Dodaj do ulubionych

Orla Dębinka asfalt ?

02.03.14, 20:02
Kochani,
Czy ktoś z Was ma może informację i wiedzę na temat zmiany utwardzonej ul. Orlej na drogę asfaltową? Jak nabywałam tu dom nie było mowy o takiej nawierzchni - nie ukrywam, że po to ucieka człowiek z Warszawy by mieć spokój i ciszę, a tu teraz dowiaduje się, że na wiosnę mają lać asfalt. Jeszcze żeby to chociaż kostka była... a tak już widzę pędzące 60km/h auta pod moimi drzwiami. Poratujcie wiedzą ? Czy mieszkańcy mający domy przy ulicy mają coś do powiedzenia w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • sn00kie Re: Orla Dębinka asfalt ? 03.03.14, 10:47
      Napisz bezpośrednio do burmistrza na stronie józefowa. Może odpowie wink bo ostatnio są problemy z odpowiedziami.
      • hanelorka Re: Orla Dębinka asfalt ? 03.03.14, 12:16
        Mam nadzieję, że to się nie stanie, to znaczy nie wyasfaltują Orlej. Wystarczy, że wyasfaltowali Godebskiego i teraz ciągle drżę o dzieci, o zwierzaki. Wiem, że to brzmi idiotycznie: gmina w swej łaskawości asfaltuje ludziom drogę, a oni niezadowoleni. No, niestety, przy panującej w Polandii kulturze jazdy, a raczej jej braku, asfalt na małej, gęsto zabudowanej i w dodatku prostej ulicy to przekleństwo. Doszło do tego, że latem razem z sąsiadami polewaliśmy tych najbardziej rozpędzonych wodą, bo nic innego nie działało. Jak się tak codziennie napatrzę na kretynów pędzących na oślep, to mi się asfaltu odechciewa.
      • aurora_or Re: Orla Dębinka asfalt ? 04.03.14, 00:47
        Obawiam się, że odpowiedzi żadnej nie uzyskam od Pana Burmistrza. Domyślam się również, że skoro dotarła oficjalna informacja do mieszkańców to plan jest już przygotowany i " podpisany" do wykonania a co za tym idzie nic szeregowy Kowalski a nawet takich pięciu nie zrobi...
        Ja naprawdę jestem za robieniem dróg, ale czy naprawdę musi to być asfalt? Na osiedlowych ulicach powinien być kostka a nawet progi zwalniające...
        Jeśli mamy tworzyć nawierzchnie które mają służyć "ekstremalnej jeździe" może lepiej zachować te środki nie małe przecież na inne cele.
        Może jednak ktoś, coś pomoże?
        • stryjku Re: Orla Dębinka asfalt ? 04.03.14, 06:56
          Asfalt jest lepszy niż kostka ponieważ przyjeżdżające po nim auta mniej hałasują. Jedyne co Wam mieszkańcom pozostaje to wynegocjować z BURMISTRZEM wykonanie od razu progów zwalniających - życzę powodzenia.
          • jozefow512 Re: Orla Dębinka asfalt ? 04.03.14, 08:25
            stryjku napisał:

> Asfalt jest lepszy niż kostka ponieważ przyjeżdżające po nim auta mniej hałasu
            > ją

Zgadza się. Dzisiejsze samochody są raczej ciche a najbardziej hałasują opony. Od kilku lat są już oznaczenia na oponach dotyczące generowanego hałasu, jednak realnie nikomu nie opłaca się kupować cichszych opon, bo są droższe a zysk mają osoby postronne a nie jadący.

Opony na kostce hałasują strasznie.

Od razu róbcie progi, najlepiej gdyby były takie, które umożliwiają "szybką" jazdę na rowerze (żeby to nie były hopki, jakie potrafią zrobić drogowcy).

Moim zdaniem jest sens zadawać pytanie burmistrzowi w tej sprawie.
    • aniam35 Re: Orla Dębinka asfalt ? 04.03.14, 10:27
      Witam , asfalt na ul. Orlej powstaje w wyniku rozmów z mieszkańcami osiedla Dębinka .
      Takie zadanie było wprowadzone do budżetu już w poprzednim roku . Zakres prac na ten rok to odcinek od ul. Godebskiego do końca zabudowań starej hurtowni zabawek.
      Jak zwykle jest tak , że nie wszystkim się dogodzi .
      Pozdrawiam Anna
      • aurora_or Re: Orla Dębinka asfalt ? 04.03.14, 16:17
        Witam,
        Dziękuje za odpowiedz.
        A czy wiadomo czy zaplanowane zostały jakieś progi zwalniające na tej ulicy. I drugie pytanie bo widzę, że Pani jest zaznajomiona z tematem, czemu asfalt? Skoro na sąsiednich podobnych ulicach wszędzie kostka? Ja rozumiem, ze na Orlej jest kilka firm które dla swoich dużych samochodów potrzebują nowej drogi (domyślam się, że to ich inicjatywa).
        Kostka może jest głośniejsza, ale na wewnętrznych małych ulicach raczej nie powinno się stwarzać warunków do expresowej szaleńczej jazdy a z mojej perspektywy tworzenie nawierzchni bitumicznej to porażka dla ludzi którzy tam mieszkają z dziećmi. Chodzi o to, ze tak jest taniej?
        • hanelorka Re: Orla Dębinka asfalt ? 04.03.14, 16:27
          Auroro, póki jest czas, skrzyknijcie się z sąsiadami i zacznijcie bombardować gminę pismami, w których będziecie domagali się zainstalowania progów spowalniających. Przy Godebskiego sprawa jest przegrana, w gminnych planach ma to być ulica przelotowa, dochącąca na pewno do Polnej, a nie wiem, czy przypadkiem nie do Granicznej (w bliżej nieokreślonej przyszłości). Progów tu nie zainstalują. Po naszych interwencjach nastawiali znaków ograniczających prędkości do 40 km, ale to psu na budę. Wiadomo, że na debili za kierownicą znaki nie działają.
          • aurora_or Re: Orla Dębinka asfalt ? 04.03.14, 17:27
            Hanelorka dziękuje za wsparcie i pomoc jako osoby która przerobiła już ten temat na własnej skórze. Bardzo mi przykro że nie udało się przeforsować progów zwalniających na Godebskiego, choć dla mnie jest to niezrozumiałe. Płynność, komfort,"prędkość" przyjazdu ważniejsza niż bezpieczeństwo mieszkańców?. Gdzie tu logika? .Nie zrozumiem tego. Postaram się wystosować jakieś pismo do gminy i do burmistrza. Zobaczymy co odpiszą. Pozdrawiam wszystkich.
            • ptaban Re: Orla Dębinka asfalt ? 04.03.14, 17:59
              Progi na Godebskiego ?? szkoda na to pieniędzy, patrząc na jakość "nowego" asfaltu na Godebskiego to progi zwalniające powstaną same w ciągu najbliższych dwóch lat.
              • aurora_or Re: Orla Dębinka asfalt ? 04.03.14, 18:17
                tragikomedia normalniesmile
                • surmia ??? 04.03.14, 20:52
                  Dziwna dyskusja. Czytam i zastanawiam się co o tym myśleć.
                  Czego się spodziewałaś po przeprowadzce z Warszawy do mniejszego miasta? MIASTA! Sądziłaś, że na zawsze tutejsze ulice będą dziurawe i nieutwardzone? A może żałujesz też kanalizacji i gazyfikacji? Sądziłaś, że lasy obok zawsze będą dzikie i niezamieszkałe? 20 km od stolicy kraju?!?!?

Ja też przeprowadziłam się tu z Warszawy, bo mnie zauroczyło. Też kiedyś miałam nieutwardzoną ulicę. Teraz mam asfalt i pędzących wariatów. Wkurzają mnie i martwię się o dzieci i zwierzęta. Przed utwardzeniem też byli pędzący wariaci i też martwiłam się o zwierzęta. Wtedy jeszcze dodatkowo się kurzyło.

Sorry, ale na prawdę nie rozumiem takich problemów.
                  • aurora_or Re: ??? 04.03.14, 21:25
                    Surmia. Forum traktuje jak źródło lokalnych informacji i kontaktu z sąsiadami. Wątek założyłam gdyż: chciałam zorientować się w sytuacji kiedy dokładnie planowana jest droga, rodzaj nawierzchni, dlaczego asfalt, skoro jest problem z bezpieczeństwem takich nawierzchni na małych osiedlowych uliczkach. Drogi asfaltowe są mi dobrze znane w Józefowie gdyż średnio razy w roku sąsiedzi z bocznych ulic zdrapują łopatą swoje rozjechane psy lub koty. Każdy ma prawo do swoich preferencji, swojego zdania. Ja posiadając trójkę dzieci pewnie zbyt wielką ( jak wskazuje Twój post) wagę przywiązuje do bezpieczeństwa mojej okolicy, pewnie przesadnie dużą dla innych ludzi. Jedna i druga strona ma racje. Mój post nie jest gloryfikacją zacofania czy aberracją od normalnego zachowania, a zwykłej troski o moje otoczenie w którym żyje. To, że na Twojej ulicy nikt nie dba o bezpieczeństwo (brak progów zwalniających jak się domyślam) nie znaczy, że wszyscy będą chcieli tego samego. Ludzie uciekają do mniejszych miast bo jednak chcą mieć choć minimalne poczucie kontroli nad otoczeniem, chcą wspólnie tworzyć otaczającą rzeczywistość i o nią dbać. Nic więcej.
                    • chiste I co, surmio? 04.03.14, 21:58
                      Widzisz... Chodzi o stare, dobre forum JÓZEFÓW (wtedy jeszcze "JOZEFOW").
                      Łyso Ci?

Pozdrawiam serdecznie.
                      • surmia Re: I co, surmio? 05.03.14, 09:28
                        Chiste, biedaku, ty cierpisz! Co mogę dla Ciebie zrobić?

Może chciałbyś, żebym się nie logowała ze dwa dni, może to uspokoiłoby Cię na tyle, że przestałbyś wspominać stare, dobre czasy tak boleśnie.
                        Mogę to dla Ciebie (i dobrosąsiedzkich stosunków) zrobić.
                        • chiste Boleśnie 05.03.14, 10:08
                          Boleśnie mogę komentować teraźniejszość i nieodległą przeszłość tego forum.
                          Stare dobre czasy były po prostu dobre i radosne.
                          • surmia Re: Boleśnie 05.03.14, 10:16
                            oj, bo z tej troski niezbyt dokładnie się wyraziłam (albo zostałam źle zrozumiana)
                            Boleśnie wspominasz wspaniałe czasy forum JOZEFOW - w sensie - cierpisz na samo ich wspomnienie, gdyż przeszły bezpowrotnie.
                            Że nie wrócą już, cierpisz.
                            Rozumiem.
                            Biedaku...
                            • chiste No właśnie na chwilę wróciły... 05.03.14, 10:38
                              ... gdy aurora zaczęła tu dyskutować i spokojnie wyjaśniać, o co jej chodzi.
                              Ale zaraz została sprowadzona do parteru. To bolało.
                              • surmia Re: No właśnie na chwilę wróciły... 05.03.14, 11:15
                                Ale co cię bolało? To, że mam inne zdanie na temat przyczyn rozjeżdżania zwierząt na asfalcie?
                                To kiedyś wszyscy mieli jedno zdanie??? Piękne były czasy...

Albo mam galopującą sklerozę, albo jestem za młoda by pamiętać takie czasy.

Pozdrawiam serdecznie i z uśmiechem. Niezłośliwym.
                    • surmia Re: ??? 05.03.14, 09:23
                      Ale ja nie mam żadnych pretensji co do wątku. Zakładaj co chcesz.
                      Dziwię się tylko, że obwiniasz asfalt za śmierć zwierząt i brak bezpieczeństwa. O to obwiniałabym zupełnie inne okoliczności/osoby/instytucje.

Każdy ma swój punkt widzenia i ja to rozumiem.
                      Choć się nad tym zastanawiam głośno na forum.
        • aniam35 Re: Orla Dębinka asfalt ? 05.03.14, 10:31
          Witam , jestem radną w tym rejonie i tak jak wspominałam pomysł utwardzenia ulicy wyszedł od mieszkańców . Jeśli są potrzebne dalsze informacje lub kontakt ze mną zapraszam , mój adres mailowy aniam35@op.pl . Miło mi będzie jeśli Pani się odezwie , pozdrawiam Anna
          • aurora_or Re: Orla Dębinka asfalt ? 05.03.14, 12:23
            Pani Anno odezwę się na pewno bardzo dziękuje za kontakt. Obrażanie uczestników forum anonimowo przychodzi jak widać z wielką łatwością. Zamykam temat - wątek.
    • zawad17 Re: Orla Dębinka asfalt ? 05.03.14, 15:33
      a na złotej jesieni bardzo chętnie widzielibyśmy asfalt! męczę co jakiś czas burmistrza tego typu pytaniami ale zawsze dostaję odpowiedz w stylu: "w budżecie miasta nie przewidziano budowy asfaltowej nawierzchni na ul. złotej jesieni (ble ble ble)". Bardzo chętnie "przygarnęlibyśmy" tę inwestycję! NORMALNEJ nawierzchni nie doczekamy się chyba nigdy sad
      • aniam35 Re: Orla Dębinka asfalt ? 05.03.14, 16:18
        Jest jeszcze dużo ulic w Józku bez utwardzenia , sama mieszkam przy takiej od 40 lat .
        Męczy mnie kurz podczas lata , doły po każdym deszczu i zakopywanie się przy śniegu ........
        Każdy ma prawo do własnego zdania , mnie jednak cieszy nawet najmniejszy kawałek dobrze zrobionej ulicy i tutaj też mam nadzieję , że mieszkańcy docenią fakt , że jest to tak naprawdę pierwsza ulica utwardzana na Dębince od wielu lat .
        • hanelorka Re: Orla Dębinka asfalt ? 05.03.14, 19:37
          Utwardzona nawierzchnia to rzeczywiście jest powód do radości, bo dziurawe drogi gruntowe są koszmarne, zwłaszcza dla zawieszenia. Chodzi tylko o to, żeby gmina, decydując się na taką inwestycję, od razu wliczała w koszty płożenie progów spowalniających i nie czekała, aż mieszkańcy zaczną o to prosić. Stawianie znaków ograniczających prędkość to żadne rozwiązanie. Ulica Orla po wyasfaltowaniu stanie się wygodnym łącznikiem między Godebskiego i Bema, więc nie ma się co czarować, ruch na niej się zwiększy, a bezpieczeństwo mieszkańców zmaleje. I to też trzeba brać pod uwagę przy tego typu inwestycjach.
          • ptaban Re: Orla Dębinka asfalt ? 05.03.14, 20:29
            Jak ktoś to wcześniej napisał to "Zakres prac na ten rok to odcinek od ul. Godebskiego do końca zabudowań starej hurtowni zabawek" czyli o "wygodnym łączniku" nie ma mowy bo utwardzona będzie połowa Orlej.
            Ruch na Orlej wzrośnie ale nieznacznie i to za sprawą wyłącznie mieszkańców osiedla, ludzie zamiast np. Dworską, Krótką czy Kormoranów będą do domów dojeżdżali utwardzoną Orlą. Od samych mieszkańców zależy czy będą jechali 30 czy 60.
            Na Godebskiego prędkość zazwyczaj przekraczali "tranzytowcy" z Warszawy, głównie gdy działały światła na Wyszyńskiego i objeżdżali korek ale czytając wątek o problemach na nieutwardzonej i dziurawej jak szwajcarski ser ulicy Skośnej wątpię czy progi zwalniające na takich osobników zadziałają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka