Dodaj do ulubionych

stadko dzików na ulicy

23.07.17, 15:14
ul Polna i 3 Maja, stadko dzików w liczbie 8-9, 3 duże osobniki, kilka malych, przechodzi sobie przez rondo, samochody stoją, ja w drodze na skm, no panowie i panie, w lesie widzialem 2 razy, koło drogi na wysokości Falenicy i tuż za mostkiem na świdrze, ale w centrum miasta prawie, halo dzika polska, te emocje, ta adrenalina, godzina 820 rano, padał deszcz
Obserwuj wątek
    • sn00kie Re: stadko dzików na ulicy 23.07.17, 19:59
      Częściej w Józefowie dziki widać niż niektóre służby smile Swoją drogą to już nic dziwnego. Ostatnio na Asnyka 23 sztuki (3 duże i 20 małych).
    • surmia Re: stadko dzików na ulicy 24.07.17, 10:00
      Musi ich być dużo, skoro ktoś nawet pokusił się o "znak drogowy" na Piłsudskiego z prośbą o zwolnienie, bo dziki się kręcą po ulicy. Faktycznie ktoś tam wjechał na dzika?
      Mam wrażenie, że dobrze byłoby je złapać i przetransportować gdzieś dalej od miasta. Ale nie znam się na tym i może to by je zabiło?
      Specjalnie mi jakoś nie przeszkadzają. Fajnie się na nie patrzy, choć może nie po ciemku i bez samochodu wink
      • sn00kie Re: stadko dzików na ulicy 24.07.17, 18:27
        surmia napisała:

> Specjalnie mi jakoś nie przeszkadzają. Fajnie się na nie patrzy, choć może nie
        > po ciemku i bez samochodu wink

Poczekamy jak Ci kota pogonią smile Mi bardziej chodzi o dzieciaki i wejście na podwórko wink
        • surmia Re: stadko dzików na ulicy 25.07.17, 09:17
          No właśnie o tym piszę smile Na pewno nie chciałabym spotkać takiego fajnego, słitaśnego stadka gdzieś na pustej drodze, pieszo i bez możliwości ucieczki. To jednak są dzikie zwierzęta i ich zachowania nie da się przewidzieć. A potrafią być naprawdę niebezpieczne.
          Nie da się przewidzieć do końca zachowania własnego psa, a co dopiero 20 dzików!

Ale co tam, widziałam kiedyś, jak w Falenicy obok targu, mamusie z malutkimi dziećmi robiły sobie ze stadem selfie. Stojący obok strażnik miejski krzyczał, żeby odejść i mało się nie zagotował z przerażenia i bezradności.
          Mamusie głuche były i uchachane.
      • jozefow512 Re: stadko dzików na ulicy 24.07.17, 23:25
        surmia napisała:

> Mam wrażenie, że dobrze byłoby je złapać i przetransportować gdzieś dalej od mi
        > asta. Ale nie znam się na tym i może to by je zabiło?

Zdaje się ze względu na ASF nie można transportować dzików. Jest ryzyko rozprzestrzeniania się siedlisk choroby. Gdzieś coś takiego czytałem/słyszałem, ale mogę się mylić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka