Dodaj do ulubionych

Male sprzatanie

16.05.20, 19:00
Hej,
chce trochę posprzątać ten kawałek lasu miedzy Skłodowska, Wiązowska i Rolnicza. Nie ukrywam mieszkam w tych okolicach. Plan jest taki, ja mam mala przyczepkę podłącze ja do samochodu i będę
jeździł od jednego dzikiego wysypiska do drugiego. Nie bardzo chce mi się robić z tego jakiejś większej afery i szukać sponsorów wiec zorganizuje kontener na śmiecie postawie go u mnie na podwórku i zapłacę za jego wywoź z własnej kieszeni.

Bardzo chętnie przyjmę pomoc w tej szlachetnej sprawie - pomoc w postaci pomagania zbierania i pakowania do przyczepki i potem kontenera. Jeśli chciałbyś pomoc ale to nie Twój kawałek lasu a las w okolicy twojego domu też potrzebuje sprzątania to ja się zobowiązuję pomoc następnym razem w Twoim lesie. Jeśli będzie miły dzień i napełnimy kontener to zaoferuje piwo, wino i sok w przypadku nieletnich.

Nie mam jakiegoś ustalonego terminu myślałem o weekendzie 30-31.5 ale nie wybieram, się nigdzie wiec w zasadzie może to być każdy weekend.

Czy jest coś o czym powinienem wiedzieć? Czy to jest wogóle legalne? Ja nie mieszkałem w Polsce przez 20 lat i nie dawno się tu przeprowadziliśmy wiec nie do końca się orientuje w realiach. Jak wyjeżdżałem problemem były szczeki pod pałacem

Ja dosyć dobrze teraz znam ten las ale nie byłem w każdej alejce jeśli wiesz o jakimś dzikim wysypisku to proszę skontaktuj się i wskaz je na mapie.

Pozdrawiam Serdecznie,
Łukasz Dobrek

Obserwuj wątek
    • feelek Re: Male sprzatanie 16.05.20, 22:11
      życzę powodzenia

PS. Czy pana akcja jest potrzebna?
      W lesie obok którego mieszkam nie ma czegoś takiego, jak dzikie wysypiska śmieci [ okolice Dobrej i Rejtana].
      Czy - jeśli gdzieś ma pan taką sytuację - nie lepiej porozumieć sìę z Urzędem Miasta?
      Powinni pomóc [tel.: 22 779 0000].

Powodzenia - dobre intencje zawsze się jakoś przydadzą.
      • dbrk Re: Male sprzatanie 17.05.20, 09:46
        Dziękuje,
        Ja znam trzy miejsca gdzie jest sporo śmieci - jedno 100m od mojego domu które mnie kuje w oczy za każdym razem jak wracam ze spaceru wiec w tym sensie tak przydała by się.

Pewnie mógłbym dzwonić do urzędu ale jeśli się da to ja zawsze wolę coś sam zrobić niż wisieć na telefonie.
        Ale zadzwonię dowiem się.
    • opoint Re: Male sprzatanie 18.05.20, 09:00
      Proponuję wrzucić tą wspaniałą inicjatywę na fejsa. Tam odbiór jest znacznie większy i szerszy.
      Myślę, że jest to jak najbardziej legalne, a i wspaniałe zarazem.
      Powodzenia!
      • feelek Re: Male sprzatanie 18.05.20, 18:22
        My u nas chodziliśmy tak z 10 lat temu z sąsiadami z workami, taki patrol obywatelski.
        Efekt był niezaduży: główne trofea to były .... puste butelki małpki.

W którymś momencie, gdy pojawiły się w lesie śmietniczki, przestaliśmy chodzić.
        Intrygujące jest, że są te wysypiska dzikie gdzieś w J. Myślałem, że już tego u nas nie ma. Aż pojedziemy rowerami zobaczyć.
        • dbrk Re: Male sprzatanie 19.05.20, 10:34
          Zgadzam się, że nie jest tragicznie. Nie są to jakieś ogromne problemy. Tak na oko tu są dwa:

Jakiś sprzęt elektroniczny itp:
          www.google.com/maps/place/52%C2%B008'43.4%22N+21%C2%B016'00.7%22E/@52.1453909,21.2662465,408m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d52.1453899!4d21.2668488

Gruz:
          www.google.com/maps/place/52%C2%B008'58.8%22N+21%C2%B015'59.7%22E/@52.1496538,21.2660415,204m/data=!3m2!1e3!4b1!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d52.1496534!4d21.2665899

Jest jeszcze trzecie takie miejsce ale nie umiem go tak na mapie znaleźć.

Proszę mnie złe nie zrozumieć nie jest tego dużo - dlatego wydaje mi się, że w dwie trzy osoby uda mi się
          rozwiązać większość problemu w weekend. Mimo, że problem nie jest powszechny to i tak mnie irytuje prawdopodobnie niewspółmiernie do rozmiaru.

• dbrk Re: Male sprzatanie 19.05.20, 10:17
        Dziękuje,
        tak się domyślam ale ja nie jestem na FB nie będę się popisywał dając do zrozumienia jak wcześnie zdałem sobie sprawę z tego, że FB jest beznadziejny smile Nie to żebym krytykował kogokolwiek kto nadal jest użytkownikiem.

Pozdrawiam!
        • opoint Re: Male sprzatanie 20.05.20, 21:24
          A to już Twoja prywatna sprawa, czy korzystasz czy też nie. W każdym razie tam jest kilka miejsc w których można zgłaszać takie i inne akcje a odbiorców jest bez porównania więcej niż na tym naszym zapomnianym forumsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka