Dodaj do ulubionych

dziecko boi sie wody

08.04.06, 23:55
Dziecko mojej siostry panicznie boi sie wody - dizewczynka 9 m-cy - wszystko
bylo ok - uwielbiala się kąpać a teraz strasznie krzyczy i sie wyrywa.
podejrzewam, że wsadzili ja do za gorącej wody i sie przestraszyła - teraz tak
przeżywa każdą kąpiel że w nocy śpi niespokojnie. Szukam i szukam ale nic
oprócz acconitum albo chamomili nie przychodzi mi do głowy - wiecie cos może
na ten temat?
Obserwuj wątek
    • granna Re: dziecko boi sie wody 10.04.06, 07:44
      Poczekac, nie kapąć, w końcu w piaskownicy codziennie nie siedzi. Pupe myć pod
      kranem na jednej ręce, tzn dziecko na jednej ręce trzymac pod ramionami, druga
      umyć pupę. Nie pokazywać wanny pełnej wody. Potem pomalutku pokazywać najpierw
      wannę z woda, dobrze gdyby mama weszła do wody razem z nią. Sposób przećwiczony
      na własnym dziecku.
      A jak po tygodniu, może troszkę więcej nie bedize lepiej to można pomyślec. A
      aconitum to chyba bym dała na ten szok :)

Zajrzyj na homeopatię forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
      • mamumilu Re: dziecko boi sie wody 10.04.06, 21:32
        to samo jej radziłam - zobaczymy jak poskutkuje - dzieki:)
    • very_martini Re: dziecko boi sie wody 10.04.06, 19:17
      ja też bym spróbowała aconitum i, jak radzi Granna, do niczego nie zmuszała.
      a na drugi porządnie raz sprawdzała temperaturę wody.

16%VOL
      22%VAT
      • mycha664 Re: dziecko boi sie wody 11.04.06, 11:29
        Nie znamy przyczyny lęku dziecka, to nie musi być zbyt wysoka temperatura wody.
        Zdaża mi się zastępować opiekunkę do dziecka (koleżankę). Poszłam kiedyś z
        dziewczynką popatrzeć jak inne dzieci pływają na basenie. Zapatrzona Mała,
        zsiusiała się. Kiedy wróciłyśmy do domu, zapakowałam Ją do wanny. Mama
        dziewczynki, kiedy Jej o tym opowiadałam, była bardzo zdziwiona, że Mała
        pozwoliła mi się wykąpać!
        Zauważyłam, że dziecko boi się kąpieli i dolewałam wodę do wanienki za pomocą
        dziecinnej konewki - wtedy się nie bała.
        • very_martini Re: dziecko boi sie wody 11.04.06, 20:00
          > Nie znamy przyczyny lęku dziecka, to nie musi być zbyt wysoka temperatura wody.
          Znamy, bo napisane:)

16%VOL
          22%VAT
          • mamumilu Re: dziecko boi sie wody 11.04.06, 20:49
            nie martini - właśnie nie znamy :) ja powiedziałam "podejrzewam" bo to tata
            szykuje kąpiel i wsadza małą do wanny a wiadomo, że facet nawet jak się cos źle
            zrobi to się nie przyzna - chociaz on sie bardzo stara i może wszystko bylo ok a
            przyczyna strachu jest inna - może etap rozwoju?
            Moje starsze dziecko boi się duchów i stworów czających się po ciemku w pokoju -
            oczywiście oberwalo mi się od babci że dziecko ogląda jakieś glupie bajki - ja
            wiem że nie i że to etap rozwoju bo 5-latki boją się właśnie takich rzeczy i ja
            też długo widziałam duchy w ciemnych pomieszczeniach - a wiemy, że kedyś to był
            Reksio o Bolek i Lolek :)
            • very_martini Re: dziecko boi sie wody 11.04.06, 21:11
              aaa to nie znamy faktycznie, filolog martini przegapiło jedno słowo.
              węszę w Twoim poście seksizm;)

anyway, lek na stres można też dobierać wg obawów somatycznych - na przykład czy
              się ktoś trzęsie ze strachu albo ma biegunkę.

16%VOL
              22%VAT
              • mamumilu Re: dziecko boi sie wody 11.04.06, 21:15
                a jakże - specjalnie chciałam Cie sprawdzić :)
                • marciszonka Re: dziecko boi sie wody 11.04.06, 21:43
                  Dorzucę swoje trzy grosze - lęk przed wodą jest zdaje się mniej więcej w tym
                  wieku normalnym etapem rozwoju. Moja córka miała i całe stado jej rówieśników z
                  tzw. podwórka. U nas to był lek przez wodą płynącą, a więc nie tyle wanna, co
                  lecąca do niej woda lub prysznic. Nawet odkręcony kran. Ale dzieci znajomych
                  przechodziły róznie - lek przed myciem głowy jak i lęk przed wodą stojącą w wannie.
                  Nagle się to włącza z dnia na dzień i tak samo nagle po parunastu dniach ustaje.
                  • mamumilu Re: dziecko boi sie wody 11.04.06, 21:56
                    Ano właśnie tak myślałam - mnie to całe szczęście ominęło :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka