kaska011 09.10.09, 09:44 ktory samochod polecacie ???? nie wiem ktory kupic (disel) . Link Zgłoś Obserwuj wątek
jusuf Re: CLIO czy CORSA ? 09.10.09, 11:13 kaska011: kup obydwa i po stwierdzeniu, który Ci lepiej odpowiada, ten zdyskwalifikowany sprzedasz...:) Link Zgłoś
ulubiony19 Re: CLIO czy CORSA ? 09.10.09, 11:49 Kasiu,napisz tylko,czego oczekujesz.Za jaką cenę? Z których lat? Czy napewno ma być diesel? Z resztą,co by nie było,i tak polecę Clio,bo choć Corsę też lubię,to Renówka jest lepszym samochodem i dot. to każdej generacji modelu porównywalnego z analogiczną generacyjnie Corsą. Pozdrawiam Link Zgłoś
starypryka Re: CLIO czy CORSA ? 09.10.09, 18:06 ulubiony19 napisał: > Renówka jest lepszym samochodem i dot. to każdej generacji modelu > porównywalnego z analogiczną generacyjnie Corsą. > Pozdrawiam Dosyć odważna teza :)Miałem przez 9 lat corsę a brat clio trochę krócej. Jedyne w czym lepsza była renówka to lepsze silniki w modelu o porównywalnej cenie. Poza tym jednym aspektem corsa była od clio lepsza. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: CLIO czy CORSA ? 09.10.09, 18:49 > Dosyć odważna teza :)Miałem przez 9 lat corsę a brat clio trochę krócej. Jedyne > w czym lepsza była renówka to lepsze silniki w modelu o porównywalnej cenie. > Poza tym jednym aspektem corsa była od clio lepsza. Raczej teza prawdziwa,ale mało kto tak powie jak ja Tobie;) A silniki-jedna z rzeczy najważniejszych w aucie-nokaut-zarówno jeśli chodzi o benzynowe jak i wysokoprężne.Poza tym Clio było bardziej komfortowe w każdym aspekcie (zawieszenie,wyciszenie,fotele,itd.),przeważnie lepiej wyposażone,ładniej wykonane,przytulniejsze,przeważnie hamulce i układ kieorowniczy pracowały lepiej,wersje topowe(czy to luksusowe czy usportowione) były ciekawsze,czasem nawet były to klejnociki (np.Clio Williams,RS,Initiale Paris,Baccara,dla mnie ciekawa Corsa to OPC i 1.0 12V-moja siostra jezdzi też takim i choć auto ma za miękkie zawieszenie,które bardzo nie lubi pofałdowań w poprzek,wukład kierowniczy elektrycznie wspomagany pracuje bardzo sztucznie,silnik nie jest oszczędny,wyposażnie jest dziwne(wersja Edition 100-4xpp,ABS,welur,ale nie ma centralnego zamka,a szyberdach jest na korbkę!,w ogóle pokładowej elektryki),nadwozie jest słabo zabezpieczone,wiązka z tylnej klapy do boczka sie samoistnie niszczy,i jeszcze parę szczegółów,to bardzo podoba mi się silnik,który jest wymagający,gdy chce się szybko jechać,"bąbel" nie ma katalizatora i zaskakuje mnie jego dynamika,oczywiście jak na silnik litrowy:),ładnie wykończone są też boczki drzwiowe,ma ładne oryginalne alufelgi,silnik na wysokich obrotach troszku przypomina starszego,ale chłodzonego wodą boksera Porsche w nienajlepszym stanie) dobra,kończę,bo straciłem wątek...:) Link Zgłoś
starypryka Re: CLIO czy CORSA ? 09.10.09, 19:06 Silnik i jeszcze raz silnik. Wykończenie? hmm czy ja wiem remis. Zawieszenie? Wolałem jednak corsę - podsterowna ale w 100% przewidywalna, clio nieprzewidywalne i dziwnie miękki zawias. Fotele? Renault poprzez świetną tapicerkę i zbyt miękkie fotele sprawiał wrażenie komfortowego a był po prostu niewygodny. Wygodniejsze były twardawe siedzenia w corsie. Skrzynia biegów? W clio porażka - półmetrowy drąg którego drugi koniec zamiatał po ziemi - zero wyczucia beznadziejna. Miejsce w środku? Z zewnątrz tego nie widać ale corsy maiły całkiem dużo miejsca nie tylko generacja D ale także B i C. Wygląd? tu jednak clio wygrywa. Silniki przeważają lepszość na stronę clio ale tylko te nowsze. W 1998 gdy wybierałem corsa miał wszystkie silniki w technologii 4 zawory na cylinder, podczas gdy clio podstawowy 1,2 miał 8v i był on beznadziejny. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: CLIO czy CORSA ? 10.10.09, 00:21 > cylinder, podczas gdy clio podstawowy 1,2 miał 8v i był on beznadziejny. Raczej nie,bo mając na uwadze,że to podstawowy silnik o poj. niecałe 1.2L,to w jedzi miejskiej sobie radził ok.,nie był zamulony na wysokich obrotach,a przy tym jak na swoją poj. bardzo elastyczny. > Wykończenie? hmm czy ja wiem remis. Uuuu,zależy jaka wersja.Jeśli Clio była w słabej wersji,to mogło sie nie podobać(jak mnie np.),ale już np. bogate Clio 2 ph3 czy Clio 3 to ekstra wygląd,wykonczenie,materiały i montaż.Bez kitu. > Zawieszenie? Wolałem jednak corsę - podsterowna ale w 100% przewidywalna, clio > nieprzewidywalne i dziwnie miękki zawias. Mocniejsze Corsy mają lepsze zawieszenia,z tym,że stają się też ciut za twarde.W moim mniemaniu Clio zawsze jest wygodne i przyjemnie jezdzi. > Fotele? Renault poprzez świetną tapicerkę i zbyt miękkie fotele sprawiał > wrażenie komfortowego a był po prostu niewygodny. Wygodniejsze były twardawe > siedzenia w corsie. Zależy o jakich fotelach mowa.W Corsie D siedzi się dobrze za kółkiem i fotele są ok.Ale Clio 3 znowu lepsze. A już fotele w Corsie B są dla mnie zwyczajnie niewygodne-za twarde,mają dziwny kształt,jakieś takie płaskie i wypchane,pozycja za kierką dla mnie kiepska. > Skrzynia biegów? W clio porażka - półmetrowy drąg którego drugi koniec zamiatał > po ziemi - zero wyczucia beznadziejna. Jeśli mowa o autach w stanie idalnym to Corsa sporo odstaje od Clio.W Corsie D przeważnie jest dobrze,w Clio 3 porównywalnie.A jeśli brać pod uwage też zestopniowanie,to Corsa nie ma szans.W niektórych Clio(zwłaszcza 2. i 3. gen.) lewarek pracuje elegancko,z miłym oporem,ładnie przełącza. Generalnie to dywagowanie nie ma sensu,bo nie wiem,z jakimi autami Ty miałeś do czynienia.Bez wątpienia bardzo lubisz Ople,a to ma duże znaczenie.Dla mnie na serio Corsa zawsze była gorszym(czasem dużo gorszym,jeśli porównywać konkretne wersje) od Clio samochodem.I staram się to brać na chłodno i dość obiektywnie.Bo zauważyłeś na pewno,że uwielbiam Renówki( a Ople też lubię;)). Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: CLIO czy CORSA ? 10.10.09, 00:54 corsa B to najgorszy samochód jakim jeździłem. Piszę o 3d 1.2 45km. Wersja pięciodrzwiowa 1.4 sprawiała nieco lepsze wrażenie. Fatalnie. Punto 1 to przy tym trabancie nowoczesny samochód. Galopuje jak koń, miękka jak tapczan, silnik prehistoryczny, palił więcej niż almera 1.4 87km. Czas zmiany przełożenia można liczyć w minutach (aż obroty się dopasują i o ile nie ma wertepów) Link Zgłoś
starypryka Re: CLIO czy CORSA ? 10.10.09, 10:10 Panowie wujaszek i ulubiony: Porównywałem najbidniejszą wersję corsy czyli 1.0 12v i najbidniejsze clio 1,2 8v. Warkot 3-cylindrowego silnika 1.0 był niesamowity - bliżej mu do jakiegoś traktora niż benzyny... Corsa była wyborem najtańszego nowego samochodu, który miał przejechać przez 2 lata 120k km. Wygrał walkę z punto pierwszej generacji, clio drugiej generacji sprzed liftu. W finale wygrał rzutem na taśmę z mazdą 121 1,3 zwaną czasami fordem fiesta ;) 98' zdecydowanie biła na głowę wspomniane dwa samochody na "F" w bida-wersjach. Samochód miał dużo jeździć, mało palić i przez ten czas się nie zepsuć - na szczęście corsie się udało. Specyficzne kryteria decydowały o wyborze. BTW. Nigdy więcej Opla ;) Mimo że poza: silnikiem krokowym (na gwarancji), recylkulatorem i przepływomierzem po 150k km nie było więcej problemów. O zapomniałem, prze jedna zimę nie działały zegary - problem z akumulatorem i alternatorem. Zawieszenie dzielnie zniosło przebieg ponad 200k km. Przez najbliższe lata tylko "chińszczyzna" mnie interesuje. Link Zgłoś
cloclo80 Re: CLIO czy CORSA ? 09.10.09, 15:54 Clio, tylko po jakiego grzyb diesel? Jesteś PH? Link Zgłoś