Dodaj do ulubionych

Krtań - proszę o pomoc

13.07.06, 21:28
Córa ma zapalenie krtani. Koszmar, non stop kaszel. Dostałyśmy skierowanie do
szpitala, ale robie co mogę żeby tam nie iść.Dostałam wszystkie durnowate leki
(Eurespal,Diphergan) Godzinę temu wróciliśmy z pogotowia. Dostała
hydrocortizon domięśniowo(niestety,) ale zaczynała się dusić. Teraz śpi.
Kulki mała już brała( z różnym skutkiem) ale chciałabym jej pomóc. We
wcześniejszych wątkach czytałam że pomóc może Spongia 30 z wody. Nie wiem
czemu z wody bo do tej pory nie dawałam jej w ten sposób kulek. Poradźcie,
proszę.
Obserwuj wątek
    • marciszonka Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 00:22
      Dokładnie - spongia 30 z wody - po to z wody, zeby nie wystąpiło pogorszenie.
      Jak teraz śpi to niech śpi, ale jak tylko zacznie kasłać to najpierw co 15 minut
      łyżeczka, a w mierę ustępowania ataku coraz rzadziej.
      Zorka - nie macie homeopaty swojego? Bo w takiej sprawie by się przydał. Ale tak
      czy siak - wal ta spongią, tylko z wyczuciem - im lżej kaszle tym rzadziej dawka.
    • majaa4 Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 08:32
      HEJ.
      Jestem mamą 13-latka z astmą. Objawy są takie jakie opisujesz. Od kilku
      miesięcy jesteśmy pod opieką homeopaty (klasyk) pediatry i nasza pani doktor
      poleciła nam podczas ataków oprócz kulek przepisanych przez nią, podawać jednak
      leki klasyczne zalecane przy atakach. W naszym przypadku jest to Theovent,
      Berodual i Pulmicort. Pani dr stwierdziła że atak jest bezpośrednim zagrożeniem
      życia i w takim przypadku nie powinno się ryzykować. Zaznaczam że mowa jest o
      ATAKU a nie o „zwykłym” zapaleniu krtani. Dobrze że mała Twoja dostała ten
      hydrocortizon.
      Spongia jest zalecana właśnie w przypadku ataków. Na krtań doskonale działa
      Phosphorus(fosfor): Duża bolesność krtani, ból przy mówieniu, chrypka.
      Zapalenie oskrzeli. Pacjent źle znosi zimne powietrze. Chrypka nasila się
      wieczorem i w nocy.
      Zapalenie zatok, nieżyt nosa. Bóle głowy zawroty głowy, przemęczenie, brak
      koncentracji, unikanie stresu. Zapalenie wsierdzia, mięśnia sercowego,
      skłonność do krwotoków, obficie krwawiące rany, dziąsła. Zapalenie żołądka,
      mdłości, wymioty, biegunka, owrzodzenie żołądka i dwunastnicy, zapalenie
      wątroby, osłabienie drżenie przy pustym żołądku, duży apetyt.
      • zorka4 Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 10:19
        Noc niestety koszmarna. Rano kaszel mniej szczekający, trochę jej się
        rozluźnia ale wciąż męczy. Córa ma nadreaktywność oskrzelową, w dodatku lekarz
        określił to jako histerię śluzówki.Teraz ma trochę gorączki ale czekam co
        będzie dalej. Fosfor mała brała przez długi czas ale nie pomagał, zresztą jak
        wcześniej pisałam poprzednie leczenie było nieporozumieniem.
        Jak zawsze w takich przypadkach bywa - wizyta w poniedziałek. Idziemy do nowego
        pediatry homeopaty(po miesiącu dzwonienia-zwycięstwo). Bardzo liczę na niego bo
        dzieciak wcale aż tak bardzo nie choruje, a kaszel którego przyczyn nie mogą
        lekarze zdiagnozować nie pozwala jej funkcjonować normalnie. Oczywiście sterydy
        też bierze i to mnie najbardziej dobija. Mam nadzieję że obejdzie się bez
        antybiotyku i co gorsza bez szpitala.
        • babsee Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 10:54
          Wybacz ze sie wtrącam-piszesz ze ma kaszel nie dający sie zdiagnozowac.A jakie
          badania robiliście?Bo ja diagnozowalam córcie przez 7 mies na
          kaszel.Przewlekly, okropny kaszel.Macie zdiagnozowana astmę?Bo piszczesz o
          sterydach?Czy też kaszel jest tak mocny, ze sa ataki duszności?
          • molla7 Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 11:01
            chciałam tu wyjechac z linkiem do strony o leku Lehninga Santa Herba, ale skoro
            idziecie do lekarza to nic nie bedę sie odzywać. Babsee u Was to się okazała
            Candida, o ile pamietam
          • zorka4 Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 11:34
            babsee, moje dziecko miało już robione wszelkie badania na pasożyty, w kierunku
            alergii i testy skórne i z krwi(ponieważ syn jest pyłkowcem), w końcu padło na
            migdał, który miał być przyczyną nieustającego kataru i w konsekwencji
            przewlklego kaszlu. Migdał był leczony homeopatycznie tak skutecznie że trzeba
            było wycinać.
            Teraz boję sie że to był jednak bład bo mała pokłada się, często oblana jest
            zimnym potem nie mówiąc już o nocnym poceniu. Kaszel nie ustąpił po wycięciu
            migdała jedynie osłabł. Teraz to świeża infekcja, właśnie krtań.
            Nie jest to tak że sobie wymyśliłam i lecze sama. Robię wszystko żeby pomóc
            dziecku, przebadana jest na wszystkie strony. Powala mnie bezradność i jakaś
            niemoc lekarzy dlatego kolejny raz kieruję się w strone homeopatii.
            Oby nam się udało.
            • majaa4 Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 11:53
              > przebadana jest na wszystkie strony.

mojego przez 13 lat nie zdiagnozowali. Przebadany po 6 razy od stóp do głów w
              najlepszych ośrodkach.
              2 razy miał wycinanego migdała - bez skutku.

> Powala mnie bezradność i jakaś niemoc lekarzy dlatego kolejny raz kieruję
              się w strone homeopatii.

Ja żałuję że tak późno na to wpadłam. Tylko potrzebny jest naprawdę dobry
              homeopata.

Ja żałuję że tak późno na to wpadłam. Tylko potzrebany jest naprawdę dobry
              homeopata.
              • molla7 Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 12:30
                moje dziecko ma tendencje do zapaleń płuc, tylko homeopata zwrócił uwage na to
                że płuca są osłabione po duzych dawkach antybiotyku takich ja zinacef i
                biodacyna, które dostawała w szpitalu, zlecal badania na atypowe bakterie
                wywołujace zap. płuc takie jak mycoplasma. Ciesze się ze dość wczesnie
                zainteresowałm sie homeopatią, że strat do odrobienia jest wiele, ale nie
                nawarstwią sie na tyle by odkrecac to trzba było latami.
      • mamumilu Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 11:10
        To co napisalaś na temat phosphorusa pasuje do bardzo wielu leków, bo tak
        dzialaja leki homeopatyczne - z tym lekime jednak trzeba byc bardzo ostrożnym bo
        jest to silny lek dzialajacy na tkanki miękkie szczegolnie płuc i nie wolno
        sobie tak pisać, że jest to bardzo dobry lek na zapalenie krtani (raczej
        zapalenie oskrzeli i płuc) - może pomóc tylko nielicznym osobom i raczej z
        zalecenia lekarza - w przeciwieństwie do spongii, która pmagaw wielu przypadkach
        krtaniowych.
        • majaa4 Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 11:40
          > To co napisalaś na temat phosphorusa pasuje do bardzo wielu leków, bo tak
          > dzialaja leki homeopatyczne

mamumilu - informacje które podałam, zaczerpnęłam z książek i repertoriów.
          Nigdzie nie znalazłam wzmianki o szczególnym działaniu tego leku, ale być może
          tak faktycznie jest. W każdym razie mój syn i kilku innych moich bliskich
          stosowało go z powodzeniem właśnie na zapalenie krtani.

pozdrawiam ciepło
          Maja
          • mamumilu Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 19:39
            To super że pomaga - ja nie napisałam, że nie moze pomóc - tylko zaznaczyłam, że
            opis pasje do wielu lekow - poczytaj materię medicę a zobaczysz o czym mówię. Na
            kaszel przy zapaleniu krtani jest jeszcze dużo leków a na kaszel ogolnie jeszcze
            więcej. Napisalam to dla ludzi, którzy wrzucaja hasło zapalenie krtani w
            wyszukiwarkę i dostają Twoją informację - nie moge znależć tego phosphorusa do
            zapalenia krtani - bo w jego opisach nie ma tego krtaniowego kaszlu - bardzo
            typowego. W czyim repertorium to znalazlaś - tak z ciekawości?
            • majaa4 Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 21:39
              a np. tutaj - na str. DHU
              www.scholz.pl/
              zakładka: Homeopatyczny poradnik lekarza rodzinnego
              ''Leki homeopatyczne w terapii ostrych nieżytów dróg oddechowych'';
              także w znajdującej się tam zakładce REPETYTORIUM HOMEOPATYCZNE
              oraz w "Homeopatyczna MM" francuskiego wydawnctwa homeopatycznego CEDH.
              Cytat:
              "silne podrażnienie górnych dróg oddechowych: zapalenie krtani, płuc i in."
              "...suchy, ochrypły kaszel powodujący ból zamostkowy opisywny jako "ból rwący""
              "..lekka sinica charakteryzująca się niebieskawą otoczką wokół oczu"
              "...zapalenie krtani z chrypką nasilającą się wieczorem" - dokładnie takie
              objawy ma mój mały.
              Oczywiście Phosphorus ma w swoim obrazie inne ważne organy jak wątroba, płuca,
              nerki i mięsień sercowy.

"...suchy, ochrypły kaszel powodujący ból zamostkowy opisywny jako "ból rwący""
              "..lekka sinica charakteryzująca się niebieskawą otoczką wokół oczu"
              "...zapalenie krtani z chrypką nasilającą się wieczorem" - dokładnie takie
              objawy ma mój mały.
              Oczywiście Phosphorus ma w swoim obrazie inne ważne organy jak wątroba, płuca,
              nerki i mięsień sercowy.

• majaa4 Re: Krtań - proszę o pomoc 15.07.06, 11:16
          > z tym lekime jednak trzeba byc bardzo ostrożnym bo jest to silny lek
          dzialajacy na tkanki miękkie szczegolnie płuc i nie wolno sobie tak pisać, że
          jest to bardzo dobry lek na zapalenie krtani

Na buteleczce z DHU na Spongia, zamieszczona jest informacja: "W przypadku
          pojawienia się niepożądanych objawów w czasie stosowania produktu, zaleca się
          konsultacje z lekarzem". Natomiast na Phosphorus'ie nie widnieje taka
          informacja.

> jest to silny lek dzialajacy na tkanki miękkie szczegolnie płuc i nie wolno
          > sobie tak pisać, że jest to bardzo dobry lek na zapalenie krtani (raczej
          > zapalenie oskrzeli i płuc)

Zaglądnęłam jeszcze do książki "Leczenie homeop. Choroby ostre" wyd. Editions
          Boiron i tam fakrtynie w dziale "Ostre zapalenie krtani i tchawicy" wymienione
          są takie leki jak: aconitum napellus, belladonna, spongia tosta, sambucus
          nigra, hepar sulfur, cocus cacti, cuprum matalicum, mephitis putorius, arum
          triphyllum, ammonium causticum, bryonia, są jeszcze leki na zapalenie tchawicy
          i oskrzeli, a Phosphorus wymieniony jest dopiero w dziale "Ostre choroby
          płuc" - zresztą obok bryonii czy hepar sulfur, które także wymienione były w
          poprzednim dziale.
          Homeopatia jest niezła łamigłówką i jak to moja pani dr z naciskiem
          powiedziała: " Proszę pani - homeopatia to jest SZTUKA leczenia" :))
          Miała rację.
          Pozdrawiam naszą Panią dr :))
    • zorka4 Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 14:02
      Pewnie macie racje i nie od dziś wiadomo że w badaniach nic nie wyjdzie. Majaa
      napisz proszę czy u Twojego syna te objawy astmy były aż tak nietypowe że od
      razu nie diagnozowali jako astmy?
      Moja córka nie kaszle po wysiłku, kaszel pojawia się przed zaśnięciem, np. po
      wejściu do samochodu(duchota)lub kiedy położy się na kanapie i ogląda bajki. Ni
      jak mi to do astmy nie pasuje.
      • babsee ReZorka4 14.07.06, 15:22
        Pytalam dlatego,ze wlasnie u nas tez byl kaszel i jak napisala Molla- wyszlo ze
        ma grzyba.
        Moja córcia miala jakies tysiąc badań-pneumocystoza,chlamydla,pasożyty,alergia,
        juz szkoda wymieniać co jeszcze.
        Nikt nie wpadł na pomysł zrobienia posiewu kału w kierunku grzybów i plesni bo
        Jagusia nie miala zadnych objawów grzybicy.Zadnych charakterystycznych.
        Okazalo sie ze ma bardzo obfity przerost grzybów...
        Zaczelismy leczenie bez nadzieji na poprawe.Ale tonący sie brzytwy chwyta.
        Moja córcia juz po 4 tygodanich od wprowadzenia diety (czyli ok.10 kwietnia)
        przestala kaszleć.I tak jest do dziś.
        Wiem co czujesz,jakie to okropne,jak Twoje dziecko kaszle i nic poza tym.Niby
        zdrowe a kaszle jak grużlik.
        Bogu dziekuje ze po 7 dniach podawania wziewów sterydowych doszlismy z mezem do
        wniosku ze nie tędy droga i że skoro nia ma astmy ani alergii rto żadnych
        sterdów podawać nie bedziemy.I zaczęlismy szukac sami.Wydalam kupe kasy na
        zdiagnozowanie wszelkich chorób majacych w obrazie kaszel.
        A to grzyb.
        Sprawdz to koniecznie.
        Pozdrawiam
        • zorka4 Re: ReZorka4 14.07.06, 16:38
          Jestem na forum i dziecka i candidy więc temat z pasożytami jest mi dość dobrze
          znany. Zrobiłam jej badania i na lamblie i posiew kału 3krotnie i nic. Mała ma
          naloty na języku i dziwny zapach z ust(dziecko nie powinno tak mieć)do tego
          lekkie sińce pod oczami ale nie można popadać w skrajność i postawiłam na wynik
          badań. Być może to wszystko da jakiś bardziej czytelny obraz homeopacie , do
          którego idę w poniedziałek. Kazał mi przynieść cała dokumentację,
          badania,szczepienia, prześwietlenia. Jestem tym zaskoczona bo poprzedni o nic
          nie pytał, jedynie skupił się na dolegliwościach.

Rozpuściłam 5 kulek Spongii, małych z Sycowa w pół szklanki wody i daje co 15.
          min. Czy dobrze? Chyba jest lepiej, ale nie chcę zapeszyć.
          • marciszonka Re: ReZorka4 14.07.06, 18:15
            Ale własnie ten osad plus zapach to prawie bankowa candida. Sińce pod oczami tak
            samo. Zorka, czy na forum candida to laboratorium, w którym robiłas wyniki ma
            dobra opinię? Jak te wyniki były robione? Test Elisa? Na piechotę?
            • marciszonka Re: ReZorka4 14.07.06, 18:17
              Aha - dobrze podajesz - tylko po dówch godzinach co 15 minut zluzj do co pół
              godziny, a jak się bedzie polepszało, to co godzinę, aż dojedziesz do dawki co 2
              godziny. Wszystko z wyczuciem. Pisz szybko, jakby się coś zaczęło zwracać w
              przeciwnym kierunku.
            • zorka4 Re: ReZorka4 14.07.06, 19:49
              Az się boję zapeszyć ale jest na prawdę dobrze. Dla mnie to sukces niesamowity.
              Podaję już co pół godz. i prawie nie kaszle. Teraz pewnie się pogorszy bo idzie
              spać a pozycja leżąca to mur beton kaszel. Mam nadzieję że prześpi noc bo
              poprzednia to horror. Ma 37,5 ale nie martwie się tym, to nie gorączka.
              Badania robiłam w laboratorium przy instytucie medycyny. Ale nie chciały trzymać
              (hodować)posiewu dłużej niż tydzień więc może wynik jest zły. Może zrobię
              jeszcze raz ale najpierw wizyta.
              • marciszonka Re: ReZorka4 14.07.06, 20:03
                To już nie dawaj co pół godziny, a wydłuż. A nocą przyjmij zasadę, ze nie
                budzisz dziecka tylko podajesz mu łyżeczkę wtedy, kiedy obudzi je kaszel. Jeśli
                nagle by jej się w nocy bardzo zaostrzyło (choć raczej tak już nie powinno być)
                to znowu zagęszczasz dawki, ale bez paniki, nie możesz przedobrzyć. Dasz radę.
                Powodzenia :-)
                Jak coś Cię będzie niepokoiło oczywiście pisz.
      • majaa4 Re: Krtań - proszę o pomoc 15.07.06, 10:51
        Pierwszy raz zachorował kiedy skończył 8 m-cy. Wtedy najważniejszym i przez
        kilka lat utrzymującym sie objawem był suchy męczący kaszel. Czasami kaszlał
        tak, że nia miał kiedy nabrac oddechu. Już za tym pierwszym raem musiał
        dostawać wieczorem zastrzyki żeby wogóle mógł zasnąć. Prawie cały czas
        chorował. Byliśmy albo przed, albo w trakcie, albo tuż po chorobie - zapalenie
        krtani na przemian z zapaleniem oskrzeli. Gdybyśmy wtedy trafili do
        homeopaty... :(((
        Duszności pojawiły się ok. 2 roku życia. Z nienacka - dziecko akurat
        było "zdrowe".
        Mały kaszlał gdy biegał, w pozycji leżącej, przy zmianie temperatury powietrza
        (wychodząc z pomieszczenia na mróz lub odwrotnie)W Karpaczu określili to jako
        Nadreaktywność Oskrzeli. Dopiero po kilku latach i kilkunastu udokumentowanych
        atakach, określono to jako astmę. Miał wtedy ok. 5 lat.
        Teraz sobie myślę że całkiem prawdopodobne jest to, że to był właśnie grzyb,
        jak napisała babsee. Dlatego że jak zmieniliśmy dietę w kierunku eliminacji
        candiy, wprowadziliśmy dietę zgodną z gr. Krwi + probiotyki+aloes (działa
        przeciw grzybiczo, przeciw gronkowcowo, wspomaga system immunologiczny) +
        homeopatia, mieliśmy prawie natychmiastowe efekty.
        tylko czemu ja musiałam sama się tego wszystkiego dowiadywać ???!!!
        SZLAK MNIE TRAFIA!
    • babsee Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 20:22
      Ja wciąż wracam do grzyba,Objawy macie typowe.Klasyczne wręcz.I w posiewie(ale
      nie bakteriologicznym-tylko w kierunku gzrybów)nic wam nie wyszlo?Zadnych
      grzybów?
      A może podjęlabyś decyzje zeby spróbować diety+probiotyki+homeopatia?Ja tak
      leczylam córcie.Zadnej chemii.Nie zaszkodzi bo dieta jest b,zdrowa a probiotyki
      ją tylko wzmocnią.O homeo musi zadecydować lekarz.
      Zycze spokojnej nocy.
      • babsee Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 20:27
        Piszesz ze jak leży to kaszle.A badaliście refluks?Jest prosty test na to.Na
        forum alergie bodajże.Chodzi u ukladanie dziecka do snu w określoenj pozycji
        (ale nie pamietam jakiej)przez kilka dni.Jeśli po paru dnaich kaszel znika
        (nocny) to można robić badanie w kierunku refluksu.
        Podobno obecnie sporo dzieciaków ma refluks.
      • zorka4 Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 20:48
        Córa ma 4lata, to refluks już bym odkryła(chyba).Straszycie mnie tym grzybem bo
        ja, stara a też z nim walczę od czasu do czasu i to walka z wiatrakami.
        Zobaczymy co powie lekarz.
        Póki co, nie kaszle(cud jakiś czy co).
        Dziękuję Wam bardzo za wszystkie rady.
        Pozdrawiam
        • marciszonka Re: Krtań - proszę o pomoc 14.07.06, 22:17
          Nocny kaszel to właśnie jak najbardziej objaw "życia wewnętrznego". Własnie noca
          te wszystkie pasozyty się uaktywniają.
    • zorka4 Re: Krtań - proszę o pomoc 15.07.06, 12:21
      Astma jest okropna, odbiera radość, bo wielu rzeczy nie można robić(zwłaszcza
      chłopcy). Ale moja sąsiadka wyleczyła u córki astmę kilkoma pobytami w
      sanatoriach i własniśnie homeopatycznie.To właśnie ona zainteresowała mnie
      homeopatią. Moje dziecko choć badania wykluczyły alergię( która daje jakby
      podwaliny do późniejszej astmy), często ma pokrzywki np po syropach, nie pije
      sama z siebie mleka i nie tknie nabiału. Coś w tym musi być. Może jednak to co
      zjada jej szkodzi wywołując kaszel. Można mnożyć przyczyny,to ja powinnam
      najlepiej znać swoje dziecko a jednak nie potrafię jej pomóc. Lekarz mnie
      wyśmiał gdy mówiłam o pasożytach czy grzybach więc sama zrobiłam badania ale
      też nie dały odpowiedzi.
      Mała cudownie spała, kaszel jest mokry, nie męczy już. Dałam jej Engystol, bo
      jakoś parę razy pomagał. Taki napad miała pierwszy raz i oby był ostatni bo
      inaczej to nie dożyję 40-stki.
    • zorka4 Re: Krtań - proszę o pomoc 17.07.06, 17:28
      Podciągnę to pod mój poprzedni wątek,żeby nie robić bałaganu. Jestem po
      wizycie. Ponieważ niewiele się znam na homeopatii dopiero w domu poczytałam o
      kropelkach które dostało dziecko. W skanach o Silicei napisano że przede
      wszystkich wystepuje zimno i skłonność do marznięcia. Na prawie 3godz wizycie
      padało kilkakrotnie pytanie o to czy mała marznie, czy się odkrywa itd. Mojemu
      dziecku jest zawsze gorąco i nie znosi być grubo ubierana.I taką odpowiedź
      usłyszał lekarz. Czy to tak może być? Czy inne cechy dziecka, pasujące do
      Silicei bardziej przekonują właśnie do zastosowania tego leku? A może dopiero
      teraz zacznie marznąć. I to samo sie ma do: osoba niedożywiona(córa ma świetny
      apetyt i do chuderlaków nie należy). Niektóre rzeczy pasują a inne wręcz
      przeciwnie. Oświećcie mnie , proszę
      • 5_monika Re: Krtań - proszę o pomoc 17.07.06, 18:56
        dokładnie nie wszystkie rzeczy muszą pasować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka