Dodaj do ulubionych

zapalenie krtani - drosera

30.10.07, 11:09
Na zapalenie krtani dla 5-cioletniego dziecka polecono mi w aptece
Droserę 5 CH raz dziennie 3 kulki. Czy to nie za mało? W sensie nie
za rzadko? I czy potencja jest odpowiednia? Córka ma wręcz zaniki
głosu i zaczyna pokasływać.
Jagoda
Obserwuj wątek
    • gniadus Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 12:15
      Larynx apis sprawdzony lek kompleksowy. Polecam.
    • 5_monika Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 14:16
      może Causticum jak ma zniki głosu
      Drosere jak już kupiłaś, a nie ma napadów kaszlu to podaj 4 ray
      dziennie i zobaczysz reakcję
      pzdr
    • 5_monika Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 14:34
      a może masz Homeovox Boirona-a
      • jagoda2 Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 15:02
        Podaję Homeogene 9 od piątku - wtedy był ból gardła, ale bez efektu,
        to znaczy w poniedziałek doszła chrypka, a dzisiaj już mamy
        zapalenie krtani. Poza tym wszystko ok, samopoczucie dobre. Lekarka
        poleciła mi lek kompleksowy Drosera 64 firmy Lehning, więc wypróbuję
        go chyba. Albo podam samą Droserę Boirona.
        Gwoli wyjaśnienia - od pewnego czasu jestemy pod opieką homeopaty,
        który leczy kompleksami, ale przynajmniej niemal zawsze jest pod
        ręką, tzn. "na telefon". Kiedy nie mogę się do niej dodzwonić, pytam
        na Forum.
        Jagoda
        • 5_monika Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 15:07
          piszesz:mamy zapalenie krtani
          OBJAWY:.........(dokładnie)

homeogene ma trochę inny skład niż homeovox
          • jagoda2 Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 15:16
            Objawy: gardło czyste, bez zmian, głos urywający się, zanikający, a
            ten słyszalny wyraźnie pogrubiony, momentami łamiący, zmieniony, no
            po prostu inny, i nie jest to zwyczajna chrypka (chrypka
            pogarszająca się z godziny na godzinę była wczoraj). Rano podczas
            mówienia sporadycznie pojawiał się kaszel - suchy, krótki, urywany,
            jakby od gardła. Teraz kaszlu nie ma. Nos lekko zapchany, ale bez
            kataru. Temparatura w normie, tj. 36.5. Samopoczucie bardzo dobre.
            • 5_monika Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 15:26
              boli dziecko ta krtań czy gardło
              z tego co piszesz nie ma zaniku głosu, bardziej zmiana tembru głosu
              ta chrypa w czasie dalszego mówienia nie ustępuje ?
              wypiszę Ci leki, może masz jakąś książeczkę, ale trzeba dobrać 1 lek:
              Arum triphylum, Phosphorus,Causticum-napisałam w kolejności.
              Spongia ?

sprawdziłam , jeden i drugi kompleks Boirona ma ten pierwszy lek w
              swoim składzie 3ch, powinien zadziałać nawet w tej potencji
              • jagoda2 Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 15:36
                Dziękuję bardzo.
                Głos zanika momentami w czasie mówienia. Chrypka w czasie mówienia
                nie rozchodzi się, nie ustępuje, podczas mówienia głos staje się
                coraz bardziej urywany, momentami zanika. Córka zaczyna mówić dosyć
                głośno, kończy cicho, czasami niemal szeptem. Nie boli ani gardło,
                ani krtań. To znaczy gardło boli w nocy po przebudzeniu, ale to
                pewnie z wysuszenia - przez zapchany nos córka śpi z otwartymi
                ustami. W ciągu dnia nic nie boli.
                Nie podawać kompleksu (Drosera 64)?
                • 5_monika Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 15:52
                  Jagoda jak dla mnie to nie ma w nim leków które chciałabym widzieć,
                  co innego gdyby dziecko kaszlało

Arum t.-wysuszone wargi, ochrypły głos, utrata kontroli nad głosem,
                  głos dwutonowy, urywa się na jakimś dźwięku, łamie się na wys.tonach
                  przy próbie spiewu lub mówienia,zapalenie krtani po ekspozycji na
                  gwałtowne zimno.potencja 5 ch

phosphorus-podrażnienie "do zywego" krtani z chrypką nasilającą się
                  wieczorem, w nocy i po zimnej wodzie, ale jest bolesność nawet przy
                  połykaniu śliny
                  Causticum-pogorszenie rano, chrypka, bezgłos, suchość i drapanie,
                  kłopoty z przełykaniem itd

a po przebudzeniu, tym bardziej że jest chore gardło to zawsze boli
                  lub jest dyskomfort
                  pzdr
                  • jagoda2 Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 21:01
                    Wg podanego opisu Arum t. pasuje wręcz idealnie. Jak często podawać?
                    Skąd Ty czerpiesz tę wiedzę, Moniko?
                    Dziękuję Ci bardzo.
                    Pozdrawiam,
                    Jagoda
                    • 5_monika Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 21:21
                      Jagoda,
                      WG OPISU :) od razu mi pasowało bez patrzenia w książkę, ale czy
                      pomoże nie wiem-powinno

teraz podałabym 1 dawkę lub 2, jutro zobaczysz, jak będzie bez zmian
                      to co godzinę 1 granulkę do buzi , powinna byc poprawa.Ile razy ?
                      nie wiem 3-4 razy podasz.Wtedy już powinno zadziałać jeśli lek
                      dobrze dobrany.
                      pzdr
                      • jagoda2 Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 21:38
                        A skąd czerpiesz te opisy?
                        • kitka05 Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 23:03
                          Mozna skorzystac np. z umamy.homestead.com/homeoapteka.html
                          www.zielarnia.pl/art.php?tid=61. W aptekach homeopatycznych są często broszurki firm które produkują leki i opisy tychże leków. Jednak nie radziłabym do końca ufać takim opisom. Podstawą jest sprawdzony homeopata.
                          • 5_monika Re: zapalenie krtani - drosera 30.10.07, 23:22
                            Jagoda, mam dużo książek, jedne mają dokładniejsze opisy inne mniej,
                            czasem jedna ksiązka częściowo uzupełnia drugą
                            wg schorzeń np. w tej książce są opisy leków
                            www.medicon.pl/28.html
                            a w Materia Medica
                            www.medbook.com.pl/medhome/product.php?pline=1&code=1954&med_id=b9cf5c8397294d2a9d6bc9801577d6fb

jest ich już 300 i ułozone są alfabetycznie wg nazw, więc można
                            doczydać dokładny opis leku, ale wyboru już dokonujesz wcześniej np.
                            kilku a tu tylko sprawdzisz dokładnie.
                            Takie podstawowe leki mam w głowie :)
                            pzdr

dobry homeopata to marzenie

a do leków pojedynczych nie ma broszurek w aptekach bo i byc nie
                            może - jeden lek może -i zazwyczaj ma-wiele zastosowań, kompleksowe
                            owszem mają
                            • jagoda2 Re: zapalenie krtani - drosera 31.10.07, 08:34
                              Dziękuję.
                            • kitka05 Re: zapalenie krtani - drosera 31.10.07, 19:25
                              5_monika napisała:
                              >
                              >
                              > dobry homeopata to marzenie
                              Nie marzenie tylko rzeczywistość. Mój od ponad 25 lat nigdy mnie nie zawiódł i to w przypadkach które mogłyby się skończyć nawet szpitalem. Zdecydowanie ufam jego wiedzy a nie temu co wyczytam z książek, bo jeśli do leczenia homeopatią wystarczyłaby tylko wieda z dwóch ksiazek i kilku broszurek to po co chodzić do lekarza - homeopaty? Oczywiście że lecząc się tyle lat co ja choroby typu np. grypa lecze sobie czy dziecku sama, czasem dla przypomnienia zajrzę do pomocy dla przypomnienia opisu. Ale to lekarz lepiej zna dawkowanie i wiadomo że trafi z lekami zdecydowanie szybciej niż ja.
                              Tak samo dziwi mnie na jakiej podstawie w wielu postach piszesz, że 1 dawka to jena kulka, bo niby dlaczego homeopaci przepisują rózne ilości kulek?

> a do leków pojedynczych nie ma broszurek w aptekach bo i byc nie
                              > może - jeden lek może -i zazwyczaj ma-wiele zastosowań, kompleksowe owszem mają

Jeśli czytasz uważnie, to jagoda napisała że od pewnego czasu leczy dziecko właśnie KOMPLEKSAMI, dlatego też podpowiedziałam, że w aptekach są broszurki.

• basiaw87 Re: zapalenie krtani - drosera 31.10.07, 21:45
                                Według moich doświadczeń dobry homeopata to marzenie, niestety.
                              • jagoda2 Re: zapalenie krtani - drosera 31.10.07, 22:23
                                Myślę, że Monika ma rację pisząc, że dobry homeopata to marzenie. I
                                pewnie wiele osób na tym forum mogłoby to potwierdzić. Nie znaczy to
                                oczywiście, że nie ma dobrych homeopatów - pewnie są, tylko my nie
                                mieliśmy szczęścia na nich trafić. Ja porzuciłam moją pierwszą
                                homeopatkę (ortodoksyjną) na rzecz innej, która leczy właśnie
                                kompleksami, ale prawdę mówiąc wolałabym podawać jeden właściwy lek,
                                a nie kompleks paru leków, bo w sumie po co? A nuż któryś zadziała,
                                tak? I tak nie będę wiedziała który. Dlatego dopytuję się tu na
                                forum o różne rzeczy, czym być może kogoś drażnię, ale kiedyś
                                przestanę zadawać głupie pytania z tej prostej przyczyny, że będę po
                                prostu więcej wiedzieć. Każdy na początku jest zielony, a jego
                                pytania wydają się wręcz infantylne, po to jednak chyba są te fora,
                                żeby dzielić się wiedzą i doświadczeniem z tymi, którzy dopiero chcą
                                tę wiedzę i doświadczenie zdobyć, prawda?
                                Co do ilości kulek - jako żółtodziub nie mam prawa się wymądrzać,
                                chciałam jedynie napisać, że moja ortodoksyjna homeopatka podawała
                                zawsze tylko dwie kulki, chociaż za każdym razem twierdziła, że tak
                                naprawdę wystarczy jedna, a druga jest po, gdyby np. dziecko ją
                                połknęło, pogryzło czy wręcz zgubiło. Moja nowa homeopatka, jeżeli
                                poleca lek pojedyńczy, to rzeczywiście stosuje różne ilości kulek w
                                zależności od potencji, chociaż pani w aptece twierdzi, że nie
                                chodzi o ilość kulek, tylko o potencję i częstotliwość podawania.
                                Jagoda
                                • kitka05 Re: zapalenie krtani - drosera 31.10.07, 23:51
                                  Mi nie przeszkadza, że zadajesz pytania, a wrecz przeciwnie uważam tak jak Ty ze należy dzielic się doświadczeniami. A skoro pytałaś o wiadomości na temat leków, to dlatego podesłałam Ci linki i podpowiedziałam o broszurkach kopleksów, bo nie każda apteka je wykłada i warto spytać. Ja mieszkam w Warszawie i korzystałam już z 4 aptek, a tylko w jednej stale są takie broszurki dostępne. Ja akurat nie lecze się kompleksami, ale z ciekawosci kilka razy wzięłam do domu i przeglądnęłam sobie:) Ja tez jestem zdania że lepiej podawać jeden lek niż kompleks, ale wydaje mi sie że lepiej być pod kontrolą lekarza, niż działać na własną rekę, bo można nieźle namieszać. I nadal uważam i nie zmienie zdania, ze kilka ksiazek i broszurek nie czyni z człowieka lekarza, aczkolwiek warto sobie poczytać. Dlatego irytuje mnie jak ktoś zaleca leki przez internet nie znając dokładnie chorej osoby. Podam Ci przykład: moje dziecko o konstytucji Staphysagria, zawsze gdy ma grypę lub przeziębienie oprócz leków na tego typu objawy musi dostac również lek konstytucyjny, bo podczas kazdej choroby jest bardzo marudne i płaczliwe, nie radzi sobie samo ze sobą, bardzo nerwowo śpi i właśnie tu konstytucja bardzo pomaga, ponadto pomaga przy katarze, na co ja bym z pewnością nie wpadła.
                                  Co do ilosci kulek nadal irytuje mnie to pytanie i zapewne jak tylko będę widziała się z moim homeo, to go o to spytam. Oczywiscie wiem że zdecydowanie kluczowa jest tu potencja i częstotliwość podawania.
                              • beataap Re: zapalenie krtani - drosera 02.11.07, 21:11
                                mam prośbę , jeżeli znasz naprawdę dobrego homeopatę to czy możesz
                                podać namiary?
                                • kitka05 do beataap 07.11.07, 23:48
                                  beataap napisała:

> mam prośbę , jeżeli znasz naprawdę dobrego homeopatę to czy możesz
                                  > podać namiary?

Z prykrościa muszę Ci odmówić pomocy. Niestety mój homeopata ma batdzo dużo pacjentów i nie przyjmuje już nowych, chyba że jest to bardzo poważny przypadek. Nawet w przychodni, w której przyjmuje nie można się zapisać, tylko zapisy sa bezposrednio u niego przez telefon. Wiem że trochę to dziwne, ale doktor tłumaczy, że aby dobrze leczyć nie można traktować ludzi jak towaru i musi mieć dla kazdego odpowiednia ilość czasu zarówno w gabinecie jak i przez telefon.
                            • wyjatkowa_rodzinka do 5_monika 01.11.07, 19:12
                              A jaką książkę możesz polecić? Która według Ciebie jest najlepsza? Czy kupienie
                              tych 2 pozycji, które podałaś to dobre rozwiązanie?
                              • 5_monika Re: do 5_monika 01.11.07, 19:39
                                nie ma najlepiej ksiązki :)
                                najlepiej mieć poukładane wg schorzeń, wadą jest to że nie da się
                                tam umieścić wszystkich leków, ale może być to wystarczające: dla
                                przykładu w tej książce:
                                www.inbook.pl/a/produkt/id/53004/lkst/24488/rdir/y/index.html
                                po tytułem zapalenie gardła,angina 5 leków +2 przy nawrotowych
                                zapaleniach migdałków
                                chrypa jest osobno:11 leków
                                w tej ksiązce są tylko objawy czasem wzmianka o stanie pacjenta.

Natomiast tu:

www.mediweb.pl/ksiegarnia/book.php/homeopatia_ilustrowany_przewodnik.html

na końcu ksiązki jet repertorium objawów czy charakterystyka
                                dolegliwości i ew.leki.Tyle że w całej ksiązce ok.50 wymienionych
                                leków pojedynczych "podstawowych" W tej są wskazania ogólne, stan
                                emocjonalny, zmiana samopoczucia pogorszenie/polepszenie i na jakie
                                dolegliwości jest wskazanie do stosowania..Tu leki ułożone są
                                alfabetycznie.

A Materia Medica to taki leksykon, więc dużo leków, a gdy czegoś
                                szukasz szybko na konkretne objawy to trzeba znać nazwę ew. lek/ów i
                                tam przeczytac rozszerzony opis.
                                pzdr
                                pzdr

• wyjatkowa_rodzinka Re: do 5_monika 01.11.07, 21:07
                                  Dzięki za odpowiedź :) A te książki, o których pisałaś wcześniej nie są dobre,
                                  odpowiednie? Chciałabym coś kupić i nie mogę się zdecydować.
                                  • 5_monika Re: do 5_monika 01.11.07, 21:30
                                    wklej mi wątek o które ksiązki chodzi
                                    • wyjatkowa_rodzinka Re: do 5_monika 01.11.07, 21:57
                                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19760&w=71277954&a=71315515
                                      • 5_monika Re: do 5_monika 01.11.07, 22:08
                                        :)
                                        to w sumie padły tu 4 pozycje
                                        1.Homeopatia przewodnik ilustrowany(opisałam)-podstwowa
                                        2.Materia Medica(tez napisałam o nim dokładnie)
                                        3.Terapia Homeopatyczna. Bujak - maja z 95 r. opisałam -książeczka
                                        podstawowa
                                        4.Leczenie homeopatyczne(czI choroby ostre i cz.II przewlekłe)wg
                                        schorzeń, nie ma pełnego opisu leku, tylko przy okazji dolegliwości

prześlę Ci coś na pocztę, mam na dysku

na pewno M.M. na poczatek odpada
                                        • konkubinka Re: do 5_monika 01.11.07, 22:13
                                          Monika, co by to nie bylo czy i mnie mozesz przeslac?Zbieram teraz
                                          co sie da, bo czeka mnie pobyt za granica i obawiam sie, ze homeo
                                          tam nie znajde.
                                          • 5_monika Re: konkubinka 01.11.07, 22:26
                                            prześlę jak się połączę z serwerem
                                            poza tym na koniec świata nie wyjeżdżasz, zrób zapas podstawowych
                                            leków(wszystkiego i tak nie przewidzisz), a dostęp do netu pewnie
                                            będziesz miała, to wskoczysz na forum i dopytasz.
                                            bańki tylko weź ze sobą, ozcywiście takie do stawiania na plecach
                                          • 5_monika Re: wysłałam n/t 01.11.07, 22:55
                                        • wyjatkowa_rodzinka Re: do 5_monika 01.11.07, 22:14
                                          Dzięki :)
                                          • konkubinka Re: do 5_monika 01.11.07, 22:31
                                            a jakich szukac (banki zawsze stawiala nam homeo) i gdzie?Tez dzis o
                                            tym pomyslalam.Tylko czy bede umiala je postawic?Jest przy nich
                                            jakas instrukcja?
                                            (wyjezdzam w cywilizowane miejsce na samym poludniu i w milszy
                                            klimat wiec mam nawet nadzieje, ze nie bedzie sie do nas
                                            przyplatywac to co tutaj.Niestety narazie jade do malej
                                            miejscowosci .)
                                            • 5_monika Re: do 5_monika, 01.11.07, 22:47
                                              a kto wam stawiał, podpowiedzŻE inicjały ,)
                                              bańki gumowe, kupisz w aptece, praktyczniejsze od próżniowych
                                              wszystko jest w necie, naciskasz, przysysasz, odrywasz, jak chcesz
                                              mocniejsze kółko to znów przysysasz,jak nasmarujesz plecy olejkiem
                                              to możesz przyssać lżej i zrobić masaż- no problem
                                              to ciepełka Ci zazdroszczę
                                              pzdr
                                            • 5_monika Re: bańki 01.11.07, 23:06
                                              www.pfm.pl/u235/navi/199220
                                              www.medplus.pl/medplus_instrukcja.pdf
                                              www.akupresura.akcjasos.pl/banki.html
                                              www.medplus.pl/index.php?str=faq

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka