muszka.owocowka 02.01.15, 21:51 Dzień dobry, Czy ktoś z Państwa zechce podzielić się opinią na temat tej placówki? Szukam bezpiecznego miejsca, w którym dobrze będzie się czuł 2-latek. Pzdr, Anka Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ask.a3 Re: klub malucha Strumyk 03.01.15, 22:42 Dzień dobry, moje dziecko tam uczęszczało- niecałe 2 miesiące. Zdecydowanie nie polecam! Synek płakał, nie czuł się dobrze. Dużo rodzin zabiera dzieci ze Sternika- oto przykład dający do myślenia: dziewczynki szkolne urządziły zasadzkę z kamieniami na swoją koleżankę. Sternik walczy o przetrwanie, rezygnując z wpisowego (suma była kosmiczna), ale i tak wiele dzieci uciekło. Nie da się stworzyć sztucznie oddzielonego świata z jedynie słuszną moralnością. Nie jest tak, że dzieci z rodzin niepełnych czy niewierzących są gorsze. W Józefowie są lepsze, bezpieczniejsze miejsca dla dwulatków, nie chodzi tylko o pieniądze, że tańsze. Odpowiedz Link
marek.bsk Re: klub malucha Strumyk 03.01.15, 23:26 Czytam to co napisałeś i nie wierzę, że nie jesteś trolem albo sama nie prowadzisz przedszkola. Może moje informacje nie będą zbyt szczegółowe, bo wyborem klubu i organizacją wizyt zajmowała się głównie moja żona ale jak przeczytałem Twój bełkot to poczułem się w obowiązku żeby naprostować te pierdolety. - Do Strumyka chodziło najpierw moje jedno dziecko a teraz drugie. - Wybraliśmy ze względu m.in na dobre jedzenie robione ma miejscu i możliwość zamówienia diety bez glutenu i nabiału. - Ceny podobne jak wszędzie, grupa nieduża, te same panie cały rok co dla dzieci było ważne. - W międzyczasie zmieniły się zasady dot. wpisowego do przedszkola i starsze dziecko poszło normalnie do przedszkola. Rozważaliśmy też inne przedszkola ale to zdecydowanie wygrało m.in zapleczem rekreacyjnym - duży teren, fajne place zabaw itp. - Nikt w moje dzieci nie rzucał kamieniami, parę razy rzucały w siebie nawzajem ale raczej zostały zdeprawowane przez Forum Józefów niż przez przedszkole. Jeżeli ktoś chciałby się coś jeszcze dowiedzieć to mogę odpowiedzieć. Odpowiedz Link
doomi Re: klub malucha Strumyk 04.01.15, 14:14 > - Nikt w moje dzieci nie rzucał kamieniami, parę razy rzucały w siebie nawzajem > ale raczej zostały zdeprawowane przez Forum Józefów niż przez przedszkole. Twoje kilkuletnie dzieci czytają forum Józefów? wow! Swoją drogą wykazałeś się dużą kulturą osobistą określając wypowiedź przypadkowej osoby bełkotem. Odpowiedz Link
ask.a3 Re: klub malucha Strumyk 04.01.15, 16:23 Wierzę, że każde dziecko ma instynkt i świetnie wyczuwa ludzi- moje dziecko płakało , choć nie jest szczególnym wrażliwcem- w innym klubiku poczuło się świetnie pierwszego dnia. Podobne odczucia ma również moja koleżanka- również po paru tygodniach zabrała syna. Nie zgadzam się ze sformułowaniem, że duży budynek jest dobry dla dziecka, jestem za miejscami domowymi i kameralnymi. Przekłamanie dotyczy też cen- niech Pani popyta na Nadwiślańskiej, Biedroneczkach, na Mickiewicza, Józefince etc.! Wiele z tych miejsc oferuje świetną kuchnię, uwzględnia też diety m.in. bezglutenową. I przede wszystkim- są to placówki w duchu otwartości na wielokulturowość, tolerancję i INNOŚĆ. Pan który wpisał się pode mną po prostu nie wie co to znaczy, poziom jego wypowiedzi świadczy tylko o nim." Kto nie jest z nami, ten przeciw nam"- tak właśnie pan myśli. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: klub malucha Strumyk 04.01.15, 21:06 - Nikt w moje dzieci nie rzucał kamieniami, parę razy rzucały w siebie nawzajem ale raczej zostały zdeprawowane przez Forum Józefów niż przez przedszkole. Jeżeli ktoś chciałby się coś jeszcze dowiedzieć to mogę odpowiedzieć. Czy oni tam mają obowiązkowe zajęcia z kamienowania? To takie praktyczne zajęcia z historii? MSAPNC. PS Pierwszy raz słyszę, by w przedszkolu na porządku dziennym było rzucanie kamieniami. Ale ja staroświecki jestem i nie nadążam za tymi nowoczesnymi metodami wychowawczymi. Odpowiedz Link
marek.bsk Re: klub malucha Strumyk 04.01.15, 22:45 Żarcik taki, miałeś prawo nie zrozumieć. Generalnie merytoryczne rozmowy nt. Sternika na Forum są dość mocno pozbawione sensu co zobaczyłem po tym jak moje dziecko poszło do strumyka. Rozejrzałem się dookoła - normalni ludzie, nie z każdym mam ochotę spotykać się na piwo ale przekrój podobny jak w innych szkołach, a z kilku mam doświadczenia. Natomiast jak wejdziesz na Forum to dowiesz się, że dziewczynki rzucają kamieniami - taaa, w klubie malucha gdzie dzieci ledwo chodzą. A w podstawówce że dzieci się biją? Czyje dziecko się nigdy nie biło niech uda się do lekarza. Jakieś zarzuty o wielokulturowość? Mam w grupie dzieci skośnookie, mulata i różne inne. Nikt im problemów nie robi. Może niektórych to zaskoczy ale są w sterniku też dzieci rodziców niewierzęcych i krzywda im się niedzieje. Ale Ci co krzyczą to w większości nigdy w sterniku nie byli, taki prowincjonalny lęk przed nieznanym, uprzedzenia, dzielenie ludzi... Nie moje małpy, nie mój cyrk - tylko przestrzegam osoby poszukujące tu merytorycznych opinii. Lepiej niech pójdą do szkoły albo porozmawiają z kimś kto wie o czym mówi a nie "jedna baba, drugiej babie w maglu". Odpowiedz Link
jozefow512 Re: klub malucha Strumyk 05.01.15, 10:48 marek.bsk napisał: Żarcik taki, miałeś prawo nie zrozumieć. Żarcik na żarcik, miałeś prawo nie zrozumieć Mój był za to oznaczony, twój już nie. Lepiej niech pójdą do szkoły albo porozmawiają z kimś kto wie o czym mówi a nie "jedna baba, drugiej babie w maglu". Kilka takich historii już słyszałem. Nie będę ich powtarzał. Może przyjmijmy, że nie wszyscy "odnajdują się" w Sterniku. Taka specyfika miejsca. Mnie bardziej interesują nie ci, którzy zostali, tylko ci, którzy odeszli (i powody). Odpowiedz Link
ask.a3 Re: klub malucha Strumyk 05.01.15, 13:44 Pan marek.bsk promuje Sternik, gdyż tam pracuje jego żona- wiadomo: każdy klient to dlań źródło utrzymania. Ja natomiast nie reklamuję żadnej konkretnej instytucji (nie napisałam, gdzie po Sterniku oddałam moje dziecko). Odradzam Sternika i mam prawo do własnego zdania, nikt za to nie może mnie za to obrażać i nazywać bełkotem. Matka wie co dobre dla jej dziecka, a dziecko świetnie wyczuwa każdy fałsz. NIE JESTEM ODOSOBNIONA W NEGATYWNYM ZDANIU na temat Sternika. Dlaczego ludzie szukają miejsc do zamieszkania "byleby tylko nie na osiedlu Sternika", dlaczego tak wielu odchodzi ze szkoły?! I niech mi pan nie pisze , że otwarcie to innych to "skośnoocy w grupie", o tym, że dzieci niewierzących nie są przyjmowane było już na forum, gdzie pani podała konkretne nazwiska osób ze Sternika, które nie chciały jej dziecka przyjąć. Otwarcie - dobre sobie, konferencja piętnująca gender jest świetnym przykładem! Pytam czy są lekcje etyki dla niewierzących? Są za to 2 lekcje religii, codzienne msze (nieobowiązkowe) oraz modlitwa na 1 lekcji. I co - pytam- będzie zaproponowane w tym czasie niewierzącym? Rozumiem, że w Józefowie jest większość katolików, wielu zwolenników Opus Dei, ale proszę pamiętać, że są również osoby niewierzące i one również mają prawo do szacunku i własnych opinii. Odpowiedz Link
marek.bsk Re: klub malucha Strumyk 05.01.15, 23:15 Droga anonimowa Pani Ask.o - moja żona nigdy w Sterniku nie pracowała. Jeżeli reszta twoich opinii jest równie wiarygodna, to mamy piękny obrazek dyskusji na forum - udowadnianie, że nie jest się wielbłądem i personalne argumenty od anonimowych użytkowników. Z mojej strony wyczerpałem temat i pozdrawiam. Odpowiedz Link
ask.a3 Re: klub malucha Strumyk 06.01.15, 15:59 Podsumowując- wypowiedzi pana marka.bsk zdemaskowały całkowicie jego mentalność- nazywanie każdego "trollem" tylko dlatego, że myśli inaczej . Przestrzegam przed takimi ludźmi, którzy "pierdoletami" nazywają zdanie innych. Mam kilka znajomych nauczycielek w Sterniku i wiem, że etyki (zamiast religii ) tam nie ma. Nie wierzę w jego słowa! Kolejne kłamstwo to sprawa "porównywalności cen". Dlaczego otwarcie nie napisał, dlaczego ludzie uciekają ze Sternika? Do pani która szuka dobrego miejsca dla dziecka- trzymam kciuki, żeby znalazła pani fajną placówkę , warto popytać osobiście czemu ludzie odchodzą. Odpowiedz Link
muszka.owocowka Re: klub malucha Strumyk 06.01.15, 07:52 Witam i dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Mam świadomość, że klub Strumyk jest częścią Sternika, choć wydaje mi się (może błędnie), że na tym etapie jest to bardziej placówka opiekuńcza niż stricte edukacyjno-wychowawcza (czytaj forsowanie jakiejś ideologii). Czy ktoś może przytoczyć parę konkretów: jak wygląda dzień powszedni maluchów, jak panie opiekują się dziećmi, jak wygląda sprawa udzielania informacji, jakie jest postępowanie w razie problemów z adaptacją, czy wyżywienie jest smaczne? Z góry dziękuję i pozdrawiam, Anka Odpowiedz Link
jozefow512 Re: klub malucha Strumyk 06.01.15, 14:15 muszka.owocowka napisała: jakie jest postępowanie w razie problemów z adaptacją Dziecko ma czas na adaptację, jak się nie zaadaptuje to out. Rodzice mają zadbać o to, by dziecko spełniało sternikowe normy i nie płakało jak się je zostawia. Tak samo jest w całym sterniku. Albo się podporządkowujesz, albo .... (nikt nikogo nie zmusza). Odpowiedz Link
straggly Re: klub malucha Strumyk 09.01.15, 11:25 Bylam tylko sie dowiedziec co i jak jakis tok temu z moim wowczas poltoraroczniakiem. Pani wychowawczyni rozmawiajac ze mna bardzo mile jednoczesnie calkowicie ignorowala placzaca dziewczynke, ktpra chciala sie dowiedziec kiefy przyjdzie po nia mama.... bez komentarza. W koncu odburknela do zapkakanej malej-nie widzisz ze rozmawiam! To mi wystarczylo. Finalnie zdecydowalam sie na wspaniala nianie, ktora jest z nami do dzis, bywamy tez u siebie prywatnie na herbatce i jestem super zadowolona. Odpowiedz Link
indygo05 Re: klub malucha Strumyk 28.01.15, 09:41 Z tego co słyszę z opowiadań od moich znajomych , którzy niestety mieszkają w osiedlach, gdzie mieszkają równiez "sternikowcy", dzieci te są bardzo źle wychowywane, zarówno przez szkołę jak i przez rodziców. Nie mówią dzień dobry innym, dorosłym sąsiadom, a to przecież podstawa wszelakiej kultury - czesto udają, że ich nie zauważają, nie chcą się bawić z innymi dziećmi dając wyraźnie do zrozumienia swoja wyższość i niechęć do utrzymywania kontaktów z dziećmi z innych szkół. Widać w nich bardzo dużo pychy, niezdrowego egoizmu i pogardy dla innych, pomimo, ze do koscioła biegaja i maja sie za takich żarliwych katolików. Nieciekawe dorosłe osoby wyrosna z tych dzieciaków. Odpowiedz Link