Dodaj do ulubionych

Co tam bedzie?

05.01.07, 09:51
na Polnej naprzeciwko pizzerii Dominum jest duza ladna dzialka. Stala pusta
niezagospodarowana, a teraz postawiony jest wysoki murek z blachy.
Wiecie czy ta dzialka jest prywatną wlasnościa czy nie?
Obserwuj wątek
    • doomi Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 10:15
      Pewnie będzie nowe blokowisko wink

a tak poważnie, to faktem jest że stała pusta działka, ale nie jest ona ani
      duża, ani ładna (zważywszy na gęstość zabudowy na w/w terenie). Wąska kiszka.
      A była ogrodzona już wcześniej, tyle że siatką.

Ale co tam będzie, to nie wiem smile
      • p0lek Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 11:19
        szczerze to liczyłem że nic tam nie będzie. To znaczy będzie jakiś kawałek
        przestrzeni publicznej. Nie wiem ale mam wrażenie że w Józefowie nie ma ogólnie
        dostępnych w centrum takich prawie parków, nawet nie dużych.

Miejsc gdzie są ławki, żeby można było usiąść, czy alejki by pojeździć na rolkach.
        • muffinek2 Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 11:25
          no przeciez jest park... przy MOK, niedługo nawet bedzie nosił dumną nazwe - JP
          II

p0lek napisał:

> szczerze to liczyłem że nic tam nie będzie. To znaczy będzie jakiś kawałek
          > przestrzeni publicznej. Nie wiem ale mam wrażenie że w Józefowie nie ma
          ogólnie
          > dostępnych w centrum takich prawie parków, nawet nie dużych.
          >
          > Miejsc gdzie są ławki, żeby można było usiąść, czy alejki by pojeździć na
          rolka
          > ch.
          • 111majka Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 11:33
            Przy MOKu to jest właściwie prawie park.
            Ale p0lek napisał, że właśnie "prawieparku" mu brakuje smile

Tak któryś raz zastanawiam się nad celowością zakładania parku w takim leśnym mieście jak Jozefow.
            Może raczej o skwer chodzi, z tymi ławeczkami. Bo park + rolki raczek się wykluczają.
            Tylko o prawdziwy skwer, nie prawieskwer jaki jest pod MOKiem smile
            • muffinek2 Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 11:39
              'prawieskwer' - ladne

111majka napisała:

> Przy MOKu to jest właściwie prawie park.
              > Ale p0lek napisał, że właśnie "prawieparku" mu brakuje smile
              >
              > Tak któryś raz zastanawiam się nad celowością zakładania parku w takim leśnym
              m
              > ieście jak Jozefow.
              > Może raczej o skwer chodzi, z tymi ławeczkami. Bo park + rolki raczek się
              wyklu
              > czają.
              > Tylko o prawdziwy skwer, nie prawieskwer jaki jest pod MOKiem smile
              • surmia Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 12:34
                a może prawierynek? Ludzie, tu brakuje centrum. Nie koniecznie handlowego.
                Brakuje ławek, drzewek, krzaczków. Brakuje miejsca spotkań. Mamy w mieście tylu
                handlowców. Moglibyśmy mieć wiele fajnych sklepików i kawiarń. Mnie akurat bloki
                nie przeszkadzają tak, że nie mogę spać. Ludzie chcą gdzieś mieszkać. Rozumiem,
                że Józefów ma inny charakter niż większość miast i miasteczek. Powstał, bo
                potrzebne były miejsca noclegowe, nie handlowe. Ale teraz można rozwinąć
                skrzydła. Dlaczego wszelkie propozycje są blokowane? Dlaczego nawet nie mówi się
                o zagospodarowaniu naszego centrum, a jeśli już to cichutko i z marnym skutkiem?
                O co chodzi???
                Prawiepark też potrzebny. Tych sosen w centrum to akurat nie ma tak dużo, żeby
                mogła być mowa o parku. Podosadzać coś. Zeby było strasznie zielono. Żeby ludzie
                w autobusach i pociągach zdążyli zauważyć, że to Józefów. Bo w tej chwili
                zauważyć trudno. Pustka i paskudne pawiloniki porozrzucane to tu to tam.

Tam, naprzeciwko Dominium też mogłyby stanąć ławeczki. Albo coś innego dla
                wszystkich mieszkańców.
                • muffinek2 Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 12:44
                  Zdaje sie, że powstanie centrum handlowego w centurm (ale jaki ma być jego
                  charakter to nie wiem) jest jednym z priorytetów w tej kadencji władz,
                  burmistrza. Slyszalam, ze to centrum handlowe ma być m.in. w tym miejscu, gdzie
                  jest teraz stary posterunek policji.

Pewnie, że brak nam miejsc spotkań, bez nich jesteśmy 'prawiemiastem'.

surmia napisała:

> Dlaczego wszelkie propozycje są blokowane? Dlaczego nawet nie mówi si
                  > ę
                  > o zagospodarowaniu naszego centrum, a jeśli już to cichutko i z marnym
                  skutkiem
                  > ?
                  > O co chodzi???
                • do73 Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 12:47
                  Tak dla sprostowania: Józefów nie powstał wskutek zapotrzebowania na miejsca
                  noclegowe, a raczej z popwodu zapotrzebowania na miejsce do odpoczynku i jego
                  walory uzdrowiskowe.
                  Józefów nie jest jeszcze jedną noclegownią Warszawy i mam nadzieję, że nigdy
                  się nią nie stanie.
                  • do73 Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 12:50
                    do73 napisała:

> Tak dla sprostowania: Józefów nie powstał wskutek zapotrzebowania na miejsca
                    > noclegowe, a raczej z popwodu zapotrzebowania na miejsce do odpoczynku i jego
                    > walory uzdrowiskowe.

miało być: i z uwagi na jego walory uzdrowiskowe
                • chiste Rynek w okolicy to może mieć... 05.01.07, 13:22
                  ... tylko jedno miasto - Karczew.
                  Jest to uwarunkowane historycznie i urbanistycznie.
                  W przypadku takich miasteczek, jak Otwock czy Józefów, ktore mają
                  swoją "prawiewiekową" tradycję, tworzenie rynku jest dzialaniem sztucznym i,
                  nomen omen, małomiasteczkowym.
                  Nie bardzo mogę pisać o Józefowie, bo nie jestem jego mieszkańcem i znawcą
                  zakamarkow, ale sprobuję podywagować sobie na ten temat, biorąc za przykład
                  Otwock.
                  W Otwocku są podobne plany i problemy zwiazane z tzw. centrum miasta. Niewiele
                  osob będacych kiedys tam i dizsiaj u steru miało pomysł i pieniądze na to, zeby
                  z nim cos zrobić. Przy okazji kazdych wyborów walkuje sie ten temat, postulując
                  stworzenie otwartego centrum w miejscu dzisiejszego bazarku przy Orlej i
                  Andriollego. Są nawet plany i wizualizacje (ale czysto prywatne)
                  przedstawiajace, jak to "cos" miałoby wyglądać.
                  Mnie się wydaje, że zawsze w dyskusji na ten temat za bardzo sie emocjonuje
                  większość osob, która chcialaby własnie utworzenia "rynku"; takiego placu
                  czworobocznego zabudowanego najlepiej renesansowymi kamieniczkami z Kazimierza,
                  ale... Ale obowiązkowo trzeba wcisnąć gdzieniegdzie swidermajery na tym "rynku"
                  (toż to nasza tradycja wiekuista, dobro kultury prawem chronione i najnasiejsze
                  z naszych!). A jeszcze fajniej byloby, gdyby na srodku tego "rynku" posadzić
                  tak z 10 stuletnich sosenek (gdyz sosny naszym dobrem lokalnym są i sybolem, na
                  wieki wiekow, amen!).
                  A mnie się zdaje, że taki Otwock to nie AŻ, lecz LEDWIE 90 lat ma. Nie jest
                  jakimś tam super ewenementem uzdrowiskowym klasy światowej (który, jak Bozia i
                  ksiądz proboszcz pozwolą, należy REAKTYWOWAĆ!), lecz leśną osadą, która
                  powstała głównie dzieki nadwislańskiej linii kolejowej i coraz liczniej
                  osiedlajacym się tu Żydom.
                  Jeżlei ktoś pragnie stworzyć coś na kształt otwockiej starówki, to powinien
                  zacząć od dworca kolejowego i ul. Koscielnej. Bo to własnie Koscielna była,
                  wzorem wszystkich miast zaboru rosyjskiego, tym początkiem i osią, od której
                  Otwock się zaczął a później promieniował na boki. Nie był to żaden rynek, lecz
                  prosta ulica prowadząca z dworca do kościoła.
                  Dziś przeraża mnie stan opuszczenia i smutek tej części miasta, w ktorej
                  wszystko sie zaczęło. O stanie dworca i jego kompletnym zapomnieniu, cięzko mi
                  pisać, bo mam do tego miejsca wyjątkowy sentyment.
                  Smucą mnie i jednocześnie śmieszą dywagacje na temat tego, że powstający w
                  miejscu azbestowych Pawilonów nowy dom towarowy powinien mieć elewację
                  drewnianą, nawiazujacą do stylu świdermajer. Smucą mnie, ponieważ z uporem
                  maniaka ten nowy przybytek chcą nazwać "Galerią Otwock", kiedy wszyscy w
                  okolicy od lat znaja to miejsce jako Pawilony. Jeżeli jesteśmy tak bardzo
                  przywiązani do tradycji, to ja uważam, że 40 lat istnienia Pawilonów w
                  90-letniej historii miasta oznacza wiele i nawet brzydota tego budynku nie jest
                  w stanie zminić moich przyzwyczajeń odnosnie do jego nazwy. Śmieszy mnie,
                  ponieważ jeżeli mamy sie odwoływać do tradycji panotwockich, przedwojennych, to
                  wtedy w tym miejscu były zlokalizowane jatki żydowskie i bazar; burdel i
                  walajace się pod nogami drewniane skrzynki - widok nienadający się na ladszaft.
                  Wydaje mi sie zatem, że jeżeli na elewacji nowego domu towarowego miałyby być
                  elementy drewniane, to raczej z tych zbutwiałych skrzynek warzywniczych niż ze
                  świdermajerów.

Pozdrawiam.
                  • sylkwa1 Re: Rynek w okolicy to może mieć... 05.01.07, 14:42
                    Jaki ładny tekst. Dający do myślenia. Trochę smutny ale prawdziwy. Zgadzam się
                    z Tobą Chiste w pełni.
                    pozdrawiam smile
                • p0lek Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 15:52
                  własnie "dla wszystkich mieszkańców"

W Józku nie brakuje placów dla dzieci, ale są to place za siatkami, za bramami z
                  zamkami magnetycznymi. Nie brakuje bardzo nowoczesnych boisk do siatkówki, czy
                  kosza, na które można sobie zza krat popatrzeć jakie są fajne.

Jasne las jest niemal za progiem. Za lasem jest rzeka, za Nadwiślańską kawałek
                  Mazur, na piaszczystej perci są białki, i jak się minie pomnik w Michalinie to
                  nawet można wyjść tak wysoko że widok jest jak w górach.

To wszystko jest dookoła, tyle że Józefów to miasto, w środku jest miastem, i
                  jak każde miasto takiej przestrzeni w środku potrzebuje. Nie tylko przy MOK.

• morkub Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 16:43
                    Zaraz, zaraz - przecież w Józku mamy 3 ogólnodostępne place zabaw. To o 200% więcej, niż przed rokiem wink I są chyba plany stworzenia kolejnych.
                    Ale co z tego, skoro np. na nowym placu na Asnyka dzieci jak na lekarstwo, za to starsza młodzież bywa tam i owszem, a na dodatek udało się jej już popsuć to i owo. Budowanie takich placów bez dozoru czy monitoringu chyba mija się z celem, niestety sad

• doomi Re: Co tam bedzie? 06.01.07, 00:27
          No ja wszystko rozumiem, ale akurat ta wąska dzialka na polnej to na przestrzeń
          publiczną nie bardzo się nadawała.
          Raz, że chyba już od jakiegoś czasu była czyjąś własnością (ogrodzenie), a dwa
          że nie bardzo sobie wybrażam siedzieć na ławeczce pod czyimś "ogródkiem" i w
          drugą stronę, marna przyjemność rozmowy i odpoczynku w momencie gdy spoziera na
          mnie (i słyszy każde słowo) dziesięć osób z okolicznych segmentów.
          • wielebny123 Re: Co tam bedzie? 06.01.07, 00:30
            doomi napisała:
            > No ja wszystko rozumiem, ale akurat ta wąska dzialka na polnej to na przestrzeń
            > publiczną nie bardzo się nadawała.

No chyba żeby tam dom publiczny wystawić, bo w Józefowie pod tym względem chyba
            jest posucha wink
            • doomi Re: Co tam bedzie? 06.01.07, 00:32
              he he, no byłby to jakiś kompromis.
      • morkub Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 14:50
        A nie przypadkiem nowe domki szeregowe budowane przez KT SA?? No bo gdzie ma być to ich nowe osiedle PolnaII?? No i ta sama firma tam sie oflagowała, co 'słoneczny dom' na Kopernika wybudowała...
        www.ktsa.pl/
        • p0lek Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 15:13
          to trochę za mała działka na osiedle, jeden dom, cztery rodziny maks.

Szkoda mi tych sosen, takich trochę jeszcze nie wyrośniętych. Ale z drugiej
          strony, jeśli ma być Polna 2 to gdzie?
          • muffinek2 Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 15:20
            p0lek napisał:
            > to trochę za mała działka na osiedle, jeden dom, cztery rodziny maks.

e tam za mała, a przyjdź i zobacz, jaki blok Stockiego powstaje w okolicy
            Polnej 42c, to zobaczysz na czym blok sie moze zmiescic (ledwo wystarcza
            miejsca, zeby zachowac odstep 4 m od krancow dzialki)
            • p0lek Re: Co tam bedzie? 05.01.07, 15:58
              mijam go codziennie smile

Liczyłem że zostanie tam ten mały domek drewniany, i przekształcony będzie na
              jakiś klub czy coś, ale cóż, prawa rynku, labirynt płotów.
              • surmia Re: Co tam bedzie? 06.01.07, 12:05
                A ja nadal uważam, że w Józefowie jest miejsce na centrum. Pewnie, że nie będzie
                to pułtuski rynek czy nawet jakaś miniatura kazimierskiej starówki. Chodzi o
                PLANOWE ZAGOSPODAROWANIE pustej przestrzeni upstrzonej pawilonikami i budkami.
                Jak wygląda kawał pustki po pawilonie handlowym (vis a vis apteki) wyburzonym
                jakieś 2 (?) lata temu? Ohyda. Potem smutny kiosk, pustka, smutny warzywniak,
                pustka, dalej drewniana budka. Gdzieniegdzie smętne sosny. Były kwietniki ale
                zarosły lub zostały wydeptane. W zasadzie brak zieleni. Nie tylko sosnami
                człowiek żyje, tym bardziej, że te mają zielone strasznie wysoko. Na marginesie
                pochwała dla władz za nasadzenia przy Granicznej!
                I niech mówią co chcą. Aby miasto żyło samodzielnie musi spełniać pewne funkcje.
                Inaczej będzie przypisane do większego miasta. Ja chcę aby Józefów żył pełną
                piersią. Czekam na centrum.
                • marius68 Plany powstania Centrum Miasta 06.01.07, 14:22
                  Takie centrum jest planowane.
                  Wg Planu Zagospodarowania Przestrzennego ma powstać pomiędzy ulicami Polną, Piłsudskiego,
                  Wyszyńskiegi i Świderską.
                  Od Piłsudzkiego przez środek tego terenu planowany jest ciąg pieszy.
                  Straż ma się przeprowadzić. Ten drewniak na przeciwko UM ma pozostać. A jak to zostanie zabudowane?
                  Dużo zależeć będzie od przyszłych inwestorów.
                  Mariusz
                  • marius68 Park Miejski 06.01.07, 14:26
                    Park Miejski jest planowany nad Świdrem. Pomiędzy mostem drogowym do Otwocka, mostem dawnej
                    kolejki wąskotorowej oraz ulicą Jarosławską.
                    Planowane jest ogrodzenie całego terenu, monitoring, chodniczki, minigolf, parkig wzdłuż ulicy
                    Jarosławskiej, itd.
                    Mariusz
                    • surmia Re: Park Miejski 06.01.07, 14:30
                      oby się udało, oby się udało....
                      • 111majka Re: Park Miejski 06.01.07, 15:44
                        Surmia, to się uda. NA PEWNO.

Tylko, kurcze, kiedy....
                        • surmia Re: Park Miejski 09.01.07, 10:49
                          No dobrze, ale dalej nie wiemy co będzie za tym brzydkim blaszanym płotem przy
                          Polnej...Ta działka wcale nie jest taka wąska, przyjrzałam się. Może nie stanie
                          tam kolejny dom mieszkalny tylko jednak coś dla wszystkich ludzi...Kto wie niech
                          puści farbę wink))))wink)))
                          • p0lek Re: Park Miejski 09.01.07, 11:07
                            ja też dziś idąc do autobusu zapuściłem żurawia i zauważyłem że ten ładny lasek
                            karłowatych sosenek skurczył się do kilku drzew na przodzie. Miejsca wcale nie
                            jest dużo, jak na nowe osiedle, wg mnie porównując do domów po prawej to tak ze
                            dwie działki, więc tak na oko ze 3000 tyś metrów. Napewno nie Polna Bis, a jeśli
                            już to wejdą tam ze dwa trzy domki w szeregu.
                            • julka1800 Re: Park Miejski 13.01.07, 14:01
                              czyli jedna wielka tajemnica smile
        • pkabalos Re: Co tam bedzie? 14.01.07, 22:33
          To co napisalła morkub jest prawdą. Powstanie tam osiedle pięciu domków w
          zabudowie szeregowej wyglądem podobne do istniejącego obok osiedla Polna.
          • mar_cie Re: Co tam bedzie? 14.01.07, 23:26
            Krzyżyk na drogę. sad
            • surmia Re: Co tam bedzie? 15.01.07, 10:56
              Rzeczywiście chyba będą tam po prostu domy. Przynajmniej ten obrzydliwy płot
              zniknie. Ktoś pisał, że Polna ma mieć garby w ulicy i miałaby zostać takim
              miejskim deptakiem. Teraz to już całkiem nie wiem po co? Żeby ludziom do okiem
              zaglądać? Sądziłam, że będą tam jakieś atrakcje dla ludzi (patrz Dominium), a
              tu...klapa.
              Swoją drogą ci, którzy zamieszkają naprzeciwko Dominium będą mieli wesoło latem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka