Dodaj do ulubionych

Katar u roczniaka

10.10.06, 23:37
W minionym tygodniu mój roczny synek miał ropną angine. Dostał antybiotyk. Dzien po ostatniej dawce leku dziecko zaczęło katarzyć. To już 4 dni, katar nie jest intensywny, ale jest. Boje sie, żeby nie doprowadził do czegoś powaznego , bo ta angina też była po katarze. Czyszcze dziecku nos solą morską i psikam lekiem homeopatycznym eu....(pewnie wiecie, bo popularny, a ja nie pamiętam nazwy). Dziś zaczelam dawać mu Allium Cepa (2x5 granulek)Co jeszcze mogę zrobić? Mam w domu jeszcze granulki belladonna 9 ch i sponga 9 ch. Może ktos może mi pomoc? Nie chcę dziecka truć "normalnymi" lekami, a w homeopatię wierzę. Niestet, w mojej miescinie o takiego specjalistę (homeopatę)trudno.
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Katar u roczniaka 10.10.06, 23:41
      Dodam, ze katar jest wodnisty. W nocy nie męczy. Osluzowuję zwyczajną gruszką.
      • 5_monika Re: Katar u roczniaka 11.10.06, 08:19
        nie jest to jedyny lek na wodnisty katar(jak woda), choć często skutkuje, warto
        przeczytać opis leku.Zawsze jednak warto spróbować, poprawa powinna być
        widoczna natychmiast.
        Alium cepa 9 lub 15 ch, jedna granulka np. co 2 godziny na początek, jak jest
        poprawa lub katar się zagęści to wtedy nie podaje się lub zdecydowanie rzadziej.

Osillococinum zawsze na początek infekcji.
        • alfa36 Re: Katar u roczniaka 11.10.06, 10:26
          Dzięki. Jak podawać Osillococinum? No i nie wiem, teraz to juz nie początek infekcji, więc, czy można? Jakub ma teraz jakby zapchany nos.
          • 5_monika Re: Katar u roczniaka 11.10.06, 10:46
            można, tylko czy jest sens ?
            podaj jedną dawkę, zobaczymy
            zapchany rozumiem jako zablokowany, niedrożny, z wydzieliną która nie ma
            ujścia - można podać Hydrastis candensis 9 lub 15 ch , jedną kulkę powinno
            pomóc
            na katar herbatki z bzu czarnego, rumianku i lipy, można zrobić inhalację
            (ostrożnie !), najlepiej w łazience bo jest mniejsza.Garnek w łazience i nie
            nachyla się dziecka nad nim(łatwo o poparzenie).Wystarczy że będzie tam
            stał.Pilnować dziecka !
            Masaż rozgrzewający całych pleców po natłuszczeniu, wieczorem codziennie lub
            bańką, ale jak nie masz to zwykły masaż.
            • alfa36 Re: Katar u roczniaka 11.10.06, 11:02
              Brdzo dziękuję. Spróbuję podać jedno i drugie. Teraz synek spi i zupelnie normalnie oddycha ale w nocy miał zapchany nos. A dawka ossillo to ile? Pytam bo nie wiem, czy to jest w kulkach czy w innej postaci. Jakub kulki bardzo lubi w przeciwienstwie do czegokolwiek, co psika sie do nosa.

Ps. Chyba zagoszczę tu na dłużej. Bardzo podoba mi się o forum.
              • 5_monika Re: Katar u roczniaka 11.10.06, 11:10
                w opakowaniu jest 6 fiolek.W każdej są malutkie mikrogranulki.Możesz jako dawkę
                podać 1/3 fioli, oczywiście bez aptekarskiego odmierzania, jak się sypnie pół
                to też dobrze,nie ma to znaczenia.
                Tak samo podaje się dawkę dla niemowlaka jak dla dorosłej osoby- w Homeopatii
                oczywiście, dziwne ale tak jest :)
                pół godziny odstępu przed i po podaniu leku homeopatycznego.

smacznego :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka