06.01.15, 00:49
Czy znacie miejsce gdzie można (niedrogo) kupić świeżą kolendrę, w pęczkach albo w doniczkach?

Wydaje się, że poznikała od około roku ze sklepów i bazarów.

Samodzielna uprawa nie bardzo się udaje. sad

Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat.
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Kolendra 06.01.15, 12:42
      Zawsze (o ile to nie jest sezonowa uprawa - a chyba jest) była u pana Ziółko w Falenicy.
      Ale zdaje się, że przez cały rok można ją dostać u Wietnamczyków - albo na Marywilskiej, albo na Bakalarskiej. No i pewnie w innych wietnamskich sklepach - ale ja znam tylko te dwie miejscówki, od kiedy zlikwidowali Stadion Dziesięciolecia.
      • cinqueterre Re: Kolendra 06.01.15, 12:54
        Tak, ola_dom ma rację - cały rok u Wietnamczyków. Ja oprócz tych dwóch powyższych namiarów polecam jeszcze Wietnamczyka z Hali Mirowskiej (wejście od przeciwnej strony niż Jana Pawła, czyli od placu Żelaznej Bramy). Tu jest link:
        Asia Tasty
        • ola_dom Re: Kolendra 06.01.15, 15:22
          cinqueterre - dzięki za świetny namiar!
          Łatwiej się tam wybrać niż na Marywilską czy choćby Bakalarską.
          Mam nadzieję, że dostanę tam także ich makarony ryżowe i tapiokowe - ale jakże by nie...smile
          • zefircyk Re: Kolendra 08.01.15, 14:24
            Dzięki bardzo serdeczne za te adresy! Jak rozpoznać p. Ziółko, jak do niego trafić? smile
            • ola_dom Re: Kolendra 08.01.15, 14:50
              W Falenicy kiedyś (ostatniego lata nie byłam) stał przy ulicy prowadzącej od ronda (nie wiem, jak się nazywa), duży stragan, mnóstwo zieleniny. Po drodze mijało się stoisko z rybami, na przykład.

A dokładnie możesz zapytać bezpośrednio:
              b4d.nazwa.pl/b4d/pz_pl/kontakt.html
              także np. czy ma w tej chwili kolendrę.

A tutaj:
              b4d.nazwa.pl/b4d/pz_pl/onas.html
              więcej miejsc, gdzie można spotkać Pana Ziółko i rodzinę.
              • zefircyk Re: Kolendra 08.01.15, 15:25
                Dziękuję bardzo!
    • dbam_o_zdrowie Re: Kolendra 06.01.15, 15:39
      to troche nie w temacie, ale czy moze uzywasz jej do oczyszczania organizmu?
      • zefircyk Re: Kolendra 08.01.15, 14:25
        po prostu wolę od pietruszki, bardzo lubię smile
        • cinqueterre Re: Kolendra 09.01.15, 10:13
          Z panem Ziółko to będzie się można zobaczyć dopiero na wiosnę, jak mu już coś wyrośnie. W połowie grudnia zakończył sezon i odpoczywa : )
          A sprzedaje w okolicach bankomatu, tak trochę po skosie.
          Zatem pozostają nam Wietnamczycy. W tej lokalizacji w Hali Mirowskiej polecam też ciekawe dalekowschodnie alkohole, których nie kupimy na Bakalarskiej czy Marywilskiej.
          • zefircyk Re: Kolendra 17.01.15, 21:38
            Dzięki bardzo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka