29.11.11, 15:59
W zeszlym tygodniu syn mial infekcje wirusowa(lkatar, mokry kaszel, zaczerwienione gardlo), bylismy u naszej homeo i dostal hepar sulfuris D12 3xdziennie przez 4dni.
Minelo 6 dni, czuje sie dobrze ale pozostal uciazliwy kaszel. Kaszel nasila sie w nocy, do polnocy kaszle bardzo czesto sucho nie budzac sie, potem spi spokojnie do ok. 5 rano znowu zaczyna pokaslywac sucho. Po przebudzeniu dalej sucho i dopiero po chwili zaczyna sie lekko odrywajacy sie, ale bardziej mokry kaszel, ktory trwa caly dzien ale nie tak czesto jak w nocy. Doradzcie cos prosze, homeo niestety do poniedzialku na urlopie a wg mojego poradnika nie potrafie nic dobrac:(
Obserwuj wątek
    • tenisistka0-4 Re: Kaszel 29.11.11, 23:20
      w takim napadowym kaszlu najlepiej sprawdza sie Phytotux -dziecko mała łyzeczka do herbaty
      • alfa36 Re: Kaszel 25.01.12, 13:12
        Pomógł ten phytotux? Mlody prawie dwa lata byl zdrowy, więc pewnie homeo o nas zapomniala i w dodatku nie mozemy do niej jechac (niestety mamy do niej 100 km), a pojawil się suchy, napadwy, nocny (przede wszystkim) kaszel.
        • beata_17 Re: Kaszel 25.01.12, 14:41
          nie kupilam tego syropu, bylismy u homeo i dostal kuleczki(nie pamietam juz jakie), teraz znowu pokasluje po zakonczonym zapaleniu krtani, wczoraj kupilam plyn do kapieli z olejkiem tymiankowym - mam nadzieje, ze troche zlagodzi to pokaslywanie.
          Aha, u nas ten kaszel jest tylko w ciagu dnia.
          • wiktor.online Re: Kaszel 25.01.12, 16:50
            beata_17 napisała:
            > wczoraj kupilam plyn do kapieli z olejkiem tymiankowym

Olejki eteryczne moga byc antidotum do lekow homeopatycznych.
            • akownik Re: Kaszel 25.01.12, 16:58
              wiktor.online napisał:"Olejki eteryczne moga byc antidotum do lekow homeopatycznych. "

Który olejek ma takie właściwości i jak to zostało udowodnione?

• very.martini Re: Kaszel 25.01.12, 17:47
                Kamforowy chociażby? Jak zostało udowodniowne? Empirycznie na mnie i moich znajomych - jak nie ma okazji/ czasu/ możliwości podać antidotum leku homeopatycznego, stosujemy olejek kamforowy.
                Był też kiedyś na forum przypadek, że dziecku zostal zaordynowany lek na bolące ucho, a mama chciała przyspieszyć kurację i zakropiła jeszcze olejek kamforowy - objawy, które trochę ustąpiły po podaniu leku, szybko wróciły.
                No i nie zapominaj, że niektóre leki mają swoiste antidota i wśród nich znajdują się konkretne rośliny w jakichkolwiek postaciach, a więc i w postaci olejku eterycznego. Ale nie pytaj mnie, jakie, bo nie mam tego w głowie, a sprawdzać nie mam w tym momencie czasu:) zresztą nie mam takiego źródla, musiałabym przekopywać lek po leku, oj nieeee:)

16%VOL
                22%VAT
                • beata_17 Re: Kaszel 25.01.12, 21:53
                  w tej chwili nie podaje zadnego leku homeo, wiec zaszkodzic nie powinien:) A kaszel taki dziwny krotki, suchy jakby glosniejsze odchrzakniecia, synek mowi ze laskocze w gardle i musi odkaszlnac. W poniedzialek dalam mu Bryonia D12 ale niestety bez zmian.
        • wiola1234 Re: Kaszel 26.01.12, 10:17
          U nas na taki napadowy suchy kaszel, szczegolnie nocny, mamy podawac Cuprum aceticum D4 Weledy 3xpo 5 kropelek dziennie, dobre tez sa ampulki Wali cuprum aceticum, rozpuszczam wtedy taka ampulke w 1/4 wody i daje przez caly dzien do picia. Do tego Pneumodoron 1 i 2 na przemian 4xpo 5 kropli. Ostatnio takie wlasnie leczenie mamy zaordynowane jak tylko pojawi sie choc pojedyncze kaszlniecie suchego kaszlu.
    • alfa36 Pytanie o phytotux 26.01.12, 09:27
      Czy phytotux a phytotux ipeca complex to jest to samo? W aptece powiedziano, że nie ma juz phytotuxu (wycofany), jest phytotux ioeca comlpex. Zamowilam to to , ale czy to jest to samo?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka