Dodaj do ulubionych

czy korzystacie z opieki również w ośrodku zdrowia

15.04.08, 12:37
Pytam, bo mam dylemat. Niedawno sie przeprowadziliśmy i zastanawiam się, czy
zapisywać się do ośrodka zdrowia.
Odkąd leczę córkę homeo, w ogóle nie korzystam z usług innych lekarzy, a prócz
tego mam kartę do prywatnej przychodni, w razie jakiś badań itp.
Pytam równiez dlatego, że gdy zapiszę, to pewnie znów mnie zaczną męczyć o
szczepienia. Wcześniej dostawałam jakies kartki z przypomnieniem, ale je po
prostu wyrzucałam;)
Czy oni nas jakoś znajdą? Czy lepiej zapisać i podać im oświadczenie o nie
wyrażaniu zgody na szczepienie?
Karta szczepień jest jeszcze potrzebna do szkoły?
Obserwuj wątek
    • nuit4 Re: czy korzystacie z opieki również w ośrodku zd 15.04.08, 15:24
      karta szczepien nie jest juz potrzebna do szkoly-bo teraz na rodzicach lezy
      obowiazek doprowadzenia dziecka do szczepienia

na pewno beda cie meczyc o szzczepienia,jesli zapiszesz i tylko od dobrej woli
      lekarza zalezy czy przejdzie twoje oswiadczenie czy zaczna sie wyklady,klopoty itp.

skoro przychodzily ci przypomnienia to jestes w jakiejs przychodni zapisana
      tak?rozumiem z tej prywatnej.wiesz co,zorientuj sie co i jak bo nastepny list to
      moze byc juz z sanepidu ze uciekasz od szczepien itp.

my z musu musielismy zapisac dziecko do przychodni,chociaz i tak chcielismy
      korzystac z wizyt u prywatnego lekarza.przyszly chyba ze dwa przypomnienia o
      szczepieniu,wiec po porstu poszlismy i poweidzielismy ze chodzimy prywatnie do
      lekarze i zeby oddali nam karte szczepien.obylo sie bez problemow.a karte mam
      teraz gleboko w szafce ;)
      • marciszonka Re: czy korzystacie z opieki również w ośrodku zd 15.04.08, 15:44
        Zgadzam się z Nuit, zrobiłam tak samo i tak sobie żyjemy spokojnie, odpukać już
        ponad 4 lata.
        • milla1 Re: czy korzystacie z opieki również w ośrodku zd 15.04.08, 18:46
          Ha! Na to nie wpadłam. Musze w takim razie wysłać męża po tą kartę:)
          Te upomnienia dostawałam z przychodni państwowej, w prywatnej się nas nikt nie
          czepiał.
          Dzięki dziewczyny:)
          • 5_monika Re: czy korzystacie z opieki również w ośrodku zd 15.04.08, 19:14
            nas czeka już tylko Błonica-Tężec w 14 i 19 roku życia.
            Kartę oddawali w szkole żeby zanieść do przychodni, już rok leży u
            mnie w szufladzie :)
            pzdr
            • milla1 Re: czy korzystacie z opieki również w ośrodku zd 16.04.08, 12:25
              No i wysłałam dzisiaj męża. Nie chcieli mu wydać karty:(((
              jedyne na co się zgodzili, to na wysłanie karty do naszego prywatnego centrum.
              Nie wiem, co dalej robić, bo tam już też nie chodzę z córką.
              Mam nadzieję, że będą bardziej liberalni i nam dadzą spokój;)
              Czy nie szczepicie w ogóle, czy jest coś na co się zdecydowałyście?
              • fala9 Re: czy korzystacie z opieki również w ośrodku zd 16.04.08, 16:00
                Niech wyslą do tej prywatnej przychodni a stamtad ja zabierzcie. My tak zrobilismy.
              • granna Re: czy korzystacie z opieki również w ośrodku zd 17.04.08, 11:20
                JA jestem zmuszona korzystac chocby w celu L4 a prywatnego nie mam.
                Nie zamierzam jednak szczepic na nic, na razie punkt szczepień zachowuje sie
                bardzo kulturalnie i nie robił komentarzy, przynajmniej w mojej obecnosci :)
                W kazdym razie jest obowiązek, ale nie przymus!!!! a obowiązek lezy na
                rodzicach, wiec niech mnie pocałują :)) A mocno jestem zdesperowana i
                zmoytwowana, bo za +- miesiąc następne dziecię do obrony :)
                • fala9 Granna 17.04.08, 15:08
                  a obowiązek lezy na
                  > rodzicach, wiec niech mnie pocałują :))

Granna nie rozumiem tego co napisalas. Prosze o wytlumaczenie co mialas na mysli.
                  • granna Re: Granna 19.04.08, 11:03
                    To Twoj obowiązek jako rodzica bo to Tobie grozi kara grzywny za niewywiązanie
                    sie z niego. NIkt Ci siła nie ma prawa dizecka zaszczepic jesłi nie jest
                    ogłoszona epidemia i nie obowiązują odrębne przepisy dotyczące epidemii :) Tyle,
                    ze jesli chodzi o epiemie to z chorób "szczepionkowych" mowa tylko o błonicy i
                    durze. A o ile o krztuścu sie mówi o fali zachorowań o tyle słyszałas o fali
                    błonicy czy duru? Poza tym moze cos mylę, ale w podstawówce uczono mnie ze dur
                    brzuszny to choroba niemytych rąk, ale moze to nie o ten dur chodziło :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka