Dodaj do ulubionych

co na ból zęba

05.10.06, 08:33
Poratujcie!

Od jakiegoś czasu pobolewał mnie ząb - na zimne i na ciepłe. Wczoraj ten ból
się zaostrzył i że tak powiem przeszedł w postać "constant". Ból jest silny,
prowokowany szczególnie przez ciepłe pokarmy, i generalnie przez jedzenie
(dziś z ranapo śniadaniu znowu się zaczęło, ale po umyciu zęba przeszło).
Podejrzewam stan zapalny (ból idzie raczej spod zęba), próchnicy raczej tam
nie ma, bo dentysta mi go dokładnie oglądał parę dni temu. Żadnych
zewnętrznych objawów nie mam, typu zbierająca się ropa czy zaczerwienienie.
Leczę równocześnie stan zapalny pod innym zębem, ból wygląda podobnie jak
historia poprzedniego zęba. Chcę spróbować homeopatii, bo leczenie
porzedniego trwa już ponad 3 m-ce i razcej efektów brak. Dentysta wstrzymuje
się od zabiegu (musiałby mi ciąć dziąsło, więc ja też nie nalegałam), bo ten
poprzedni stan zapalny nie ma ostrego przebiegu, raczej przewlekły (pobolało
na początku, potem przeszło i teraz nie boli, czasem zbiera mi się ropa, ale
sama "uchodzi").

Swoją drogą w międzyczasie zrobię prześwietlenie, więc będę miała pewność czy
to stan zapalny czy nie.
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: co na ból zęba 05.10.06, 08:47
      na myśl przychodzi mi
      Hepar sulf. jeśli ropa uchodzi to 15 ch
      Pyrogenium np.9ch
      • alohaa Re: co na ból zęba 05.10.06, 09:05
        ropa uchodzi w tym "starym" zębie. W tym bolącym nie. Może mozna potraktować
        oba zęby czyms od razu? Jesli nie to czy dwa leki nie będą się gryzły?
        • 5_monika Re: co na ból zęba 05.10.06, 10:13
          w takim razie
          Hepar 9ch 3 razy dziennie
          Pyrogenium 9ch, 1 dawkę na razie
          nie będą się gryzły oczywiście weź między nimi odstęp
          • alohaa Re: co na ból zęba 05.10.06, 12:47
            a czy Hepar działa również przecibólowo? Czy mogę równoczęsnie zażyć
            tradycyjnego przeciwbóla?
            • 5_monika Re: co na ból zęba 05.10.06, 13:00
              przeciwbóla możesz wziąść :), tylko nie wszystko razem.
              jeśli lek zadziała na stan zapalny to normalnym wydaje się zmniejszenie bólu,
              ale zobaczymy.
              Gdybyś nie miała tych leków teraz to może masz popularny(m.in. na anginę)
              Mercurius solubilis, dawkowanie takie samo.

pozdr
    • tom_j23 Re: co na ból zęba 05.10.06, 13:36
      Nic nie piszesz o lokalizacji zębów (który boli i który jest leczony). Czy leżą
      blisko siebie? Jaki jest stan dziąseł (czy są może obsunięte?).
      Co na to mówił stomatolog?

Stefan
      • alohaa Re: co na ból zęba 05.10.06, 13:56
        ząb w trakcie leczenia to jest dolna prawa szótska. Natomiast ten drugi bolący
        lezy po prawej stronie,i to jest albo 6 albo siódemka, i sama już zwątpiłam czy
        na dole czy na górze, bo jak zacznie boleć to cała lewa strona boli. Zrobiłam
        sobie prześwietlenie górnej częsci (cały czas wydawało mi się, że to boli lewa
        górna szóstka, głównie dlatego, że wcześniej mi reagowała na zimne i ciepłe), i
        stanu zapalnego tam nie widzę. ból czasem odpuszcza czasem się nasila. Dziąsła
        nie wyglądają na obsuniete bardziej niż zazwyczaj.

Co do dentysty:
        dopóki ząb tylko reagował na ciepło i zimno dentysta obejrzał i zalecił
        obserwację + niepodrażanianie zęba (plus pasta do zębów wrażliwych).
        Co do drugiega zęba to sprawę po krótce opisałam w pierwszej wiadomości.
        • tom_j23 Re: co na ból zęba 05.10.06, 14:23
          alohaa napisała:

> ząb w trakcie leczenia to jest dolna prawa szótska. Natomiast ten drugi
          > bolący lezy po prawej stronie,i to jest albo 6 albo siódemka, i sama już
          > zwątpiłam czy na dole czy na górze, bo jak zacznie boleć to cała lewa strona
          > boli.

Jeszcze raz - bo nie wiem, czy się nie pomyliłaś. Leczona jest _prawa_ dolna
          szóstka. A boli _prawa_ szóstka lub siódemka dół lub góra? Czyli tuż obok? Czy
          nie pomyliłaś się czasem?
          Pisałaś, że reaguje na temperaturę. Więc może zrób taki test - dotykaj po
          koleji korony podejrzanych zębów wacikiem na patyczku zanurzonym wcześniej w
          zimnej wodzie (wodę możesz oziębić w zamrażarce) - dotykaj koronę od góry. I
          potem to samo na ciepło. Tylko nie oparz się! Zwróć uwagę, czy reakcja jest
          silniejsza na dole, czy na górze. Porównaj wrażenia z zębów zdrowych i tych
          podejrzanych (czy to korona jest wrażliwa na temperaturę). Jeśli korony nie
          będą wrażliwe, to spróbuj to samo w częściach dolnych (przy korzeniach).

Czy nie masz czasem kłopotów z zatokami? Nigdy nie chorowałaś na zatoki
          (przewlekły katar)?

Stefan

• alohaa Re: co na ból zęba 05.10.06, 20:50
            masz rację z tą pomyłką: Leczona jest _prawa_ dolna
            > szóstka. A boli _LEWA_ szóstka lub siódemka dół lub góra

Po całym dniu mam taki oto obraz bólu: boli raz na 30-60 minut, przez ok 10-15
            minut. Jak zacznie boleć to czuję aż w oczach. Na zatoki nie chorowałam, na
            przelekły katar również. Parę dni spuchły ma natoast powika górna i dolna na
            lewym oku. Opuchlizna zeszła sama, podejrzewałam, że albo coś mi w nocy ugryzło,
            albo dziecko mi może wnocy dokopało, bo spi ze mną. Ale może ma to jakiś
            związek. Test na ciepło zimno postaram się zaraz zrobić.
            • tom_j23 Re: co na ból zęba 05.10.06, 22:45
              alohaa napisała:

> Po całym dniu mam taki oto obraz bólu: boli raz na 30-60 minut, przez ok 10-15
              > minut. Jak zacznie boleć to czuję aż w oczach. Na zatoki nie chorowałam, na
              > przelekły katar również. Parę dni spuchły ma natoast powika górna i dolna na
              > lewym oku. Opuchlizna zeszła sama, podejrzewałam, że albo coś mi w nocy
              > ugryzło, albo dziecko mi może wnocy dokopało, bo spi ze mną. Ale może ma to
              > jakiś związek.

Pytałem o zatoki, bo ból zębów górnych w okolicy zębów 4 - 8 może być
              spowodowany stanem zapalnym zatok szczękowych. Ale piszesz, że to odpada.
              Natomiast z tą powieką - to może być jakiś związek. Głównym nerwem twarzy jest
              nerw trójdzielny. On ma trzy gałązki - oczną, szczękową i żuchwową. Zęby dolne
              są unerwione przez gałązkę żuchwową (nerw zębodołowy dolny), zęby górne - przez
              gałązkę szczękowa (nerwy zębodołowe górne).
              Podrażnienie nerwu trójdzielnego może być odbierane jako ból zęba. W takim
              układzie nacisk na ząb (lub temperatura) mogą pełnić rolę "punktu spustowego" i
              wyzwalać ból. Przeczytaj ten artykuł (na tej stronie trzeba być teoretycznie
              zarejestrowanym, ale po prawej stronie jest wejście "gościnne" - bez
              rejestracji):
              www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/41,nerwoból,neuralgia,nerwu.html
              Jeśli Twoje objawy będą pasowały do tego opisu, to homeopatia radzi w tym
              wypadku zastosować Hypericum perforatum (dziurawiec).

Stefan
              • alohaa Re: co na ból zęba 06.10.06, 08:44
                Przede wszystkim dziękuję Stefan za odpowiedź. Przeczytałam artykuł, częściowo
                pokwrywa się to z moimi objawami, ale nie wszystko. Ból jest faktycznie silny i
                dosyc nagły, czasem prowokwany np. ciepłem, żuciem, ale czasem nieprowokwany
                zupełnie niczym. Najgorszy do zniesienie jest w momencie kiedy robię rzeczy
                bardziej statyczne, czyli w pracy, siedząc w poczekalni itp. Ból jest na tyle
                silny, że tracę zupełnie zdolność koncentracji, a czasem wręcz chiałabym "wyjść
                z siebie". Nie zauważyłam jednak żadnych poprzedzających ten atak bólu objawów
                (aury).

Zrobiłam sobie również test ciepło - zimno, ale w zasadzie nic szczególnego
                nie czułam dotykając potencjalne miejsca bólu. Tak więc wciąż nie mam pewności,
                skąd ewentualnie ten ból pochodzi.
                • tom_j23 Re: co na ból zęba 06.10.06, 10:10
                  alohaa napisała:

Ciężka sprawa. Jeśli zdjęcia zębów niczego nie wykazują i stomatolog też
                  niczego nie widzi, to raczej ból pochodzi spoza zębów. Może powinnaś odwiedzić
                  np. neurologa. Może coś by zasugerował.

Stefan
                  • alohaa Re: co na ból zęba 06.10.06, 19:28
                    No to mam diagnozę, dentysta rozwiercił zęba (co ciekawego który to zab boli
                    doszłam dopiero po zażyciu srodka przeciwbólowego, który wyciszył ból, ale nie
                    na tyle, zeby czuc kłucie, szczególnie przy nacisku zęba) i okazało się, że to
                    zgorzel. W chwili obecnej mam juz oczyszcazonego zeba, ale ból może powracac i
                    powinnam brać coś przeciwzapalnego.

Dzięki za pomoc
                    • tom_j23 Re: co na ból zęba 06.10.06, 19:42
                      alohaa napisała:

> No to mam diagnozę
                      (...)

No popatrz - jednak ząb. Ale dobrze, że masz problem rozwiązany.

Stefan
                      • pearl24 co przed wyrwaniem i na gojenie po? 01.12.06, 10:39
                        Podciągam wątek z pytaniem następującym bo szukam ale nie znalazłam.
                        Moja mama miała usuwanego zęba-miała zgorzel.po zrobieniu dodatkowego zdjęcia
                        okazuje się że pod drugim zębem też trzeba oczyścić ale zęba trzeba wyrwać.
                        Co mogę jej podac żeby złagodzić ból po rwaniu i żeby sie lepiej goiła rana- w
                        tej chwili minęło 2 tyg od poprzedniego usunięcia a rana jeszcze niezasklepiona.
                        proszę o podanie potencji i jak podawać.
                        Dziekuję
                        • pearl24 Re: co przed wyrwaniem i na gojenie po? 01.12.06, 11:00
                          Oj cos mi nie działała wyszukiwarka więc teraz juz kilka info mam.
                          Wiem że powinnam polecić mamie Arnicę Ale czy 30 czy 200?
                          Czy zacząc brać jeszcze przed rwaniam czy dopiero po/

A polecicie cos na lepsze gojenie sie rany po usunięciu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka