Dodaj do ulubionych

Silicea 30ch Pomocy!!!

15.03.12, 22:56
Witam! Mam taki problem. Córka choruje na zapalenie ucha już trzeci raz w tym roku. Za każdym razem dostawała antybiotyk, a tym razem laryngolog kazał nam podawać również siliceę 30 ch po trzy granulki raz dziennie. Wszystko byłoby ok gdyby nie to że córka po tym leku (godzinę po zażyciu) dostaje wysokiej gorączki (39, a nawet 39,5). Na kontroli powiedziałam o tym lekarzowi a on powiedział że to normalne, że tak reaguje organizm na ten lek. Mnie to jednak nie pokoi. Dla mnie to nie jest normalne bo widzę że antybiotyk jej pomaga bo czuje się lepiej, jest wesoła, nie skarży się na ból ucha a po zażyciu silicei muszę jej podawać syrop albo czopki na zbicie gorączki bo jest bardzo wysoka, robi się senna, marudna.. Jutro zaczyna się szósty dzień leczenia i nie wiem co mam zrobić. Odstawić sama tą homeopatię?! Może ten lek jest źle dobrany?! Sama nie wiem co mam zrobić a ten lekarz za wiele mi już nie pomoże bo jego zdaniem to normalna reakcja.. Kazał dawać i zjawić się na kontroli po skończeniu antybiotyku. Może u któregoś z Was też były takie objawy po silicei?? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • akownik Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 15.03.12, 23:30
      A dlaczego nie martwi Cię to, że już trzeci raz w tym roku podajesz córce antybiotyk z tego samego powodu? Czy wiesz jakie szkody może to wyrządzić?
      Zamiast czopków na zbijanie gorączki może lepiej zrób okład na czoło (temperatura okładu o jeden stopień niższa niż gorączka). Gorączka świadczy o tym, że organizm broni się przed chorobą.
      Nie zastanawiam się teraz czy Silicea to lek właściwy, ale ja nie podawałbym raczej antybiotyku i leku homeopatycznego.
      • halszka111 Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 16.03.12, 07:53
        Gorączka to jak najbardziej prawidłowy objaw przy chorobie, przestań ją zbijać i daj się dziecku wychorować.
        • 1kropka10 Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 16.03.12, 09:46
          Halszka oczywiście że gorączka to prawidłowy objaw przy chorobie ale nie wtedy kiedy utrzymuje się ponad trzy doby, jest wysoka (ponad 39) i towarzyszą temu objawy np. ból ucha jak w przypadku mojej córki. Już było wszystko na dobrej drodze aż do momentu aż nasz lekarz wymyślił tą siliceę po której wszystko wróciło...
      • 1kropka10 Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 16.03.12, 09:39
        Oczywiście że mnie to martwi że podaję już trzeci raz antybiotyk. Moja córka ma ciągłe zapalenia uszu. Jeden lekarz powiedział że trzeba wyciąć trzeci migdał (czeka się na zabieg kilka miesięcy) a drugi stwierdził że trzeba leczyć do upadłego aby uniknąć zabiegu. Jeżeli mojej córce idzie temperatura do góry, leki zbijają ją tylko na kilka godzin, zwija się z bólu ucha i ma cały zawalony nos to co Twoim zdaniem powinnam zrobić? Próbowałam tego uniknąć, nie wykupiłam od razu recepty ale jeżeli temperatura utrzymywała się czwartą dobę i objawy nie malały to w końcu podałam antybiotyk i od razu była poprawa. Gorączka i ból ustąpił aż do czasu kiedy kazano nam podawać tą siliceę o którą pytałam wcześniej.
        • akownik Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 16.03.12, 12:33
          Nad wycinaniem migdałów trzeba się mocno zastanowić. Migdały to ochrona organizmu.
          Homeopatia zwykle pomaga zmniejszyć migdał powiększony.
          Dlaczego uważasz, że gorączka trwająca trzy dni to zły objaw? Ile czasu powinna trwać gorączka?
          Homeopatia bardzo często jest wystarczająca by pozbyć sie zapalenia ucha.
          Bardzo ważne jest także właściwe jedzenie.
          • 1kropka10 Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 16.03.12, 19:13
            Lekarze powtarzają że jak gorączka trwa dłużej niż trzy doby to znaczy że jest już jakiś stan zapalny i wtedy nie wystarczą już tylko leki na zbicie gorączki. A co do tej silicei to zadzwoniłam dzisiaj ponownie do lekarza, słyszał że jestem już tym wszystkim porządnie wkurzona więc powiedział że skoro po połknięciu granulek gorączka idzie do góry to mam podawać to w trochę łagodniejszy sposób czyli rozpuścić w połowie szklanki wody. Tak zrobiłam i córka nie ma dzisiaj gorączki. Mam żal do siebie że sama na to nie wpadłam a w internecie nic konkretnego nie mogłam znaleźć. Nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z homeopatią więc nic na ten temat nie wiedziałam. Zastanawiam się dlaczego lekarz nie powiedział mi o tym jak byłam u niego parę dni temu. Dlaczego nie zainteresował się tym że córka ma wysoką gorączkę właśnie po tym leku tylko kazał dać antybiotyk. Wystarczyło tylko zmienić sposób podawania i już po problemie. A tak... antybiotyk zaczęty więc trzeba go skończyć :( Podaję córce leki osłonowe i wciskam w nią dwa jogurty dziennie. I mam nadzieję że w końcu wyjdziemy z tego zapalenia ucha bo ciągnie się to już któryś miesiąc z kolei..
            • mami7 Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 16.03.12, 22:36
              to przestan podawac jogurty, bo to głowny zasluzowywacz.
              dobry probiotyk i dieta. kasza jaglana na poczatek.
              odstaw dziecku na jakis czas całkowicie nabiał i cukier, a takze biala make. jedzenie nieprzetworzone -kasze, ryz zamiast chleba. bez konserwantow i sztucznosci, soczkow, serkow, itd.

to zalecenia od laryngologa od ktorych zaczelam jak synowi groził 5 lat temu zabieg.

antybiotyk niestety napedza wszystko i zamyka ten krag.
              goraczka moze trwac i 6 dni, nie sluchaj takich lekarzy.

• very.martini Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 18.03.12, 00:01
              Ja też nie bardzo rozumiem - ten lekarz to homeopata?
              Podawanie jogurtu, jak pisze Halszka, nie ma sensu, szczególnie sklepowego. Zakwasza, jest śluzotwórczy i wyziębia. Probiotyk będzie lepszy. Nad jaglanką też bym się zastanowiła, to cenna kasza, ale w mniejszych ilościach.
              Moim zdaniem chleb jest ok, ale pieczony w domu, i na samodzielnie sporządzonym zakwasie. Nie jest to wielka filozofia, wystarczy piekarnik, dobra pełnoziarnista mąka i trzy dni cierpliwości na wyhodowanie zakwasu.

> orączki. Mam żal do siebie że sama na to nie wpadłam

Zupełnie niepotrzebnie - skąd miałaś wiedzieć, jak działają leki homeopatyczne?

> ięc nic na ten temat nie wiedziałam. Zastanawiam się dlaczego lekarz nie powied
              > ział mi o tym jak byłam u niego parę dni temu.

Bo może nie przewidział, że córka może tak zareagować albo z jakichś względów Cię nie uprzedził, to niemożliwe, żeby nie wiedział, że takie reakcje się nie zdarzają...

> ział mi o tym jak byłam u niego parę dni temu. Dlaczego nie zainteresował się t
              > ym że córka ma wysoką gorączkę właśnie po tym leku tylko kazał dać antybiotyk.

No właśnie, to dziwne. Tym bardziej, że jeśli to reakcja na lek homeopatyczny, to absolutnie nigdzie nie jest powiedziane, że gdzieś w organiźmie miała miejsce inwazja bakterii.
              To homeopata czy lekarz stosujący leki homeopatyczne? Wbrew pozorom, różnica jest zasadnicza:).

> Lekarze powtarzają że jak gorączka trwa dłużej niż trzy doby to znaczy że jest
              > już jakiś stan zapalny i wtedy nie wystarczą już tylko leki na zbicie gorączki.

To jest jakieś pokrętne myślenie. Gorączka nigdy nie pojawia się sama z siebie i zawsze jest odbiciem jakiegoś niehalo w organiźmie - niektórzy tak reagują na stres, niektórzy na niewyspanie, niektórzy na infekcje. A następne pytanie, czy i jak chcemy z nią walczyć, to osobna historia. Samo zbicie gorączki nic nie da, bo skoro mamy do czynienia z infekcją, to należy zająć się infekcją - obniżanie temperatury często tylko to utrudnia.

16%VOL
              22%VAT
              • akownik Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 18.03.12, 08:51
                Podawanie probiotyków, nawet tych tzw dobrej jakości, to duży błąd.
                To samo dotyczy jedzenia chleba. Chleb nie jest nam do niczego potrzebny. I nie ma znaczenia gdzie jest pieczony.
                Lekarz to tytuł przysługujący absolwentowi Akademii Medycznej. Tam nie uczą homeopatii. Homeopatii uczą w zupełnie innych szkołach. Tak więc lekarz to nie to samo co homeopata.
                Gorączka może trwać dłużej niż trzy dni i nie oznacza to, że w każdej sytuacji jest to niebezpieczne.
                Nie wiem co je Twoje dziecko, ale nie powinno jeść jogurtów, mleka, węglowodanów tylko niewielką ilość (tyle by mózg mógł się dobrze rozwijać), należy unikać glutenu bo to zawsze jest szkodliwe.
                Może warto też poradzić się innego homeopaty.
                • very.martini Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 18.03.12, 15:45
                  > To samo dotyczy jedzenia chleba. Chleb nie jest nam do niczego potrzebny. I nie
                  > ma znaczenia gdzie jest pieczony.

Nic nie jest nam niezbędne do jedzenia jako jedyny produkt:) Wszystko jest nam potrzebne w połączeniu z innymi:) Też miałam w życiu długi okres bez chleba i jednak wróciłam i będę się upierać, że chleb jest ok - pod warunkiem, że jest naprawdę doskonałej jakości i upieczony z dobrej mąki. Na pewno kromka chleba jest dużo zdrowsza niż jogurt:)

> Lekarz to tytuł przysługujący absolwentowi Akademii Medycznej. Tam nie uczą hom
                  > eopatii. Homeopatii uczą w zupełnie innych szkołach. Tak więc lekarz to nie to
                  > samo co homeopata.

Była o tym mowa wielokrotnie - polskie prawo nie przewiduje możliwości, aby za diagnozowanie i leczenie zabierał się ktoś, kto nie jest absolwentem UM. Jaką ścieżkę sobie potem wybrał, to jego sprawa, ale dyplom UM mieć musi i koniec. Dyskutujmy uwzględniając polskie realia.

Sorry za oftop:
                  > węglowodanó
                  > w tylko niewielką ilość (tyle by mózg mógł się dobrze rozwijać

Numer jeden w rozwoju mózgu to jednak NNKT. Węglowodany dają energię, zresztą nie wszystkie:)

16%VOL
                  22%VAT
                  • akownik Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 18.03.12, 16:39
                    very.martini- to, że Ty wróciłaś do jedzenia chleba, to w żaden sposób nie świadczy o tym, że chleb jest nam potrzebny.
                    Ja powiem więcej: w ogóle nie powinniśmy jeść chleba:)
                    Dla naszego organizmu istotna jest energia powstająca z reakcji zachodzącej pomiędzy białkiem a tłuszczem. Węglowodany dają nam tzw "puste kalorie". Nie są one dla nas korzystne.
                  • black_halo Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 18.03.12, 16:47
                    Co do weglowodanow, to minimum 100 gram dziennie - mozg do podtrzymania podstawowych funkcji zyciowych potrzebuje glukozy a nie NNKT. Jak ktos ma prace wymagajaca duzego wysilku umyslowego albo jeszcze sie uczy to potrzebuje weglowodanow wiecej i nie, wcale nie z kaszy a wlasnie z owocow.

Co do glutenu i nabialu - jesli kilkaset lat temu dziecko mialo alergie na ktorys z tych skladnikow to zazwyczaj umieralo. Selekcja naturalna i dzisiaj istnieje bardzo malo osob, ktore nie moga trawic laktozy czy tez maja alergie na gluten.
                    • akownik Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 18.03.12, 17:17
                      Gluten jest szkodliwy dla nas wszystkich. Nie tylko dla tych, którzy są na niego uczuleni:)
                      • black_halo Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 18.03.12, 22:07
                        A na czym ta szkodliwosc polega? I nie, nie wystarczy mi wyjasnienie typu "zasluzowuje" cokolwiek to znaczy bo zasluzowywania tez nie rozumiem. To sa jakies wyjete z palca teroyjki ludzi w rodzaju Tombaka. Uczulenie na gluten jest choroba autoimmunologiczna, tak jak i alergia na pylki drzew.
                        • mami7 Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 19.03.12, 10:36
                          oprócz uczulen/alergii sa tez nietolerancje, a to zupelnie co innego

czym sa poparte Twoje teorie?
                        • very.martini Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 19.03.12, 22:36
                          Black_halo, szkodliwość glutenu polega na tym, że zalepia kosmki jelitowe skutecznie utrudniając tym wchłanianie, co znajdziesz w każdym podręczniku dietetyki. Prowadzi to do tego, że przez jelita wszystko przelatuje, a mało co jest wchłaniane. Ileś tam tysięcy lat temu nie był to problem, ale w dość niedługim czasie wyhodowaliśmy sobie wysokoglutenowe odmiany pszenicy, bo są bardzo wygodne w przygotowaniu i obróbce - punkt szczególnie ważny dla producentów makaronów chociażby:). Wysokoglutenowe zboża = wysoki poziom zalepienia, a to jest poważne obciążenie nawet dla ludzi, którzy nie są alergikami/ nie mają nietolerancji/ innych chorób związanych z przyswajaniem glutenu. Ja nie skreślam mącznych produktów ze swojej diety, bo osobiście nie popieram całkowitej eliminacji jakiegokolwiek produktu poza wypadkami alergii/ nietolerancji, ale też się nimi nie objadam.

Zaśluzowanie organizmu - nie będę się rozwodzić, bo szkoda mojej energii, skoro to dla Ciebie wyssane z palca teoryjki i przekonywać Cię do niczego nie będę. Chcesz - poszukasz - znajdziesz - poczytasz:)

16%VOL
                          22%VAT
                    • very.martini Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 19.03.12, 22:45
                      Mówimy o rozwoju:)
                      I żeby było jasne - nie jestem z tych, którzy się upierają, że "albo-albo". Uważam, że człowiekowi i do rozwoju, i do funkcjonowania potrzebna jest zbilansowana dieta i na całkowite wyrzucanie z diety białka/węgli/ tłuszczy do niełączenia ktoregokolwiek z którymkolwiek nikt mnie nie namówi, bo to mało ma wspólnego z fizjologią.

> Co do glutenu i nabialu - jesli kilkaset lat temu dziecko mialo alergie na ktor
                      > ys z tych skladnikow to zazwyczaj umieralo.

Tu się zgadzam, ale trzeba wziąć też poprawkę na to, że do tej śmierci dokładały się podłe warunki życia większości dzieci.

Selekcja naturalna i dzisiaj istnie
                      > je bardzo malo osob, ktore nie moga trawic laktozy

To chyba w Skandynawii:) Tam się faktycznie przystosowali. Moim zdaniem około 30% procent w naszych okolicach to nie jest "bardzo mało":).

> czy tez maja alergie na glut
                      > en.

nadwrażliwość na gluten dotyczy więcej niż 5% populacji. Gdyby się kierować selekcją naturalną, to w kulturze, w której mąka stanowi podstawę pożywienia, ten odsetek powinien wynosić dużo mniej.

16%VOL
                      22%VAT
                      • wiktor.online Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 20.03.12, 17:36
                        "Chleb – najważniejszy pokarm człowieka, owoc ciężkiej pracy, darzona szacunkiem podstawa pożywienia, symbol Ciała Chrystusa"
                        • zbyszekdziopa Re: Silicea 30ch Pomocy!!! 21.03.12, 03:43
                          Wiktor.online napisał:

> "Chleb – najważniejszy pokarm człowieka, owoc ciężkiej pracy, darzona sza
                          > cunkiem podstawa pożywienia, symbol Ciała Chrystusa"

Bóg Zapłać i Pochw(a)olony

p.s. Synku, tym sposobem pomału odpuszczają Ci się grzechy Twoje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka