Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc!!!!

22.02.08, 09:35
mala ma dwa latka,ma problemy lekowe,homeopata zalecił leczenie
Pulsatilla 15 CH 1x10 granulek
Ignatia 30CH 2x5 granulek
Nervohell 3x1tabl.
Zaczełam dawac wczoraj Pulsatie dalam raz tak jak mialo byc,Ignatie 1
raz,nervohell 2 razy.
Mala wieczorem nie mogla usnac,po pieciu godzinach obudzila sie płakała nie
mogla usnac,wiec wstala wsciekła,noi ma katar,kichac zaczela juz wczoraj
wieczorem,do homeopaty nie wiem czy sie dodzwonie.
Czy to moze byc po tych lekach?????Mam nadal dawac????,zaznaczam ze wczoraj
nie doszlam nawet do pełnych dawek,bo za pozno juz bylo zeby tyle razy dac.
Jesli dawac to czy mam cos dołaczyc zawsze dawałam homeodose kropelki do picia
,pomagały.
Zaznaczam ze maz w tamtym tygodniu był przeziebiony,ale juz mu przeszło.
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Proszę o pomoc!!!! 22.02.08, 10:42
      zachowanie na pewno po lekach
      czy masz dawać- nie wiem ja zawsze podaję 1 lek, Ty masz 3

pzdr
      • anettaa1 Re: Proszę o pomoc!!!! 22.02.08, 13:27
        No sa trzy,one miały uspokajać,działać przeciwlękowo.
        Czyli co nie działaja tak jak trzeba???Sa źle dobrane,nie znam sie na homeopatii
        więc nie wiem co to oznacza i skąd ten katar,po tych lekach???
        Co sie robi w takich sytuacjach,homeopata zmienia lek,zostaje przy nim????
        Nie moge sie dodzwonic do lekarza,wiec nie wiem co robić,narazie dałam tylko
        nervoheel,a pulsati i ignatii nie dałam.
        Bede zmuszona wszystko odstawic no bo boje sie malej zaszkodzic,chyba ze mi cos
        podpowiecie.
        A jezeli to jest po tych lekach to jak odstawie to wszystko to jej minie???
        • 5_monika Re: Proszę o pomoc!!!! 22.02.08, 13:48
          w homeopatii może być wstępne pogorszenie i należy o tym wiedzieć

Czy oopuścisz jeden dzień podawania leków czy nie (nie jest to
          naglący stan ostry) nie ma specjalnego znaczenia.
          Co można zrobić,
          1.poczekać z podaniem następnej dawki do mamomentu aż ocenisz że lek
          już nie działa
          2.podać lek z wody, działa łagodniej
          3.podać rzadziej , to też wiąże się z pkt.1
          po odstawieniu objawy powinny minąć, ale to też zależy od potencji
          im wyższa tym dłużej działa.
          a tu masz 2 leki w potencji 30 ch i właściwie teraz nie wiemy który
          wywołał pogorszenie, po temten kompleks RACZEJ nie.Gdybyś spróbowała
          pojedynczo to miałabyś pewność.
          Po czym katar np. pulsatilla ma w swoim obrazie katar żółty
          niepodrażniający.
          pzdr
          • anettaa1 Re: Proszę o pomoc!!!! 22.02.08, 14:17
            Z homeopata skonsultuje sie jak tylko dam rade.
            Nie rozumiem tylko jednego ten lek mial dzialac na emocje,wiec skąd
            katar,homeopata powiedziałą mi ze nie bedzie zadnego pogorszenia i ze nic ma sie
            po tym nie dziać.
            Pulsatille mam potencji 15 CH(z tego co zrozumialam to jest lek konstytucyjny)a
            ignatie w potencji 30 CH.
            A z wody to znaczy jak????
            Jakbym miala odstawic jakis lek to który lepiej???
            • monlam1 Re: Proszę o pomoc!!!! 22.02.08, 14:38
              Witam,najprostszą odpowiedzią jest,że dziecko prawdopodobnie
              zraziło się katarem...Mój synek zawsze choruje na końcu jak już
              wszyscy przechorują katar.
              Sama zobaczysz czy to się będzie rozwijać czy nie.
              Jeśli chodzi o odstawienie itp. to twój homeo powinen sie
              wypowiedzieć no i co teraz robić...

• 5_monika Re: Proszę o pomoc!!!! 22.02.08, 14:48
      z tymi pogorszeniami to się nie zgodzę, mogła założyć ,że go nie
      będzie ,ale reakcja na lek to sprawa indywidualna.Wcale nie znaczy,
      że źle działa.
      Przeczytaj na górze (przyszpilkowane) jest opis Ignatia i
      Pulasatilla :)
      Ilość granulek w jednej dawce nie ma znaczenia czy 1 czy 10
      pzdr
      • izunia3ch Re: Proszę o pomoc!!!! 22.02.08, 16:05
        Witam
        Zadzwoń do homeo-mam nadzieję, że sie dodzwonisz...ja podawałam
        pulsatillę najmłodszemu-to też jego konstytucja i po pierwszym
        podaniu dostał wysokiej gorączki i kopał, brykał prawie całą noc,
        ale na drugi dzień było już lepiej.Tylko była to pulsatilla 200 ch,
        ja podawałabym jak zaleciła homeopatka...
        Pozdrawiam.
        • anettaa1 Re: Proszę o pomoc!!!! 22.02.08, 17:55
          a co mi da podanie tych lekow z wody??? czy jezeli objawy sa wywolane przez te
          leki to sie zmniejszą???,a pozniej gdy wroce do normalnego podawania to one nie
          powrócą znowu?
          A podanie leku z wody to rozpuszczenie kilku granulek w 1/4 szklanki wody i
          wziecie łyczka???a jezeli ma byc następna dawka to znowu łyczek???
          • izunia3ch Re: Proszę o pomoc!!!! 22.02.08, 19:40
            Z wody zawsze działają łagodniej i rzadko powodują pogorszenia, ale
            ja bym nie kombinowała na własną rękę, a jak dziecko zachowuje się w
            dzień??? Dalej tak szaleje?
            • anettaa1 Re: Proszę o pomoc!!!! 22.02.08, 23:33
              dałam wszystko normalnie,zobaczymy co będzie jutro.Do homeopatki sie nie
              dodzwoniłam,mala w dzien zachowywala sie normalnie,mimo niewyspania i kataru.A
              szaleje zawsze.
              • izunia3ch Re: Proszę o pomoc!!!! 23.02.08, 09:28
                Ja podawałabym tak jak zaleciła homeo...Jak dzisiaj?
                • anettaa1 Re: Proszę o pomoc!!!! 24.02.08, 01:02
                  katarek nadal jest,ale nic nowego nie doszło.Podaje leki tak jak zlecił lekarz.
                  A tak wogóle to czytam tutaj ze ilosc granulek nie ma znaczenia,wiec po co
                  lekarz kaze dawac określona ilosc???,pulsatilli mamy brac 10,a ignati 5.Czyli co
                  podawac mniej.
                  • izunia3ch Re: Proszę o pomoc!!!! 24.02.08, 09:05
                    Różni mówią różnie, ja stosuję się do tego co zaleci lekarz...
                    • anettaa1 Re: Proszę o pomoc!!!! 25.02.08, 03:12
                      katar mniejszy,ale dzisiaj miala jakies napady złości i darła sie przy
                      usypianiu.Moje dziecko to ogolnie histeryczka,ale nie wiem czy nie jest
                      gorzej.Narazie zalecenie lekarza-brac -to wszystko nie po lekach,katar
                      wykluczone ze po lekach bo one dzialaja na emocje,a wogole to za wczesniej na
                      ich dzialanie.Zachowauje sie tak bo ma katar.To słowa Pani Doktor.
                      Czy mozliwe jest złe dobranie leków i zachowanie zamiast lepsze to gorsze???noi
                      kiedy faktycznie mozna uznac ze to po lekach,kiedy widoczne jest ich dzialanie????
                      Troche poczytalam tu o pulsatilla i widze ze dzieci sie nieraz kiepsko po nim
                      zachowują,chyba ze to by bylo po ignatia.
                      • granna Re: Proszę o pomoc!!!! 25.02.08, 08:51
                        Ten katar jaki jest?
                        Przezroczysty czy zółto zielony lub zielony?
                        Disecko płaczliwe, chce sie przytulac, pragnienie małe?
                        Jesli tak to są to objawy pulsatilli i osobnik wrazliwy nawet po 15 ch ma jazde
                        jak ta lala... A swoja drogą jesli ma katar infekcyjny tpo moze trzeba sie nim
                        zając..
                        Co do lekarki, nie chce jej oceniac, ale wydaje mi ise mniej obeznana z
                        homeopatia niz ja.
                        Co do kulek, dasz 1 tez działa, 10 trudno dizecku w buzi trzymac, ale za to
                        dłuzej słodko:) a działanie takie samo. Liczy sie częstotliwosc podawania,
                        dlatego w stanach ostrych daje sie czesciej.
                        Ja daje 5 wtedy kiedy dziecko je w okolicach i chcę miec większą pewnośc, ze
                        zdązy zadziałac. Kiedy dziecko mocniej chore i nic nie je daje 1 albo z wody.
                        Z wody to oznacza, ze bierzesz szklanke przegotowanej wody i rozpuszczasz w niej
                        5 kulek. Przed podaniem trzeba wstrząsnąc lub zamieszać. Czy dasz potem łyzeczke
                        czy łyka tez nie ma znaczenia. Znaczenie ma częstotliwośc. A pulsatilla ma tak
                        szerokie spectrum działania, ze az mi sie zimno zrobiło na Twoj tekst, ze to są
                        leki tylko na psychike....
                        • monlam1 Re: Proszę o pomoc!!!! 25.02.08, 09:02
                          Witam,nie coś długo ten katarek...A ma jakiś stan podgorączkowy
                          itp.? Jak mój synek marudzi ( na przykład przy ząbkowaniu) to mu
                          daję chamomilae 9 i tyle, ma potem dobry humorek.
                          A próbowałaś po prostu dawać jej herbatki melisowej posłodzonej
                          albo lipowej?
                          Idealnie by było melisa,lipa i rumianek posłodzona miodem,bierzesz
                          po 1 torebce wyżej wymienionych zaparzasz w garnuszku 3 szklankami
                          wody wrzącej i masz na 3 porcje ( na cały dzień)
                          Po takich 3 porcjach powinna być już spokojna i zadowolona,ja bym
                          tak zrobiła.Jak widzisz że leki nie pomagają to może zrób troszkę
                          przerwy i spróbuj tego jak się dziecko uspokoi i katar jej
                          przejdzie to możesz czegoś tam popróbować ale wiesz...Nie kilka
                          rodzajów na raz bo nie będziesz wiedział co się dzieje...Aaaa
                          niekótrzy zaraz zaczną wypisywać że rumianek to antidotum,ja
                          osobiście tego nie zuważyłam,zawsze daję małemu rumianek i homeo i
                          działają.
                          • anettaa1 Re: Proszę o pomoc!!!! 26.02.08, 01:34
                            katar dostała następnego dnia po wprowadzeniu leków.Katar wodnisty,przy kichaniu
                            leciala woda,wpuszczałam jej euphorbium i dawalam homeodose 8,dzisiaj juz znosa
                            nie leci,nie kicha,tylko mówi tak troche przez nos,ale katar jej nie
                            przeszkadza,oddycha normalnie,wiec moze tam jest jeszcze śluzowka
                            podrazniona,kiedys przy katarze tez tak miala,a pozniej jej wszystko minęło.
                            Nerwowa tez juz taka nie była,nie było kłopotow przy zasypianiu,było jak zwykle
                            przed lekami.
                            A jak wczoraj miala nerwy to raczej nie była płaczliwa i nie chciala sie
                            przytulać,tylko była wsciekła,histeryzowała i najchetniej by wszystkich
                            pobiła,ale ona wczesniej tez taka bywala,ale wczoraj to biła rekordy.
                            Nie wiem co lekarz mial na mysli mowiac ze te leki działają tylko na
                            psychike,moze chodziło o to ze u niej tak maja dzialac.
                            Jak sie domyslam to pulsatilla to jej lek konstytucyjny,a ignatia i nerwoheel to
                            dodatkowe.Skad mam wiedziec czy ta pulsatilla jest dobrze dobrana???Kiedy wogole
                            mozna ocenic czy te leki diałają,ile trzeba na to czasu????
                        • chmurka.an Re: Proszę o pomoc!!!! 26.02.08, 12:48
                          granna napisała:

[...]
                          > Z wody to oznacza, ze bierzesz szklanke przegotowanej wody i rozpuszczasz w nie
                          > j
                          > 5 kulek. Przed podaniem trzeba wstrząsnąc lub zamieszać. Czy dasz potem łyzeczk
                          > e
                          > czy łyka tez nie ma znaczenia. Znaczenie ma częstotliwośc.

Mam pytanie - czy jak się rozpuści granulkę w wodzie, to można potem taką
                          szklankę z wodą trzymać do podania następnej dawki? Jesli tak, to jak długo?
                          Czy wszystkie leki można podawać "z wody"?
                          An.
                          • 5_monika Re: Proszę o pomoc!!!! 26.02.08, 13:07
                            jak rozpuścisz granulkę to trzymasz tak długo jak np.otwartą butelkę
                            wody mineralnej.Ja np. rozpuszczając w 50 ml wody i biorąc 1 łyczek
                            dziennie zużywam do końca roztwór.
                            Wszystkie leki można podawać z wody, te w kroplach tez.
                            Jedni wstrząsają inni nie, ja wstrząsam przed każdym podaniem,
                            zwiększa się wtedy potencja leku.
                            pzdr
                            • anettaa1 Re: Proszę o pomoc!!!! 27.02.08, 01:27
                              Czy nerwowe, histeryczne dziecko z lękami,ale jednocześnie pogodne i baaaardzo
                              zywe i energiczne pasuje do pulsatilla???
                              Kkkiedy mozna uznac ze te leki działają,a pulsatila to własnie jej lek???po
                              jakim czasie?????

• anettaa1 Re: Proszę o pomoc!!!! 27.02.08, 01:35
                                Zaczynam tez sie zastanawiac nad tym jej katarem,bo niby z nosa nic nie
                                leci,kłopotow z oddychaniem nie ma przez nos,wydaje sie ze nos jest pusty,a
                                czasem tak zachcrząka jakby cos jej do gardła spłyneło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka