Dodaj do ulubionych

WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI

17.10.10, 16:59
Po dwóch latach naginania prawa, rozmijania się z prawdą (najdelikatniej rzecz ujmując),
współwłaścicielka WSGE, pani Magalena S., udostępniła domek mamusi dla studentów.
Studenci rozpoczęli zajęcia w domku jednorodzinnym.
Właściciele, po raz kolejny, działają wbrew decyzji władz miasta oraz woli oszukanych mieszkańców.
"Sitkowanie" prawa ciąg dalszy.
Obserwuj wątek
    • ktosiek81 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 17.10.10, 17:04
      hehehe to należy sprawdzić czy "mamusia" została tam zameldowana ;p
      może nawet ugotowała niedzielny obiad hehehehe
      • white.wiewiorka Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 17.10.10, 18:01
        Można przypuszczać, że honorowy meldunek otrzyma starosta otwocki, bez którego nadzwyczajnego zaangażowania szkoła by nie powstała.
        Do elitarnego grona mieszkańców domku można zaliczyć, żarliwie wspierających inwestycję min.:
        - Pawła Rupniewskiego, "niezależnego" kandydata PiS na burmistrza Józefowa(strach się bać).
        - Annę Sikorę posłankę "Prawa i Sprawiedliwości",
        - Andrzeja Mazka, oraz pozostałych radnych tej formacji, co to w sposób Prawy i Sprawiedliwy
        popierają współwłaścicielkę WSGE w budownictwie jednorodzinnym.
        Należy jeszcze wymienić wicekomendanta józefowskiej policji.
        Za zasługi za utrzymanie porządku przed WSGE oraz za skarżenie do sądów protestujących sąsiadów.
        • wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 19.10.10, 16:44
          Z całym szacunkiem ale niektórym to się chyba trochę w dupach przewraca, szkoła jest w - jak to nazywacie "domku" bo się inaczej nie da, ponieważ wielmożny pan burmistrz obraził się na WSGE i robi wszystko by zamknąć uczelnię. Ludzie co wam przeszkadza obecność wyższej szkoły na terenie Józefowa. Może jeszcze zamkniemy pobliską podstawówkę bo przecież uczniowie do tej placówki też są dowożeni samochodami - o zgrozo - zatrzymują się na ulicy i trawnikach (co prawda już tylko w nazwie, bo nikt o to nie dba). Może by zająć się, jak pobliskim sąsiadom przeszkadza ruch samochodowy, tymi debilami co to po skrzyżowaniu Wawerskiej i Granicznej "kółeczka" sobie kręcą. Może zamiast napier...ać progów zwalniających na Sienkiewicza zrobić w końcu porządek z nawierzchnią na Wawerskiej. Ludzie jest tyle tematów z tamtego tylko terenu, że WSGE nie jest chyba najważniejszym "szkodnikiem". A ilość studentów - zaraz ktoś napisze, że poziom szkoły nie pozwala na nazywanie tych ludzi studentami - świadczy chyba o tym, że taka placówka jest jak najbardziej wskazana na naszym terenie. Jakoś do gimnazjum nikt się nie czepiał, do basenu też nie - ja nikomu w kieszeń nie patrzę - fajnie, że w naszym mieście mamy takie atrakcje ale czemu jedne inicjatywy się tępi a inne wspomaga...
          • hecate22 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 19.10.10, 18:56
            wodzu77 coś Ci się pomyliło- nie w dupach nam się przewraca, ale w głowie nie mieści, jak można tak blokować ulice. Porównanie do samochodów podjeżdżających z dziećmi do podstawówki to taka mała żenadka- podjeżdżają na chwilę, a nie stoją parę godzin i w dodatku nie jest to weekend, gdzie każdy chce odpocząć, a nie przebijać przez parkingi na ulicach wokół WSGE. I proszę nie mówić, że to tylko jeden samochód na kawałku chodniczka!!!! I że nam się wydaje. Bo tak samo "wydaje się" straży miejskiej i policji, ktore to służby ostatnio zostawiały wezwania za wycieraczkami wieeeeelu parkującym autom. Szkoła mi nie przeszkadza, każdy uczy się gdzie mu umysł i ew. kasa pozwala. Przeszkadza brak parkingów, których tu nie ma gdzie wcisnąć. Argument, że szkoła jest w domku bo inaczej się nie da- to bardzo fajny argument- z prawa budowlanego ściągnięty, czy jakiś inny art. prawa przytoczony został przez autora??????
          • bern09 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 20.10.10, 11:28
            wodzu77 - wygląda na to, że pobrałeś naukę w tej szkole.
            mnie przeszkadza :
            1. za sugestie, że będzie to szkoła, a nie domek mamusi zostałem fałszywie oskarżony przed sądem. Po stracie czasu na rozprawy zostałem uniewinniony. O poziomie prawniczym może świadczyć fakt, że nawet akt oskarżenia był plagiatem - służę aktem i oryginałem.
            2. przed moją działką miałem lasek, który w dbałości inwestorów o środowisko został wyrżnięty strasznie
            3. mam widok z okien na stodołę większą niż cokolwiek w okolicy
            4. ilość samochodów na trawnikach i chodnikach od świtu do zmroku w weekendy nie pozwala mi przejść poboczem, - muszę iść środkiem jezdni
            5. uruchomienie szkoły w domku mamusi jest sprzeczne z prawem i wydanymi decyzjami.
            6. szkoła z miejscem parkingowym dla 3 samochodów, gdzie każdy student jeździ autem jest wbrew zdrowemu rozsądkowi
            7. Dziki parking nawet na prywatnej działce mnie jako sąsiadowi przeszkadza - śmierdzi, dymi i niszczy środowisko
            8. popieranie pana Rupniewskiego jako kandydata mającego załatwić wykup nieruchomości od miasta, legalizację niechcianej szkoły w domku mamusi budzi mój sprzeciw - niech już zostanie tam, gdzie jest - znaczy na płocie domku mamusi
            • ogr102 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 20.10.10, 21:36
              A Ty myślałeś, że ta działka będzie stała pusta tylko dlatego, że Ty tam mieszkasz? Trzeba było kupić 2 działki, miałbyć widok na drzewka. A nie teraz dorabiasz ideologię tylko dlatego, że nie było Cię stać.
              • jozefow512 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 20.10.10, 21:52
                ogr102 napisał:

> A Ty myślałeś, że ta działka będzie stała pusta tylko dlatego, że Ty tam mieszk
                > asz?

Widzę, że masz czarno-białe myślenie. Ja rozumiem na czym polega różnica pomiędzy domkiem jednorodzinnym a "domkiem jednorodzinnym z wyższą uczelnią w środku". Jeśli twój skromny umysł nie jest w stanie tego pojąć to pozostaje mi złożyć kondolencje.
              • sprzedam-dzialke Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 20.10.10, 21:58
                Myślał, że działki zostaną zabudowane zgodnie z obowiązującym studium zabudowy -czyli budownictwo jednorodzinne. To,że ktoś jest cwaniakiem i potrafi omijać obowiązujące prawo , a ktoś inny wspomaga go w tych działaniach nie znaczy tak powinno być.
                Tak trudno to zrozumieć?
          • white.wiewiorka Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 20.10.10, 14:41
            Wodzu drogi, my tu okręceniu lodów a nie o kręceniu kółek.
            Szkoła w formie domku to taki klasyk.
            • wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 20.10.10, 21:57
              Mnie to na przykład boli , że kupa kasy poszła na nowe słupy i oświetlenie na ul. 3 Maja a dziś (środa) ciemno jak w du...e, a co do poprzedniego wątku kolegi sąsiada WSGE to lasek może i był ale tak zaj....y śmieciami, że wstyd może teraz ktoś będzie dbał o czystość posesji. Ja nie neguje, że niektórym powinno się zabrać prawo jazdy (albo wogóle go nie wydawać) ale zejdźmy na ziemię - kultura osobista studentów to już nie jest wina szkoły wyższej tylko nauki wyniesionej z domu bądź innego przybytku...
              • white.wiewiorka Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 20.10.10, 23:38
                Wodzu tobie się wszystko z d... kojarzy albo j...b...
                A może ty od Palikota?
          • white.wiewiorka Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 20.10.10, 23:32
            Wodzu spokojnie.
            Sądząc po emocjach i języku można odnieść wrażenie, że WSGE jest Ci bardzo bliska.

"...szkoła jest w - jak to nazywacie "domku" bo się inaczej nie da..."

Nie da się z bardzo prostego powodu.
            Na tej działce nie da się postawić legalnie szkoły. Tak jak nie udało się postawić wielkiego bloku o podstawie 1500m2 w czterech kondygnacjach.

"...ponieważ wielmożny pan burmistrz obraził się na WSGE..."

Nie da się postawić szkoły bo nie wziął Kruszewski w łapę?
            Bo orderu od WSGE nie chciał przyjąć?
            To się obraził?
            A Rupniewski się nie obrazi?
            Wielkie panisko z tego Kruszewskiego. Prawo budowlane napisze!
            A sąsiedzi Kruszewskiego i tak z niego zakpią.

"Ludzie co wam przeszkadza obecność wyższej szkoły na terenie Józefowa."

Ani WSGE, ani gimnazjum, ani szkoła podstawowa a tym bardziej wyższa, nikomu nie przeszkadza.
            Jednak WSGE jest prywatnym przedsięwzięciem komercyjnym w obszarze edukacji.
            To do czegoś zobowiązuje.
            Po pierwsze, inwestora do poprowadzenia tak inwestycji aby nie naruszała interesów mieszkańców. Hałas, setki zaparkowanych samochodów jak popadnie i gdzie popadnie, smród spalin, pisk opon starych beemek, bluzgi studenterii. To atrakcje, które co piątek i sobotę zapewniają klienci prywatnego przedsiębiorcy z prywatnej szkoły.
            O spadku wartości nieruchomości nie wspomnę.

A czego nauczą się słuchacze prywatnego przedsiębiorcy?
            Szacunku do prawa, przestrzegania przepisów drogowych, do rozjeżdżanej zieleni, do ludzi którzy mieszkają w okolicy i mają prawo do spokoju .

"...jedne inicjatywy się tępi a inne wspomaga... "

O jakim tępieniu mowa?
            Budynek miasta o pow. 800m2, wybudowany przez mieszkańców Józefowa na przedszkole,
            wynajęty za 800zł a teraz za ok. 3200 zł na trzydzieści lat?
            Pozwolenie na wycięcie dziesiątek sosen, na miejscu których stoi paskudny blaszak?
            Warunki zabudowy, wydane na budowę kolejnego budynku na terenie działki miejskiej, obok blaszaka?

A gdzie tu tępienie tzw. inicjatywy?
            A co powiesz o procesach wobec sąsiadów.

To komu się w d... przewraca?

• wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 21.10.10, 08:31
              To, że ktoś podpisał umowę na dzierżawę za takie pieniądze to chyba odrębna sprawa i winą raczej szkoły za to obarczać nie można - jak tak wyliczyło miasto (jak pisałem w kieszeń nikomu nie zaglądam)

Co do bluzgów i rozjeżdżania wszystkiego dookoła też mówiłem, że to sprawa kultury osobistej każdego "klienta" indywidualnie.

Gdyby władze miasta nie chciały za wszelką siłę pozbyć się tej szkoły z terenu to "domek" by wogóle nie powstał.

A jeśli chodzi o moje emocje odnośnie tej sprawy to akurat taki wątek, mnie wku...ją też inne tylko nikt ich nie porusza...
              • malcontent Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 21.10.10, 08:53
                wodzu77 napisał:
                " mnie wku...ją też inne tylko nikt ich nie porusza..."

Widocznie nie są tak uciążliwe dla innych lub za mało Cię wkurzyły jeżeli o nich nie piszesz.

• wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 21.10.10, 14:46
                  Was denerwują samochody na ulicy mnie rowerzyści którzy mają gdzieś to, że zrobiono im ścieżki do jazdy, brak oświetlenia które jest a nie działa, idioci wracający po nocy i łamiący świeżo posadzone drzewka, kretyni rozbijający wiaty przystankowe, kolejni "kierowcy" ciągle parkujący na zakręcie pod sklepem przed rondem granicznej z 3 maja, i ci którzy stoją przy mechaniku przy rozkosznej o tych spod kościoła nie wspomnę. Kolejni "śmieciarze" co im szkoda paru złotych na wywóz i wypier... swoje skarby do lasu. Sprzedaż działek na granicznej i karczowanie lasu przez jednego pana prawnika B. Zwijanie i rozwijanie asfaltu tam gdzie jest a tam gdzie nie ma nikt się tym nie martwi. Prywatna "droga krzyżowa" z kosteczki. Wymieniać dalej.... Tym się nikt nie interesuje.
                  • marcin_jozi Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 22.10.10, 12:00
                    Witam, popieram zdanie wodzu77.
                    W mieście jest dużo innych problemów. Jeśli przeszkadzają Wam parkujące samochody na chodniku złóżcie podanie o postawienie na chodnikach słupków - to powinno zapewnić swobodne przejście po chodniku.
                    • wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 22.10.10, 14:56
                      Tam są takie zarąbiście duże chodniki i w takim stanie, że jak by słupki zamontować to już się człowiek nie zmieści...
                  • white.wiewiorka Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 22.10.10, 16:12
                    Wodzu widać Twe wrażliwe serce.
                    No to napisz o tych rzeczach na forum.
                    Przypomnę Ci o czym jest ten wątek.

My to piszemy o BUDOWIE SZKOŁY na papierach na DOM JEDNORODZINNY!!!!!!!!!

Chcesz się zając innymi problemami tego miasta to proszę bardzo.

• wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 22.10.10, 16:26
                      To chyba się już trochę pogubiliście bo nie wiem co wam teraz przeszkadza szkoła czy samochody ?? Bo jeśli chodzi o działalność gospodarczą w domu to chyba jest ona legalna nie - przy zapewnieniu wszelkich obostrzeń (media, pomieszczenia socjalne itp.) - to nie rozumiem w czym problem. A tak na marginesie to czy np. Politechnika ma swój parking dla studentów ??
                      • bern09 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 22.10.10, 16:39
                        wodzu77 napisał:

> To chyba się już trochę pogubiliście bo nie wiem co wam teraz przeszkadza szkoł
                        > a czy samochody ?? Bo jeśli chodzi o działalność gospodarczą w domu to chyba je
                        > st ona legalna nie - przy zapewnieniu wszelkich obostrzeń (media, pomieszczenia
                        > socjalne itp.) - to nie rozumiem w czym problem. A tak na marginesie to czy np
                        > . Politechnika ma swój parking dla studentów ??

Większość wydziałów ma parkingi. Natomiast w kwestii podstawowej: prowadzenie szkoły w domu jednorodzinnym jest NIELEGALNE. Wymaga przekwalifikowania obiektu z mieszkalnego na edukacyjny. Wówczas oddziaływanie na tzw otoczenie pozwala traktować sąsiadów jako stronę w postępowaniu, a ci jakoś wg mojej wiedzy nie są chętni do wyrażenia akceptacji.
                        • wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 22.10.10, 20:03
                          Jak jeździłem na polibudę to jakoś miejsca nie mogłem znaleźć - jeśli chodzi o łamanie prawa to w takim razie trzeba też zamknąć wszystkie prywatne przedszkola bo to chyba też są placówki edukacyjne i mieszczą się w domach jednorodzinnych. Prowadzenie działalności w domu jednorodzinnym jest legalne i wiąże się ze spełnieniem dodatkowych wytycznych przy zatrudnianiu pracowników i przyjmowaniu petentów.
                          • hecate22 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 22.10.10, 23:40
                            Wodzu77 nie udawaj naiwniaka. Co innego szkoła wyższa w domku jednorodzinnym co innego przedszkole. Weszła w życie ustawa przedszkolna ale ona chyba nie dotyczy uczniów WSGE. Wyglądają na całkiem dorosłych, czy teraz będziemy uznawać, że jest to wychowanie wczesnoszkolne??!! Prowadzenie działalności w domu jednorodzinnym jest legalne, ale sam wiesz po spełnieniu jakich warunków. Nie podpuszczaj tu piszących,zapraszam do prawa budowlanego, choć jak przypuszcam pewnie masz je nieźle przestudiowane.
                        • abigeil12 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 27.10.10, 22:47
                          bern09 , tak mi sie teraz przypomniało po tym co napisałeś , że jest szkoła języka angielskiego na ul. Nowej w domu jednorodzinnym i tam też nie ma parkingu czy komus to przeszkadza ?!
                          Nie muszę chyba pisać kto prowadzi tam szkołę , pozdrawiam serdecznie
                          • bern09 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 17.11.10, 16:40
                            abigeil12 , mnie się też przypomniało, że przedszkole w domu jednorodzinnym być może. Zgodnie z ustawą. Niezależnie do kogo należy - możesz też urządzić takie u siebie. Jeśli jednak przekształcisz domek w uczelnię, to niestety się nie da. Trzeba zmienić przeznaczenie budynku = uzyskać inne pozwolenia. Urządzenie 30% powierzchni biurowej w domku jest zgodne z prawem - szkoda , że starosta nie pomyślał o skali tego biura w odniesieniu do ilości miejsc parkingowych. Urządzenie dzikiego parkingu nawet na własnej działce jest też sprzeczne z prawem - niezależnie do kogo działka należy. Trudno zrozumieć, że w trosce o ład społeczny z jednej strony inwestor wzywa straż miejską , bo mu przeszkadza 15-sto centymetrowy płotek chroniący kwiatki przy jezdni, a sam dopuszcza do dewastacji naszego środowiska i lekceważy prawo i sąsiadów.Widać wydaje się mu, że może, bo sam to prawo wykłada i wydział ochrony środowiska zorganizował.
    • paninata Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 17.10.10, 17:58
      No to pora przyjrzeć się decyzjom Starostwa Otwockiego. I to przed wyborami .!!!!!

Może niektórzy w Starostwie już dzisiaj powinni starać się o posadę na WSGE, by nie zostać na lodzie?

• ktosiek81 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 17.10.10, 20:45
        to przy tak pokaźnej liście osób popierających inwestycję na ul. Sienkiewicza można im zapewnić w w/w miejscu swoisty azyl, nie tylko edukacyjny, ale i mieszkalno-zawodowy wink gdyż jak wiadomo człowiekiem się jest, a przy władzy tylko się bywa, zależnie od układu...
        • rooney71 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 18.10.10, 19:36
          Ale to chyba Tusk powiedział,że mało mamy społeczności z wyższym wykształceniem.To chyba coś się niezgadza??????
    • em-kwadrat Zagadka 19.10.10, 08:54
      Czyj baner wyborczy wisi na ogrodzeniu "małego" domku?
      • green-stokrotka Re: Zagadka 20.10.10, 14:04
        No i właśnie tu leży pies pogrzebany. Na ogrodzeniu domku mamusi wisi Rupniewski jako kandydat, więc jeśli jako kandydat akceptuje takie rzeczy jakie wyprawia WSGE (a skoro tam wisi to akceptować musi) jak chociażby nie liczenie się ze zdaniem mieszkańców, pozywaniem mieszkańców do sądu, traktowaniem tego miasta jako swojego prywatnego poletka to co będzie "musiał akceptować" jako przyszły/niedoszły włodarz? Za Rupniewskim stoi określona grupa, która będzie oczekiwała realizowania przez niego ICH, anie naszych mieszkańców interesów.
      • white.wiewiorka Re: Zagadka 20.10.10, 22:40
        Radny Rupniewski wisi na WSGE. Dosłownie i ....
        • mieszkaniecjozefowa Re: Zagadka 21.10.10, 16:07
          No i znowu sasiedzi WSGE podnosza larum.
          Skoro jest tak zle to zamiast marnowac czas na wylewanie zalow na forum prosze zalozyc sprawe o immisje. Dla niewtajemniczoncyh polecam:
          pl.wikipedia.org/wiki/Immisja
          Prawo cywilne od dawna przewiduje taka instytucje, pasuje do sprawy idealnie. Prosze do sadu, sprawa cywilna o zaniechanie dzialan wplywajacych na nieruchomosci sasiadow i bedzie po sprawie.
          Temat sie zakonczy bez dorabiania ideologii, polityki i robienia z igly widel.
          • beretbaby Re: Zagadka 22.10.10, 22:47
            Dlaczego tak ci zależy na tym by nie pisać o przewałach wsge? Przecież istnieje prawdopodobieństwo , że niedługo będą nami rządzić. Wolisz nie wiedzieć, czy tylko żeby inni nie wiedzieli?
            • abigeil12 Re: Zagadka 27.10.10, 22:53
              U moich teściów na płocie też wisi baner Rupniewskiego czy oni też będą mogli porządzić wami ?!! Z tego co wiem to w wielu miejscach w Józku wiszą te banery jakby każdy za powieszenie banera miał potem nami rządzić ...... oj by sie działo !!!!
    • gprs1 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 22.10.10, 19:01
      przejechałem się dziś specjalnie aby zobaczyć ten "domeczek"- mi wygląda bardziej na przychodnię a nie na dom jednorodzinny, a i do urzędników powinniście mieć pretensję że wydali zgodę na zbudowanie takiego paskudztwa w okolicy ... (tak, tak kwestia gustu ...)
      • zuzakm Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 27.10.10, 23:04
        K.... bo już mnei zaczyna to denerwować

Czego wy chcecie od tego WSGE??
        tego że dostało pozwolenie na wybudowanie domku jak wy to nazywacie? przeciez wybudowali go zgodnie z prawem i pozwoleniem, jest ładny, w środku podobno też super. Mamy w Józefoaei wyższą szkołe, nie jest może jakiś wysokich lotów ale nie interesuje mnie to i nie obchodzi,l może sobie byc lub nie być.
        Jesli chodzi tylko o praking to nie jest chyba to jakaś tragedia, predzej czy później a raczej prędzej skoro tyle prostestów wokół tego go zrobią ale na litośc boska skąd ta nienawiść i oskarżanie na kązdym kroku. ktoś tu słusznie napisała, że jakoś Kruszewski się na początku dogadał z właścicielem, wydzierżawił hale i wszystko było ok. I tylko do niego można mieć pretensje.

• hecate22 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 27.10.10, 23:29
          zuzakm mnie to już dawno k..... zaczeło denerwować. I sobie wcześniej czy później nie wybudują parkingu, bo nie mają gdzie. Jak chcesz to zaproś studentów do siebie na działkę- może im udostępnisz także chodnik przed posesją. To nie nienawiść tylko chęć mieszkania w ludzkich warunkach. I jeszcze jedno jak sobie ktoś wybudował domek jednorodzinny i przez rok wszystkim udowadniał, że właśnie tylko taki buduje, choć duży, to niech teraz go użytkuje zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem, o którym trąbił wszem i wobec. A jak ładny w środku to tym lepiej dla rodziny..... NIE STUDENTÓW!!!!!! BO MIAŁO ICH TAM NIE BYĆ!!!!!!!!! wedle deklaracji. Takim sposobem to niedługo w Józku mogą powstać różne ciekawe budynki- dlaczego nie wykorzystać takiej metody choćby do wybudowania pięknego bloku na jakiejś pustej działeczce. Masz może taką blisko swojej posesji???
    • efaewa Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 28.10.10, 10:06
      Ludzie!
      A co maja powiedziec ludzie ktorzy mieskzają obok bazaru w Falenicy? też nie ma parkingów poprostu WSGE stała sie obiekten walki politycznej, a co do parkingu jeszcze, to powstanie napewno, chocby dla wygody samego WSGE
      • jozee Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 28.10.10, 10:19
        To nie żadna walka polityczna.Chodzi o kulturę osobistą,należyte stosunki sąsiedzkie w małej lokalnej społeczności.Nagonka to też złe słowo.Chodzi o to,że wiele osób widzi oraz doświadcza na własnej skórze zachowanie Jakimowiczów i Sitków,i to im przeszkadza.Tyle.Porównywanie bazaru falenickiego,który lata świetności ma dawno za sobą z willowym charakterem Sienkiewicza wydaje mi się krzywdzące dla obu stron.
    • efaewa Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 28.10.10, 10:45
      no nie do końca
      pod bazarami wszelkiego rodzaju itp stoją co sobote albo i codziennie setki samochodów, nie marzy mi się tam mieszkać. będziemy mieć podobno też bazarek na Parkowej, i gdzie będą stawały samochody, też na pobliskich ulicach wśród domów jednorodzinnych. Ludzie mieszkjący obok szkół, Na Mickiewicza i przedszkoli np obok Sternika też na pewno nie są zadowoleni że dw razy dziennie albo i więcej tłum samochodów i autokarów przewala się przez ich ulicę i blokuje wjazdy, tak więc to porównanie nie wydaje mi się krzywdzące. Ja osobiście koło szkoly na Mickiewicza nie chcialabym mieszkać.
      • zolty_lis Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 28.10.10, 17:33
        Dziś, ok. 14.15, dwie osoby płci różnej, wycinały diaxem przęsła w ogrodzeniu WSGE (od strony Domku Mamusi). Wycinka miała rozmiar +- furtki. Ciekawe czy posiadały zgodę Władz Miasta (ogrodzenie jest własnością miasta) ?
        • wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 28.10.10, 21:38
          luuuudzie - podtrzymuje swoje pierwsze stwierdzenie - w dup... wam się przewraca - kurw.... kto ma tyle czasu by śledzić każdy krok pracowników WSGE - krzyż z karkowskiego wam zabrali i się nudzicie ?? - "ulica willowa" no to chyba ten budynek jak najbardziej pasuje do takiego "wystroju" - a tak z innej beczki odnośnie edukacyjnego charakteru "domku" - ciekawe w jakim domku odbywają się zajęcia szkoły językowej pewnej Pani związanej z Panem K. - jakoś tam nauka nikomu nie przeszkadza. Ja też mieszkam w upierdliwej części Miasta i samochody sterczą mi pod domem non stop, jakoś im opon nie przebijam i nie nasyłam na nich straży miejskiej, dookoła debilni sąsiedzi co chwilę palą jakieś śmieci na podwórkach i też do nich nie strzelam. A jak ktoś ma za mało zajęć w domu to ja mu chętnie jakieś chałupnictwo znajdę, niech się czymś zajmie.
          • white.wiewiorka Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 29.10.10, 23:49
            Wodzu ty tylko przeklinać potrafisz. Student?
            Wyobraźni nie staje?
            A może wy tam kreta macie?
            I po co sąsiadów oskarżać?
            Z przyzwyczajenia?
    • kinol4 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 06.11.10, 19:16
      czy ktoś może mnie oświecić ? jak trzeba załatwić u starosty trudną sprawę - skoro w opisywanym przez Was domku mamusi zamiast 30 % na biuro jest pełnym ogniem studiowanie czyli działalność oświatowa , to może i ja będę mógł zrobić wytwórnię mas bitumicznych. Przecież, jak wiatr będzie, to smród i dym poleci dalej i nikomu nie będzie przeszkadzało.
      Za to dziury w jezdniach pozalewamy.
      • white.wiewiorka Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 09.11.10, 00:45
        O soboty, Mamusia w swoim domku ma gości. Włoska wielka rodzina zajęła już wszystkie pokoiki.
        Studenci z Włoch pilnie studiują w "willi podmiejskiej".
        Już nie 30% lecza cały budynek zajęli studenci.
        Co na to Powiatowy Inspektor Nadzoru Domkowego...?

• marius68 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 10.11.10, 08:04
          Prawo musi być przez wszystkich respektowane w takim samym stopniu. Niezależnie czy jest się przeciętnym mieszkańcem czy profesorem prawa. W tym drugim przypadku powinno ono być przestrzegane tym bardziej.

Mariusz
          • kinol4 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 10.11.10, 19:40
            no.... chyba nie masz racji... bo jeśli się swojej pracy na przykład nie zdążyło przeczytać, to i nie wie się o tym , że prawa przestrzegać należy...
          • megiifasolka Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 11.11.10, 00:01
            marius68 napisał:

> Prawo musi być przez wszystkich respektowane w takim samym stopniu. Niezależnie
            > czy jest się przeciętnym mieszkańcem czy profesorem prawa. W tym drugim przypa
            > dku powinno ono być przestrzegane tym bardziej.
            >
            > Mariusz

Ku swemu przerażeniu, na I roku prawa, spotkałam (i do dziś nad tym faktem ubolewam) studenta, który na pytanie: "dlaczego wybrałeś prawo?" bez zająknięcia odpowiadał: "bo chcę nauczyc się skutecznie je omijac"!
            cóż ...student ten skończył prawo ... z jedną z najlepszych lokat na roku ...
        • em-kwadrat Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 10.11.10, 19:52
          white.wiewiorka napisał:

> Co na to Powiatowy Inspektor Nadzoru Domkowego...?
          >

Czepiacie się wink. Pewnie w Urzędzie Gminy na podstawie zgłoszenia właściciela płacony jest podatek od nieruchomości za lokal użytkowy, a nie za lokal mieszkalnywink. W końcu stawki są wyższe, więc miasto zyskuje. Czyż nie?
        • 0bywatelx Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 15.11.10, 19:21
          a może jakiś parking niech WSGE zrobi - no nie wiem nadziemny, podziemny i dajcie im spokój, niech kupią tę posesję, a miasto wybuduje za tę kasę nową szkołę.
          • jozefow512 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 15.11.10, 21:42
            0bywatelx napisał:

> a może jakiś parking niech WSGE zrobi - no nie wiem nadziemny, podziemny i dajc
            > ie im spokój, niech kupią tę posesję, a miasto wybuduje za tę kasę nową szkołę.

Po co? Przecież mogą korzystać z ulic miasta za darmo, a lekcje dawać w domku. Tańsze, a jak ich kandydaci wejdą do rady miasta lub - co gorsza - będą mieli swojego burmistrza, to kto wie, co jeszcze miasto zafunduje.

Ale to oczywiście tylko przedwyborcze spekulacje
            • wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 15.11.10, 22:31
              a jak ich kandydaci wejdą do rady miasta lub - co gorsza - będą mieli swojego burmistrza, to kto wie, co jeszcze miasto zafunduje.

człowieku obudź się większość urzędasów obecnie panujących skończyło właśnie tę szkołę - to teraz mamy dwie teorie:

1. są beznadziejni bo skończyli wsge i trzeba ich wymienić
              2. są doświadczeni i kompetentni bo skończyli wsge

i co teraz powiesz??
              • jozefow512 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 15.11.10, 23:50
                wodzu77 napisał:

> człowieku obudź się większość urzędasów obecnie panujących skończyło właśnie tę
                > szkołę - to teraz mamy dwie teorie:
                [...]

?????
                Masz jakiś dziwny tok myślenia. Co ma piernik do wiatraka.
                WSGE jako taka nikomu nie przeszkadza. Natomiast sposób działania szkoły jest wybitnie upierdliwy dla okolicznych mieszkańców (bazuję na ich tutejszych wypowiedziach). Z opisów wynika, że szkoła robi niemiłosierny syf wokół siebie (tzn. jej studenci) i jeszcze pozywa do sądu osoby, które śmią myśleć inaczej (opisywane na forum). Jest też dziwna zbieżność niektórych kandydatów z samą szkołą.

Jeśli sznaucer sąsiada robi kupę na trawniku i sąsiad jej nie sprząta to komentarz do tego nie oznacza, że komentator nie lubi sznaucerów. Kapujesz?
                • emmkael Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 01:08
                  Akurat z tym sznaucerem to świetny argument. Póki na działce obok mogły biegać psy sąsiada wsge nikomu nie przeszkadzała. A jak terez ogrodzono dobre relacje sie zakończyły. Wybieg dla psa też.
          • abigeil12 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 15.11.10, 22:26
            masz rację , jestem tego samego zdania . Afera wokół tej szkoły została rozdmuchana sztucznie i zupełnie nie potrzebnie . Miasto dużo zyskuje mają wyższą szkołę , dużo studentów jest z Józefowa . Tego nikt nie bierze pod uwagę , że ci młodzi ludzie tu się uczą we własnym mieście które teraz chce ich wyrzucić . Dla mnie jest to nie pojęte i chore
            • paninata Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 15.11.10, 22:49
              abigeil12 napisała:

> . Afera wokół tej szkoły została rozdmuc
              > hana sztucznie i zupełnie nie potrzebnie .
              A mogłabyś rozwinąć ? Chętnie zmierzę się z tobą na argumenty.
              • abigeil12 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 09:11
                zacznijmy od początku .... kilkanaście lat temu moje małe dziecko idzie do szkoły , hura !! Nie bedzie uczyła się w dużej szkole tylko w małej na przeciwko , bardzo dobrze . Po kilku miesiącach okazuje się , ze nauczycielki przezywają w nowym budynku horror wraz z dziećmi i nami rodzicami . Budynek nie spełnia swojej roli jest nieprzystosowany do tak małych dzieci ( swoją drogą nie wiem w jakim celu został on zbudowany i z jaką myślą powstał - komu miał słuzyć - może Ty wiesz ?) Nie pamiętam jak długo dzieci tam były ale może rok , moze dwa . Przenosimy się do dużego budynku i chodzimy na dwie zmiany do szkoły - najdłuższe zajęcia do 17,20 ! Budynek obok stoi pusty jakiś czas , nie wiem jak długo . Potem coś zaczyna się dziać . Burmistrz podpisał umowę z jakąś szkołą , zwykły mieszkaniec nie wie z jaka i za ile i na jak długo . Ogólna radośc i promowanie szkoły jak się okazało wyższej założonej przez dobrego znajomego obecnego burmistrza . I tak sielanka trwała długo .........
                Potem nie wiem co się stało .... Ale z mojego punktu widzenia wyglada to tak :
                1. ktoś podpisał umowe ( burmistrz )
                2. Ktoś ustalił czynsz ( burmistrz ) - jak wiemy skandalicznie niski
                3. ktoś potem pogniewał się na tą szkołe ( burmistrz )
                4. ktoś rozpętał wokół tego nie potrzebny szum ( burmistrz )
                5. ktoś wypowiadał umowę 2 razy - przegrywając ( burmistrz )
                6. ktoś zapłacił za te 2 razy ( burmistrz czy mieszkańcy ?????? )
                7.kto zapłaci teraz za powtórne trzecie już podejście do rozwiązania umowy - burmistrz czy znowu mieszkańcy ?????
                8. kto zapłaci odszkodowanie szkole - burmistrz czy mieszkańcy ??????
                za swoje umowy trzeba być odpowiedzialnym i mądrze gospodarować majątkiem miasta - tu niestety tej mądrości zabrakło
                to są moje przemyślenia i chętnie wysłucham Twoich
                • marius68 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 10:19
                  - Budynek przy Sienkiewicza 2 zwolnił się z powodu reformy oświaty i wybudowania Gimnazjum. Był niż demograficzny, budunek stał pusty.

- Powstała WSGE. Miasto wspiera tą inicjatywę. Budynek stoi pusty. Miasto oddaje go za symboliczną złotówkę (800 zł)

- Po paru latach jest potrzeba nowej umowy. Miasto ją przygotowuje. Radni których duża część ma interes prawny by wspierać WSGE forsują inną umowę. (studiują tam sami lub ich rodziny) Burmistrz ma tylko 3 "swoich" radnych (Dla Miasta), do każdego głosowania musi budować większość. Pod presją RM podpisuje niekorzystną umowę. (ok 3000 zł, umowa na 30 lat)

- Szkoła rozwija skrzydła. Postanawia dobudować "blaszak". Potrzebuje kredytu.
                  Miasto nie zgadza się na zaciągnięcie go pod zastaw nieruchomości miejskiej. Zaczyna się konflikt WSGE z miastem.

- Powstaje blaszak. Studenci którzy wcześniej parkowali na terenie szkoły zaczynają parkować wszędzie gdzie się da, zwłaszcza że szkoła nie wpuszcza ich na swój teren (Parking płatny). Okoliczni mieszańcy zaczynają protestować.

- Zaczyna brakować miejsca w szkołach miejskich. Miasto korzystając z zapisu umowy daje szkole 3 lata na znalezienie nowej siedziby. Szkoła pokazuje znak Kozakiewicza.

- WSGE postanawia wybudować budynek o kubaturze ponad 4500 m2 w spokojnej willowej okolicy ul Sienkiewicza. Mieszkańcy ul. Sienkiewicza skutecznie blokują tą rozbudowę.

- Pani prorektor postanawia wybudować "domek mamusi" (ponad 900 m, obecnie prowadzone są tam zajęcia). To przelewa czarę goryczy. Mieszkańcy wychodzą na ulicę by zaprotestować przeciwko próbom obejścia miejscowego prawa. (W studium dopuszczalne jest tam tylko budownictwo jednorodzinne.)

Reasumując. Żadna z firm prowadzących swoją działalność na terenie Józefowa nie spotkała się z tak dużą przychylnością miasta jak WSGE.

Tym bardziej dziwi upór szkoły by pomimo tego że rozrosła się do potężnych rozmiarów nadal tkwić w miejscu dla niej nierozwojowym. Dziwi też brak zrozumienia potrzeb miasta.

Pozdrawiam

Mariusz
                  • wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 13:57
                    Panie Mariuszu rozumiem, że będąc sąsiadem WSGE po to chce Pan zostać radnym by rozprawić się z tym przybytkiem raz na zawsze. Ale, by dopełnić misję powrotu "willowego folkloru" sienkiewiczowskiej uliczki - zaraz po tym zamknie Pan sąsiada wytwórnię bombek, potem to co na przeciw wykrojniki i inne, a następnie zlikwiduje Pan wytwórnię jednorazówek medycznych kawałek dalej się mieszczącą. Rozumiem, że to jest Pana program wyborczy właściwy.
                    A jak już to się uda - to ja bym poprosił o zamknięcie kościoła bo też mi przed domem parkują samochody ludzi przyjeżdżających na msze. A w niedzielę to strach wyjść z posesji jak się rozjeżdżają. A i jeszcze mi trochę zawadzają te bloki co ich popostawiali i nikt się mnie nie pytał czy życzę sobie takiego sąsiedztwa.
                    • marius68 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 14:13
                      wodzu77 napisał:
                      Czy tak ciężko zrozumieć, że mieszkańcy cierpliwie znosili uciążliwość parkujących samochodów dopóki Inwestorka nie zaczęła budowy "domku mamusi". Jaki to domek jednorodzinny widać w weekendy, kiedy wszystkie okna są rozświetlone i prowadzone są tam zajęcia.
                      A porządnych przedsiębiorców z Sienkiewicza się nie tykaj, bo oni potrafią współegzystować z mieszkańcami i prowadzić interesy zgadnie z prawem.

Mariusz

• wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 14:29
                        Właśnie tym się różnimy, że ja się nikogo nie czepiam. Ale nikt inny jak Ty (skoro tak wolisz) uważasz ulicę Sienkiewicza za okolicę willową a ten bombkowy blaszak nie psuje Ci jej wizerunku?? Jeśli tak bardzo przeszkadzają tam samochody, chodź jakoś nie widzę problemu przejeżdżając tamtą drogą, to czemu nikt mandatów nie wystawia albo odholowywuje ich.

Piszesz
                        "że mieszkańcy cierpliwie znosili uciążliwość parkujących samochodów dopóki Inwestorka nie zaczęła budowy "domku mamusi"."
                        Sami już nie wiecie na tej Sienkiewicza co wam przeszkadza, jak nie ma samochodów to domek albo studenci...
                        • paninata Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 16:25
                          wodzu77, a może czas zmienić taktykę? Robienie z mieszkańców przygłupów, którzy sami nie wiedzą o co im chodzi trąci infantylizmem.
                          To, że WSGE w zawrotnym tempie przysparza coraz to powody do interwencji świadczy o nieograniczonej"rozwojowości" tej instytucji . Pamiętaj wodzu,że my tylko nagłaśniamy poczynania ludzi związanych z wsge i "domkiem mamusi", nie mamy wpływu na rozwojowość sytuacji, gdyż to nie my ją kreujemy.
                          Skoro denerwuje cię słuchanie, pisanie o tych faktach, poproś ich (i w naszym imieniu) by nie przysparzali nam powodów do pisania, a zapewniam cię,że wtedy sprawa WSGE przestanie cię uwierać.
                          • wodzu77 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 16:42
                            Ja tylko wyrażam swoją opinię i odnoszę wrażenie że w naszym mieście i w całej kampanii wyborczej jest to główny wątek i tylko WSGE się liczy w tym mieście. A już patrząc głębiej to Józefów to tylko ul. Sienkiewicza i to od Granicznej do Kopernika... Ja nikogo przygłupem nie nazwałem ale jeśli tak się czujesz to nie mnie to oceniać. Stwierdzam tylko że cała kampania wyborcza to być albo nie być WSGE, to trochę (delikatnie mówiąc) chore, gdzie inne tematy. Jeśli cała miejska kasa będzie szła tylko na walkę z jednym podmiotem, i to kasa wszystkich mieszkańców a nie tylko mieszkańców Sienkiewicza, dlaczego marnujecie moje pieniądze na walkę ze szkołą, która de facto mnie nie przeszkadza.
                            • abigeil12 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 16:49
                              brawo wodzu !! mnie też to nie przeszkadza i też mnie wkurza , że ktoś marnuje kasę mieszkańców na niekończące się spory ! Podpisało się umowę , podpisało i teraz są konsekwencje
                • paninata Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 13:59
                  abigeil12 wyraźnie prosiłam o rozwinięcie twojej opinii " afera wokół tej szkoły została rozdmuchana sztucznie i zupełnie niepotrzebnie"

Twoje rozwinięcie to" 4. ktoś rozpętał wokół tego niepotrzebny szum (burmistrz)"

To trochę za mało.
                  Postaram się jaśniej wyłuszczyć ci o co mi chodzi. Otóż interesuje mnie co masz na myśli mówiąc"
                  --rozdmuchana sztucznie- przez kogo powiedziałaś, ale w jakim celu, jaki jest w tym udział mieszkańców (bo to oni najgłośniej protestują przeciwko WSGE), jaką rolę odgrywa PiS , Rupniewski?
                  --rozdmuchana niepotrzebnie- niepotrzebnie dlaczego?
                  dlaczego nie chcesz słyszeć o problemach, jakie przysparza okolicznym mieszkańcom ta szkoła?
                  czy uważasz , że wsge i ludzie z nią powiązani są uprzywilejowani, przez co powinni być traktowani inaczej od reszty obywateli ?
                  Czy biorąc pod uwagę dotychczasowe postępowanie tych ludzi uważasz, że ich ewentualna wygrana w wyborach przysłuży się miastu?

Co do reszty twego wpisu - nie operujesz faktami, nie przyjmujesz do wiadomości licznych dokumentów, jakie w tej sprawie publikowane były zarówno przez miasto, jak i mieszkańców (marius68 wykazał , jak bardzo mijasz się z prawdą) Sympatia polityczna jaką darzysz komitet, który wraz z tą szkołą idzie do wyborów nie powinna być głównym kryterium twojej oceny.Powtórzę: ilość dokumentów , jakie zostały opublikowane w sprawie WSGE jest ogromna. Możesz krok po kroku prześledzić działania zarówno jednej,jak i drugiej strony. Dlatego nie widzę sensu polemizowania z informacjami jakie zawarłaś w punktach, gdyż
                  są sprzeczne z faktami. Traktuję je jako wyborczą paplaninę.
                  • abigeil12 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 17:07
                    no widzisz co do jednego się zgadzamy : ja to co piszecie też traktuje jako paplaninę wyborczą .
                    Dlaczego uwazam , że afera został rozdmuchana sztucznie - otóż mam dwie pary znajomych mieszkających obok szkoły i im to nie przeszkadza - a przecież są osobami jak najbardziej zainteresowanymi . Ja sama wożę dzieci to szkoły nr.2 i nie zauważam nic nie pokojącego .
                    Natomiast dlaczego i po co ktoś to aż tak rozdmuchał to wybacz pytanie nie do mnie (może marius68 zna odpowiedź ) .
                    Nie wiem dlaczego łączy się komitet "Kocham Józefów " z WSGE ? Może dlatego , że jedna z kandydatem jest dyrektorem tej szkoły , ale czy burmistrz przyjął by ją do swojego komitetu , odpowiedź chyba znasz !Czy dlatego , ze kandyduje dyrektor ""TEJ"" szkoły to znaczy , że komitet też jest z WSGE . Proszę trochę opamiętania !!!
                    Jeszcze jedno z tego czytania ( co mi zaleciłeś , aczkolwiek przyznaje się o tej sprawie nie doczytałam jeszcze wszystkiego ) co się u nas dzieje burmistrz stracił mój głos . Przez kolejne trzy kadencje byłam jego zagorzało sympatyczką , ale już nie jestem.
                    i na koniec nie mogę traktować wpisów marius68 jako rzetelnego źródła , bo znasz takie powiedziecie "kruk krukowi oka nie wykole "" . pozdrawiam i obiecuje , że dotrę do reszty dokumentów i może wtedy zmienię zdanie ale narazie jest własnie takie
                    • malamysz-0 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 17:36
                      Dla poszerzenia swojej wiedzy kilka dokumentów do których być może jeszcze nie dotarłaś:

Decyzja nr 278/04 o warunkach zabudowy - wydana 22.11.2004 przez Burmistrza WSGE

Pkt 5 ppkt 5.2 "Do obsługi obiektu wnioskodawca (inwestor) winien zapewnić miejsca postojowe zgodnie ze wskaźnikiem: 20-30 m.p./100 studentów."

Pkt 6 ppkt 6.1 "Uciążliwość i ewentualna szkodliwość planowanej inwestycji nie może wykraczać poza granice terenu przedmiotowej działki"

Wypowiedź pani prorektor WSGE w dniu 20.09.2009 w sprawie budowy domku przy ul. Sienkiewicza 4

"Magdalen Sitek, prorektor uczelni, zarazem właścicielka terenu, na którym powstaje nowy budynek. Tłumaczy, że to jej teren, i że powstaje tu dom jednorodzinny, a nie kolejny budynek uczelni. - Inwestycję rozpoczęłam miesiąc temu i od miesiąca nie mam spokoju w tym mieście. Czuję się szykanowana, gnębiona - mówi Magdalena Sitek."

Informacja ze portalu FB z dnia 19.10.2010

"Wyższa Szkoła Gospodarki Euroregionalnej im. Alcide de Gasperi w Józefowie czas przeprowadzki. Od czwartku zapraszamy do dziekanatu przy ulicy Sienkiewicza 4 (wejście od ul. Wawerskiej)"

Potrzebujesz jeszcze jakiś dokumentów czy to Ci wystarczy. To co jest prawdą wypowiedź p. S z 20.09.2009 czy wpis na FB z 19.10.2010. Bo, że prawda jest jedna to fakt.

• emmkael Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 17:39
                        Do Dziekanatu, a nie do całej szkoły. Polecam nadal czytać ze zrozumieniem.
                        • kinol4 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 17:55
                          polecam też zrozumienie decyzji administracyjnych. Na mocy decyzji starosty w domku mamusi można wykorzystać do 30% powierzchni na cele biurowe. To jest podstawa istnienia dziekanatu, natomiast prowadzenie tam zajęć dla studentów jest w świetle prawa nielegalne i na pewno nie będzie reklamowane przez WSGE. Na pewno będzie jednak reklamowane przez mieszkańców, może troszkę inaczej i w innych urzędach, ale będzie.
                        • malamysz-0 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 17:58
                          A czy ja powiedziałam całej szkoły? To p. prorektor w udzielonym wywiadzie powiedziała, że na tym terenie nie powstaje żaden budynek uczelni a jedynie dom jednorodzinny. Rozumiem, że w dziekanacie przyjmowani są prywatni goście właściciela domu i dlatego też pod szyldem WSGE poinformowano o tym na FB.
                          Emmkael czy naprawdę uważasz nas za przygłupów?
                          • emmkael Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 18:07
                            Sami sobie wystawiacie opinię, ja tak nigdy nie powiedziałam. Dom nadal jest jednorodzinny, ma jedynie możliwość uzytkowania 30% powierzchni na inne cele. A kubatura - no błagam Was, niejeden dom w Józefowie jest jeszcze większy i jakoś to nikogo nie dziwi.
                            I zgadzam sie z czyims postem, przestalibyście być hipokrytami i powiedzieli wprost, że po prostu nie cierpicie WSGE jako takich. Najpierw bo nie ma parkingu - zrobili, potem bo za tanio - dostali podwyżkę, potem bo tam będzie szkoła - budynek sie nie nadaje. Ciągle coś źle, jest to jedyny przedsiębiorca, który Wam przeszkadza. Pytanie dlaczego? Z zazdrości?
                            • em-kwadrat Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 20:09
                              emmkael napisała:
                              > Pytanie dlaczego? Z zazdrości?

To chyba nie jest telenowela pt. Z ZAZDROŚCI O WSGEwink
                              Bardzo angażujesz się na forum w sprawę WSGE. Pytanie dlaczego? Z miłości?
                      • abigeil12 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 22:16
                        malamysz ciągle nie rozumię Twojego wrogiego nastawienia do tej szkoły , ja rozumię prowadzą zajęcia tam gdzie nie powinni ale od tego jest nadzór budowlany . Co do parkingów to przecież są .
                        Ja jestem osobą która jest za negocjacją tak by wilk był syty i owca cała . Musicie zrozumieć nikt im nie bedzie kazał rozebrać tego budynku bo zbudowali go jak najbardziej legalnie - oczywiście co innego do czego go wykorzystują i w jakim stopniu - to już jest inna bajka .
                        Myślę , ze tu jest poptrzeba zrozumienia każdej ze stron i dojście do porozumienia . Ta szkoła stąd nie zniknie a to co proponuje burmistrz jest poraz kolejne sięganiem do naszej kieszeni i zabieranie pieniędzy których to miast potrzebuje chociazby na budowę sali gimnastycznej .
                        Nie mam już chyba nic do powiedzenia , ja to widzę tak
            • fajnypanstasio Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 15.11.10, 23:07
              Może Pan Burmistrz prowadzi zabawę w kotka i myszkę?
              Ponownie wypowiedział umowę.
              Tak samo skutecznie jak za pierwszym razem?
    • kuba553 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 10:05
      i domek mamusi tez postawil burmistrz, z takiego malego, przebudowal go na calkiem duzy.....
      Mam nadzieje ze, tym razem wypowiedzenie nastapi, wszyscy w naszym Jozku musza szanowac prawo.
      • abigeil12 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 10:16
        to już Ty tak twierdzisz , że domek mamusi postawił burmistrz
        • malamysz-0 Re: WSGE URUCHOMIŁO DOMEK MAMUSI 16.11.10, 14:26
          abigeil12 wręcz przeciwnie domek mamusi postawili współwłaściciele WSGE. Poniżej wypowiedzi w tym temacie p. Magdaleny S inwestorki budującej domek, który obecnie już chyba nie jest domek, bo odbywają się tam zajęcia ze studentami:

"Miał być dom, a wiele wskazuje na to, że będzie uczelnia. Mieszkańcy Józefowa protestują przeciwko rozbudowie Wyższej Szkoły Gospodarki Euroregionalnej, ale ta zapewnia, że to nie jej budynek, a prywatny dom jej prorektora. Mieszkańcy jednak nie dają wiary zapewnieniom władz szkoły.

Magdalen Sitek, prorektor uczelni, zarazem właścicielka terenu, na którym powstaje nowy budynek. Tłumaczy, że to jej teren, i że powstaje tu dom jednorodzinny, a nie kolejny budynek uczelni. - Inwestycję rozpoczęłam miesiąc temu i od miesiąca nie mam spokoju w tym mieście. Czuję się szykanowana, gnębiona - mówi Magdalena Sitek."

I tyle to warte są słowa inwestorów. Ktoś jeszcze się dziwi, że mieszkańcy podchodzą do szkoły z dużą dozą nieufności.

Dla niedowiarków pełna relacja w TVN Warszawa poniżej:
          www.tvnwarszawa.pl/-1,1620287,0,,uczelnia_kontra_mieszkancy,wiadomosc.html
    • namur1983 Szkoda, że Kruszewski dał WSGE taką dobrą działkę 16.11.10, 14:16
      Szkoda, że Kruszewski dał WSGE taką dobrą działkę za grosze na 30 lat. Teraz są tego skutki. A burmistrz nie umie ich wyrzucić i już dwa razy przegrał z nimi w sądzie bo taką podpisał umowę, że wyrzuci ich ale za dwadzieścia kilka lat.
      • paninata Re: Szkoda, że Kruszewski dał WSGE taką dobrą dzi 16.11.10, 14:36
        Zapomniałeś napisać, że Kruszewski , też zaprojektował "domek mamusi" i tylko skromność nie pozwoliła mu na podpisanie się pod projektem, dlatego zlecił to architektowi bodajże z Poznania.

A swoją drogą ,to jakoś strasznie dużo w Józefowie tych "Kruszewskich" się narobiło. big_grinbig_grin

paninata (też Kruszewska)
        • malamysz-0 Re: Szkoda, że Kruszewski dał WSGE taką dobrą dzi 16.11.10, 15:09
          a przecież tylu uzdolnionych architektów mamy w Józefowie...a ja słyszałam, że to wcale nie z Poznania ten architekt
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka