wilunia 02.03.05, 11:59 Czy ktoś wie i mógłby mi wyjaśnić czy różni się homeopatia od homeopatii klasycznej. Dopiero raczkuję w tym temacie i nie wiem jakiego homeopatę wybrać. Stsują inne leki czy metody Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patchwork30 Re: hOMEOPATIA A HOMEOPATIA KLASYCZNA 02.03.05, 13:15 homeopatia klasyczna, to ta, w ktorej przy doborze srodka postepuje sie, jak Hahnemann (tworca homeopatii) przykazal. Przede wszystkim obowiazuje regula podobienstwa. Tzn wszystkie objawy choroby musza byc dokladnie wypytane i na calosc tych objawow dostaje sie jeden srodek. Ten srodek u zdrowego wywolalby te same objawy, jakie ma chory. Przy czym szczegolnie wazne sa rowniez objawy psychiki. Tez w klasycznej mozne zajsc potrzeba zmiany srodka na inny, wtedy gdy zmienia sie objawy (tzn tez musi byc przeprowadzony wywiad) W nieklasycznej moze sie zdarzyc, ze dostanie sie srodek kompleksowy, bez szczegolowego wywiadu (np na gardlo, bez uwzglednienia jak boli, gdzie, co poprawia i pogarsza itp.), inny srodek na katar, inny na kaszel (choc oba objawy naleza do tej samej choroby). Problemem w nieklasycznej moze byc potraktowanie jednego objawu osobno, bez kontekstu calej choroby i w przypadku jego stlumienia do przesuniecia choroby w glebsze sfery organizmu. Niektorzy homeopaci nieklasyczni maja zakonczonych kilka godzin kursow gdziestam, co nie wystarcza do stosowania tej metody. Nie powinno to jednak znaczyc, ze kazdy homeopata bez dodatku "klasyczny" jest zly. Nazywac mozna sie, jak sie chce, wazne jest, by postepowac wg. zasad Hahnemanna. Odpowiedz Link
wilunia Re: hOMEOPATIA A HOMEOPATIA KLASYCZNA 02.03.05, 13:45 Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, teraz wiem czym kierować sie przy wyborze homeopaty. Pozdrawiam Odpowiedz Link