surmia 05.04.17, 12:48 Uwaga - będziemy mieli referendum. www.facebook.com/groups/445028209166146/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
surmia Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 12:53 Dziś - 5.04.2017 - od 16.30 do 18.00 będą zbierane podpisy na ulicy Granicznej pod Szkołą Podstawową Nr 2. Pamiętajcie, żeby wziąć ze sobą dowód osobisty! Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 12:55 www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=1719 Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 13:55 Zastanawiam się jaki sens ma mieć takie referendum. Czy opinia wyrażona przez lokalną społeczność będzie mogła mieć jakieś skutki prawne, czy jest wiążące dla władzy. Akurat w tym temacie konsultacje społeczne jak i kolejne referenda są fikcją, takim biciem piany. Jak powiedziała w TV posłanka Gosiewska konsultacje społeczne oczywiście się odbędą, ale ostateczną decyzję i tak podejmie parlament. Jedynym wytłumaczeniem przeprowadzenia takiego referendum byłby fakt, ze jakieś centrum badawcze zleciłoby miastu i zapłaciło za jego przeprowadzenie w celu uzyskania danych statystycznych. Ale jak rozumiem referendum odbędzie się na koszt miasta, jest związane z promocją określonej grupy osób, a ewentualnym skutkiem będzie krótki artykuł w Wyborczej. Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 14:33 Referendum wyraża opinię społeczeństwa. Nawet jeśli rząd uzna, że ma w nosie opinię ludzi, to ślad po tych opiniach pozostanie. I jest ważny z punktu widzenia prawa. Nawet jeśli niestety zaistniały takie okoliczności, które wykluczają siłę głosu ludzi. To nasza możliwość wypowiedzenia się. I ta możliwość jest warta wydanych pieniędzy. To nasze prawo. Moje. Uważasz, że lepiej nic nie robić? Bo ja nie. Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 14:55 Jest wiele innych możliwości wypowiedzenia się. Można napisać list otwarty, zorganizować protest pod Sejmem, palić opony, nawiązać współpracę z mediami nieprzychylnymi obecnej władzy, organizować spotkania z mieszkańcami. A referendum jest finansowane z pieniędzy nas wszystkich, a nie tylko tych, którzy się na siłę lansują. I ja uważam, ze w Józefowie naprawdę jest na co wydawać pieniądze, a nie na referendum, które nic nie wnosi. Sama napisałaś o referendum w Legionowie, że jakby go nie było. Referendum w Józefowie pewnie się odbędzie, ale nie będzie miało żadnych skutków prawnych, także odbędzie się, ale jakby go nie było. Równie dobrze rodzina Burmistrza, radni Józefowa, Ty , ja i wielu innych możemy wypowiedzieć się na Forum, bo będzie to miało taki sam skutek i mamy do tego prawo, a miasto nie ponosi żadnych kosztów. Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 15:02 Nie zgadzam się z Tobą w tej kwestii. Ja nie będę wiecować i palić opon. W każdym razie - na razie. Na razie mogę skorzystać z przysługujących mi zgodnie z polskim prawem narzędzi. I uważam, że nawet jak rządzący nie uznają tego referendum, to ono się odbędzie i będzie miało swoje konsekwencje. Jak nie teraz, to za jakiś czas. Nie życzę sobie być ignorowaną i prowadzoną jak bezmyślna tam, gdzie pasuje decydentom. Chcę się móc wypowiedzieć, skoro jeszcze nie zabronili referendów. Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 15:33 Surmio nikt Ci nie zabrania wypowiadania się, możesz głosić swoje racje zawsze i wszędzie i masz do tego święte prawo. Referendów też pewnie nikt nie zabroni, nie dramatyzujmy, to nie te czasy. Tylko wyjaśnij mi dlaczego wszyscy mieszkańcy Józefowa mają ponosić koszty możliwości wypowiedzenia się w Referendum, które jest bezsensowne i nie ma żadnych skutków prawnych. Działanie musi czemuś służyć, musi mieć sens. A ja w organizacji i finasowaniu tego referendum sensu nie widzę. Odpowiedz Link
doomi Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 15:47 Surmia, dzięki za wiadomość. W drodze z pracy na pewno podjadę i podpiszę. Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 15:52 Referendum się nie odbędzie jeśli mieszkańcy nie będą chcieli. Jeśli wyrażą taką chęć - referendum będzie. Potem jeszcze mogą referendum zignorować. Też ich prawo. Ale mogą także przyjść i wyrazić swoje zdanie. Demokracja - mówi ci to coś? Referendów też pewnie nikt nie zabroni, nie dramatyzujmy, to nie te czasy Jesteś pewien? ... możliwości wypowiedzenia się w Referendum, które (...) nie ma żadnych skutków prawnych... Ty tak serio? Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 16:26 Właśnie dlatego, ze słowo demokracja coś mi mówi jak najbardziej szanuję Twoje prawa i wolność wypowiadania Twoich racji. Oczywiście jeżeli 10 % mieszkańców Józefowa posiadających prawo wyborcze opowie się za przeprowadzeniem tego referendum, to się odbędzie. Ale powtórzę, dla mnie to będą pieniądze wyrzucone w błoto, taka darmowa promocja na koszt Miasta. Ja pisząc o tym, ze to referendum nie będzie miało żadnych skutków prawnych jestem o tym głęboko przekonana, bo jakie skutki prawne miało referendum przeprowadzone w Legionowie, które się odbyło, a jakby go nie było, nieprawdaż? Ale może Ty wiesz lepiej i na serio wyjaśnisz mi jaki to niebagatelny wpływ będzie miało józefowskie referendum na ostateczny kształt Ustawy, głosowanie w Parlamencie i może nawet losy całej ludzkości, jeżeli Ci posłanka przewodniej partii powiedziała w TV, ze możesz sobie robić co chcesz, a oni i tak zrobią swoje. I posługując się Twoim językiem, zapytam Mówi ci to coś? Odpowiedz Link
krrychna Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 20:48 Moim zdanIem referendum,jeśli jego wyniki będą na nie, to czerwona kartka dla pomysłu Metropolii Warszawskiej. Wszyscy wiemy skąd się wziął taki pomysł. Nie wnikając w politykę, nawet jeśli rządzący oficjalnie nie wezmą pod uwagę jego wyników,to autor pomysłu być może zreflektuje się, że Metropolia będzie oznaczala dla niego strzał w stopę.że jeśli gminny głosują teraz jednogłośnie przeciw jego pomysłowi, to za 1,5 roku mogą zaglosowac przeciwko niemu. WIęc referendum ma wg mnie sens. Co do tego, kto stoi za inicjatywą -na FB trwała przez chwilę dyskusja :że trzeba zRobić referendum. A kto chętny? A no nikt. No to ja się na zglosilam.i Jestem w komitecie p powolujacym. Kurczę, nie doszukujmy się wszędzie polityki. Leży nam coś na sercu, to coś z tym zróbmy. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Referendum w Józefowie 05.04.17, 21:00 Też początkowo byłem przeciwny referendum. Nie dlatego, że jestem za włączeniem, tylko wydawało mi się, że to niepotrzebne wydawanie pieniędzy. Jednak teraz - w reakcji na to, co się dzieje - na tupet i arogancję władzy (władzy "dobrych panów") widzę, że jest to koszt (organizacji referendum), który warto ponieść. Przy tej władzy, która kompletnie nie liczy się z ludźmi i dba tylko i wyłączenie o siebie - należy wyrazić swoje zdanie. Na razie jest śmieszno - jeśli nie zaczniemy się wypowiadać otwarcie, co o tym wszystkim sądzimy - będzie także straszno. Odpowiedz Link
doomi Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 08:32 Kkrychna, bardzo Tobie i pozostałym Ludkom z komitetu dziękuję. Za to, że Wam się chce. Wczoraj zebrałam trochę podpisów wśród rodziny, sąsiadów i znajomych - dzisiaj lub jutro podrzucę. Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 08:47 No i zawsze musi być pierwsza Doomi prawdę pisze - za to, że Wam się chce. I, że Wam zawsze wychodzi!!! Odpowiedz Link
jozefow512 Radny Adrian na wszelki wypadek nieobecny 12.04.17, 10:26 Jeszcze z linku podanego przez Surmię: jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=1731 "Wyrazem tego było przyjęcie 24 lutego przez józefowskich radnych stanowiska w tej sprawie. Stanowisko poparło 14 na 15 radnych. Radny Adrian Pyra, który był nieobecny podczas sesji 11 kwietnia, wówczas wstrzymał się od głosu." Odpowiedz Link
surmia W czwartek pod gimnazjum 17.00-18.45 06.04.17, 08:45 Wklejam informację z FB Referendum Józefów. Dziękujemy za dziś, podejście Mieszkańców do #referendumJózefów jest niezwykłe. Pod SP 2 zebrane zostało przez przedstawicieli Grupy prawie 200 podpisów. Brawo Wy! W czwartek zapraszamy Was pod Gimnazjum Nr 1 przy ulicy Leśnej od 17:00 do 18:45. Pamiętajcie o numerze PESEL. Przekażcie informację osobom, które nie korzystają z FB. Przekazujcie informację sąsiadom i proście ich, by przekazywali dalej. Zbierający podpisy i członkowie grupy inicjatywnej - ode mnie ogromne DZIEKUJĘ Odpowiedz Link
soraya.1 Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 10:08 Nie jestem za przyłaczeniem Józefowa do Warszawy to jest jasne . Jestem trochę zdziwiona podejściem organizatorów , w dniu 31.03.2017 odbyła się sesja Rady Miasta na której to jeden z Radnych zadał pytanie czy Rada będzie dyskutować na temat referendum . Odpowiedź vice Burmistrza brzmiała - narazie jeszcze nie podejmujemy takiej dyskusji . I tu ciekawostka bo dokładnie przed sesją w dniu 31.03.2017 grupa ludzi mocno wspierajaca burmistrza a więc 7 radnych z komitetu burmistrza , zieć burmistrza i córka - składają pismo o referendum. Gdybym nie wiedziała jaka była sytuacja na sesji uznała bym , że ok , ale tak mam uczucie , że ktoś ma mocne parcie na szkło i próbuje się na siłę lansować pomijając resztę Rady . To nie jest pierwszy raz kiedy tak się dzieje . Pewnie zaraz wyleje się morze hejtu ale dobrzez , żebyście mieli świadomości że myślą tylko o sobie i swoich korytkach Odpowiedz Link
krrychna Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 10:34 Bardzo mi miło, dziękuję. Jeśli się komuś bardzo nie chce albo po prostu nie może podejść do gimnazjum czy innego punktu zbierania podpisów, to mogę gdzieś podjechać. Jestem dostępna wieczorami. 513 485 550 Odpowiedz Link
doomi Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 11:14 Z mojej strony hejtu nie będzie. Pobłażanie jak najbardziej. Jeśli ktoś z tych aktywnych ludzi, robiących tak wiele dla miasta i naszej społeczności wystartuje w przyszłości w jakichkolwiek wyborach to ma mój głos. Właśnie za to, że wiem kim jest i co robi. Zdecydowanie wolę to niż tych wszystkich leśnych ludków pojawiających się znikąd przed każdymi wyborami - również na tym forum. Odpowiedz Link
soraya.1 Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 11:42 Jeśli uważasz , że reszta radnych to zielone ludki to jak najbardziej masz do tego prawo . Ja natomiast mam inne zdanie moją radną jest tz przez Ciebie zielony ludek już drugą kadencję , dla mnie to jest człowiek który jest na właściwym miejscu i bardziej doceniam jej trud niż tych od burmistrza , bo wiem jak trudno jest być radnym z poza team Dla Miasta Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 11:43 A ja się tylko dziwię, że w momencie, gdy trzeba szybko zareagować, poświęcić swój czas i zadziałać w intencji miasta i dla jego dobra, nikt z osób, które teraz piszą o organizatorach akcji zbierania podpisów, że się "na siłę lansują", "myślą tylko o sobie i swoich korytkach", ich działania są "promocją określonej grupy osób", zwyczajnie nie stawił się do pomocy. Ba, dlaczego ci ludzie sami nie organizują nic dla dobra miasta, gdy zachodzi taka potrzeba? Odpowiedz Link
soraya.1 Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 12:37 i tu się mylisz , przy akcji zbierania podpisów przy " Nie dla podziału Józefowa" zbierali podpisy i tutaj też zbierają i to samo przy wszystkich innych akcjach . Miłego dnia życzę Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 12:40 W dniu 31 marca oddolna inicjatywa społeczna, czyli 7 radnych z komitetu Dla miasta, córka i zięć Burmistrza pozostałych członków grupy nie znam, ale widzę na przykład nauczyciela, który właśnie w tym roku szkolnym dostał etat w SP2 składa wniosek w sprawie przeprowadzenie referendum. Tego samego dnia Surmia ogłasza na forum, ze czeka na jakiegoś dobrego Józka, który zacznie zbierać podpisy, bo nie chce do Warszawy, chce żeby było tak jak jest. W dyskusji na forum poza ogólnikami typu tracimy niezależność, tracimy samodzielność, panowanie nad miastem, możliwość wyboru na co wydamy pieniądze, trochę straszy, ze będą podwyżki ( to zawsze działa) nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, co miasto może zyskać w wyniku wprowadzenia tego bubla i odsyła do informacji podanych przez rmf24, Wyborczej i TVN24, to tak jak Szyszko w sprawie wycinki drzew odsyłał do informacji podanych w TV Trwam, Radia Maryja czy Gazety Polskiej. Jeden z ojców założycieli, przez litość pominę nazwisko pisze na facebooku grupy, że on chce referendum, bo nie chce wybierać BURMISTRZA warszawskiej metropolii. Ręce opadają. Czy Ci organizatorzy zgłębili dogłębnie temat czym jest metropolitalna jednostka samorządu terytorialnego? Może najpierw potrzeba debaty na temat samej Ustawy, której przecież ostateczny kształt nie jest jeszcze znany. To przeciwko czemu ja ma głosować, albo za czym? Właśnie o to chodzi, że nie wiadomo, czy to jest działanie dla dobra miasta, dla własnego dobra to na pewno. O jakim działaniu dla dobra miasta Ty piszesz i o kim. O panu, który skromnie kiedyś napisał, ze dzięki NIEMU i jego działaniu i jego pomysłom i pracy udało się się w ciągu dwóch lat na Gwiazdobraniu zebrać tyle pieniędzy, co w 7 poprzednich, śmiałam się pół dnia. A teraz referendum, czyli wyrzucanie pieniędzy w błoto, ale co tam przecież Miasto zapłaci. Działać to trzeba z sensem, a jeżeli na koszt Miasta, czyli nas wszystkich, to już naprawdę trzeba sprawę głęboko przemyśleć. Ale ja i cała moja rodzina i sąsiedzi dziękujemy Wam, czyli tym, którzy mają patent na rację i którym się chce, choćby ich działania były zwyczajnym biciem piany, z całego serca dziękujemy. Szczególnie Tobie Halinko, pamiętaj tez, żeby podziękować teściowi no i Krysi, ona to dopiero działa i poświęca swój czas w intencji miasta i dla jego dobra. Dziękujemy. Odpowiedz Link
doomi Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 13:23 To nie jest dobrze napisane, to jest bicie piany. Surmia pytała już w innym wątku jakie są zalety przyłączenia Józefowa do metropolii warszawskiej? swierkserbski zarzuca innym brak konkretów, a sam(a) nie pisze nic konkretnego. Debata na temat ustawy? buhaha? A gdzie i z kim można podebatować jak się Ciebie pytam! Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 13:49 To już Ci odpowiadam , podebatować można z mieszkańcami! Moja droga, przejrzy sobie wątek o Legionowie to będziesz wiedział o czym piszę i wtedy zarzuć mi brak konkretów. Pozdrawiam towarzystwo wzajemnej adoracji. Odpowiedz Link
doomi Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 14:06 We wspomnianym wątku znalazłam całą jedną twoją wypowiedź. Tak merytoryczną że ho ho... Bardzo nie lubię osobistych wycieczek, ale wole być członkiem TWA niż mieć rozdwojenie jaźni. Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 14:08 Napisz mi jeszcze, ze jestem głupia i na pewno gruba i brzydka. Wtedy osiągniesz wyżyny swojego intelektu. Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 14:21 I jeszcze jedno powoływałam się na wypowiedzi Surmi z wątku o Legionowie. I to z jej wypowiedziami miałaś się zapoznać, po tym jak zarzuciłaś mi, ze nie piszę nic konkretnego. Moja wypowiedź w tamtym wątku była ponurym żartem. Odpowiedz Link
doomi Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 14:26 Ale ja zadałam pytanie tobie, a nie Surmii. I od Ciebie oczekuję odpowiedzi bez względu na to, czy jesteś głupia, gruba i brzydka czy nie. Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 15:07 Poczytaj sobie wątek o Legionowie to wszystkiego się dowiesz. Wolisz sama myśleć i wyciągać wnioski czy trzeba Ci wszystko tłumaczyć? Poziom dyskusji nie do przyjęcia. Może byś uważnie przeczytała, to co napisałam i odniosła się do tego na poziomie merytorycznym, a nie na poziomie bazaru. Życzę wszystkim zielonym ludkom ( już w samym określeniu wyraźnie widać szacunek TWA dla tych, którzy myślą inaczej niż oni i są spoza towarzystwa) aby nie obawiali się przedstawiania swoich racji. Odpowiedz Link
doomi Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 15:12 Ale czego się dowiem? co sądzisz o przyłączeniu Józefowa do Wawy? Co zyskamy a co stracimy? Tak trudno odpowiedzieć? O Twoje zdanie się pytam gdybyś kolejny raz nie zrozumiała Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 15:37 W mojej pamięci zachowam cię jako osobę, która nie dyskutuje na poziomie merytorycznym, powołuje się na zdania wyrwane z kontekstu, odwraca kota ogonem i pozwala sobie na wycieczki osobiste, co czynią osoby, którym brakuje argumentów Jeżeli do tej pory nie zrozumiałaś tego co napisałam to szkoda czasu na taką dyskusje. Leśny ludek. Odpowiedz Link
doomi Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 15:42 He he, uprzejmie dziękuję za twoją niezwykle merytoryczną i przepełnioną argumentami odpowiedź na moje zupełnie niemerytoryczne pytanie Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 13:56 swierksebski napisał(a): W dyskusji na forum poza ogólnikami typu tracimy niezależność, tracimy samodzielność, panowanie nad miastem, możliwość wyboru na co wydamy pieniądze, trochę straszy, ze będą podwyżki ( to zawsze działa) nie potrafi odpowiedzieć na pytanie, co miasto może zyskać w wyniku wprowadzenia tego bubla i odsyła do informacji podanych przez rmf24, Wyborczej i TVN24, Podawałam źródła, gdzie wypowiadają się osoby, które są ekspertami w tej dziedzinie - wystarczy sprawdzić krótko ich dorobek. Przykro mi, że tych ekspertów nie zaprosili do TVP czy innej wiarygodnej dla ciebie stacji. No niestety nastały takie czasy, że wiedza idzie na drugi plan i ekspertami w TVP stały się osoby niekompetentne, bo tylko takie mówią językiem pożądanym w TVP. Mimo szczerych chęci nie słyszałam w TVP ani jednej wypowiedzi, która w sposób oczywisty wykluczałaby moje wątpliwości. Ba, nawet twórca tej ustawy nie potrafi nigdzie wykazać, jakie będziemy mieć z jej wprowadzenia korzyści. Debata? A gdzie? Czy konsultanci są już na dworcu? A na którym? Właśnie o to chodzi, że nie wiadomo, czy to jest działanie dla dobra miasta, dla własnego dobra to na pewno Dla mnie działanie dla korzyści miasta zawsze jest działaniem dla mojego dobra. Wyłącznie. Odpowiedz Link
soraya.1 Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 14:33 Surmia proszę napisz czy mieszkasz w centrum gdzie masz wszystko , czy na peryferiach gdzie ludzie od lat proszą o oświetlenie bo o takich luksusach jak są w centrum to nawet marzyć nie mogą ??? gdzie w referendum które nie będzie miało żadnego znaczenia jak to w Legionowie widzisz dobro dla miasta ?? No chyba że DLA MIASTA Nie zastanowiło Cię nigdy dlaczego na peryferiach Józefowa nie wygrywają DLA MIASTA tylko te ''zielone ludki" jaki ich nazwałaś . A to , że ktoś tu rzadko się wypowiada to tylko dlatego że lubicie być w TWA a na kogoś kto ma inne zdanie trzeba się rzucać i zniechęcać do pisania i efekt jest . Odpowiedz Link
doomi Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 14:46 Z leśnych ludków zrobiłaś zielone, ale niech będzie W dyskusji dobrze jest zachowywać fakty, a faktem jest że to ja użyłam takiego sformułowania, a nie Surmia. Także ten tego. Aha i jeszcze jedno - to jest stały tekst - w przypadku braku argumentów że tu jakieś TWA grasuje i w dodatku się rzuca (na kogo ). Równie dobrze można stwierdzić że Ty i swierksebski to też TWA. Bez sensu - nie? Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 14:48 soraya.1 napisała: a na kogoś kto ma inne zdanie trzeba się rzucać i zniechęcać do pisania i efekt jest efekt jest taki, że dyskusji nie ma. Przypominam, że to ty i swierksebski napisałyście pierwsze o lansowaniu, korytkach i określonej grupie osób. Nikt was ani nie zniechęcał, ani nie zachęcał. Nikt też nie pisał nic złego o osobach, które nie chcą referendum. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Tak uważam. Ja jestem za zorganizowaniem referendum. Jeśli ty nie jesteś - nie podpisuj i nie przychodź na referendum. A to, że referendum kosztuje? Kosztuje, ale jest to prawne narzędzie, z którego mamy prawo skorzystać i nic nikomu do tego. O ludkach nie pisałam nigdzie. Peryferia są w każdym mieście, miasta powstają od środka i to się nigdy nie zmieni. Osobiście wolałabym być peryferiami Józefowa niż MegaWarszawy. Ale to tylko moje zdanie. Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 15:21 Widzę, że panie jak zwykle razem. Surmio akurat Twojego oddania i miłości do Urzędu i Burmistrza nie da się ukryć. Zawsze radośnie klaszczesz w rączki i śpiewasz pieśni pochwalne jak tylko pojawia się temat związany z Urzędem, Burmistrzem, Gąszczem, czy Dla miasta. Trudno nie zauważyć. To, że referendum kosztuje, ale jest to prawne narzędzie z którego macie prawo skorzystać i nikomu nic do tego? Naprawdę? A może właśnie do tego. Do tego, że zamiast wydawać publiczne pieniądze na bezprzedmiotowe referendum można te pieniądze przeznaczyć na jakiś inny cel. Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 15:37 "Widzę, że panie jak zwykle razem". Uwielbiam doomi, rozgryzłaś mnie. "Surmio akurat Twojego oddania i miłości do Urzędu i Burmistrza nie da się ukryć". Cóż, wiosna, hormony buzują... "Zawsze radośnie klaszczesz w rączki i śpiewasz pieśni pochwalne jak tylko pojawia się temat związany z Urzędem, Burmistrzem, Gąszczem, czy Dla miasta. Trudno nie zauważyć" I podskakuję od razu. Nie mogę się powstrzymać. Za to jak miło mi się żyje... Bez żółci w sercu i z uśmiechem. Polecam Gratuluję spostrzegawczości. Odpowiedz Link
swierksebski Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 15:45 Tak, zapomniałam, ze jeszcze podskakujesz z radości. Cóż, taka Surmia zawsze happy! Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 16:06 Popatrz, jakbym hanelorkę czytała... Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 22:52 A może najpierw powinniśmy się dowiedzieć jaki jest koszt takiego referendum, zanim będziemy rwać włosy, że to pieniądze wyrzucone w błoto. Może kwota nie jest szczególnie wielka i nawet na kilka kolejnych tabliczek z nazwami rond by nie starczyło? Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Referendum w Józefowie 07.04.17, 08:14 Jest jeszcze pytanie, jaki jest koszt braku referendum. Patrząc, jak władza depcze wszystko, co spotyka na swojej drodze - ten koszt będzie ogromny. O tym, czy możemy wyremontować chodnik A, czy B będzie decydować jakiś polityk w Warszawie, nominat partii władzy. To nie jest koniec proponowanych zmian. Partia chce także zablokować start w wyborach samorządowych osób spoza partii politycznych. To jest kolejny ich krok - dlatego moim zdaniem referendum jest warte wydania pieniędzy. Musimy wyrazić swoje zdanie póki jeszcze mamy jeszcze prawo coś powiedzieć. Na razie widać, że władza boi się usłyszeć głos obywateli - dlatego partyjny wojewoda zablokował referendum w Warszawie. Dlatego też niby-konsultacje przeprowadzane są tak, by nic z nich nie wynikało. Odpowiedz Link
cinqueterre Re: Referendum w Józefowie 07.04.17, 11:23 Zgadzam się z jozefow512. Nie chciałbym, aby nasze miasto stało się drugą Falenicą... Odpowiedz Link
marius68 Re: Referendum w Józefowie 07.04.17, 23:14 W sobotę od 8 do 14.00 podpisy pod wnioskiem o referendum w Józefowie zbieramy: ✔ Parking pod Milo Park na ulicy Wawerskiej ✔ Parking pod sklepem Duet w Michalinie przy ulicy Piłsudskiego ✔ Przy wejściu do sklepu O.K. na ulicy Granicznej ✔ Pod TOP Marketem na Polnej ✔ na ulicy Skłodowskiej/Jodłowej ✔ Parking przy Tesco Dziękujemy właścicielom obiektów za pomoc w organizacji zbiórki! Mariusz Batorski #referendumjózefów Odpowiedz Link
jarecki_2 Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 17:57 O, jaka piękna awantura się zrobiła z prostej sprawy. Jeśli komuś nie odpowiada referendum, z takich czy innych przyczyn, nie opowie się za jego organizacją, potem się liczy głosy za i jeśli nie zbierze się ich odpowiednia liczba (prawie 1500 głosów) referendum nie będzie, to szalenie proste. Nie chcesz referendum nie popieraj pomysłu. Po jaką cholerę robić tutaj z tego aferę, która przeradza się w osobiste wycieczki. I na koniec powtórzę to, co już mówiłem na ten sam temat wcześniej. UM daje za przeproszeniem ciała dalej. Ktoś pyta co się z tym wiąże, a jakie korzyści i straty z przyłączenia... to są pytania na które odpowiedzi powinien udzielić właśnie UM. Ustawa jaka jest każdy może sobie sprawdzić, bajania (to moje zdanie) Pana Sasina każdy słyszał lub czytał, ale jest cały szereg spraw, które maja uregulowanie w Polskim prawie a nie znajdują się w przyszłej, ustawie i to jest obszar, który powinien wyjaśnić urząd, bo od tego jest i od pierwszego dnia niemalże zwracam na to uwagę. I na koniec, nie oszukujmy się, większość ludzi ma w d...e co zawiera ustawa i co będzie po przyłączeniu, ustawa jest polityczna i ma zaspokajać ambicje Pana Sasina przede wszystkim a nie zrobić nam mieszkańcom dobrze, nic z tych rzeczy i przeciwko temu jest tak na prawdę opór wyrażany przez zwykłych ludzi, ja nie chcę żeby ktoś z uśmiechem na ustach na mnie patrzył i mówił zrobiłem cię w h...a bo mogłem a Twoje zdanie mam w d..ie. Dopóki instytucja referendum w tym kraju nie stanie się instytucją a nie jak teraz jej karykaturą, zawsze będzie pojawiał się jakiś smark i będzie robił co chce... bo może. Referendum przeprowadzone legalnie i demokratycznie powinno być prawem a nie kawałkiem papieru toaletowego jak obecnie. Odpowiedz Link
marius68 Re: Referendum w Józefowie 06.04.17, 22:54 Osoby które chcą pomóc w najbliższy weekend w zbieraniu na ulicach naszego, miasta podpisów prosimy o przesłanie maila ze swoim numerem telefonu na maila: referendumjozefow@wp.pl W piątek przed południem będziemy dzwonili, żeby domówić godziny i miejsce dyżurów. Ja będę dyżurował w sobotę przed sklepem O.K. Pozdrawiam Mariusz Batorski Odpowiedz Link
doomi Re: Referendum w Józefowie 07.04.17, 08:03 Mariusz, jak się zgłaszam do pomocy. Jestem dyspozycyjna cały weekend. Telefon znasz! Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 08.04.17, 19:20 No i już Wklejam post z FB "Referendum Józefów" 1763 czyt. tysiąc siedmset sześćdziesiąt trzy osoby opowiedziały się za tym żeby zadać pytanie:"Czy jest Pan/Pani za tym, żeby m.st. Warszawa jako metopolitalna jednostka samorządu terytorialnego, objęła Gminę Miejską Józefów". Dziękujemy wolontariuszom i bardzo, bardzo dziękujemy Mieszkańcom Józefowa. Jutro jeśli ktoś chce złożyć swój podpis pod wnioskiem zapraszamy pod kościół Matki Boskiej Częstochowskiej i Św. Jana Chrzciciela. We wtorek złożymy Wasze wszystkie podpisy burmistrzowi Józefowa, aby Rada Miasta kontynuowała procedurę Referendum. Prosimy o przekazywanie ostatnich kart z podpisami. Dziękujemy Wam Józefowianie! ps. Podkowa Leśna zebrała głosy w 4 dni, nam dzięki Wam udało się w 3 dni! W Józkach siła!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
marius68 Referendum w Józefowie - złożenie podpisów 10.04.17, 13:08 Podpisy zebrane w liczbie ponad 2500 sztuk. Serdecznie zapraszamy Was 11 kwietnia o godzinie 7:55 na parking pod Urzędem Miasta Józefów przy ulicy Wyszyńskiego 1. O godzinie 8:04 chcemy wręczyć Burmistrzowi Józefowa zebrane podpisy i pismo w/s referendum. Zaproszone są media - prasa, radio, telewizja, internet. Nie wiemy, jaki będzie odzew, ale wspólnie raźniej będzie wręczać podpisy. O dokładnej liczbie zebranych podpisów poinformujemy dziś wieczorem. Przed złożeniem podpisów będzie możliwość odebrania banerów które nam jeszcze zostały. W tym tygodniu zaprezentujemy stronę internetową. Pozdrawiam Mariusz Batorski Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 10.04.17, 13:06 Do poczytania: wawalove.pl/Mieszkancy-Jozefowa-wnioskuja-o-referendum-ws-metropolii-Zebrali-ponad-2-tys-glosow-a25983 Odpowiedz Link
surmia Z FB Referendum Jóżefów: 10.04.17, 13:07 Szanowni Grupowicze, serdecznie zapraszamy Was 11 kwietnia o godzinie 7:55 na parking pod Urzędem Miasta Józefów przy ulicy Wyszyńskiego 1. O godzinie 8:04 chcemy wręczyć Burmistrzowi Józefowa zebrane podpisy i pismo w/s referendum. Kto ma koszulkę z Referendum, prosimy o założenie jej. Zaproszone są media - prasa, radio, telewizja, internet. Nie wiemy, jaki będzie odzew, ale wspólnie raźniej będzie wręczać podpisy. O ilości zebranych podpisów poinformujemy Was dziś wieczorem. Przed złożeniem podpisów będzie możliwość odebrania od Mariusz Batorski banerów. Mamy ich około 20, kto pierwszy ten lepszy. W tym tygodniu zaprezentujemy Wam stronę internetową i nowy profil. Odpowiedz Link
surmia Z FB Referendum Józefów 10.04.17, 13:10 Dlaczego mówimy "nie" wielkiej Warszawie? Być może od tego powinniśmy zacząć, ale jak domyślacie się był to bardzo trudny tydzień dla wszystkich osób związanych z grupą: Nie dla włączania Józefowa do Warszawy. Naprawdę mieliśmy wiele pracy, aby uruchomić jako malutki trybik wielką machinę demokracji. Byliśmy w tym tygodniu gośćmi w swoich domach i zamiast poświęcić czas świątecznym przygotowywaniom, każdą wolną godzinę przeznaczyliśmy na Referendum. Czy wierzę, żę Józefów ma być Warszawą? Hasło "NIE" jest metaforą. Józefów ma być częścią metropolii warszawskiej, czegoś na kształt powiatu. Dlaczego powstała grupa? Ponieważ nie podobają się nam fikcyjne konsultacje społeczne, a kolejne działania rządu i sejmowej większości nie budują zaufania do Prawa i Sprawiedliwości. Nie chcemy się pewnego dnia obudzić w wielkiej Warszawie, bo ktoś przegłosuje to w nocnym posiedzeniu. Proszę pamiętać, że powstanie metropolii śląskiej było poprzedzone ponad rocznymi konsultacjami, a wniosek został stworzony nie przez rząd, ale przez miasto Katowice. Musiał też uzyskać akceptację 70% Rad Gmin samorządów, które miały stać się śląską metropolią. My nie jesteśmy przeciwnikami PiS, my jesteśmy grupą mieszkańców Józefowa, która ma różne przekonania polityczne, ale chce sama decydować o swojej przyszłości. To wyświechtane hasło: nic o nas bez nas - ma tu jak najbardziej zastosowanie. Jestem dumny z Józefowa, nie chcę być peryferiami Warszawy, wierzę w samorządność i chcę, żeby o tym, jak funkcjonuje miasto decydowali mieszkańcy przez bezpośrednie wybory samorządowe. My wybieramy burmistrza, radnych i swoich przedstawicieli w powiecie otwockim. Nie chcemy, aby Warszawa miała jakikolwiek wpływ na ład przestrzenny Józefowa, nie chcemy uzgadniać uchwał Rady Miasta z Warszawą. Józefów to marka sama w sobie, nie chcemy aby z naszych podatków wyrównywane były dysproporcje pomiędzy wcielonymi gminami. Nie będziemy mieli przedstawicieli w 50 osobowej Radzie Warszawy, a tylko jedną osobę w radzie metropolii. Wiadomo, że koszula bliższa ciału, więc będą powstawały okazałe inwestycje w Centrum Warszawy, a nie w Józefowie. Sami widzicie, jak wygląda Falenica, która jest teraz na obrzeżach Warszawy. Nie wyrażamy zgody, aby metropolia decydowała o rozstrzyganiu ważnych dla nas problemów. Józefowskie podatki mają być spożytkowane w Józefowie. Inne miasta, które szykują referendum na naszą wspólną datę 4 czerwca - a mają np. deficytowe, powiatowe szpitale zastanawiają się, kto przejmie długi? Skąd do budżetu Józefowa trafią środki na dotychczasowe drogi powiatowe, które staną się gminnymi? Niepokoją nas też ewentualne podwyżki opłat za śmieci, wodę, kanalizację, podatki o nieruchomości, opłaty transportowe lub ewentualna partycypacja w płaceniu janosikowego! Prawda, że jest tego dużo? Czy znajdzie się chociaż jedna osoba, która przedstawi argumenty, że ustawa jest konsultowana z mieszkańcami? Szanowni Państwo, macie niepodważalną okazję wyrazić swoją wolę w referendum. Jak w kampanii wyborczej mówiła Beata Szydło - referendum to święto demokracji! Będziemy pytać społeczeństwa lokalne o różne kwestie. Nas nikt nie zapytał, dlatego sami zabraliśmy głos. Dziękujemy Wam za wsparcie naszego wniosku! Stawmy się przy urnach w czasie samego referendum, które chcielibyśmy zrobić w datę pierwszych, częściowo wolnych wyborów do Sejmu 4 czerwca. Dużo pracy przed nami. Musi być nas 5 tys. aby wygrać tę batalię, ale wierzymy w Was. Dziękujemy Odpowiedz Link
owjozef Re: Referendum w Józefowie 10.04.17, 17:31 Brawo i podziękowania za inicjatywę i za podpisy! Dzięki za skopiowanie info z FB, szkoda, że nie zrobili tego założyciele strony, którzy najwyraźniej świata poza pejs-zbukiem nie widzą i olewają to forum. Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 10.04.17, 17:38 Trochę wyżej masz post Mariusza, pisze o utworzeniu strony internetowej o referendum już wkrótce, więc będą wiadomości i tam Odpowiedz Link
marius68 Re: Referendum w Józefowie 11.04.17, 09:07 Podpisy w liczbie ponad 3000 złożone dzisiaj o 8.00. Dzisiaj o 16.15 techniczna sesja RM w sprawie powołania komisji do sprawdzenia podpisów. Cdn Mariusz Batorski Odpowiedz Link
surmia Z FB Referendum Józefów 11.04.17, 09:48 prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1034221,jozefow-referendum-metropolia-warszawska.html Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 11.04.17, 09:53 www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=1728 Brawo Wy! Brawo My! Odpowiedz Link
marius68 Referendum w Józefowie 11.04.17, 22:14 W dniu dzisiejszym odbyła się sesja Rady Miasta Józefowa - radni powołali komisję do sprawdzenia zgodności naszego wniosku o przeprowadzenie referendum zgodnie z przepisami prawa. Na środę 19 kwietnia planowana jest kolejna nadzwyczajna sesja Rady Miasta, na której pod głosowanie trafić ma uchwała o referendum lokalnym oraz wybrany zostanie termin głosowania referendalnego. Następnie uchwała trafi do kontroli prawnej wojewody. Odpowiedz Link
pacpaco Re: Referendum w Józefowie 12.04.17, 20:15 a ja mam nadzieje,ze to referendum sie nie odbedzie - a przynajmniej nie teraz. To tylko STRATA PIENIEDZY...referendum nic nie daje, nie jest wiazace (taka mamy demokracje od ok 28 lat). Rozumiem referendum jak pokaza projekt po "konsultacjach" bo wtedy bedziewiadomo o czym mowa a przedewszystkim bedzie goracy okres i sie mowilo...i wtedy wszystkie miejscowosci beda mogly zglaszac sprzeciw a takie referendum teraz mozna bedzie latwo kwestionowac,ze nie znajac projektu ludzie bija piane. Ale generalnie szkoda kasy...i mysle,ze frekwencja bedzie mala. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Referendum w Józefowie 12.04.17, 21:31 Też tak mi się wydawało, do czasu, gdy okazało się, że nie musi być oficjalny projekt. Wystarczy jedna noc, rano podpis i realizacja. Jedyne, co może tę władzę powstrzymać przed takim działaniem jest stanowczy sprzeciw PRZED tą jedną nocą. Nigdy nie wiemy, kiedy ta jedna noc będzie a w jedną noc referendum nie da się zorganizować. Zwróć uwagę, że gdyby chcieć tworzyć warszawską metropolię w normalny, zaplanowany sposób to nie udałoby się skończyć przed wyborami. Dlatego teraz są pozory konsultacji, potem do Sejmu i w wakacje będzie pozamiatane. Odpowiedz Link
marius68 Re: Referendum w Józefowie 13.04.17, 09:01 pacpaco napisał: Ale generalnie szkoda kasy...i mysle,ze frekwencja bedzie mała Pod wnioskiem o referendum podpisało się ponad 20% mieszkańców. Myślę że wymagane 30% nie będzie żadnym problemem. Co do kosztów. Referendum w Legionowie kosztowało ok 50 tys. zł. Nasze uwzględniając że jesteśmy mniejszą gminą (mniej komisji wyborczych) powinno być zdecydowanie tańsze. Mariusz Batorski Odpowiedz Link
pacpaco Re: Referendum w Józefowie 21.04.17, 19:29 marius68 napisał: > pacpaco napisał: > Ale generalnie szkoda kasy...i mysle,ze frekwencja bedzie mała > > Pod wnioskiem o referendum podpisało się ponad 20% mieszkańców. > Myślę że wymagane 30% nie będzie żadnym problemem. > > Co do kosztów. Referendum w Legionowie kosztowało ok 50 tys. zł. > Nasze uwzględniając że jesteśmy mniejszą gminą (mniej komisji wyborczych) powin > no być zdecydowanie tańsze. > > Mariusz Batorski > ale jakby nie liczyc to te ponad 20% to jest mala czastka naszego spoleczenstwa i jest to picie piany na tym etapie. Jesli to nawet 50 tys to wolalbym aby miasto np montowalo lawki z oparciami a nie bez oparc. Jakis urzednik niedawno odpisal w pytaniach do burmistrza,ze "jak ktos chce sie oprzec to zapraszaja kolo gminy" - kretynizm...najlepiej to powiedziec komus kto sie zle poczuje albo starszym osobom niech ida pol miasta bo gmina aby przyciac koszty montuje lawki bez oparc albo w zime gasi latarnie w nocy bo brak kasy - mimo iz 8 miesiecy wczesniej wiceburmistrz sie chwalil,ze montujac latarnie LED koszty spadly ok 60%. Mamy lebskie burmistrza i generalnie chodzi mi o wieksze poszanowanie pieniedzy publicznych niz bicie piany i marnotrawstwo. NIe jestesmy bogatym miastem.... Odpowiedz Link
surmia Re: Referendum w Józefowie 12.04.17, 09:34 jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=1731 Odpowiedz Link
surmia Konsultacje 12.04.17, 10:56 www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=1733 Wiele szczegółowych pytań mieszkańców dotyczących kształtu ustawy, jej aktów wykonawczych oraz tego jak zapisy będą wpływać na ich życie pozostało bez odpowiedzi. Jak podkreślali na miejscu wolontariusze ich zadaniem podczas konsultacji jest przede wszystkim zebranie ankiet, z których wnioski mają stać się podstawą do modyfikacji projektu autorstwa PiS No to gdzie te konsultacje? Gdzie informacja dla mieszkańców? Gdzie miejsce na wolę mieszkańców? To jest dopiero manipulacja i dezinformacja! Odpowiedz Link
michalin_1 Re: Referendum w Józefowie 13.04.17, 09:33 A czy sprytny radny czarek już wrzucił na FB że przeciwko pomysłom PiSu protestują tylko mendy itp tałatajstwo? Czy tym razie radny Czarek będzie przeciwko ukochanej władzy? Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Referendum w Józefowie 20.04.17, 21:43 Jest już uchwała, teraz pozostaje wojewoda (PiS), który musi zatwierdzić uchwałę. Kogo nie było? To pytanie retoryczne. www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=1740 " Za ogłoszeniem referendum w dniu 4 czerwca głosowało 14, czyli wszystkich obecnych podczas obrad radnych. W podsumowaniu przewodniczący RM Cezary Łukaszewski podziękował Obywatelskiemu Komitetowi Referendalnemu za inicjatywę i zebranie w 3 dni ponad 3 tys. podpisów. - Akcja była apolityczna i odzwierciedlała głos mieszkańców Józefowa. Ta idea zintegrowała naszą społeczność, wierzę, że podobny odzew będzie 4 czerwca podczas referendum - mówił przewodniczący Rady Miasta. Wcześniej Komisja wyłoniona przez Radę Miasta (skład: Cezary Łukaszewski, Barbara Kaczorek i Maria Walkiewicz) sprawdziła prawidłowość zebranych podpisów. Sprawdzono ok. 2600 podpisów. 2498 - złożonych zostało prawidłowo. Teraz uchwała trafi do nadzoru prawnego wojewody. Jeśli nie zostanie ona zakwestionowana - to referendum odbędzie się 4 czerwca. Przypominamy, że wnioskowane przez mieszkańców pytanie brzmi: „Czy jest Pan/Pani za tym, żeby m.st. Warszawa jako metropolitalna jednostka samorządu terytorialnego, objęła Gminę Miejską Józefów” i jest kopią pytania, które zadano w Legionowie." Odpowiedz Link
surmia Ważne do poczytania 24.04.17, 15:47 jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=1742 Odpowiedz Link
surmia Z fb Józefów 25.04.17, 09:56 Coś z głosem nie tak, ale są napisy www.facebook.com/ZdecydujmyOWarszawie/videos/1546858815327417/ Odpowiedz Link