokuly sa u mnie na talerzu co drugi dzien w sezonie. Jak dostane wyniki badan na przeciwciala to moze sie dowiem czy to wchalnianie czy niedobory w diecie, ale prawodpodobnie wchalnianie bo mam tez niska witamine B12. Reszta badan w normie, jedynie CRP nieco podwyzszone (mozliwe, ze to jeszcze echa infekcji wirusowej - wtedy kaszel mnie meczyl jakis miesiac).
        • akownik Re: niskie zelazo 28.08.11, 14:03
          Miałem tu kiedyś takiego pacjenta. Siedemdziesięciokilkuletni pastor z niezwykle niskim poziomem żelaza. Żaden z tutejszych lekarzy nie potrafił odpowiedzieć na pytanie o przyczynę. Jestem pewnie kiepskim homeopatą bo naprawa dolegliwości tego pacjenta zabrała kilka miesięcy.
          Wniosek z tego taki, że homeopatia może być tu bardzo pomocna zwłaszcza gdy będzie wsparta właściwym odżywianiem.
          Ale aby Tobie pomóc to potrzeba więcej informacji.
          • black_halo Re: niskie zelazo 28.08.11, 14:59
            A jakich?
            • akownik Re: niskie zelazo 28.08.11, 16:42
              Na początek możesz wypełnić choćby taki kwestionariusz z pytaniami:

WYWIAD HOMEOPATYCZNY data...........................................

Imię i nazwisko ......................................................................................
              1. Przebyte choroby wieku dziecięcego: * odra * szkarlatyna * ospa wietrzna * koklusz
              * świnka * błonnica * nawracające anginy * różyczka
              2. Przebyte choroby (kiedy):

3. Operacje (kiedy):

4. Używane leki hormonalne (używane obecnie i w przeszłości):

5. Używki (jakie i ile):
              6. Nowotwory (jakie i kiedy):

7. Choroby alergiczne: * katar sienny * astma * alergie skórne. Na co jest uczulony:

8. Czy pacjent chorował na gruźlicę:
              Czy choroby wskazane w pkt. 6, 7, 8 cukrzycę i alkoholizm mieli dziadkowie, ojciec, matka, rodzeństwo, jak tak to które:

9. Objawy ogólne:
              TEMPERATURA - Czy łatwo marzniesz lub jest Ci gorąco, jeżeli tak to w jakie części ciała:

* CIEPŁO: czy pożądasz: słońca gorąca pieca kąpieli łóżka przegrzanego pokoju ubioru okrycia głowy
              nie tolerujesz: słońca gorąca pieca kąpieli łóżka przegrzanego pokoju ubioru okrycia głowy

* ZIMNO: czy pożądasz: suchego wilgotnego świeżego mroźnego powietrza wiatru
              nie tolerujesz: suchego wilgotnego świeżego mroźnego powietrza wiatru
              * APETYT: normalny duży mały nocny potrawy ciepłe zimne wybredny
              Czy pożądasz: słodycze kwaśne ocet pikantne słone mięso ryby tłuszcz jaja jak? łagodne ostre mleko (słodkie, kwaśne) chleb (biały, ciemny) ziemniaki owoce(kwaśne, zielone) warzywa sałata surowe lody (kremowe, - kostki) cebula czosnek oliwa ostrygi mączne masło smażone alkohol nikotyna kawa herbata
              Nie tolerujesz: słodycze kwaśne ocet pikantne słone mięso ryby tłuszcz jaja jak? łagodne ostre mleko (słodkie, kwaśne) chleb (biały, ciemny) ziemniaki owoce(kwaśne, zielone) warzywa sałata surowe lody (kremowe, - kostki) cebula czosnek oliwa ostrygi mączne masło smażone alkohol nikotyna kawa herbata
              pogorszenie po pokarmach: słodycze kwaśne ocet pikantne słone mięso ryby tłuszcz jaja jak? łagodne ostre mleko (słodkie, kwaśne) chleb (biały, ciemny) ziemniaki owoce(kwaśne, zielone) warzywa sałata surowe lody (kremowe, - kostki) cebula czosnek oliwa ostrygi mączne masło smażone alkohol nikotyna kawa herbata innych
              * SEN: normalny, spokojny, niespokojny, głęboki, płytki, zasypianie, czy budzisz się w nocy, śpisz przykryty, odkryty, zgrzyta zębami, lunatyzm, ślinotok, treści snów ........................................................................................
              Czy jesteś: otwarty zamknięty komunikatywny towarzyski czy lubisz samotność pobudliwy drażliwy agresywny (w stosunku do siebie lub do innych) zamartwiasz się łatwo cię obrazić, znieważyć upokorzyć pamiętliwy uparty niecierpliwy zazdrosny czy łatwo płaczesz czy jesteś optymistą pesymistą pedantyczny (do przesady) wymagający robisz sobie wyrzuty (innym) smutny wesoły czy masz dobrą/złą pamięć koncentracja dobra/zła, gadatliwy
              Lęki: samotności burzy ciemności zwierząt (jakich) biedy wody wydarzeń przyszłości zamkniętych pomieszczeń samolotu wysokości tłumu choroby śmierci otwartych przestrzeni ostrych przedmiotów igły krwi, inne:
              Nadwrażliwość: światło szmery zapachy hałas dotyk ucisk ( gdzie: szyja, pas, inne ................................) fazy księżyca jazda mycie morze góry na zmianę pogody wiatr
              W jakich porach dnia lub godzinach masz pogorszenie stanu zdrowia :

Objawy zlokalizowane w okolicy lub w narządach – krótki opis:
              10. Skóra, pocenie się i w jakich okolicach.............................: wykwity pęknięcia (gdzie...............................)łuszczenie się pieczenie świąd ropienie żylaki łatwo się robią siniaki rozszerzone naczynia krwionośne łatwe rumienienie się brodawki

Nazwiska pisać nie musisz. Napisz wiek, wzrost i wagę.
              Zobaczymy co się da zrobić. Może będą następne pytania.
              Jeśli wolisz, to wyślij odpowiedzi na pocztę gazetową.
    • calineczkazbajkii Re: niskie zelazo 31.08.11, 16:09
      pij zelazna herbatke , przepis na moim blogu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka