Dodaj do ulubionych

Deratyzacja??? Obowiązkowa ???

19.03.07, 11:30
O co chodzi? Czy naprawdę muszę zakupić truciznę i otruć jakieś gryzonie? Nie
widziałam tu w życiu szczura! Czy potem ewentualne truchła mam gdzieś odnieść
celem ewidencji?
Poważnie - czy ta akcja to tylko w tym roku, czy ja najzwyczajniej żyłam dotąd
w nieświadomości i wbrew prawu? A może jakaś plaga czy co? Oto link do
zarządzenia zamieszczonego na stronie UM.

www.jozefow.pl/WWW/AKT/070314A/info.html
Obserwuj wątek
    • doomi Re: Deratyzacja??? Obowiązkowa ??? 19.03.07, 14:22
      Nie Ty jedna się dziwisz, ale niektórzy widzieli szczurki w Józku wink
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=59138414&v=2&s=0
      • surmia Re: Deratyzacja??? Obowiązkowa ??? 19.03.07, 14:31
        oj, jakoś mi umknął ten wątek. Gapa ze mnie. Tak czy inaczej jestem lekko
        zszokowana tym zarządzeniem. Właściewie nawet mocno.
        • doomi fragment zarządzenia nr 15/07 for surmia :) 21.03.07, 01:00
          "Podmioty wymienione w ust. 1 obowiązane są umożliwić upoważnionym pracownikom
          Urzędu Miasta Józefowa i Straży Miejskiej przeprowadzenie kontroli dotyczącej:
          1) potwierdzenia faktu przeprowadzenia deratyzacji poprzez okazanie rachunków
          na zakup preparatów do zwalczania gryzoni, bądź umowy z firmą specjalistyczną
          świadczącą usługi w zakresie deratyzacji;
          2) sposobu przeprowadzenia i skuteczności działań w zakresie deratyzacji."

Całe zarządzenie
          www.jozefow.pl/WWW/UM/ZB/07/zb015.pdf
          • surmia PROTEST - stop zabijaniu!!!!! 21.03.07, 11:11
            dzięki za info.

Czyli muszę zbierać truchła szczurze na dowód morderstwa. Ale ja nie mam
            szczurów. A myszek (tych leśnych, bo innych nie mam) nie zamierzam truć, bo to
            wbrew mojej ideologii. Religia mi zabrania wink Konstytucja RP gwarantuje mi
            wolność wyznania smile))))!

Poza tym mam psy i koty. Jak im wytłumaczę, że to rozsypane to nie dla nich?

PROTESTUJĘ!!!! NIE BĘDĘ ZABIJAĆ!!!! Niech mnie zamkną!
            • doomi Re: PROTEST - stop zabijaniu!!!!! 21.03.07, 11:16
              Kup szczura w zoologicznym. Najlepiej już takiego zdechłego wink
              He he, czarny humor (to z braku słońca, wybaczcie).
              • surmia Re: PROTEST - stop zabijaniu!!!!! 21.03.07, 11:30
                Szkoda, że burmistrz jakiegoś faceta z fletem nie wynajął. Byłoby ekologicznie.
                A jaki rozgłos na Polskę za wdrażanie rozwiązań racjonalizatorskich.

Naprawdę mamy tyle szczurów, że aż musimy się deratyzować?!?!?!?!?!

A ja, z racji zainteresowań dziecięcia mojego (między innymi), bardzo lubię
                szczurki. Te hodowlane rzecz jasna. Tych dzikich to nie widziałam na oczy
                nigdy.A, nie...raz widziałam. We Wrocławiu. Przechadzał się jedną z głównych
                ulic miasta. W biały dzień. Całkiem ładny był. Noooo...tam to by trzeba było
                deratyzować.

Kto z Was będzie wykładał truciznę? Czy w ogóle ktoś będzie?
                • 111majka Re: PROTEST - stop zabijaniu!!!!! 21.03.07, 11:38
                  Ja wlaśnie szykuję tabliczkę z napisem "UWAGA! Wyłożono trutkę o nazwie... przeciw gryzoniom!
                  Niebezpieczenstwo zatrucia ludzi i zwierząt!"
                  Jeżeli taki napis ma zapobiec zatruciu moich psów, to szczur może też przeczyta i pójdzie sobie...
                  smile
                  • doomi Re: PROTEST - stop zabijaniu!!!!! 21.03.07, 11:48
                    A ja widziałam szczura jakieś 14 lat temu w Michalinie. Mieszkaliśmy wtedy na
                    Willowej i sąsiad hodował w komórce świnie. Nie muszę chyba mówić jakiej
                    wielkości i w jakich ilościach były te szczury.
                    • surmia Re: PROTEST - stop zabijaniu!!!!! 21.03.07, 12:51
                      Oj, majko to świetny pomysł. Szczury podobno inteligentne są. To ja też napiszę:
                      "Uwaga! Wyłożono bardzo trującą truciznę na szczury o nazwie <<Trucizna na
                      szczury>>. Uprasza się szczury o konsumpcję. Psy i koty won!"
                      A co z łasicami i tchórzami (oraz wielu innymi chronionymi), które mieszkają w
                      Józku? Może one nieczytate są?

Ja rozumiem trucie, gdy gdzieś SĄ szczury. W chlewniach pewnie są. Może nawet w
                      komórkach. Ale w domach????
                      • cat_s Re: PROTEST - stop zabijaniu!!!!! 21.03.07, 15:38
                        Witam,
                        Ale odlot...! Konstatuję to z niejakim przerażeniem.
                        Nie rozumiem też wielu rzeczy, bo nie jestem prawnikiem. Naprawdę można wydać takie sobie absurdalne zarządenie i jeszcze straszyć konsekwencjami w przypadku nieprzestrzegania?

A co z wolnożyjącymi kotami i bezdomnymi psami? Pojawi się kolejne zarządenie o obowiązku wykładania trutek?
                        A co ze - z przeproszeniem - srającymi gołębiami? Jak wiadomo 'dzikie' gołębie (oraz oczywiście inne ptactwo) są roznosicielami wielu chorób. Nakaże Pan Burmistrz czy Ktoś Tam Inny obowiązkowe wystawianie strachów na wróble?
                        A co - z przeproszeniem po raz wtóry - z bakteriami grypy? Oraz innymi zarazkami oraz 'zarazami'? Obowiązkowe będą, pod karą grzywny, sprawdzane przy użyciu 'lotnych patroli' szczepienia? wink

Ech, mój bliski kolega, zanim wyemigrował na stałe kilka lat temu do Anglii, powiedział:
                        "K.., ja p..., w tym kraju nie da się wytrzymać"...

Zaczynam coraz bardziej wierzyć, że miał rację wink
                        Albowiem nagromadzenie absurdów staje się coraz nieznośniejsze.

Pozdrawiam
                        cat_s
                        • wielebny123 Re: PROTEST - stop zabijaniu!!!!! 21.03.07, 18:41
                          Nie kupię i nic nie będę nikomu udowadniał. Mandaty nie są wysokie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka