krakowskietalarki 01.08.12, 10:24 Czy w Józefowie zawyją dzisiaj syreny? youtube.com/watch?v=Ejd2rsXoQSI Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola_dom Re: 1.08.1944 01.08.12, 10:53 tak, w ramach "głośnej próby syren alarmowych" www.jozefow.pl/WWW/AKT/120730A/info.html Odpowiedz Link
grzeg_sz_1 Re: 1.08.1944 01.08.12, 10:57 właśnie miałem to wkleić To Otwock lepszy, syreny będą wyć dla uczczenia Powstania. Polecam: www.youtube.com/watch?v=01IaKb6DmTw Odpowiedz Link
jozee Re: 1.08.1944 01.08.12, 13:37 A niektórzy zawyją na koncercie słynnej skandalistki, a tak w ogóle to ponad 200 tysięcy młodych warszawiaków poszło na pewną śmierć, zachód nie pomógł bo miał inne problemy, Stalin nie pomógł bo czekał do 45-ego z inwazją na Berlin i wszystko się rypło.A dzisiaj mamy niemieckie markety, niemieckie auta i banki i tego wszystkiego dokonano bezinwazyjnie. Odpowiedz Link
piano_barti Re: 1.08.1944 01.08.12, 15:04 jozee napisał: > A niektórzy zawyją na koncercie słynnej skandalistki, a tak w ogóle to ponad 20 > 0 tysięcy młodych warszawiaków poszło na pewną śmierć, zachód nie pomógł bo mia > ł inne problemy, Stalin nie pomógł bo czekał do 45-ego z inwazją na Berlin i ws > zystko się rypło.A dzisiaj mamy niemieckie markety, niemieckie auta i banki i t > ego wszystkiego dokonano bezinwazyjnie. a tak w ogóle to o co i chodzi? Ktos broni Polsce samej sobie zaprojektowac i produkowac auta? O ile pamietam to ostatnim jak nie niemalże jedynym hitem byla syrena 105, a potem niczym sie nie popisaliśmy. Markety? jest globalizacja, są różne, biedronka na przykład niemiecka nie jest.. I co ma koncert na stadionie do historii?? Tyle co piernik do wiatraka, a jeśli juz coś ma to to,że mój dziadek, warszawiak i powstaniec, który zginął w powstaniu, własnie o to walczył - o to,zebyśmy mogli w wolnym Państwie moc normalnie zyć, bawić się i pracować, a nie siedzieć i gadac o grobach. Zebysmy mieli metro, obwodnicę, euro, Madonne i sto innych rzeczy. Syreny powinny zawyc. I tyle, Cześć pamięci poległych w tym bezsensownym zrywie. A żyć trzeba dalej i myśleć do przodu. Odpowiedz Link
2zenek65 Re: 1.08.1944 01.08.12, 15:46 Sam jesteś bezsensowny zryw. Idź chłopie na Madonne, ciesz się z metra, obwodnicy,euro i stu innych rzeczy. I bądź sobie dalej minimalistą bez jakiejkolwiek ambicji. Muszę Cię jednak zmartwić tym że nie wszystkim takie życie wystarcza i mażą o czymś więcej. Podobnie zresztą jak twój dziadek. Ale ty chyba tego nigdy nie zrozumiesz. Mimo to życzę Ci szczęścia. Odpowiedz Link
em-kwadrat Re: 1.08.1944 01.08.12, 17:04 Nie odbieraj innym prawa do innego zdania... Osoba z mojej najbliższej rodziny podczas Powstania Warszawskiego była jako kilkuletnie dziecko w Warszawie i bała się wychodzić z ukrycia, bo jak mówiła "powietrze zabija". Wiem o czym marzyła wtedy i wiem o czym marzy dziś... Ja ją rozumiem, bo wiem co przeżyła i ile wycierpiała cała jej rodzina. Nie posądzam ją o minimalizm. Odpowiedz Link
piano_barti Re: 1.08.1944 01.08.12, 22:41 2zenek65 napisał: > Sam jesteś bezsensowny zryw. Idź chłopie na Madonne, ciesz się z metra, obwodni > cy,euro i stu innych rzeczy. I bądź sobie dalej minimalistą bez jakiejkolwiek a > mbicji. > Muszę Cię jednak zmartwić tym że nie wszystkim takie życie wystarcza i mażą o c > zymś więcej. Podobnie zresztą jak twój dziadek. Ale ty chyba tego nigdy nie zro > zumiesz. > Mimo to życzę Ci szczęścia. "Takie życie"?? tzn. jakie? zycie w nowoczesnej wolnej Europie XXI wieku, pamięc o historii, szkoła, potem praca, zycie osobiste itd.?? "minimalista bez jakiejkolwiek ambicji?")) ciekaw jestem czym motywujesz te epitety na mój temat choc nic o mnie nie wiesz. Odpowiedz Link
feelek Re: 1.08.1944 03.08.12, 00:53 1.przeciwnikami wywolania Powstania byli gen. Anders i gen. Sosnkowski. Pierwszy dowodzil II Korpusem pod Monte Cassino, drugi byl dowodca PSZ. To nie znaczy, ze byli wrogami Powstania jako takiego. 2. Powstanie, jego wywolanie spowodowalo zniszczenie Przedwojennej Warszawy, doprowadzilo do tego, ze to wspaniale XIX i XX wieczne miasto przestalo bezpowrotnie istniec bo obecne jest czyms zupelnie innym. 3. gdy ktokolwiek, jak Piano Barti pisze, ze ta decyzja byla zla to dolacza do 1/2 Polakow co tak mysla, bynajmniej nie komunistow, ktorym zal przedwojennej wawy. Maja do tego prawo. 4. ja osobiscie nie wiem czy ta decyzja byla sluszna czy nie. Zbyt wiele racji, takich nie do rozstrzygniecia za tym stoi. Nie wiem jaka decyzje bym podjal bedac na miejscu gen. Bora i Jankowskiego, na szczescie nie bylem. 5.Piano Barti, gen.Anders, inni maja prawo do swojego "nie" decyzji wywolania Powstania. Ale Ty, Zenek chyba tego nigdy nie zrozumiesz? Odpowiedz Link
0bywatelx Re: 1.08.1944 01.08.12, 17:54 Jozee trochę mieszasz. Tych młodych ludzi zginęło około 16 tysięcy, ludności Warszawy prawdopodobnie 200 tysięcy. Miasto zostało zniszczone w wielu przypadkach bezpowrotnie i pokolenie zostało wymordowane. Madonnie za kilka lat nie pomoże nawet jak przyjedzie w Wigilię, czy 1 listopada, bo ta trasa koncertowa to stosunkowo niewielki sukces. Metoda pokojowa skuteczniejsza okazała się niż wojna, szkoda, że nie kumają tego jeszcze w kilku innych miejscach na świecie. Odpowiedz Link