Dodaj do ulubionych

stymulacja mowy

19.10.05, 14:00
Czy to prawda,że przy pomocy leków homeopatycznych można wplynąć na rozwój
mowy u dziecka(3lata)?Czy może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: stymulacja mowy 19.10.05, 14:55
      Poszukaj postów Granny.
    • very_martini Re: stymulacja mowy 19.10.05, 22:18
      No dziecię Granny wzięło i przemówiło. Jutro Granna na pewno Ci coś powie. Nie
      jestem pewna, ale pisała o tym chyba równiez na prywatnym forum zaburzenia mowy
      czy jakoś tak.

16%VOL
      22%VAT
    • granna Re: stymulacja mowy 20.10.05, 07:57
      Ma prywatnym pisałam dawno, że zaczęłam, ale jak sie wywiązała burza, ze
      :"przeciez wszytskim wiadomo, ze homeo to placebo" się zamknęłam posłusznie.
      Co do mowy, niedawno ktos popełnił post :opóźnienie mowy, tam były wypowiedzi
      tez innych mam ;))
      U nas tak jest, że jest postęp i stop, znowu troche ruchu i znowu stop. Moj mały
      posługuje się uproszcznym językiem, takim swoim kodem, ale poprawa jest o tyle,
      że potrafi wymówic wszystki głoski (czego nie robił jak jechalismy do lekarza) i
      zaczyna z nich ukladać sobie jakieś własne słowa. Ma prawie 4 lata i ja sie
      miotam co chwilkę, czy może go męczyć jeszcze czymś czy dać spokój :) W końcu
      rozumie, umie się porozumieć z otoczeniem, umie sobie kupić sam sok w sklepie,
      tyle, że nie umie powiedziec jak się nazywa :) ale wkrótce pewnie będzie umiał
      napisac bo ma wielkie zamiłowanie do rysunków i pisania :))
      Teraz znowu jest postęp, bo powtarzam zestaw leków, które dały poprawę latem.
      Zobacze co z tego będzie teraz :)
      POdejrzewałam, że opóźnienie jest od szczepień, ale terapia pod tym kątem
      przyniosła tylko niewielki postęp, więc przyczyna leży chyba bardziej po stronie
      niedotlenienia okołopordowego :(
      Nie piszesz jakie to opóźnienie, więc już nie będę się wdawać w szczególy, ale
      zawsze mozesz napisać do mnie na priv.
      Pozdrawiam
      • kropelka16 Re: stymulacja mowy 21.10.05, 13:11
        Moja córka "rozgadała się" w tydzień po podaniu leku homeopatycznego. Nie był
        to pierwszy lek w celu wywołania mowy. Wcześniej tzn. ok 6mc dostała inny lek i
        trochę poszło do przodu, ale pełnymi zdaniami zaczeła właśnie po tym ostatnim
        leku. Nie była to mowa od razu super, ale pełne zdania w mairę wyraźnie.
        • arttu_ma Re: stymulacja mowy 21.10.05, 13:28
          a jaki to był lek-do kropelki
          • kropelka16 Re: stymulacja mowy 21.10.05, 13:44
            Lek i tak jest dobierany indywidualnie w naszym wypadku był to Taranthula
            krople jakoś tak sie to pisze, Mała wzieła to prawie 1,5 roku temu. To, że się
            rozgadała to nie znaczy mówi super, że znikneły wszystkie problemy z mową.
            Dalej z tym walczymy, mała ma problemy z koncentracją, pamięcią krótkotrwałą
            dlatego uczęszcza na SI. Dzięki tym zajęcią wyraźnie poprawiła jej się też
            mowa. Ale fakt jest taki, że nie mówiła prawie wcale, a po leku zaczeła reszta
            to kwestia ćiczeń i pracy z dzieckiem.
        • julamimi Re: stymulacja mowy 21.10.05, 13:35
          kropelko, w jakim wieku bylo Twoje dziecko, gdy dostalo te lekarstwa?
          pozdr
          • kropelka16 Re: stymulacja mowy 21.10.05, 14:01
            Miała 4 lata. Teraz 5,2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka