Dodaj do ulubionych

Ospa i ciąża

11.04.05, 13:27
Właśnie zaczęłam 30 tydz. ciąży i niestety od 5 dni (wtedy pojawiły się
pierwsze zmiany na skórze)mam ospę wietrzną. Mój gin. już mnie uspokoił, że
choroba nie bedzie miała wpływu na dziecko, ale zalecił brać paracetamol w
celu zmniejszenia temperatury (dochodziła do 39 st)- po każdej dawce silnie
sie pocę, czy moge go zastapić belladonna (jaka potencja)? Znalazłam też w
wyszukiwarce nastepujące środki na ospę:
-RHUS TOXICODENDRON 15 CH i jeśli tylko pojawią się pęcherzyki z jasną
surowiczą
treścią, podaj to 4 x dziennie po 3 kulki prosto do buzi.
W miarę poprawy podawaj rzadziej ( 3, 2, 1 raz dziennie).
-VACCINOTOXINUM 15 CH - to bioterapeutyk przygotowany ze szczepionki
przeciwko
ospie.
Podawaj przez tydzień 2 x dziennie po 3 kulki, a przez następny tydzień 1 x
dz.
po 3 kulki.
Czy moge spokojnie je zażywać?
I co polecicie na to ohydne swedzenie? Juz nie moge tego wytrzymać :(
Próbowałam pudrodermu, ale nie pomaga (
Niektóre krostki już wyschły, ale jeszcze całe mnóstwo zostało, raczej nie
pojawiaja sie nowe (bo juz nie ma miejsca)
Przepraszam,że tak obszernie i z góry dziekuję za rady.
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: Ospa i ciąża 11.04.05, 13:44
      Chwała Ci za korzystanie z wyszu:)
      Możesz brać dokładnie tak, jak napisałaś - Belladonnę, do momentu, kiedy objawy
      zaczna ustępować. W kwestii tych pęcherzyków - jeśli treść jest przejrzysta,
      możesz brać rhus, jeśli zaczęła mętnieć, to Mezereum 5ch. Powinno pomóc na
      swędzenie również.

Bezpieczne w 100%.

16%VOL
      22%VAT

• very_martini Re: Ospa i ciąża 11.04.05, 13:47
      A, o swędzeniu mi moja mądra ksiażka powiedziała:

smarować krostki miodem albo witaminą e (o ile pęcherzyki nie pękają!),
      przemywać roztworem sody oczyszczonej (4 łyzeczki na 2 litry wody)
      albo strzelać sobie kąpiele z dodatkiem płatków owsianych.

16%VOL
      22%VAT

• lenag Re: Ospa i ciąża 11.04.05, 14:11
        Dzięki martini kochana :) za tak szybciutki odzew. Zdążyłam tylko wziąć kapiel
        z płateczkami :)(nie ma jak wyszukiwarka)
        • pacynka27 Re: Ospa i ciąża 24.10.05, 23:35
          Teraz to juz zgłupiałam. Kąpiel w płatkach owsianych pomaga na swędzenie. A pediatra mojego synka powiedziała żeby małego wcale nie kapać aż do odpadnięcia strupków!!! To można sie kąpać czy nie???
          • granna Re: Ospa i ciąża 25.10.05, 09:08
            NO własnie ja tez zgłupiałam :) Jak mój mały miał ospę to go wykąpałam jeszcze
            jak pęcherzyki nie były wypełnione płynem i nic sie nie stało, a potem już mi
            nie kąpałam i cale szczęscie bo jak mu buzię umyłam i zmoczyłam taki pecherzyk z
            plynem to mu blizna została :( Jedyna na całym ciele, ale za to na twarzy :(
            • beba2 Re: Ospa i ciąża 25.10.05, 12:53
              W wodzie z krochmalem mozna się kąpać. Ja też słyszałam różne opinie na tem
              kąpania i niekąpania. Ja młodego kąpałam, ale on ospe miał śladową i zeszła mu
              w tydzień.
              Pudrodermem mozna się posmarować. Trochę chłodzi i wysusza.
              • 5_monika Re: Ospa i ciąża 25.10.05, 14:45
                jeśli jesteśmy przy homeopatii to pudodermem nie powinno się smarować bo
                zawiera cynk, tłumi objawy skórne.
                • beba2 Re: Ospa i ciąża 25.10.05, 15:41
                  Khm, Monika...u nas nic nie stłumił. I w dodatku to homeopata powiedział żeby
                  się tym smarować :P
                  • m.staciwa Ponownie ospa 21.12.05, 16:50
                    Wskakuje w ten wątek, żeby nie rozpoczynać nowego. Mój syn 10lat ma ospę.
                    Zaczęło się wczoraj wysoką gorączką a dzisiaj wysypka. Pęcherzy niewiele, a
                    jeśli jakiś się pojawi to zaraz jest starty przez piżamę. Lekarka zaleciła mu
                    Rhus i Mezereum po 5 kulek 2x. I tu mam problem. Ja zrozumiałam, że dopiero je
                    stosować po trzech dobach jak już będzie całkowity wysyp. A na forum czytam, że
                    rhus podaje się już przy pierwszych pęcherzach i to zjasnym płynem a Mezereum
                    jak zaczyna mętnieć płyn. A tu mam brać dwa na raz? Chyba coś pokręciłam i mam
                    teraz wątpliwości.A jak mam zgadnąć czy ten płyn jest jasny czy mętny? jak
                    pęchęrze są niewielkie i od razu likwidowane. Pomóżcie proszę. Nie chcę walnąć
                    jakiejś głupoty, a dzwonić... mam straszne opory.
                    • 5_monika Re: Ponownie ospa 22.12.05, 09:31
                      wiesz co, ja nic nie stosowałam z homeopatycznych prócz oscillo, aconitum i
                      belladonny.Choć o Rhus też myślałam, ale po kontakcie z homeo, nie dostaliśmy
                      takiego polecenia, choć pytałam czy można.Tego niby konstytucyjnego też nie
                      podawałam.U nas oprócz gorączki nie było swędzenia, czy innych objawów, więc to
                      wystarczyło.
                      Rhus-przeźroczyste pęcherzyki, uczucie świądu, gorączka niewielka.
                      Mezereum-pęcherzyki z jasnym płynem, który z czasem mętnieje,gęstnieje, tworzą
                      się zółte strupki, potem brązowe.

Ja też nie widziałam jaki to płyn jest w pęcherzyku.
                      Jak nie zadwonisz i nie zapytasz, to nie wiem, może posłuchaj lekarza, ja
                      posłuchałam i nic nie dawałam, było dobrze.
                      • m.staciwa Re: Ponownie ospa 22.12.05, 10:02
                        Dzieki za wskazówki.Wczoraj nie wytrzymałam dałam mu rhus no i oczywiście
                        belladonnę. Gorączka powyżej 39 .Swędzenie miał takie do wytrzymania. Rano
                        znowu dostał rhus. Zobaczę jak to się dalej rozwinie.
                        • wgra Re: Ponownie ospa 22.12.05, 11:18
                          Cała jestem w panice, u młodego w przedszkolu ospa a no dopiero co po chorobie
                          i antybiotyku.Na wszelki wypadek wczoraj i dziś nie poszedł do przepszkola i do
                          swiat juz nie pojdzie.Jest ze mna w pracy ale przeciez mógł już załapać i tylko
                          patrzeć jak się wysypie.Na domiar złego ani ja ani mąż nie mieliśmy ospy,Ladna
                          perspektywa na początek nowego roku.Może można coś wziąć
                          profilaktycznie.HELP!!!!
                          • beba2 Re: Ponownie ospa 22.12.05, 12:25
                            Sulfur 30 CH jednorazowo 5 kulek. Dla każdego.
                            • wgra Re: Ponownie ospa 22.12.05, 14:09
                              Dzięki po powrocie do domu zaaplikuję wszystkim i będę się modlić.
                              • m.staciwa Re: Ponownie ospa 23.12.05, 19:47
                                Wiem, że trwają intensywne przygotowania do świąt, ale może ktoś tu jeszcze
                                zajrzy.Mojego syna strasznie zsypało. Ranki ma nawet w buzi na dziąsłach,
                                języku, przez co ma trudności z jedzeniem. Pod napletkiem również są rany,
                                przez co boli go siusiak. Bierze rhus i mezereum tak jak kazała homeo. Ale może
                                znacie jakiś sposób na złagodzenie dolegliwości bólowych buzi i siusiaka i
                                szybsze zagojenie ranek. Serce mnie boli gdy widzę jego męczarnie.pomózcie
                                Wczoraj zrobiłam mu kąpiel w krochmalu i jest nieźle. Gorączka powyżej 39
                                utrzymuje się już czwarty dzień.W miarę potrzeby daję p/gorączkowe leki. Ale ta
                                buzia...
                                • 5_monika Re: Ponownie ospa 24.12.05, 20:10
                                  a dajesz Aconitum lub Belladonnę ?
                                  Siusiak też się zaleczy, choc podobno wtedy bardzo piecze.
                                • izzunia1 Re: Ponownie ospa 24.12.05, 20:36
                                  Sprobuj podkarmic go troche lodami (pewnie przy goraczce to sredni pomysl) ale
                                  w zimnym wirus wolniej sie rozwija no i troche bedzie tez dzialalo
                                  znieczulajaco. A takie domowe lody to samo zdrowie, na swieta w sam raz :)
                                  • m.staciwa Re: Ponownie ospa 25.12.05, 14:03
                                    Baardzo diękuję za podpowiedzi. Na szczęście dzisiaj jest już lepiej. Nie wiem
                                    czy dobrze zrobiłam ale zaordynowałam płukanki z rumianku i nadmanganianu
                                    potasu, smarowanie aphtinem no i trochę pomogło. Siusiaka też przemywam roztw.
                                    nadmanganianu. Gorączki już nie ma drugi dzień. Ten rhus i mezereum i
                                    belladonna działają cuda:)). A tak przy okazji, życzę wszystkim wszystkiego
                                    naj, naj lepszego i duuuużo zdrówka :)))
                                    • very_martini Re: Ponownie ospa 27.12.05, 16:53
                                      czyli placebo, he?
                                      już zdrowy zupełnie;)?

16%VOL
                                      22%VAT
                                      • marta.gora Re: Ponownie ospa 27.12.05, 18:39
                                        No cos Ty-jakie tam placebo- nie znasz "naturalnego przebiegu chorób" ?
                                        ;)
                                        • m.staciwa Re: Ponownie ospa 28.12.05, 19:52
                                          Moje dziecię szaleje w domu ;-) Gdyby nie te strupy nie wiedziałabym, że był
                                          tak chory.Granulki zaczęłam dawać raz dziennie. Zastanawiam się jednak, czy
                                          powinnam je dawać do całkowitego odpadnięcia strupków,czy odstawić je
                                          wcześniej?I kiedy mogę go puścić do szkoły- na szczęście teraz są ferie- czy
                                          też po całkowitym odpadnięciu strupków. Prosze o radę doświadczonych :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka