Dodaj do ulubionych

Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem astmy

13.11.04, 23:17
Piszę tutaj, ponieważ chciałabym sie wymienić doświadczeniami z mamami
leczącymi dzieci alergiczne, z podejrzeniem astmy, homeopatią.(jeżeli są
takowe:)). Dodam, że mam 19m. córeczkę, u której alergolog w wieku 10m.
zdiagnozował astmę, nie godząc się z tym werdyktem trafiłam do homeopaty.
Obecnie jestem na etapie zmiany lekarza, zaczynam mieć wątpliwości..
Napiszcie proszę gdzie i jak leczynie swoje pociechy, na jakiej są diecie
itp.
Obserwuj wątek
    • monika_5 Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 13.11.04, 23:51
      Przedłużający się kaszel, suchy budzący wcześnie nad ranem, złapaniem tchu,
      siadaniem, kaszel po wysiłu itd. cały czas nasilający się.Oskrzelowo czysto, a
      ja miałam wrażenie że się dusi. Takie objawy i dalszy mokry kaszel -tego już
      nie ma moje dziecko.
      • agaa.k Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 14.11.04, 10:27
        Moje dziecko kaszle tylko podczas snu, osłuchowo też jest czysto, raz miała
        świst w oskrzelach, na ramionach ma swędzącą wysuszoną skórkę. Miała robiony
        bicom, ok 7m. temu, wyszło , że uczula ją pszenica, mleko, jaja, gluten itd.
        Tych produktów nie dostaje, ale zaczynam mieć wątpliwości, czy oby na pewno
        pszenica, czy gluten? Nie wspominając już, że ona rwie sie do jedzenia
        wszystkiego. Jak to wyglada u was, dodam, że bierze:
        -poumon histamine 15ch-2razy dziennie 3g.
        -santa herba-5kropel, 2 razy dziennie
        -ipeca compose-5 kropel, 2 razy dziennie
        -bronchi plantago, 3g. raz dziennie
        -calcium quercus, 3g, 3 razy dziennie
        -schwef-heel-2 razy dziennie
        Może ktoś na tym forum oceni, czy to dobry zestaw, na te objawy, będę
        wdzięczna, gorąco pozdrawiam, aga
        • monika_5 Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 15.11.04, 08:36
          Ja nigdy nie byłam z dzieckiem u alergologa. Kiedy przy tym suchym brzydkim
          przedłużającym się kaszlu spytałam czy to może być początek astmy pani doktor
          powiedziała: on nie wygląda na alergika, astama dla nas tez jest trudna do
          rozpoznania i dała mi 2 recepty jedną sinupret wykrztuśny i drugi antybiotyk
          jak nie pomoże, chyba frolid. Więc już nie poszłam więcej. A objawy mi pasowły,
          weszłam na forum alergie na gazecie.pl i czytając się przeraziłam. Moje dziecko
          też miało skazę białkową tylko(zmiany na buzi bardzo długo) ją smarowałam
          maścią nagietkową i nikt nie mówił że trzeba to leczyć coraz to innymi kremami
          jak tam czytam. A teraz dopiero dowiedziałm się że zmian na skórze nie nalerzy
          tłumić bo wchodzą głębiej.
          Co do leków to u mojego dziecka zawsze jest 1 konstytucyjny + ewentualnie
          jeszcze 1 w zwykłej potencji dorywczo.
          Leczenia kommpleksami też zaczęłam kiedyś (stan przewlekły)same zastrzyki
          Heela ,było tego na raz baardzo dużo i zrezygnowałam. Pozdrawiam.
          Pytanie do eksperta czy tą maścią nagietkową też mogłam to stłumić ?
    • very_martini Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 14.11.04, 12:57
      zmieniać, zmieniać, zmieniać lekarza ntaychmiast! dostanie mi się po głowie od
      moich szanownych kolegów, że ingeruję w decyzje lekarza, ale trudno - alergii
      nie należy leczyć lekami kompleksowymi. Mój homeopata twierdzi, że on już woli,
      jak już ludzie na alergię biorą zyrtec, niż kompleksy, a on zawsze wie, co
      mówi;) I po co ich aż tyle? Myślę, że na wejściu spokojnie mógłby zadziałać
      samym poumon histamine. Ja jestem przeciw. Pomijając to, że według mnie to jest
      po prostu nieuczciwe leczyć ludzi kompleksami i brać za to pieniądze, sorry -
      opis leków możesz znaleźć na ulotce albo w internecie i sama sobie udzielić
      porady za darmo.
      A nie jesteś z Warszawy przypadkiem...?

16%VOL
      22%VAT
      • agaa.k Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 14.11.04, 13:18
        tak, jestem z W-wy, czy w takim razie możesz mi kogoś polecic? Jeszcze, co
        sądzisz o diecie, własciwa, przy tego typu problemach? Naprawdę dziękuję,
        utwierdzasz mnie w przekonaniu, o zmianie lekarza.
        • very_martini Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 14.11.04, 13:35
          Hehe, a czo to nie jest przypadkiem taki pan, który rklamuję się jako
          specjalista leczenia alergii i bierze dwie stówki za wizytę...?
          O diecie nic nie sądzę, nie znam się na astmie ani troszczekę. Ale był watek
          astmatyczny, założny przez bryzę czy jakoś tak, i tam coś było o diecie, ale nie
          za dużó, o ile mnie pamięć nie myli. Akownik też coś wsominał, może coś było na
          forum edycyna naturalne

16%VOL
          22%VAT

• agaa.k Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 14.11.04, 14:41
            Nie, mój lekarz to kobieta. Jednak leki, które obecnie ma brać moja córcia,
            zostały przepisane nam przez pediatrę, ale podobny zestaw też dostała u
            homeopaty. Tylko ta pani, to laryngolog-homeopata, bardzo nam pomogła przy
            zapaleniu ucha, dlatego dalej tam chodzę. Jeszcze oczywiście ciagle odwiedzam
            pediatrę i tak to wyglada. Ponawiam prośbę o namiary do jednego dobrego
            specjalisty
            • very_martini Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 14.11.04, 14:47
              A, bo już myślałam;)
              Panią laryngolog należy niewątpliwie docenić za otwartość umysłu, ale dobry
              laryngolog nie równa się dobry homeopata;). Ale jeśli pani leczy stany ostre
              kulkami - chwała jej za to! Natomiast choroby przewlekłe leczy się nico inaczej.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=12246275
              Z czystym sumieniem mogę polecić dra Oczkowskiego, o pozostałych paniach wiem
              niewiele, bo jedna nawaliła u jednej forumowiczki, za to pomogła drugiej;)
              Musisz chyba powpisywać nazwiska w wyszukiwarkę i szukać

16%VOL
              22%VAT

• agaa.k Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 14.11.04, 14:57
                Dzięki, zdecydowałam się na dr. Oczkowskiego.
    • zgagusia Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 14.11.04, 16:13
      moj syn 5,4 lat ma astme, od lipca leczony jest takze homeopatycznie - dostaje
      Tuberkuline LMI jako lek konsty. Jest naprawde dobrze, udalo nam sie zmniejszyc
      ilosc sterydow wziewnych przyjmowanych przez dziecko 4x!! (z 200 mcg na dobe do
      50 mcg). W grudniu mamy sie stawic po zmiane potencji tuberkuliny.

Aga
    • agaa.k Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 14.11.04, 19:36
      Skąd jesteście i co to jest ten lek konstytucyjny? Przewija sie na tym forum to
      sformuowanie, ale ja nadal zielona jestem.
    • kasiorek76 Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 14.11.04, 22:46
      Moja córcia ma 2 latka i 3 m-ce ma podejrzenie astmy ale nie poszłam z nią do
      alergologa. Ma sapkę,tak to nazywam bo ciężko jej sie oddycha,pediatra wykrył u
      niej swisty na oskrzelach ale głownie nasza córka jest uczulona na białko mleka
      krowiego.Więc ma objawy skórne,wieczny katar i ostatnio za czesto miała
      zapalenie oskrzeli przy tym kaszel.Przeraziło mnie wieczne podawanie maści
      sterydowej i róznych antybiotyków,więc wybrałam się w końcu do homeopaty
      klasycznego.Dostała calcium carbonicum 200 C - m-c temu.Efekt jest na razie
      taki że pojawiły się objawy krótkiego kaszlu, zniknał jej ostatnio
      katar,oskrzela czyste,pojawiło sie na pare dni zaczerwienione gardło i
      powiekszone migdałki ale ma przeokropną skórę, strasznie wyrzuciło ja na
      zewnatrz ale tak byc powinno, choc pewnie nieprędko zniknie jej to
      uczulenie.Jest cały czas na diecie bezmlecznej oraz nie je produktów
      uczulających (oprócz jajka).W poniedziałek puściłam corke do złobka po prawie 2-
      miesiecznej przerwie i po 3 dniach dostała katarku, ma czerwone gardło i miała
      przez 2 dni temp.38,5 st.,która sama znikneła, bo niczego nie podawałam, wiec
      mam podejrzenie ze to działanie leku konsty.Niestety katar sie utrzymuje i
      gardło dalej czerwone ale wg lekarza homeo.to kwestia czasu i ten lek ma to do
      siebie ze takie objawy moga nastapic nawet do pół roku co jakis czas.Cierpliwa
      jestem więc poczekam. Dodam że jestem z Gdańska i przepraszam za to moje
      rozpisanie :)
      Pzdr.
    • agaa.k Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 17.11.04, 22:40
      Donoszę, że byłam u p. O. i córcia dostała lycopodium15 na noc po 2 gr.. Czy
      ktoś może mi wyjaśnić, co to za lek, będę wdzięczna, pozdrawiam, aga
      • agaa.k lypocodium 15 18.11.04, 12:37
        Ponawiam prośbę o opis leku, przekopałam cały internet i nic nie znalazłam.
        • mamaadama4 Re: lypocodium 15 18.11.04, 12:52
          Lycopodium 200 ma mój syn - ale jako lek konstytucyjny. Sama chętnie cos sie
          n/t dowiem.
        • monika_5 Re: lypocodium 15 18.11.04, 13:41
          Lycopodium w internecie strony w j.angielskim
          www.homeoint.org/books/boericmm/l/lyc.htm
          Jest to lek o szerokim zasięgu działania.
          • very_martini Re: lypocodium 15 19.11.04, 00:46
            No właśnie. Podstawowa zasada przy czytaniu takich rzeczy:

1. nie dziwić się, jeśli wydaje Wam się, że dziecko nie spełnia 80% "wymogów"
            leku. Bardzo często w dokonaniu ostatecznego wyboru spośród kilku leków decyduje
            jeden szczegół.
            2. jeśli w opisie jest adnotacja, że lek często znajduje zastosowanie na
            przykład u dzieci znacznie opóźnionych w rozwoju, to nie obrażać się na lekarza,
            że nie poznał sie na wyjątkowym intelekcie Waszych maleństw. Ja kiedyś dostałam
            lek, z opisu którego wynikało, że zatrzymałam się w rozwoju, wykrzykuję
            obsceniczne treści i non stop się masturbuję. To były główne objawy leku...

16%VOL
            22%VAT

• agaa.k Re: lypocodium 15 19.11.04, 23:30
              Witam ponownie, ponawiam prośbę o opis leku, po polsku, bo faktycznie moje
              tłumaczenie nie pasuje mi do objawów( angielski na średnim poziomie) . Teraz to
              juz zupełnie nie wiem, co o tym myslec, czy to leczenie ma sens, dodam, że
              teraz wszystkie poprzednio brane leki odstawiłyśmy. Pocieszcie mnie, że ten lek
              komuś pomógł, bo spać spokojnie nie mogę.
              • very_martini Re: lypocodium 15 19.11.04, 23:55
                Aga - nie ma opisu leku po polsku, przynajmniej nie w internecie. Gdyby był, to
                dostałabyś link.
                W homeopatii nie można powiedzieć, że "ten lek komuś pomógł/ nie pomógł", bo to
                nie kwestia leku jako takiego, ale jego dobrania. Możesz conajwyżej spytać, czy
                metoda komuś pomogła.
                Śpij spokojnie i tym, że objawy Ci nie pasują, na razie się nie przemuj. Ważne,
                że pasują lekarzowi;)

16%VOL
                22%VAT

• a.sap Re: lypocodium 15 20.11.04, 11:43
                Lycopodium jest opisane w języku polskim np. w książce Jiri Cehovskiego
                pt. "Homeopatia" (14 stron na temat tego leku). Jeśli mieszkasz w większym
                mieście - przejdź się do wiekszej księgarni i poczytaj na miejscu.

Generalnie - Cehovski charakteryzuje Lycopodium jako lek przeciw skazom
                (cyt.: "antypsorikum, antysifilitikum i antysykotikum").
                Na temat skaz masz tu link do artykułu dr. Oczkowskiego -
                www.pawel.fp.pl/nart2.htm.

Pozdrawiam
                Andrzej
                • a.sap Re: lypocodium 15 20.11.04, 11:45
                  UWAGA!
                  link www.pawel.fp.pl/nart2.htm
                  w poprzednim liście nie działa, bo dodała się do niego na końcu kropka.
                • very_martini Re: lypocodium 15 20.11.04, 11:54
                  Ano właśnie, trzeba czekać, aż ktoś ją wpisze do netu;)
                  A ja z tą książką mam problem, w ponoć największej księgarni w Polsce jej nie ma
                  i chyba ją w końcu zamówię, choć zbieram się do tego od miesięcy. Chyba że
                  znajdę jakąś księgarnię ezoteryczną, hehe, wcale się nie zdzwię, gdyby ta
                  ksiażka była obok "tarota dla początkujących"
                  Sorry, jeśli ktoś czuje się urażony z powodu moich kpin z tarota, ale nie mogę
                  sobie odmówić. W odwecie można kpić z alkoholu i butelek;)

16%VOL
                  22%VAT

• agaa.k Re: lypocodium 15 20.11.04, 12:20
                    Dzięki , jak położę dziecko, to zabieram sie za tłumaczenie.
                  • a.sap Re: lypocodium 15 20.11.04, 12:30
                    Nie jestem zachwycony tą pozycją. Akurat Lycopodium jest opisane, ale
                    generalnie - mam wrażenie, że książka jest przeznaczona dla tych, których
                    trzeba przekonać do homeopatii, a więc zalety względem alopatii, dalej opis
                    kilku przypadków, które autor wyleczył. Kilka stron o zasadach ustalania
                    potencji i dawkowaniu. Na koniec jest dokładny opis trzech leków: Lycopodium,
                    Lahesis i Sulfur (chyba - nie mam przy sobie i nie mogę sprawdzić). Moim
                    zdaniem - dla osób średniozaawansowanych ta pozycja jest troszkę słaba.
              • a.sap Re: lypocodium 15 20.11.04, 12:17
                Co do angielskiego - tu masz link do dobrego słownika on-line:
                www.ling.pl/content.php4?name=find.php
                Zawiera dużo terminów medycznych.
    • dobrota6 Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 20.11.04, 22:33
      Hej!
      nasza mała (2 lata i 10 miesiecy) też alergiczna, ale nie astmatyczna. Chodzimy
      do lekarza homeopaty w gdańsku, ale poza tym dość mocno "siedzimy" w
      tradycyjnej medycynie chińskiej i efekty wspólnego zastosowania tych dwóch
      metod mielismy dość dobre. jeśli chodzi o medycynę chińską to dużą rolę
      odgrywa włśnie dieta. jeśli jesteś zainteresowana to napisz do mnie na priva,
      to ci coś może podpowiem: dobrochna5 małpa wp kropka pl.
      • 4dorcia Re: Szukam mam, leczących dzieci z podejrzeniem a 20.11.04, 23:02
        O jeny, nad tym właśnie siedzę. TMC strasznie mnie wciągnęła, czy moge też na
        priv?

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka