Gość: Atomek Diesel kontra mróz IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.10, 21:42 Odpalałem 1.9dci przy -23. Ciężko - zrobił może 3 obroty silnika zanim odpalił :) a nie jak zwykle "pstryk" i już. Shell v-power diesel - polecam. Do autora - wspomniany 1.9dci ma fabrycznie podgrzewany filtr i wiele aut tak ma. Link Zgłoś
Gość: ep Diesel kontra mróz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 21:43 Zasadnicza kwestia to polepszacz do paliwa, który zapobiega wytrącaniu się parafiny. Link Zgłoś
Gość: olo Diesel kontra mróz IP: *.chello.pl 26.01.10, 21:44 now: gdzie ty te mądrości zassałeś? piszesz takie bzdury że aż mdli. Dzieciaku. Wiesz jakie są koszty serwisu doładowanych benzyniaków jełopie? Link Zgłoś
Gość: gosc Diesel kontra mróz IP: *.acn.waw.pl 26.01.10, 21:44 Nie mogę znieść odgłosu diesla... wybaczcie :) Link Zgłoś
Gość: fayah Diesel kontra mróz IP: *.telpol.net.pl 26.01.10, 21:48 mam mondeo tdci 05' i pali zawsze za pierwszym razem ;), a przebieg nie jest jakis maly bo wkoncu 150tys. Tankuje zwykly ON na shellu, zadnych dodatkow itp. I wszystko dziala jak nalezy. Link Zgłoś
Gość: mixx Diesel kontra mróz IP: *.natpool22.outside.ucf.edu 26.01.10, 21:52 Ciezka zima? Mroz? To czas kiedy wychodza na jaw kolejne "zalety" silnika Diesla! p.S. W takich krajach jak USA oraz Kanada samochody osobowe z silnikiem Diesla to wielka rzadkosc... Link Zgłoś
a_weasley Re: Diesel kontra mróz 04.02.12, 22:54 Gość portalu: mixx napisał(a): > p.S. W takich krajach jak USA oraz Kanada samochody osobowe z silnikiem Diesla > to wielka rzadkosc... Wyżyłowane benzyniaki też. I benzyna wyżej dolara za litr też. Link Zgłoś
Gość: kola Diesel kontra mróz IP: 90.156.110.* 26.01.10, 22:09 mixx, taaaa, akumulatory benzyniakom nie zdychają;) I te zawsze odpalają. A diesle nie mogą ruszyć swoich 4 kółek spod bloku:P:P:P:P:P Więcej obiektywizmu:) Mnie zima nie rusza, w śniegi i śnieżyce też jeździliśmy, w mróz wszystko nam działa. Jak mieliśmy starego nissana tino też ruszał i jeździł bez zarzutu, a pamiętam, że w styczniu ubiegłego roku termometr też pokazał mi -26! A auta stało na zewnątrz. Link Zgłoś
Gość: nati Diesel kontra mróz IP: *.centertel.pl 26.01.10, 22:14 w sumie dopiero teraz doceniłem że mam benzynowe auto(stara jak świat Thema 3.0 V6). Rano wkładam kluczyk, przekręcam i po krótkiej chwili słyszę przyjemny bulgot V6, a ogrzewanie zaczyna działać niemal natychmiast. Jak patrzę na męki kierowców dieselków(sąsiedzi grzeją, robią pożyczki prądu i nie zawsze pomaga) to przestaję myśleć o tym że moja lucynka więcej pali Link Zgłoś
Gość: Albert Diesel kontra mróz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 22:16 Tak to jest jak się tankuje ropę - tankujcie olej napędowy i nie będzie problemu. Link Zgłoś
Gość: RPWL Diesel kontra mróz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.01.10, 22:17 Moja Avensis Verso D4D sie poddala... a raczej jej akumulator, benzynowa i tak by nie odpalila. Po podlaczeniu kabli nalezalo zagrzac raz i pokrecic 2 sekundy rozrusznikiem :-) Moje poprzednie wozidlo - Carina II 2.0 Diesel 1987 palila bez problemu po kilku dniach stania w temp. nie wyzszej niz -15 i rozrusznik sie napracowal cala sekuinde :-) Link Zgłoś
Gość: . Diesel kontra mróz IP: 82.160.252.* 26.01.10, 22:21 olo ja niechce sie wtracac ale twoj styl komentarza wskazuje ze to Ty jestes dzieciakiem i to nadodatek rozpieszczonym chamidlem!!!!!!!!! A olo ma racje ze wiekszosc silnikow ZI jest tansza w zakupie i eksploeatacji. Link Zgłoś
goro1986 Diesel kontra mróz 26.01.10, 22:28 Mam Citroena C15 1,9 diesel... powiem tak, silnik nie do zajechania. Zima nie zima, śnieg nie śnieg. Dobry akumulator i świece wystarczą. Od 5 lat leje na Neste24 zwykłą rope i zadnych kłopotów z odpalaniem. Polecam to auto dla tego silnika. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: nissan Diesel kontra mróz IP: *.chello.pl 26.01.10, 22:34 mam małego nissana 15 d i nie narzekam odpala od pierwszego razu ,ale tankuj odpowiednie paliwo i nie będzie problemu to i -30 nie będzie przeszkadzał ,auto stoi na zewnątrz. Link Zgłoś
Gość: lolo Diesel kontra mróz IP: *.146.240.105.ip.abpl.pl 26.01.10, 22:38 Słuchajcie a co zrobić żeby moje 1.9TDI miało bardziej sportowy gang???? Link Zgłoś
Gość: gość Diesel kontra mróz IP: *.aster.pl 26.01.10, 22:47 moja Mazda 6 odpala przy -25C bez problemu. problem zaczyna się po paru kilometrach. zaczyna szarpać i coraz bardziej zwalnia, trzeba się zatrzymać na parę minut i jechać dalej parę kilometrów. ja dolałem dwa rodzaje dodatków do paliwa i 2 litry benzyny na cały zbiornik ON i nie pomaga ale to raczej z tego powodu ze dodatki wlewa się jak temperatura jest jeszcze przyzwoita bo jak filtr jest zapaprany parafiną to te dodatki jej nie rozpuszczą. generalnie nie jestem zwolennikiem uszlachetniaczy paliwa ale jak o 7 rano wracasz po pracy do domu 35km a samochód zatrzymuje się w połowie drogi w srodku lasu to człowiek łapie się każdego sposobu żeby jakoś dojechać i nie zamarznąć w samochodzie (na szczęście niedaleko było do stacji paliw). Link Zgłoś
Gość: sazymonbr Diesel kontra mróz IP: *.net.inotel.pl 26.01.10, 22:53 @lolo Zrób gwoździem dziurę w tłumiku :D Moje 1.6D w Mini rozgrzewa świecę w 10 sekund i zapala jakby +10 było na dworze :) A stoi pod blokiem :) Może to dlatego że mam START/STOP ? Link Zgłoś
pawik69 Diesel kontra mróz 26.01.10, 23:21 czy przeczytam na tym portalu choć raz artykuł o silnikach Diesla i nie zatrzepie mnie gdy autor usilnie będzie używał słowa ROPA na określenie paliwa do silnika Diesla???? chyba, że ma na myśli samochody z mała rafinerią na pokładzie ;) a wtedy to i do benzyniaka ROPĘ możnaby było tankować... Czy to tak trudno zapamiętać, że silniki Diesla napędzane są OLEJEM NAPĘDOWYM??? do autora (za Wiki): ROPA NAFTOWA (olej skalny, czarne złoto) ? ciekła kopalina, złożona z mieszaniny naturalnych węglowodorów gazowych, ciekłych i stałych (bituminów), z niewielkimi domieszkami azotu, tlenu, siarki i zanieczyszczeń. Posiada podstawowe znaczenie dla gospodarki światowej jako surowiec przemysłu chemicznego, a przede wszystkim jako jeden z najważniejszych surowców energetycznych. OLEJ NAPĘDOWY ? paliwo przeznaczone do silników wysokoprężnych z zapłonem samoczynnym. Jest mieszaniną węglowodorów parafinowych, naftenowych i aromatycznych, wydzielonych z ROPY NAFTOWEJ w procesach destylacyjnych. Destylaty oleju napędowego mają temperatury wrzenia znacznie wyższe (180-350 °C) niż destylaty, z których produkuje się benzynę. Link Zgłoś
a_weasley Re: Diesel kontra mróz 04.02.12, 22:57 pawik69 napisał: > Czy to tak trudno zapamiętać, że silniki Diesla napędzane są OLEJEM NAPĘDOWYM? Znałem człowieka, który nigdy tego, co na nas latem siada i ssie krew, nie nazwał komarem - zawsze komarzycą. To chyba nie Ty, bo on był rocznik 67, nie 69, ale pewnie świetnie byście się rozumieli. Link Zgłoś
Gość: Bartch Diesel kontra mróz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 23:52 pawik69 - marudzisz, przynajmniej autor nie mowi ze jezdzisz samochodem 'na gnojowke' :D Link Zgłoś
Gość: eberspacher. Diesel kontra mróz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.10, 06:36 Taki poważny portal, teki poważny autor, a nie odróżnia Webasto od ogrzewania postojowego. Chyba, że to kryptoreklama. "Tam awaryjnie można dolać kilka (3-5) litrów benzyny" Gratuluję pomysłowości. benzyna do diesla? Nafta to jeszcze rozumiem. Link Zgłoś
Gość: webasto Diesel kontra mróz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.10, 08:49 @eberspacher: te wasze firmowe kompleksy wobec Webasto są są tak stare i trwałe, że chyba jakoś uzasadnione. Truma (ogrzewania gazowe) na nic takiego nie cierpi. Tak się czasami składa, że marka staje się synonimem nazwy produktu. Ja w dzieciństwie za moją ciotką mówiłem na odkurzacz "elektroluks" i zapewniam cię, że to nie była forma kryptoreklamy. Link Zgłoś
Gość: garaż Diesel kontra mróz IP: 81.219.68.* 27.01.10, 09:15 dolewanie 1/10 części baku benzyny do diesla to dość powszechny sposób na odpalenie przy siarczystych mrozach. Można też dolać trochę denaturatu. Niestety z tak marną jakością ropy trezba sobie radzić. Jeśli nawet zimowe paliwo na norweskiej stacji benzynowej (statoil) zamarza - to coś jest nie tak. Jedyna skuteczna broń na mróz to: bit.ly/cGwmSN a nie każdy ma możliwość... Link Zgłoś
Gość: pioo Diesel kontra mróz IP: 213.25.25.* 27.01.10, 11:02 Jak miałem jeszcze diesla 1,9 Td w seacie to lałem od jesieni do wiosny 0,5 litra denaturatu do 40 litrów ropy, chyba pomagało bo zawsze odpalał. No raz nie odpalił, bo jak się potem okazało padły 2 świece żarowe. Teraz mam nissana 1,8 benzyna i wiem jedno - nigdy do diesla nie wrócę z prostego powodu - jest to nieekonomiczne. Co prawda paliwo trochę tańsze ale koszt części do tego samego auta z benzyną i dieslem jest zwykle o 50 % wyższy na niekorzyść diesla. Proponuję sprawdzić - od zawieszenia, przez chłodnicę, poduszki pod silnikiem, akumulator też trzeba częściej wymieniać. Jedną ma tylko zaletę - każdy kowal we wsi go naprawi ;)) Link Zgłoś
Gość: dejos Diesel kontra mróz IP: *.szczecin.mm.pl 27.01.10, 11:05 mam Lupo 3L 1.2 TDI i niestety przy -15 zdycha pod domem. Link Zgłoś
ionen76 Diesel kontra mróz 27.01.10, 11:08 Na DIESLA w zime jest tylko jedna metoda. Sinik benzynowy, najlepiej jakiś stary silnik skandynawskiego producenta. Np. Saabowska doładowana 4 rzędówka albo Volvo doładowana 5 rzędówka. Szybko się rozgrzewa i trzyma bardzo długo ciepło. Diesle są przereklamowane. Jedyna ich zaleta to spalanie, bo koszty serwisowania są straszne w porównaniu z benzyną. Szczególnie w nowoczesnych dieslach z filtrem cząsteczek stałych. Link Zgłoś
Gość: Haszysz Diesel kontra mróz IP: *.19.165.16.osk.enformatic.pl 27.01.10, 11:29 Diesle z filtrem cząstek stałych w mieście palą jak smoki, a właściwie marnują paliwo na wypalanie filtra. Link Zgłoś