Dodaj do ulubionych

Intermarche - o co chodzi?

19.08.15, 14:28
www.facebook.com/parkmichalin?hc_location=ufi
Obserwuj wątek
    • cinqueterre Re: Intermarche - o co chodzi? 19.08.15, 14:40
      O. To zaskoczenie. Sam jestem ciekaw. Może ktoś wie w czym rzecz?
      • sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 19.08.15, 14:59
        Ja sądzę, że wiem. Chodzi tu o to, że kilka osób mieszkających w pobliżu terenu dawnego domu dziecka, a dzisiaj terenu na którym miał powstać market Intermarche, chcą storpedować plany budowy marketu.
        Całe to gadanie o Parku sprowadza się do tej sprawy, że kilka osób nie chce mieć marketu niedaleko swojej posesji. To tyle w skrócie. Ale tu dochodzą inne sprawy. Miasto Józefów nie było i nie jest właścicielem tego terenu. Właścicielem był Powiat Otwocki, który sprzedał go prywatnemu inwestorowi, a ten chciał/chce wybudować supermarket. Powiat za ten teren zainkasował spore miliony. Na prośbę Powiatu wyłączono ten teren z opracowywania miejscowego planu zagospodarowania, a na wniosek tegoż Powiatu Miasto wydało decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, która umożliwia budowę supermarketu w tym miejscu.
        Jeżeli teraz osoby, które protestują przeciwko budowie supermarketu, chcą tam lokować park, a raczej domagają się aby zrobiła to gmina. To ja pytam się kto za to zapłaci? Aby lokować tam Park trzeba teren wykupić za grube miliony. Skąd pieniądze? Co może z naszych podatków? Nigdy! Jeżeli zaś osoby protestujące opracowałaby ten miejscowy plan zagospodarowania dla tego terenu, który pozwalałby jedynie na lokalizację tam parku, to obecny właściciel zażąda od miasta Józefów wielomilionowego odszkodowania z tytułu obniżenia wartości nieruchomości. W przypadku opracowania planu powstaje kwestia przeznaczenia kierunkowego w Studium miasta Józefowa, a jest ono inne niż tereny zielone: park miejski. Plan opracowany dla tego terenu, który zakładałby tam możliwość lokowania jedynie parku byłby niezgodny ze studium i od razu unieważniony przez wojewodę. To tyle. Stop protestom!
        • sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 19.08.15, 15:16
          PS. Oczywiście, aby ustalenia miejscowego planu zagospodarowania,, weszły w życie, plan taki musi być uchwalony przez Radę Miasta Józefowa.
        • em-kwadrat Re: Intermarche - o co chodzi? 19.08.15, 15:34
          >> Ja sądzę, że wiem. Chodzi tu o to, że kilka osób mieszkających w pobliżu terenu
          > dawnego domu dziecka, a dzisiaj terenu na którym miał powstać market Intermarc
          > he, chcą storpedować plany budowy marketu (...) To tyle. Stop protestom!

I to jakie cwaniaki!!! Wiedząc o tych planach już prawie 100 lat temu wybudowali pensjinat wink
          www.facebook.com/parkmichalin/photos/pb.1642202246057599.-2207520000.1439991229./1642207962723694/?type=1&theater
          • sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 19.08.15, 15:56
            Zaraz, zaraz, ja nic nie pisałem o budynku, który znajduje się na tej nieruchomości. Pisałem tylko o prawdziwym powodzie protestów przeciwko budowie Intermarche. A co do budowli znajdujących się na tej działce, to żadne zabytki, a wielokrotnie przebudowywane budowle, które kompletnie nie mają żądnej wartości jako zabytek. Robienie szumu medialnego, gadanie najpierw o jakimś klasycystycznym budownictwie na tej działce, teraz o letnisku, to tylko taka zasłona dymna, która ma zakryć prawdziwy powód protestów. Podsumowując to żaden zabytek!
            • cinqueterre Re: Intermarche - o co chodzi? 19.08.15, 16:06
              Ten temat był już mocno wałkowany TUTAJ Myślałem, że zaszły jakieś zmiany. Np. Intermarche podarował działkę mieszkańcom ;o)
              • surmia Re: Intermarche - o co chodzi? 19.08.15, 16:17
                A te zdjęcia to jak zrobili, przecież to ogrodzone. Włamali się, czy strzelali foty nad płotem?
                • cinqueterre Re: Intermarche - o co chodzi? 19.08.15, 16:39
                  Dron : )
              • feelek Re: Intermarche - o co chodzi? 20.08.15, 09:42
                "Intermarche podarowal te dzialke mieszkancom"?
                Przypuszczam ze watpie:
                to nie jest istytucja charytatywna
                ci okropni kapitalisci
                a upanstwowic, co to nie bylo precedensow?
                MRL: michalinska republika ludowa?
                Osobiscie nawet bym chcial, nie wierze w cuda, od jakiegos czasu
                Oczyw. : bym chcial aby podarowal
                te dzialke ten Intermarche
                • surmia Re: Intermarche - o co chodzi? 20.08.15, 10:15
                  Dobra, gadanie gadaniem, ale czy ktoś wie jaki jest obecnie status tej działki?
                  Czy ona faktycznie sprzedana dla tego sklepu i czy będą budować?
                  Co z tymi pseudozabytkami?
                  A może tam nie można budować ze względu na te zabytki?
                  A może ta działka jest ponownie na sprzedaż?
                  Bo jakoś tak wieści do do jej zagospodarowania stanęły w miejscu.
                  Tak z ciekawości pytam smile
                  • komu-komu Re: Intermarche - o co chodzi? 22.08.15, 21:41
                    Z tego co wiem, najbardziej zaangażowani w protest są przedsiębiorcy z Michalina.
                    Rozumiem ich obawy, ale mydlenia oczu już nie.
                    Po co to gadanie o parku, terenach zielonych itd itp...
                    Jedna wielka ściema ! ! !
                    Nigdy nikt się tym terenem nie interesował a teraz PARKU im się zachciało,
                    zróbcie od razu SANATORIUM ! ! !
                    Jestem za marketem ! Niech już zaczną budować i będzie spokój.
                    Jakoś nie widzę przeciwwskazań a szkodliwości z tytułu marketu tym bardziej.
                    • grudziaz Re: Intermarche - o co chodzi? 22.08.15, 21:54
                      Ciekaw jestem jak będziecie pluć, a będziecie, jak postawią tam ohydną budę i zacznie się ruch. Można takie rzeczy budować na obrzeżach, po jaką cholerę w centrum?
                      Z tego co pamiętam ma tam być zarówno Inter jak i BricoMarche, zarówno jedno jak i drugie zupełnie zbędne
                      • feelek Re: Intermarche - o co chodzi? 23.08.15, 02:42
                        1. a co jak nie bedziemy?im: pluc.
                        2. brico tez? super.
                  • sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 23.08.15, 14:07
                    OPERAT dot. stanu nieruchomości stanowiącej teren dawnego domu dziecka w Michalinie wykonany przez SAPL (czyli Spółka Akcyjna Polska Ludowa):
                    Adres: ul. Piłsudskiego 22 w Józefowie
                    Działki składowe:
                    nr 108/3 o pow. 158 m2 obr. 20 – użytek B
                    Nr 108/5 o pow. 7 786 m2 obr. 20 - – użytek B
                    Nr 108/8 o pow. 723 m2 obr. 20 - – użytek Bp
                    Nr 108/9 o pow. 7 347 m2 obr.20 - – użytek Bp
                    KW: WA1O/00051532/6
                    Właściciel ujawniony w dziale II KW: "KROKUS" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ, POZNAŃ, KRS 63089352700000
                    Pozwolenie na rozbiórkę wydane przez Starostę Otwockiego: Rozbiórka budynku mieszkalnego w Józefów na dzialce nre w. 108/3, 108/5, 108/8, 108/9 w obr. 20 przy ulicy Armii Krajowej, z dnia 29.10.2014 r., znak: SAB.6741.57.2014
                    Była wydana decyzja o warunkach zabudowy dot. bud. handl-usł, parking, dojścia, znak: Zp/6730-95/2013IG.
                    W Studium przyjęto dla tego terenu następujące przeznaczenie kierunkowe: U – tereny usług miastotwórczych i ogólnomiejskich tj. obiektów, w których prowadzona jest działalność o istotnym znaczeniu dla miasta jako ośrodka administracyjnego, handlowego i turystycznego, obiektów wyższego stopnia obsługi, czy obiektów służącym
                    realizacji potrzeb społecznych – z wykluczeniem obiektów, które zalicza się do przedsięwzięć wymagających sporządzenia raportu o oddziaływaniu na środowisko - realizowane na warunkach określonych w planach miejscowych uwzględniających ustalenia Studium z zakresu „Szczególnych uwarunkowań i ograniczeń dla zainwestowania”. Natomiast szczególnymi uwarunkowaniem dla tego terenu przyjęto: ,,Ograniczeniem dla nowego zainwestowania powinna być istniejąca zieleń o charakterze leśnym''.

• sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 23.08.15, 14:11
                      Teren nie jest objęty ustaleniami żadnego miejscowego planu zagospodarowania, choć prace trwają: jozefow.bip.eur.pl/public/get_file_contents.php?id=268381
                      Przynajmniej podjęto uchwałę intencyjną.
                      • sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 23.08.15, 14:12
                        Intermarche powstanie zatem. Taki market jest potrzebny. smile
                        • em-kwadrat Re: Intermarche - o co chodzi? 23.08.15, 21:35
                          linia.com.pl/2015/03/29/budowa-intermarche-wstrzymana/
                          • sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 03:42
                            Wstrzymana, a nie zatrzymana. Postępowanie wojewódzkiego konserwatora w tym przypadku jest delikatnie mówiąc wątpliwe prawnie i naukowo. A inwestor może i pewnie to zrobi wnioskować o skreślenie obiektu z rejestru zabytków, a ma do tego podstawy, bowiem zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy o ochronie zabytków, zabytek wpisany do rejestru, który uległ zniszczeniu w stopniu powodującym utratę jego wartości historycznej, artystycznej lub naukowej albo którego wartość będąca podstawą wydania decyzji o wpisie do rejestru nie została potwierdzona w nowych ustaleniach naukowych, zostaje skreślony z rejestru.
                            Moim zdaniem, w sposób, nie budzący wątpliwości można stwierdzić, że zabudowania dawnego domu dziecka nie noszą cech charakterystycznych jakiegokolwiek stylu architektonicznego.
                            • surmia Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 09:15
                              Z tego co podała em-kwadrat wynika, że los działki nie jest jeszcze przesądzony w żadną stronę.
                              Może inwestor się wycofał i żąda zwrotu kasy? Od marca mogło się dużo zmienić. Z tego co pamiętam te wpisy do rejestru zabytków były dość nagłe i w ostatniej chwili. Może to jakoś zaważy?
                              A może okoliczni mieszkańcy i lokalni przedsiębiorcy zrobią tam park? Wykupili grunt?
                              Ciekawość mnie zżera wink
                              • em-kwadrat Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 09:34
                                I tu jest sedno, a nie udowadnianie, że coś jest "na oko" zabytkiem lub nie wink
                                • sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 13:12
                                  Przepraszam, bo nie zrozumiałem w czym jest sedno sprawy?
                                  Wydaje mi się, że istotą sprawy na dzień dzisiejszy jest domniemana wartość historyczna budowli zlokalizowanych na nieruchomości, która została uprawdopodobniona wpisem do rejestru. Gdy inwestor doprowadzi do skreślenia obiektów z rejestru, wówczas rozpocznie budowę obiektów handlowych, czyli Intermarche i Bricomarche. I tyle. Po co to całe gadanie o parku, którego powstanie jest mało realne. Chyba, że pani em-kwadrat z drugą panią wykupią ten teren i zrobią na nim co będą chciały. Jeżeli nie to będzie tam to czego chce inwestor.
                              • feelek Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 13:11
                                Oczywiscie, ze wykupili
                                ten grunt ci okoliczni mieszkancy
                                Juz odlozylem sobie pare ksiazek na polke, co je sobie bede w tym parku czytal...
                                • sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 13:19
                                  Feelek, a jakie tytuły odłożyłeś na półkę, zdradź, uznani autorzy, nobliści? smile
                                  Oczywiście to żart. smile Napewno okoliczni mieszkańcy wykupią teren, a końcu parę milionów złotych, można trafić w lotto, choć dotychczas kurcze w Józefowie chyba nikt jeszcze szóstki w lotto, ani w lotto plus nie trafił? Gram już trochę i wygrałem tylko kilka razy 10 zł za trójkę, a nie raz miałem czwórkę w plusie.
                                  • surmia Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 14:09
                                    Ale skąd wiecie, że inwestor się np. nie wycofał? Bo jak kupował to zabytków nie było, a potem były? A może jednak jest problem z tymi zabytkami?
                                    Tak sobie gdybam, bo nikt nie puszcza aktualnej farby na temat.

Z tym parkiem to oczywista ściema, wyłącznie dla zainteresowania większej liczby mieszkańców.
                                    Ja też jutro zakładam na fb strone o tym, że tam zrobię michalińskie lotnisko, bo sobie kupiłam odrzutowiec i lotnisko mi pilnie potrzebne.
                                    • surmia Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 14:22
                                      bip.mwkz.pl/obwieszczenia
                                      Poszukajcie tam o Michalinie i pdf-y są ciekawe.
                                      • sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 15:52
                                        Dzięki Surmio za ten link. No to co ja twierdziłem od początku, twierdzi również Wojewódzki Mazowiecki Konserwator Zabytków. Bardzo mądre postanowienie.
                                        Nie wiem co w tej Linii Otwockiej wypisują, ale wiem, że oni bujdy piszą czasami.
                                        Cieszę się, że Intermarche będzie. Minister nie zmieni postanowienia MWKZ, bo nie ma do tego podstaw prawnych i naukowych. smile
                                        • jozefow512 Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 17:42
                                          Z tego, co pobieżnie rzuciłem okiem na te dokumenty, to piszecie o dwóch rzeczach. Ty piszesz o budynku, a tam jest o wpisaniu do rejestru zabytków "układu urbanistycznego Michalin" (czyli całej działki).

A tak swoją drogą wpisanie "układu" zablokowałoby jakiekolwiek pomysły z parkiem.
                                          • sapl Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 20:02
                                            Jozefow512 wydaje mi się jednak, że chodzi właśnie m.in.o budynki. Sprawdzałem w rejestrze zabytków, budynku domu dziecka w Michalinie tam nie ma, a więc wniosek o wpis dotyczył budynków i założenia. Patrz drugi akapit uzasadnienia decyzji. Konserwator wzmiankuje, że decyzja odmowna dot. wniosku z lutego 2015 r. o wpisanie do rejestru jako formę ochrony przed wyburzeniem zabudowań, w związku z toczącym się postępowaniem o wydanie przez Starostę stosownej decyzji - pozwolenia na wyburzenie. Chyba nie było decyzji oddzielnej na budynek, był jeden wniosek i jedna odmowa.
                                    • feelek Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 16:08
                                      ale serio:
                                      zalozmy na fb fanpage: "Zbiorka pieniedzy na park w Michalinie". Juz widze te miliony. te setki wplacajacych. Myle sie? To by nawet dobrze bylo, choc utopie z definicji sa nierealne ale kto wie? moze jakis szurniety milioner ma na zbyciu 9 mln?
                                  • feelek Re: Intermarche - o co chodzi? 24.08.15, 16:20
                                    na polke odlozylem:

"Niechciana rzeczywistosc" Johna Pollacka wydane przez Wishfulthinking Verlag

pare razy "3" trafiles? Tos czlowiek sukcesu. mi udalo sie czasem trafic... 1 liczbe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka