Dodaj do ulubionych

IV sesja RADY MIASTA

10.01.07, 15:10
Podobno 11 stycznia 2007 ma się odbyć IV sesja RM.
Czy:
1. ktos z dobrze poinformowanych moze to powierdzic?
2. naprawde nie mozna z odpowiednim wyprzedeniem takiej
informacji wstawoic na stronie Jozefowa?

Drugie pytanie jest reporyczne.

--
michalin.pl
Obserwuj wątek
    • marius68 Re: IV sesja RADY MIASTA 10.01.07, 15:38
      Sesja będzie po 20 stycznia. Nie znam jeszcze dokładnej daty.
      Mariusz
      • michalin.pl Re: IV sesja RADY MIASTA 10.01.07, 17:10
        Dzieki. Daj znac, jak bedziesz znal.
        --
        michalin.pl
        • doomi Re: IV sesja RADY MIASTA 10.01.07, 17:11
          No i niedziwne że tylko ileś tam procent coś tam wie, skoro trzeba się
          podstawowych rzeczy kanałami dowiadywać wink
          • michalin.pl Re: IV sesja RADY MIASTA 10.01.07, 17:52
            doomi napisała:

> No i niedziwne że tylko ileś tam procent coś tam wie, skoro trzeba się
            > podstawowych rzeczy kanałami dowiadywać wink

Igzaktli.
            --
            michalin.pl
          • feelek Re: IV sesja RADY MIASTA 12.01.07, 10:16
            o terminie sesji decydują p. Przewodniczący Rady Miasta do spółki z p.
            Burmistrzem. O tym czy sesja będzie za 8 dni czy nie, wiedzą tylko oni 2 bo
            tylko oni podejmują tę decyzję.
            Przypuszczam gdy obaj zgodnie stwierdzą, ze ma to sens
            aby ją zwoływać
            te 8 dni wynika z wymogu ustawy/statutu miasta
            nikt więc nie moze nikogo powiadomić o terminie sesji kt nie została zwołana
            gdy to już jest wiadome to zawsze to najszybciej wie Biuro rady Miasta tel.
            0227790027 pon-pt. 10-16.
            zgodnie z wszelkimi wymogami, BRM podaje wiadomość o sesji do publicznej
            wiadomości (internet, plakaty na słupach ogł.) nie później niż 3 dni przed
            terminem obrad.
            • marius68 Re: IV sesja RADY MIASTA 16.01.07, 09:43
              jest już harmonogram prac Rady Miasta w styczniu.
              Sesja Rady Miasta 25 stycznia.
              Po drodze jest jeszcze posiedzenie Komisji w sprawie
              "Wydatki w budżecie na rok 2007, wnioski, sprawy bieżące.",
              myślę że dużo ciekawsze.

www.jozefow.pl/WWW/RM/HP/hp_0701.html
              Mariusz
              • aron121 Re: IV sesja RADY MIASTA 16.01.07, 11:09
                Tym razem będą uchwalać premię dla burmistrza?
              • michalin.pl Re: IV sesja RADY MIASTA 16.01.07, 20:00
                Bog zaplac za informacje.
                --
                michalin.pl
              • zwawy Re: IV sesja RADY MIASTA 16.01.07, 23:55
                Mariusz68 ma rację:
                ludzie, kłócicie się o takie głupstwa jak godzina sesji a umyka Wam istota tego
                wszystkiego:
                teraz właśnie - w najbliższych dniach radni ustalają która ulica będzie robiona
                w 2007, a która nie (tych drugich jest oczywiście znacznie więcej)
              • muffinek2 mieszkańcy decydują 27.07.07, 23:01
                pozwolilam sobie odświeżyć stary wątek, bo ten artykuł:
                forum.ngo.pl/x/294109 mnie zastanowił, bardzo mnie zastanowił, co Wy na
                to?
    • 111majka W czwartek IV sesja RADY MIASTA 24.01.07, 09:57
      www.jozefow.pl/WWW/RM/SRM/05/ogloszenie.pdf
      • michalin.pl IV sesja Rady Miasta - BATALIA O BUDŻET 25.01.07, 08:29
        Tych, ktorzy moga zachecam do przyjscia
        na dzisiejsza sesje. W planie m.in. coc,
        co niektorzy nazywaja "Batalią o budżet miasta".
        Sesja zaczyna sie o 13:00.

Tym, ktorzy nie moga dostarcze substytut...
        --
        michalin.pl
        • 111majka IV sesja Rady Miasta - transmisja na żywo 25.01.07, 14:36
          Na stronie UM
          www.jozefow.pl/WWW/AUDIO/audio.html
          • marius68 Re: IV sesja Rady Miasta - transmisja na żywo 25.01.07, 18:21
            można też ściągnąć ze strony UM
            Zapis dźwiękowy z IV z sesji Rady Miasta Józefowa z 25 stycznia 2006 r.

www.jozefow.pl/WWW/RM/SRM/05/srm.html
            Pozdrawiam
            Mariusz
    • marius68 Re: IV sesja RADY MIASTA 25.01.07, 18:23
      Dla tych, którzy nie byli na sesji, ani nie chce im się ściągać zapisu dźwiękowego informuję że budżet
      miasta został przyjęty 10 głosami przecim 5 głosom.

Mariusz
      • mar_cie Re: IV sesja RADY MIASTA 26.01.07, 15:27
        Te głosowania 10 do 5 to nowa tradycja naszej rady?!
        Nie mogłem być z tradycyjnych powodów, czy mógłby ktoś powiedzieć mi czy głosy
        rozkładały się według jakiegoś klucza, np. przynależności do partii??
        • doomi Re: IV sesja RADY MIASTA 26.01.07, 15:39
          W sumie to magłabym strzelać w ciemno kto był przeciw smile
          • feelek Re: IV sesja RADY MIASTA 26.01.07, 19:59
            doomi napisała:

> W sumie to magłabym strzelać w ciemno kto był przeciw smile
            ja także,
            oraz kto komu i za co zarzuci tym razem:
            "brak wyrobienia sobie własnego zdania"
            --------------------------------
            rany, nie zapłaciłem za telefon
            czy mnie rozstrzelają ?
            • marius68 Harmonogram pracy Rady Miasta Józefowa w lutym '07 01.02.07, 00:05
              www.jozefow.pl/WWW/RM/HP/hp_0702.html
              Kolejna Sesja Rady Miasta - 15 lutego o godz. 13.00

Pozdrawiam
              Mariusz

• michalin.pl Re: IV sesja RADY MIASTA 01.02.07, 08:23
          mar_cie napisał:

> Te głosowania 10 do 5 to nowa tradycja naszej rady?!
          > Nie mogłem być z tradycyjnych powodów, czy mógłby ktoś powiedzieć mi czy
          głosy
          > rozkładały się według jakiegoś klucza, np. przynależności do partii??

Dokladnie rzecz biorac przynaleznosci do klubu radnych.
          Ci, ktorzy sa w klubie PiS byli przeciw.
          --
          michalin.pl
          • mar_cie Re: IV sesja RADY MIASTA 01.02.07, 11:51
            Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.
            Tak myślałem. Zastanawiam się tylko jaki sens mają głosowania naszej RM i czy
            to już będzie taka tradycja na najbliższe 3,5 roku?!
            • michalin.pl Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 14:25
              Dobre pytanie.
              Ciekawy jestem czy zadaja je sobie radni z PiS.
              A jezeli zadaja, to jak widza swoja role w RM.
              Mysle, ze od odpowiedzi na to pytanie zalezy
              to czy taka sama pozycje beda w niej mieli za 4 lata.
              --
              michalin.pl
              • truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 17:36
                Pewnie tak będzie jeszcze długo….. ale jakoś mnie to nie dziwi. I wcale nie mam
                im za złe że tak głosują. Jeżeli zwykle olewa się ich postulaty, ignoruje
                pytania np.: dlaczego w budżecie pominięto ustalenia rady miasta z ubiegłego
                roku. Jak to było, nie wiem czy dobrze usłyszałam co mówił burmistrz, ale chyba
                było coś w stylu, że to mój budżet a nie rady, nie będę na 40 wniosków
                odpowiadał.
                Już sobie wyobrażam, jak np. jakiś minister przedstawiając i uzasadniając
                budżet swojego resortu tak odpowiedziałby posłom z komisji finansów, którzy
                kiedyś tam o coś wnioskowali. Tyle tylko ze ministrem dzisiaj się jest, jutro
                już można nie być a burmistrzem gwarantowane 4 lata.
                Ale to tak tylko moje przemyślenia.
                • doomi Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 17:39
                  Chyba truski faktycznie każdy słyszy co chce usłyszeć, bo ja zrozumiałam trochę
                  inaczej.
                  No i nie wiem czy zauważyłaś, ale tych PIĘCIU WSPANIAŁYCH praktycznie zawsze
                  głosuje PRZECIW!
                  • doomi Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 18:50
                    A żeby nie być gołosłowną zadałam sobie trochę trudu i odszukałam ten fragment
                    o którym pisze truski. Proszę bardzo:
                    Burmistrz mówi:
                    "Proszę Państwa, wiecie że przecież zgodnie z obowiązującymi przepisami ten
                    budżet jest moim budżetem autorskim, który państwu przedstawiam do
                    zaopiniowania. Wiecie również, jakie warunki trzeba spełnić, żeby ten budżet
                    zmienić"

Truski napisała:
                    "Jak to było, nie wiem czy dobrze usłyszałam co mówił burmistrz, ale chyba
                    było coś w stylu, że to mój budżet a nie rady, nie będę na 40 wniosków
                    odpowiadał."

• truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 20:10
                      No to zmobilizowałaś mnie Doomi do wysłuchania po bardzo długiej przerwie,
                      jeszcze raz opiniowania budżetu:
                      To co ja słyszę
                      Rupniewski- zapytał co z wnioskami z poprzedniej kadencji, które zostały
                      zaopiniowane pozytywnie przez Komisję budżetu i zostały złożone jeszcze przed
                      projektowaniem budżetu, jeżeli nie zostały uwzględnione to dlaczego
                      Burmistrz- mówi mniej więcej to co napisałaś, ale również- część wniosków które
                      uważałem za słuszne uwzględniłem, część nie i tyle. Nie muszę przed Państwem
                      dokumentować dlaczego
                      Rupniewski- Rada pisze wnioski, przedstawia je zgodnie ze wskazaniem przed
                      projektowaniem budżetu, wypadałoby się do nich odnieść- jeżeli nie zostały
                      uwzględnione to dlaczego. Jaka jest celowości w takim razie pracy komisji,
                      jeżeli okazuje się że to co robi można wyrzucić na makulaturę.
                      Burmistrz- jeżeli będziecie Państwo chcieli to mogę się w dogodnym terminie
                      odnieść do tych 40 wniosków.
                      • doomi Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 22:19
                        Truski napisała:

"Burmistrz- mówi mniej więcej to co napisałaś"

Droga Truski, burmistrz powiedział dokładnie to co napisałam!

A tak poważnie, to nie zamierzam nikogo tutaj łapać za słówka jeśli operuje
                        faktami. Z postałą częścią Twojej ostatniej wypowiedzi MNIEJ WIĘCEJ się
                        zgadzam, poprzednia była sama wiesz jaka wink

• lamelka007 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 22:32
                          niestety odnoszę wrażenie, że pan burmistrz robi to co chce i to wtedy kiedy mu
                          się podoba. bez względu na to kto ma racjęsad
                          • doomi Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 22:36
                            Na "wrażenia" podyskutować się nie da wink
                            • lamelka007 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 22:38
                              no to spróbuj podyskutować z burmistrzem! choćby o terminie sesji rady miasta! wink
                              • truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 22:48
                                W mojej pierwszej wypowiedzi było to co mi zostało w pamięci. Były wnioski, nie
                                uwzględnił ich. Twierdzi ze nie musi się tłumaczyć. Dopiero po kolejnych
                                pytaniach powiedział że jak chcecie to wam wytłumaczę. Nie zamierzam spisywać
                                słowa w słowo.
                                Nie znam dokładnie ustawy samorządowej, ale wiem jak jest to szczebel wyżej. I
                                nie możliwości by któryś z ministrów tak odpowiadał posłom. Budżet jest
                                autorstwa każdego z ministrów- ale jeżeli jakaś czas wcześnie- bez względu na
                                to czy kadencja czyjaś się skończyła a czyjaś się zaczęła, były decyzje
                                (wnioski) z komisji sejmowych o zwiększeni (dodanie) zmniejszeniu (odjęciu)
                                jakiś środków na jakiś cel- to każdy minister miał obowiązek je uwzględnić a
                                jak nie to w uzasadnieniu przedstawić dlaczego tego nie uczynił. Jak dla mnie
                                proste. Jest pytanie- wniosek- Jest odpowiedź pozytywna- negatywna.

• doomi Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 22:59
                                  Truski, Ty poważnie chcesz nadal o tym dyskutować? bo mnie się jakoś nie chce...
                                  Jak chcesz, to nawet mogę Ci przyznać rację, bo chyba o to chodzi!

> Nie znam dokładnie ustawy samorządowej

Ja też nie znam i dlatego w tym wątku nie zamierzam się wymądrzać. Pokazałam
                                  tylko, że "prawie" przekazany sens nijak ma się do sensu faktycznego. I tyle.
                                  Reszta mnie aż tak nie pasjonuje, a udowadniać nic nikomu nie mam zamiaru. W
                                  końcu Kruszewski mi za to nie płaci smile
                                • rupert3 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 02.02.07, 09:15
                                  Dzięki truski!
                                  To miło że ktoś zastanawia się dlaczego radni z Klubu PiS byli przeciwni
                                  budżetowi w kształcie zaproponowanym przez burmistrza. Zależało nam na
                                  odniesieniu się do wniosków złożonych przez radnych w minionej kadencji i w
                                  miarę możliwości umieszczenie ich w budżecie, szczególnie że nie były to
                                  wygórowane oczekiwania. Niestety burmistrz potraktował nas tak jak zwykle.
                                  Szkoda że koledzy z Rady zasiadający po przeciwnej stronie stołu nie wsparli
                                  nas szczególnie że to oni w poprzedniej kadencji te wnioski składali i
                                  przyjmowali (naogół jednogłoścnie). Głosowanie nad budżetem można było
                                  przełożyć na następną sesję, w między czasie dopracować i przyjąć jednogłośnie.
                                  Tak już bywało wbrew temu co niektórzy forumowicze sugerują. Niestety z
                                  niewyjaśnionych przyczyn panu burmistrzowi bardzo się spieszyło, a my traktując
                                  poważnie nasz mandat nie mogliśmy zachować się inaczej.
                                  To nie prawda że samorządowcy z Klubu Radnych Prawa i Sprawiedliwości zawsze
                                  głosują przeciw uchwałom zgłaszanym przez burmistrza. Proponuje prześledzić
                                  minioną kadencję niedowiarkom. Jestem pewien iż okaże się że w zdecydowanej
                                  większości uchwały uzyskiwały poparcie radnych z naszego klubu, a różnica zdań
                                  dotyczy niewielu sytuacji. W dodatku jeżeli burmistrz nie stawia nas tylko pod
                                  ścianą to w czasie dyskusji jesteśmy w stanie wypracować kompromis z którego
                                  zarówno burmistrz jak i my jesteśmy zadowoleni, a korzystają na tym mieszkańcy.
                                  • truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 02.02.07, 11:09
                                    Rupert- wiem jak jest, może czasami jestem nieobiektywna, bo coś bezposrednio
                                    dotyczy mnie, a wtedy klapki i wietrze podstęp, celowe działanie itd. Staram
                                    sie z tym walczyć ale niestety z różnym skutkiem.
                                    Ale rozumiem Wasze podejście do sprawy. Lubie mieć jasność. Jest pytanie jest
                                    odpowiedż. Pozytywna- negatywna ale jest.
                                    Pozdrawiam
                                  • michalin.pl Re: IV sesja RADY MIASTA - wiedza ekskluzywna 02.02.07, 13:32
                                    Rupert.
                                    Możesz tu wkleić te wnioski komisji poprzedniej Rady?
                                    I dopisać co zostało w budżecie na 2007 rok uwzględnione, a co nie?
                                    Będziemy wiedzieli o czym rozmawiamy.

Uwaga na marginesie: wiedza o (współ)pracy radnych w Radzie,
                                    o pracach komisji, o wnioskach Radnych do Burmistrza jest
                                    dosc ekskluzywna. Nawet bedac na posiedzeniach Rady czasami
                                    trudno zorientowac sie o tym, czego dotyczy dyskusja.
                                    W zasadzie znikad nie można sie dowiedziec np. jak brzmi projekt
                                    uchwaly, ktora Radni beda glowali na Radzie.
                                    Po przeglosowaniu (lub nie) mamy ew. jakis slad w protokole,
                                    czesto bez kluczowych zalacznikow i czasami bez przytoczonych
                                    agrumentow. A to wlasnie te szczegoly pozwalaja wyrobic sobie
                                    zdanie na dany temat.

Troche sie teraz co prawda polepszylo, bo mamy zapis audio
                                    z calej Rady i kilka filmikow, ale to nie jest to, co mi sie marzy.

A marzy mi sie portal Rady Miasta z prawdziwego zdarzania.
                                    Taki bardziej dla mieszkancow, ktorzy sa bardziej zainteresowani
                                    tym, co dzieje sie w miescie i jak sa podejmowane decyzje.

W takim portalu by na pewno musialo byc:
                                    - kontakty do Radnych,
                                    - jakis slad pracy Radnych (jaki byl ich udzial),
                                    - plan pracy Rady (z tematami),
                                    - plan pracy komisji Rady (z tematami),
                                    - wszystkie materialy wnoszone na Rade i komisje,
                                    - argumenty za i przeciw do projektow uchwal opracowane przez "kluby",
                                    - przebieg dyskusji - audio i video,
                                    - glosowanie imienne (moze byc z filmu),
                                    - komentarze Burmistrza do uchwal,
                                    - komentarze mieszkancow do uchwal,
                                    - echa pracy Rady w mediach.

Dopiero taki sposob przedstawiania pracy Rady
                                    by byl wystarczajacy. Dla mnie przynajmniej.

Rozumiem, ze nie wszyscy mieszkancy by nim byli zainteresowani,
                                    ale nie dla wszystkich by on musial byc.

Chyba trzeba by bylo sie za to zabrac...
                                    --
                                    michalin.pl
                                  • luka06 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 02.02.07, 22:48
                                    Tak sobie dziesiaj myślałam, że naszym radnym to by się przydała porządna
                                    impreza integracyjna. Najpierw mały wykładzik nt. Co to znaczy grać do wspólnej
                                    bramki, bez względu na to po której stronie stołu kto siedzi. Potem takie
                                    "figle-migle" na świeżym powietrzu (tzw. team building), a może paintball? A
                                    wieczorem tańce, napitki i pieczone prosię. Taka impreza oczywiście nie mogłaby
                                    się obejść bez burmistrza. A relację w internecie mógłby zapewnić michalin.pl.
                                    Albo może lepiej bez relacji, bo niektórzy przed kamerą zachowują się bardziej
                                    powściągliwie.
                                • luka06 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 02.02.07, 14:33
                                  truski napisałą: "Nie znam dokładnie ustawy samorządowej, ale wiem jak jest to
                                  szczebel wyżej. I
                                  > nie możliwości by któryś z ministrów tak odpowiadał posłom. Budżet jest
                                  > autorstwa każdego z ministrów- ale jeżeli jakaś czas wcześnie- bez względu na
                                  > to czy kadencja czyjaś się skończyła a czyjaś się zaczęła, były decyzje
                                  > (wnioski) z komisji sejmowych o zwiększeni (dodanie) zmniejszeniu (odjęciu)
                                  > jakiś środków na jakiś cel- to każdy minister miał obowiązek je uwzględnić a
                                  > jak nie to w uzasadnieniu przedstawić dlaczego tego nie uczynił. Jak dla mnie
                                  > proste. Jest pytanie- wniosek- Jest odpowiedź pozytywna- negatyw"

No i właśnie tu jest ta różnica bo przygotowanie projektu budżetu należy do
                                  WYłACZNEJ kompetencji organu wykonawczego (w tym przypadku do burmistrza).
                                  Natomiast uchwalanie budżetu należy do wyłącznej kompetencji rady gminy.
                                  Burmistrz powiedział, że zapoznał się z propozycjami radnych (a przecież nie
                                  musiał) i część z nich uwzględnił. I tu jest ta "odpowiedź pozytywna" na
                                  pytanie-wniosek. Na pozostałe wnioski RM burmistrz odpowiedział negatywnie, nie
                                  przewidując ich w budżecie. A dlaczego? Odpowiedź może być tylko jedna: bo
                                  budżet nie jest w stanie zaspokoić wszystkich życzeń. Uchwalanie go to sztuka
                                  kompromisu (wybieranie tego co najważniejsze-zdaniem projektodawcy i odrzucanie
                                  lub odkładanie na później, tego co mniej istotne). A jeżeli ktoś dopatruje się w
                                  tym osobistych uprzedzeń to już jego problem.
                                  • truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 02.02.07, 20:57
                                    "Burmistrz powiedział, że zapoznał się z propozycjami radnych (a przecież nie
                                    musiał) i część z nich uwzględnił. I tu jest ta "odpowiedź pozytywna" na
                                    pytanie-wniosek. Na pozostałe wnioski RM burmistrz odpowiedział negatywnie, nie
                                    przewidując ich w budżecie. A dlaczego? Odpowiedź może być tylko jedna: bo
                                    budżet nie jest w stanie zaspokoić wszystkich życzeń."

No tak masz racje. Przecież to takie proste

"No i właśnie tu jest ta różnica bo przygotowanie projektu budżetu należy do
                                    > WYłACZNEJ kompetencji organu wykonawczego (w tym przypadku do burmistrza).
                                    > Natomiast uchwalanie budżetu należy do wyłącznej kompetencji rady gminy."

Przygotowanie projektu budzetu należy do WYŁĄCZNEJ kompetencji resortu, który
                                    jest wykonawcą tego budżetu ( w tym przypadku ministra). Natomiast uchwalenie
                                    budżetu należy wyłącznie do kompetencji sejmu

• doomi Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 01.02.07, 22:55
                                Dziewczyny - należycie do grupy niezadowolonych z władzy i OK, widocznie macie
                                swoje powody.
                                Ja szanuję Kruszona i jestem zadowolona z gospodarzenia Józkiem. Czy to tak
                                trudno zrozumieć?
                                Nie twierdzę że jest idealnie, zauważam co jest nie tak (bo są pewne rzeczy
                                które mi się nie podobają), ale odnosić mogę się tylko do faktów, a nie plotek
                                i pomówień. Jak pokazał powyższy przykład nawet jedno proste zdanie można
                                interpretować na rózne sposoby...

A dyskutować z burmistrzem nie zamierzam, gdybym miała takie zapędy to zapewne
                                kandydowałabym na radną smile

A swoją drogą why nikt nie piszę, że Józefovia dostała od miasta tyle kasy o
                                ile się ubiegała? Widzimy tylko to co niezrealizowane, a to co dostajemy, to
                                się po prostu należy?
                                • truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - radni z PIS 02.02.07, 08:19
                                  Doomi ja tylko pisze co myśle. Ale to jest tak samo jak z TV. W 1 pokazują ten
                                  sam materiał tzn tego samego faceta co np. w TVN. Ale każda stacja wyciąga inny
                                  fragment rozmowy. Na co innego stawia akcent. I tak jak piszesz Ty jesteś
                                  zadowolona z Kruchego ja nie. Ty wyciągasz jego plusy- ja minusy i tyle.

A co do dofinansowania Józefovi- to powiem szczerze nic na ten temat nie wiem.
                                  Nie słuchałm zatwierdzenia budzetu. Wiem tylko ze w tym roku nie była podana
                                  pula tylko podział na dyscypliny. Ale jeżeli jest tak jak napisałaś to SUPER
                                  • truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefovi 02.02.07, 11:01
                                    No i widzisz Doomi jak to jest z tą informacją. Sprawdziłam u źródła, czyli u
                                    wiceprezesa Józefovii. Klub jeszcze nie dostał dofinansowania. Do 21 lutego
                                    jest składanie ofert na konkurs UM (niestety nie udało mi się znaleźć tej
                                    informacji na stronie internetowej- może za słabo szukałam, ale nie mam teraz
                                    czasu) ale jest podobno informacja przed urzędem. Dopiero 27 lutego ma być
                                    rozstrzygnięcie konkursu. Tak więc na dzień dzisiejszy nie można twierdzić że
                                    Józefovia otrzymała to co chciała. Trzeba czekać do końca lutego. Ale mam
                                    nadzieję, ze otrzyma choć przynajmniej większą część kwot na jakie wnioskuje.
                                    • doomi Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 02.02.07, 14:50
                                      No dobra truski, poleciałam skrótem myślowym, ale jak zwykle zapodaję cytat
                                      (pochodzący z nagrania michalina.pl)

"Jeżeli chodzi o wniosek klubu Józefovia, akurat tam te wszystkie wydatki jak
                                      dotychczas są możliwe do finansowania i tu kwota zarówno wnioskowana, jak też
                                      proponowana na poszczególne dziedziny jest zgodna. To jest 160 tysięcy, akurat
                                      tu jest zgodne"
                                      • michalin.pl Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 02.02.07, 15:26
                                        Warto dodac, ze mowa tam jest o dofinansowaniu dla
                                        ortganizacji pozytku publicznego. I na kazda dziedzine
                                        sportu beda (sa) oglaszane konkursy.

Nie musi byc tak, ze np. na pilke nozna konkurs wygra
                                        nasza Jozefovia. Ale trudno tez przypuszczac, zeby tak
                                        sie nie stalo.

--
                                        michalin.pl
                                        • wielebny123 Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 02.02.07, 21:29
                                          I bardzo dobrze, że będą konkursy!

Tak jak swego czasu pisałem, jestem zdecydowanym przeciwnikiem ROZDAWANIA
                                          publicznych pieniędzy. Burmistrz powinien kupować dla miasta usługi i za nie
                                          płacić. Niech klub Józefovia przedstawi miastu odpowiednie projekty to na pewno
                                          za ich realizację miasto będzie chciało zapłacić - czyli je po prostu od
                                          Józefovii kupić (pomysł + realizację).
                                          Doomi chyba założyła, że Józefovia postara się i konkursy wygra (no bo tak
                                          zapewne będzie), natomiast Truski pomyślała, że Józefovia o prostu dostanie
                                          pieniądze niezależnie od tego, czy cokolwiek na rok 2007 zaproponuje.

Jeśli będą konkursy, to będzie jakaś konkurencja, a konkurencja powinna
                                          zaowocować wyższym poziomem usług i niższymi ich cenami. Usługodawcy (w tym
                                          przypadku klub sportowy) powinni na publiczne pieniądze uczciwie zapracować.

PS. Jak znajdę chwilkę czasu, to postaram się poczytać tegoroczny budżet - może
                                          uda mi się sprowokować jakąś dyskusję smile
                                          • truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 02.02.07, 21:40
                                            Doomi chyba założyła, że Józefovia postara się i konkursy wygra (no bo tak
                                            > zapewne będzie), natomiast Truski pomyślała, że Józefovia o prostu dostanie
                                            > pieniądze niezależnie od tego, czy cokolwiek na rok 2007 zaproponuje.
                                            >
                                            No to wielebny mylisz się. Konkursy zawsze były!!!! Odkąd ja zaczęłam
                                            interesować się sprawami finansów Józefovii. Więc nie pisz, że to jakaś Nowość
                                            Rewelacja. Po raz pierwszy jest tylko podział na dyscypliny sportowe. Wcześniej
                                            ogłaszana była kwota i do tej kwoty mogły startować zainteresowani. Zresztą
                                            ustawa o finansach publicznych mówi o konkursach itp. Więc nie pisz co ja mogę
                                            zakładać a co NIE
                                            • wielebny123 Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 02.02.07, 22:09
                                              Skoro wiesz o konkursach to dlaczego zachowujesz się tak, jakby to dla Ciebie
                                              była nowość? No chyba, że wicepreses Józefovii miałby wiedzieć o wynikach przed
                                              ich ogłoszeniem i dlatego zapytałaś go o pieniądze dla Józefovii. ...
                                              • truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 03.02.07, 14:06
                                                Nie bardzo rozumiem wielebny dlaczego się do mnie przypiąłeś „i po czym
                                                wnosisz”, ze zachowuję się tak jakbym nie wiedziała o konkursach. Coś mi się
                                                zdaje,. że nie czytając poprzednich wpisów wskoczyłeś jak filip i się
                                                czepiałeś. Ale to twoja sprawa. Nie zamierzam dalej prowadzić z tobą dyskusji

No chyba, że wicepreses Józefovii miałby wiedzieć o wynikach przed
                                                > ich ogłoszeniem

Oczywiście
                                      • truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 02.02.07, 21:10
                                        "Jeżeli chodzi o wniosek klubu Józefovia, akurat tam te wszystkie wydatki jak
                                        > dotychczas są możliwe do finansowania i tu kwota zarówno wnioskowana, jak też
                                        > proponowana na poszczególne dziedziny jest zgodna. To jest 160 tysięcy,
                                        akurat
                                        > tu jest zgodne"

E, no to fajnie, to dobrze rokuje. No to tylko trzeba czekac na wyniki
                                        konkursu. Potem umowa i można bedzie burmistrzowi podziękowac. Aby tylko nie
                                        zgłosiło się wiele organizacji do tego konkursu.Ale myślę ze jeżeli chodzi o
                                        piłkę nożną to Viktoria raczej nie nie wystapi. Choć kto to może wiedzieć.
                                        Pozdrawiam
                                        • wielebny123 Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 02.02.07, 21:38
                                          truski1 napisała:
                                          >
                                          > Aby tylko nie
                                          > zgłosiło się wiele organizacji do tego konkursu.

Truski! Czy Ty występujesz jako mieszkaniec, czy jako przedstawiciel bardzo
                                          kiepskiego klubu sportowego?

Celowo napisałem "bardzo kiepskiego", choć wcale nie mam takiego zdania o
                                          Józefovii. Co to za dziwaczne podejście: "oby nikt oprócz nas się nie
                                          zgłosił..."? Czy Ty uważasz, że Józefovia jest tak słaba, że nie potrafi
                                          rywalizować o zlecenia dot. sportu z innymi klubami? Mając chociażby tak ogromny
                                          hanicap jak nowoczesne boisko sfinansowane przez miasto. Naprawdę oferta
                                          Józefovii musiała by być strasznie słaba jeśli miasto musiało by wybrać kogoś
                                          innego.
                                          • truski1 Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 02.02.07, 21:47
                                            wielebny123 napisał:

> truski1 napisała:
                                            > >
                                            > > Aby tylko nie
                                            > > zgłosiło się wiele organizacji do tego konkursu.
                                            >
                                            > Truski! Czy Ty występujesz jako mieszkaniec, czy jako przedstawiciel bardzo
                                            > kiepskiego klubu sportowego?
                                            >
                                            > Celowo napisałem "bardzo kiepskiego", choć wcale nie mam takiego zdania o
                                            > Józefovii. Co to za dziwaczne podejście: "oby nikt oprócz nas się nie
                                            > zgłosił..."? Czy Ty uważasz, że Józefovia jest tak słaba, że nie potrafi
                                            > rywalizować o zlecenia dot. sportu z innymi klubami? Mając chociażby tak
                                            ogromn
                                            > y
                                            > hanicap jak nowoczesne boisko sfinansowane przez miasto. Naprawdę oferta
                                            > Józefovii musiała by być strasznie słaba jeśli miasto musiało by wybrać kogoś
                                            > innego.
                                            Czy Ty się dzisiaj urodziłeś Wielebny?????

Papier przyjmie wszystko. I jeżeli ktoś świetnie napisze projekt. Będzie
                                            spełniał wszystkie kryteria konkursu. To bardzo Cię przepraszam, na jakiej
                                            podstawie Burmistrz im odmówi dofinansowania?????
                                            Może ewentualni stwierdzić. Nie znam was jeszcze, nie wiem czy będziecie w
                                            stanie zrealizować zadanie?
                                            Ale może być tak, dam Wam trochę na zachętę, sprawdzę. A wtedy co – będzie to
                                            kosztem Józefovii.

Ps
                                            Nie reprezentuję tego klubu
                                            • wielebny123 Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 02.02.07, 22:11
                                              Wystarczy dobrze rozpisać przetarg. Cena nie musi być jednyny kryterium.
                                              A i oferty nierealne można odrzucić bez większych problemów.
                                              • michalin.pl Re: IV sesja RADY MIASTA - dofinansowanie Józefov 03.02.07, 00:11
                                                wielebny123 napisał:

> Wystarczy dobrze rozpisać przetarg. Cena nie musi być jednyny kryterium.
                                                > A i oferty nierealne można odrzucić bez większych problemów.

Nie przetarg tylko konkurs.
                                                Z proceduralnego punktu widzenia to nie jest wszystko jedno.
                                                --
                                                michalin.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka