Dodaj do ulubionych

Pies się leczy :)

07.10.04, 14:50
Witam,
chciałam się podzielić dobrymi wieściami. Mój stary pies od ponad miesiąca
jest pod opieką homeoweta :) Pierwsze badania krwi wykazały, że ma ogromne
problemy z wątrobą, co w jakiś sposób skutkuje między innymi poplątaniem i
osłabieniem łap. Normy były grubo poprzekraczane. Dostał zastrzyki z
kompleksowych leków homeopatycznych oraz kropelki homeopatyczne Galstena. A
na pogorszenie objawów przy wilgotnej pogodzie dostaje Dulcamara. Wyniki z
tego tygodnia pokazały dwukrotny spadek wszystkich przekroczonych wartości
(ALAT, fosfataza itp.) Poprawiła się też nieco stabilność psa :) Przewraca
sie zdecydowanie rzadziej. Niestety ma także problemy wynikające z
zaawansowanego wieku, zmiany dementywne i być może jakieś objawy
odbłędnikowe. Ponieważ wątroba się ustabilizowała, od jutra zaczynamy
leczenie w tym kierunku. Żałuję, że nie trafiliśmy na tę lecznicę wcześniej,
pies byłby dziś na pewno w dużo lepszej formie...
Lecznica jest w Warszawie, jeżeli ktoś będzie zainteresowany namiarami na
panią dr od zwierzaków, będę gorąco polecać. Warto!
Pozdrawiam, Agata
Obserwuj wątek
    • monika_5 Re: Pies się leczy :) 07.10.04, 15:04
      Cześć ! Ja też mam problem z 3-miesięcznym owczarkiem niemieckim.Drapanie się
      łapami i gryzienie skóry.Skóra czysta bez żadnych zmian.Weterynarz dał mu leki
      na alergię, ale myślę że może być z tego błędne koło. Czytałam na tym forum o
      diecie BREF , ale chciałabym skorzystać również z leków homeopatycznych.
      Poszukuję porady woj.śląskie
      • gusiek74 Re: Pies się leczy :) 07.10.04, 15:16
        Jak chcesz, zapytam jutro wetkę, czy nie ma namiarów na podobne lecznice w
        całej Polsce. Będę po recepty u niej.
        Z lekami na alergię trzeba uważać, często lekarze dają sterydy, a to paskudne
        świństwo jest.
        A czym karmisz zwierza? To bardzo ważne!
        Pozdrawiam, Agata
        • monika_5 Re: Pies się leczy :) 07.10.04, 15:48
          Dzięki za zainteresowanie :)) Chwilę to trwało bo musiałam się dopytać rodziców
          bo oni mają Robina.Generalnie od początku niezbyt chętny do jedzenia :mleko,ryż
          wymieszany z kurczkiem trochę karmy z puszki+sucha karma dla młodych
          psów+witaminy.Męczyły go też biegunki.Czały czas pod opieką
          weterynarza.Karmiony nawet z ręki bo boki miał zapadnięte.Teraz je chętnie i
          sam się domaga więcej:))Co do leków to jest to EFADERM E-nienasycone kwasy
          tłuszczowe. Chyba nie zaszkodzą.Będę wdzięczna Jeśli uda Ci się zdobyć jakiś
          kontakt.
          Z góry DZIĘKI...
          • gusiek74 Re: Pies się leczy :) 07.10.04, 16:04
            Jaka to karma? Jakie puszki? Najczęściej to właśnie karmy są przyczyną alergii
            i większości kłopotów ze zdrowiem.
            Nie wolno psów karmić żadnymi Pedigree, Chappi, Frolic i innymi świństwami. Z
            suchych karm jedynie te specjalistyczne są bezpieczne i wartościowe. Włos się
            na głowie jeży, jak się człowiek dowie, co się wpycha do tych, które
            wymieniłam. Poza sztucznymi barwnikami... Np. zapleśniałe ziarna zbóż z
            Ukrainy. To taki ostatni konkretny przykład, o którym słyszałam :) A puszkowe
            są pełne konserwantów.
            Mój od paru lat jedzie na karmie Nutra (najpierw jadł taką dla alergików, teraz
            senior), dobre też Royal, Eukanuba i im podobne. Jak jadł Chappi to się drapał
            jak wściekły, wygryzał sobie dziury w futrze. Nie toleruje też mleka i jego
            przetworów - natychmiast rozwolnienie. Jak zmieniliśmy dietę, od razu ustąpiły
            te objawy.
            Aha, suchej karmy nie należy mieszać z innym jedzeniem, tylko woda do popicia.
            Jak pies ma zapadnięte boki, to nie musi oznaczać niedożywienia. U zdrowego
            zwierzaka powinny być nawet widoczne żebra przz skórę (oczywiście bez przesady).
            No dobra, dość o tym, bo cosik się niehomeopatycznie zrobiło :) Chociaż Akownik
            twierdzi, że dieta jak najbardziej należy do homeopatii :) Jeśli masz
            ewentualnie jakieś pytania, to pisz na adres gazetowy. A o diecie BARF też
            słyszałam dużo dobrego.

Jutro zapytam wetkę o te namiary.
            Pozdrawiam, Agata
            • malootka2 Re: Pies się leczy :) 29.10.04, 21:25
              Ja tez prosze o namiar tej pani doktor homeowetki z Warszawy. A jeszcze lepiej
              by bylo gdyby znalazl sie jakis homeowet w lodzi. Baaaaaaaaaaardzo prosze o
              informacji. I dzieki za wskazanie wlasciwych karm :)) Pozdrawiam!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka