Dodaj do ulubionych

Wala- co polecacie?

20.09.06, 13:42
Jesli używacie preparatów firmy Wala, to co szczególnie polecacie?jakie
preparaty macie sprawdzone i polecicie z czystym sumieniem?
Wlasnie polecono mi Agropyron na katar.Kupie na pewno bo katar to schorzenie
wystepujace jakies 2 razy na miesiąc podczas okresu jesienno-zimowego.
Obserwuj wątek
    • granna Re: Wala- co polecacie? 21.09.06, 07:51
      Babsee, jestes tu juz dość długo a takie głupstwa piszesz :)))
      Kompleks (jakiejkolwiek firmy) jest skuteczny pod warunkiem, ze zawarty w jego
      składzie lek, odpowiada objawom. A katarów, w zależności od koloru,
      konsytstencji i intensywnosci moze byc w sumie kilkanascie jak nie więcej.
      Tak więc przewagę zyskują te kompleksy, które maja tak skomponowany skład, ze
      trafią i w katar żółty i w przezroczysty, pod warunkiem, ze sie te składniki
      same nie wykluczają.
      Ja z kompleksów to trzymam w domu zawsze Aconitum Dagomedu (na grype) bo ma 4
      gówne składniki na gorączke i nie musze sie zastanawiać, który pojedynczy
      bardziej pasuje :) I zazwyczaj jesli problem jest głównie gorączkowy to wystarcza :)
      • babsee Re: Wala- co polecacie? 21.09.06, 08:11
        Ot i mi sie dostało :(
        Juz wyjaśniam,moze niedostatecznie to wytłumaczyłam. Chodzi mi o kompelksy
        Wali, ktore sa własnie jak piszcezs o tak szerokim spektrum, lub tez tak maja
        dobrane składniki,ze działają bosko.Nie wiem jak to wytłumaczyć.... Każda firma
        ma kompleks na angine-ale ja widze po sobie i rodzinie ze najpieknije działa
        kompleks Lehninga.Stany przedgrypowy-to samo ale najskuteczniejszy jest
        Paragrripe Boirona.Gardlo?Co najmniej po 2,3 kompelksy z kazdej firmy a jednak
        na forum najcześniej polecana jest Phytolacca Dagomedu.
        I właśnie o takie "perełki" chodzi mi z Wali...Nie znam w ogole ich produktow,
        na stronie nie wymieniają składu,trudno wiec coś wybrac (ja zaopatruje apteczke
        homeo srednio raz na dwa miesiące i kupuje na wszelki wypadek kompleksy i
        pojedyncze-coby w razie choróbska nie zbankrutować)
        Czy dostatecznie sie obroniłam Wysoki Sadzie :)?
        • granna Re: Wala- co polecacie? 21.09.06, 10:18
          Wybroniłaś się w porządku :))) Widzisz chyba te smieszki, co są na końcu :))
          Ja w kompeksowych perełkach sie nie orientuje bo ja bazuje głownie na
          pojedynczych Boirona (ostatnio przed wyjazdem na urlop miałam ich koło 80 :))
          więc generalnie jakos zawsze sobie radze. A napisałam to , bo moze tak przy
          okazji ktos świeży sobie podczyta :)
          Od czasu rozpoczęcia leczenia u mojego lekarza homeo generalnie problem
          przeziębień, infekcji różnej maści, katarów zmalał dosć znacznie :)
          Z kompleksów kupiłam sobie ostatnio Dagomedu Aloe, na biegunkę, ale nie miałam
          okazji wypróbowac. Często robie tak, ze jak uzupełniam apteczke to sprawdzam czy
          cos nie opłaca mi sie kupic w kompleksie bo jak mam kupic aconitum i beladonne
          osobno to taniej wychodzi własnie w kompleks Dagomedu :))
          Czy teraz ja sie dobrze wytłumaczyłam :)))?

• jss7 Re: Wala- co polecacie? 01.10.06, 20:27
        > Kompleks (jakiejkolwiek firmy) jest skuteczny pod warunkiem, ze zawarty w jego
        > składzie lek, odpowiada objawom.

otóż nie do końca tak jest z lekami firm Wala i Weleda - to są kompozycje
        terapeutyczne, które nie dziają na prostej zasadzie poszerzenia spektrum.

Mogę polecić z własnego doświadczenia Aconitum/China i Metheoreisen na
        przeziębienia i grypę.
        Wcześniej używałam L 52, które działało bardzo dobrze, od jakiegoś czasu
        zaczęłam stosować Aconitum Wali, który ma podobny skład, a działanie
        rewelacyjne, w połączeniu z Metheoreisen - doskonałe.
    • mamaanitki Re: Wala- co polecacie? 21.09.06, 09:27
      U nas świetnie sprawdza się Aconit Ohrentropfen.Niezastąpione przy zapaleniach ucha kropelki. Po chwili już ulga w bólu (max. u nas było ok 15 minut) a po zapaleniu po 3-5 dniach nie ma najmniejszego śladu. Dla mnie rewelacja!!
      Poza tym na katar to Myristica sebifera comp. -jeśli ropny.
      Na zapalenie krtani mojej córce świetnie zadziałała Archangelica comp. (po około 3 godzinach wrócił głos, którego już prawie nie miała, ale ten lek czasem wywołuje odruch wymiotny, ale wtedy trzeba podawać rozpuszczony w wodzie).

Oczywiście Pulmo Vivianit-super działa przy oskrzelach i płucach, raz tylko mi się zdarzyło że trzeba było podać dodatkowo Bronchi plantago w zastrzyku (ale za to tylko jedną ampułkę)

I jeszcze przy ząbkowaniu, a potem przy stanie zapalnym w jamie ustnej nieoceniony Mundbalsam
      To tyle :)
      Kasia mama Anitki
      • molla7 Re: Wala- co polecacie? 22.09.06, 11:30
        moje dziecko ma dość częste zmiany śródmiazszowe płuc, zaczynajace sie od niewinnego kataru. to dziecko sulfuryczne. ostatnio cale leczenie szlag trafił, skonczylo sie antybiotykiem. nie wiem co zawiodlo, lek, dawka czy moze zle podawanie. sulfur 200 ch i antimonium tartaricum 5 ch na odkrztuszanie wydzielny oraz santa herba lehninga. teraz znowu ma kaszel i pani doktor poszla tym samym szlakiem, nie smiem podwazac tego co przepisala, ale juz raz sie to zle skonczyło. boje sie...
        powiedzcie czy ja moglabym podac takie pulmo viwianit na wlasna reke, niezaleznie od wczesniej ustawionego leczenia albo zamiast niego, czy to są zastrzyki, drogie?
        • molla7 Re: Wala- co polecacie? 22.09.06, 11:33
          dodam ze Pani doktor jest zwolenniczka podawania jednej dawki leku wysokiej potencji, tu na forum naczytalam sie wiele o czestym podawaniu z wody, mam metlik w glowie. Czy podanie raz 5 granulek sulfuru 200 ch moze rozwiazac kwestie leku głebokiego dziaania? czemu tak a nie przynajmniej klika razy w ciagu dnia?
          • 5_monika Re: Wala- co polecacie? 22.09.06, 11:42
            molla, jak podajesz ten Sulfur, jak długo dziecko już bierze ten lek ?
            • molla7 Re: Wala- co polecacie? 22.09.06, 13:54
              no jeden raz do buzi 3-5 granulek ostatnio podany 3 dni temu, i ponoc to ma byc doskonaly efekt terepaeutyczny, fakt kaszel przeszedl w mokry ale bardzo uporczywy zwlaszcza w nocy.sulfur bierze na początku choroby 1 dawke. a ogólnie zaczynałysmy jakis rok temu. inny lekarz stosowal potencje LM bylo jeszcze gorzej, mimo zmian lekow zapalenie płuc. pisalam tu o tym kiedys -watek niecierpliwej.
              • 5_monika Re: Wala- co polecacie? 22.09.06, 14:04
                nie czytałam dokładnie tamtego wątku, ale braliście też inne leki.Rok temu
                zaczynaliście Sulfurem czy czymś innym, była jakaś poprawa.
                Kurde, gdzieś tu leży na pewno problem.

• molla7 Re: Wala- co polecacie? 22.09.06, 16:45
                  najpierw lecyzlismy sie u h. klasycznego tylko jeden lek , najpierww sulfur potem chyba po kolei z 3 czy 4 nastepne wszystkie w wyskokich potencjach, najnizsza 30-ka.
                  obecny lekarz to napewno nie klasyk, uprawia żaglerke kilkoma lekami jednoczesnie. kombinacja jednej i wysokiej potencji teku w konstytucji i jakiegos objawowego w nizszej uzupełniajacego działanie. dotąd byłam zachwycona, ale mam duze watpliwosci znowu. jestem o krok od odpuszczenia sobie homeo. bo ja je stosuje zgodnie z zaleceniami lekarza, przestrzegam odstępów od jedzenie i substancji antydotujacych, a tu kicha... a moze to mega pogorszenie? jak długo mam czekac, ostatnia noc była koszmarna, dziecko chcialo sie udusic. lekarka kazala santa herbe wymienic na antimonium tartaricum 5 ch, cuprum metallicum 9 ch i drosere 30 na wieczór.
                  odpiszcie czy ten pulmo wiwianit Wala to zastrzyki?
                  • mamaanitki Re: Wala- co polecacie? 23.09.06, 09:31
                    Przepraszam, że nie odpisywałam, ale nie wchodziłam na forum. Tak są to zastrzyki, ok 6 zł za zastrzyk. Podaje się je z częstotliwością jeden na dwa dni, a w ostrych przypadkach raz dziennie . Ale moja homeo nigdy nie radziła raz dziennie, tylko zawsze co drugi dzień, bo jak ma zadziałać to po max trzech zastrzykach już musi być bardzo duża poprawa, u nas zazwyczaj po pierwszym jest poprawa. Raz się zdarzyło że po trzech zastrzykach jeszcze były małe zmiany(choć poprawa była ewidentna- już brak kaszlu, ale ciągle minimalne zmiany w oskrzelach) i wtedy dostała Mała jescze jeden zastrzyk Bronchi plantago.
                    • beba2 Re: Wala- co polecacie? 23.09.06, 21:45
                      Moim zdaniem Pulmo vivianit zawsze warto mieć pod ręką i podać niezależnie od
                      innych zazywanych leków. Nie zaszodzi, a pomaga...chyba zawsze.
                      • molla7 Re: Wala- co polecacie? 26.09.06, 20:38
                        zaopatrzylismy sie w zastrzyki, jutro igły idą w ruch. mam nadzieje, ze dzieki Wala pożegnamy kaszel.
                        • marciszonka Re: Wala- co polecacie? 26.09.06, 22:26
                          Molla, jak moja niegdyś brała Walę w ampułkach to były opcje dwie - jak chcecie
                          i macie jak - to zastrzykiem, a jak nie to zwyczajnie niech pije zawartość
                          ampułki. I działało pięknie. Choć napewno zastrzyk szybciej działa.
                          • molla7 Re: Wala- co polecacie? 26.09.06, 22:29
                            będę kłuć.
                            • molla7 Re: Wala- co polecacie? 26.09.06, 22:31
                              czy możecie mnie jeszcze oswiecic, bo nasza doktórka, którą namówiłam na wypisanie recepty na pulmo, stwierdziła ze to nie nie jest homeo typowy. to znaczy wykonany metoda homeopatyczną ,ale jakis "antro.... cos tam" w działaniu, o co chodzi?
                              • mamaanitki Re: Wala- co polecacie? 27.09.06, 22:30
                                Nie znam się, ale podam skład, może ktoś będzie mógł coś więcej powiedzieć o homeopatyczności Pulmo Vivianitu

"Lek wyprodukowany w oparciu o metody homeopatyczne
                                Skład:
                                Bryonia e radice ferm 33b Dil. D5- 0,1 g
                                Pulmo bovis Gl Dil. D16 (HAB 1, prz.41a)-0,1g
                                Tartarus stibiatus Dil. D7(HAB 1, prz.5b)-0,1g
                                Vivianit Dil. D7 (HAB 1, prz.6)
                                (wegług HAB 1, przepis 40c,16.3 i 11 potencjonowane razem o 2 stopnie. Jako środekizotonizujący zastosowano chlorek sodowy i wodorowęglan sodowy)
                                Środek wyprodukowano przy zastosowaniu procesów rytmicznych"
                              • beba2 Re: Wala- co polecacie? 27.09.06, 23:52
                                A po co recepta na pulmo ?
                                Ja nigdy nie kłuje, zawsze do paszczy.
                                Przy jednym jedynym zapaleniu płuc dawałam:
                                Pierwszy dzień: rano i wieczorem po calej ampułce
                                Drugi dzień: 1 amp. po połowie rano i wieczorem.
                                Trzeci dzień: 1 amp. do połowy szklanki wody i po łyżce co godzinę. Potem coraz
                                rzadziej.
                                • molla7 Re: Wala- co polecacie? 28.09.06, 00:03
                                  nam taki schemat zaleciła doktorowa. po ampułce przez 3 dni, potem po 2 potem po 3 dniach.
                                  w aptece zażądano recepty. ciekawi mnie tez ze w pudełku sa 2 ulotki, niemiecka i oczywiscie polska, z tym ze polska jest o połowe któtsza, zwłaszcza w czesci wskazania:)
                                  w polskiej wersji tylko krótko:zapalenie płuc
                                  Beba kto ci doradził taki sposób podawania? ja juz nie chce kombinowac, ale Twój sposóbpodawania , mógłby oszczedzic małej cierpien.
                                  • 5_monika Re: Wala- co polecacie? 28.09.06, 12:00
                                    leki Heel-a te w zastrzykach też stosuje się doustnie i donosowo, zależy od
                                    potrzeby.Czasem rozpuszcza się tak jak inne leki np. w szklance wody.
                                    • molla7 Re: Wala- co polecacie? 30.09.06, 20:45
                                      3 zastrzyki Pulmo i dziecko jak rzęziło tak rzęzi, ręce mi opadają.....
                                  • beba2 Re: Wala- co polecacie? 01.10.06, 11:28
                                    Lekarz zalecił.
                                  • steffa Re: Wala- co polecacie? 08.12.06, 10:26
                                    Mojemu dziecku 'zrobiło się' zapalenie oskrzeli i też mamy Vivant, w opisie
                                    pisano o kłuciu, lekarka o kłuciu nie wspominała (wg męża, che che), więc
                                    dopaszczowo podaję. A mamy to robić tak: 2x1/2 ampułki. Plus syrop Plantago 3x1
                                    łyż. plus 5x6 kropli Tartephedreel. I tu pojawiła się wątpliwość - może naiwna
                                    i niesłuszna - czy 4 latek powinien popijać 35% spiryt? ;)
                                    • molla7 Re: Wala- co polecacie? 09.12.06, 10:36
                                      moje dziecko popija od noworodka oczywiscie w dawkach homeopatycznymch: krople na wodę.
    • very.martini Re: Wala- co polecacie? 09.12.06, 15:57
      Pastę do zębów:) Cytrynowo - słoną. Od roku nie używam innej, chyba że mi się
      akurat skończy, do czego staram się nie dopuszczac.
      • medycynaholistyczna Re: Wala- co polecacie? 29.12.06, 19:33
        Leki firmy WALA nie są lekami homeopatycznymi. Sa potencjonowane, ale nie
        homeopatyczne, chociazbu dlatego, że są złożone. To tylko pozornie ułatwia
        stosowanie. Ale w istocie skuteczność czasami przewyższa leki pojedyńcze, a
        czasem nie. Aconitum krople do uszu na pewno warto mieć. Najlepiej "nauczyć
        się" tych leków razem z lekarzem, który je rozumie. Przeczytanie obrazów
        homeopatycznych składników nie wystarczy. Kto wie co to jest Meteorisen na
        przykład? Echinacea - aerosol do jamy ustnej też warto mieć.
        • beba2 Re: Wala- co polecacie? 29.12.06, 20:39
          A to ciekawe.
          Skąd takie informacje na temat walowskich leków???
          Czy to ze lek jest złożony z kilku potencjonowanych składników oznacza, ze nie
          jest homeopatyczny ? Wstrzymam się ze złosliwym komentarzem, dopóki nie poznam
          co tobą powoduje, ze piszesz takie rzeczy ( zresztą dokładnie sprzeczne z tym
          co sam producent pisze o swoich lekach).
          • medycynaholistyczna Re: Wala- co polecacie? 29.12.06, 21:00
            Nie zawsze mozna powiedzieć, że potencjonowany lek prosty czy złożony jest
            lekiem homeopatycznym. Np leki firmy Heel należą do nurtu homotoksykologii, a
            leki SANUM do nurtu medycyny biologicznej. Leki WALA wywodzą się z nurtu
            medycyny antropozoficznej. Są to często preparaty "podobne" do homeopatycznych,
            ale np potencjonowanie odbywa się inaczej niż w homeopatii. Pranalewki nie są
            wykonywane na alkoholu, a są to roztwory wykonane bez udziału alkoholu jako
            środka konserwujcego. A czy możesz mi powiedzieć gdzie producent podaje, że to
            sa leki homeopatyczne?
    • magounia Mam pytania: jak z dawkowaniem i in.? 12.12.06, 09:32
      czy tak samo jak z innymi granulkami? Ilość nie jest ważna, czy zgodnie z ulotką? Bo w dołączonej ulotce mam np.dorośli 10-15 gran 24 razy dziennie, dzieci 7-12l. 8-10 gran.,...
      No i nic nie napisali o odstępie od jedzenia i picia, a wszystkie zasady homeo raczej powinny być zachowane?
      I jeszcze jedno pytanie: niemowlęta i dzieci 1-6 lat leczenie pod kontrolą lekarza prowadzącego. Rozumiem w poważnych chorobach ale na katar i przeziębienie to chyba mogę wrzucić granulkę w małą paszczę bez konsultacji z lekarzem?
      • beba2 Re: Mam pytania: jak z dawkowaniem i in.? 12.12.06, 11:14
        Odstępy zachować, ilością kulek wypisaną na ulotce się nie przejmować (
        wystarczy 1-3 kulki dla każdego).
        Na katar lub przeziębienie można spróbowac samemu pod warunkiem, że się jest
        pewnym co do trafnosci wyboru leku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka