kasia2511 15.10.09, 12:42 jak w temacie ,macie jakieś pomysły czym rozcieńczyć olej hydrauliczny Link Zgłoś Obserwuj wątek
celicaman Re: czym rozcieńczyć olej hydrauliczny 15.10.09, 13:15 > czym rozcieńczyć olej hydrauliczny Innym olejem hydraulicznym o nizszej lepkosci. Zalecane, aby był to olej tego samego typu i najlepiej od tego samego producenta. P.S. A czenu chcesz to robić? Chyba nie masz zamiaru poprawiać producenta urządzenia? Link Zgłoś
kasia2511 Re: czym rozcieńczyć olej hydrauliczny 15.10.09, 13:21 nie nie mam zamiaru chodzi o to, iż mąż wlał zwykły olej hydrauliczny do naszego bardzo starego citroena ,i jak jest zimno to auto się nie dźwiga ponieważ olej jest zbyt gęsty ,dzięki za pomoc ,mąż już zadzwonił do mechanika i poradził rozcieńczyć benzyną ;) Link Zgłoś
celicaman Re: czym rozcieńczyć olej hydrauliczny 15.10.09, 13:46 > ,dzięki za pomoc ,mąż już zadzwonił do mechanika i poradził > rozcieńczyć benzyną A mechanik nie doradził, zeby po dolaniu tej benzyny od razu podpalić? Po dolewce i tak cała hydraulika padnie, wiec szybciej będzie wykończyc auto zapałkami. Mnij nerwów. Moja rada jest taka: 1. NATYCHMIAST zmienić "mechanika". 2. spuscić zły olej. 3. zalac prawidłowym olejem. Dolanie benzyny do oleju może spowodowac bardzo szybkie zniszczenie wszystkich elelmentów gumowych i/lub przyspieszone wytarcie elemntów ruchomych. co biorąc pod uwage przypuszczalną wartość auta bedzie oznaczało konieczność jego wyzłomowania. O bezpieczeństwie jazdy autem z zawieszeniem pracujacym na tej miksturze nie wspominam. Link Zgłoś
crannmer Re: czym rozcieńczyć olej hydrauliczny 15.10.09, 14:01 celicaman napisał: > 1. NATYCHMIAST zmienić "mechanika". I opieprzyc porzadnie meza. Bo od polowy lat szesdziesiatych w zawieszeniu Citroenow stosuje sie plyn LHM. A eksperymenty z innymi cieczami robia tylko milosnicy bolu. Niech autorka spyta sie meza, czy wie, ze plyn hydrauliczny w Citroenach pelni rowniez role plynu hamulcowego. Proby oszczedzania kilkudziesieciu zl na LHM to zwyczajna glupota. > O bezpieczeństwie jazdy > autem z zawieszeniem pracujacym na tej miksturze nie wspominam. Nie mowiac o zachowaniu sie benzyny w hamulcach podczas silniejszego hamowania. Link Zgłoś
crannmer O LHM 15.10.09, 14:09 "DO UKŁADU WOLNO WLEWAĆ WYŁĄCZNIE LHM. PRODUKUJE GO KILKA FIRM, M.IN. ELF,TOTAL, MOBIL, BENDIX. NIGDY, BEZ WZGLĘDU NA OKOLICZNOŚCI, NIE WOLNO LAĆPOLSKIEGO PŁYNU LHS, HIPOLU, ANI ŻADNEGO PŁYNU HAMULCOWEGO!!! GROZI TO ZNISZCZENIEM UKŁADU HYDRAULICZNEGO!!! PŁYN HYDRAULICZNY DO KOPAREK TEŻ SIĘ NIE NADAJE!!! JEŚLI KONIECZNIE CHCESZ GO GDZIEŚ WLAĆ –KUP SOBIE KOPARKĘ– NA CITROENA NIE ZASŁUGUJESZ!!! Dlaczego wlanie płynu hamulcowego zamorduje hydraulikę? Ponieważ dość agresywnie atakuje on wszelkie elementy gumowe, a malutkich gumowych uszczeleczek jest w BX pełno. Do tego dochodzi specjalny przewód gumowo metalowy od układu wspomagania kierownicy i cały układ wężyków powrotnych i przelewowych. Również właściwości smarne, a raczej ich brak, będą powodem zniszczenia układu. Pompa nie tylko pompuje LHM, również jest nim smarowana. Tak samo smarowane są współpracujące części w dystrybutorze hamulcowym, konżektorze, korektorach prześwitu. I naprawdę nie kombinuj z innymi wynalazkami. Jak bardzo chcesz – to wynajdź nowe, tanie paliwo – tu przynajmniej niewiele zniszczysz, a i zyski mogą być godne;-) W sytuacji awaryjnej, kiedy masz duży wyciek, a musisz dojechać do domu, lub serwisu – możesz do układu wlać mineralny olej silnikowy klasy 15W40, lub zwykły olej napędowy. Możesz tak przejechać najwyżej 300 km. Należy jak najszybciej dokonać naprawy. Po naprawie układu (likwidacji wycieku) powinno się przepłukać układ specjalnym płynem o nazwie HYDRAFLUSH – produkuje go TOTAL i jest dostępny w każdym ASO Citroëna. Jest jednak małe ale – ten płyn wypłukuje wszystkie osady jakie nagromadziły się w układzie. Wlanie go do bardzo starego auta, z zaniedbaną hydrauliką może skończyć się seryjnym padaniem kolejnych elementów. Dlatego dobrze się zastanów czy na pewno tego chcesz." http://klub.citroen.triger.com.pl/imgupload/downloads/instrukcja_bx.pdf Link Zgłoś
kasia2511 Re: O LHM 15.10.09, 14:39 panowie wasza wiedza mnie powala (przy mojej znikomej)dam mężowi poczytać wasze wypowiedzi i niech się zastanowi co robi ;) citroen ma jakieś 19 lat i zamierzamy go oddać na złom w najbliższym czasie (czyt do czasu zakupu jakiegoś "nowego" auta) do tej pory chciałabym nim jeszcze pojeździć .Właściwie to całe auto jest wielkim problemem bo ciągle nawala pompa i przewody ale to już może mężuś opisze ;) Dziękuję :) Link Zgłoś
dewulot1 Re: O LHM 15.10.09, 15:12 Po zakupie nowego auta koniecznie zmien mechanika. A do obecnego mechanika zadzwon i powiedz ze nalalas za duzo benzyny i teraz potrzebujesz ten olej zagescic. Nie zdziwilbym sie gdyby mechanik kazal domieszac troche szmalcu. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: O LHM 15.10.09, 17:18 Ło Matko! Spodziewajcie się,że za niedługo Cytrynka będzie nie do jazdy...:( W ogóle to,jak by się mnie ktoś spytał,czy rozcieńczyć przekładniowy(np. do konserwacji) to też bym poradził,że benzyną czy ropą.Ale w Citroenie!? TYLKO LHM.Działanie całego samochodu jest UZALEŻNIONE OD PŁYNU LHM (polecam Total,jak coś).Do eksperymentów to się rower nadaje(taki z dynamem),a nie wóz,którym po drogach jedzice. Normalnie ogień w szopie:O Pozdr Link Zgłoś
kasia2511 Re: O LHM 15.10.09, 20:43 no przecież pisałam ze to auto ma 19 lat i jest do wymiany ,chodziło mi o przedłużenie jego życia o jakiś miesiąc półtora do czasu zakupu jakiegoś nowego . Link Zgłoś
kontik_71 Re: O LHM 15.10.09, 20:46 Przy okazji checi przedluzenia zycia auta, mozesz spowodowac skrocenie swojego... Nagla utrata cisnienia w ukladzie moze spowodowac wypadek... Link Zgłoś
crannmer Re: O LHM 15.10.09, 20:58 kasia2511 napisała: > no przecież pisałam ze to auto ma 19 lat i > jest do wymiany ,chodziło mi o > przedłużenie jego życia o jakiś miesiąc półtora > do czasu zakupu jakiegoś nowego Niedzialajacy uklad hamulcowy nie przedluza zycia samochodu, lecz skraca zycie zalogi. Gotujaca sie ciecz hydrauliczna moze byc przyczyna niezadzialania ukladu hamulcowego. Temoeratura wrzenia benzyny jest rzedu kilkudziesieciu stopni, a nie kilkuset, jak w oryginalnej cieczy LHM. Link Zgłoś