Dodaj do ulubionych

Auto rodzinne do 30 000 oszczedne

08.05.10, 17:11
Które z poniższych polecacie.
Moje kryterium to:
oszczedne (diesel)
dynamiczne
duży bagażnik, ale nie kombi
troche bajerów: climatonic, el. szyby, lusterka
A teraz moje typy:
1. Skoda Octavia II
2. Ford Mondeo III generacja
3. Opel Vectra C
4. Focus C-max
5. Renault Scenic (to auto tak nie do końca mi odpowiada ale niech
bedzie)
6. Może jakieś inne polecicie???

Pozdrawiam
Paweł
Obserwuj wątek
    • bezzebnypirat Re: Auto rodzinne do 30 000 oszczedne 08.05.10, 17:21
      Mondeo MKIII to spore ryzyko - wtryskiwacze i dwumas. Drogie w naprawie, padaja
      masowo przy przebiegach powyzej setki.

Octavia - nudne jak pzda i bedace esencja braku stylu. Technicznie Golf.

Opel Vectra - wnetrze wzorowali chyba na kosciolach barokowych. Przytlaczajace,
      slabe materialy, srednie fotele. No i slabe dyle do czasu wproadzenia fiatowskich.

Focus C-max - calkiem przyjemna sztuka IMO.

Scenic - nie trawie reno. Wyglada jak pol dpy zza krzaka, jezdzi jak tapczan.
      Krotko mowiac filozofia marki do mnie nie przemawia;-)

Bora, Passat, Alfa 156, Toledo i cala masa innych pod rozwage. Osobiscie
      wzialbym Alfe, w tej cenie bedzie poliftingowa, dosc mloda, ze swietnym
      wyposazeniem (skora, audio Bose itp). Tylko z rzeszy trzeba ciagnac.
      • soner3 Re: Auto rodzinne do 30 000 oszczedne 08.05.10, 18:06
        Nie kupisz Octavii II za 30tys zl
        Teksty typu Octavia to brak stylu swiadcza o postrzeganiu swiata z poziomu
        dzidziusia. Tak trudno zrozumiec ze samochod mozna traktowac czysto uzytkowo
        .Sa ludzie dla ktorych w samochodzie najwazniejsza jest funcjonalnosc a tego
        Octavii odmowic nie mozna.
        • skodaach Re: Auto rodzinne do 30 000 oszczedne 08.05.10, 20:47
          octavia jest funkcjonalna bo kreca sie kola i kierownica.
          • octavian-3 Re: Jak w każdym innym wozidle. 08.05.10, 21:06
            Czym się różni skoda od innych wozideł?
            Funkcjonalna, wygodna i oszczędna - moja pali ok 5 litrów ON.
          • antyrybiarz Re: Auto rodzinne do 30 000 oszczedne 10.05.10, 10:10

skodaach napisał:

> octavia jest funkcjonalna bo kreca sie kola i kierownica.

i ładnie pasuje do wąsów i kapelusza :)
            • octavian-3 Re: kompleksik małego fiutka znowu się odezwał, ja 15.05.10, 01:36
              ki to wstyd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • bezzebnypirat Re: Auto rodzinne do 30 000 oszczedne 08.05.10, 21:01
          Buty tez mozna traktowac czysto uzytkowo. Ale jak zalozysz gumiaki do garnituru,
          to za stylowego nikt Cie uwazal nie bedzie. Wysiadajac w owym garniaku z Octavii
          przedstawiasz sie albo jako PH, albo zwykle bezguscie.
          • octavian-3 Re: bezguście to ty jesteś z tymi swoimi opiniami! 08.05.10, 21:07
            Smutne, ale prawdziwe!!!!!!!!!
            • bezzebnypirat Re: bezguście to ty jesteś z tymi swoimi opiniami 08.05.10, 21:18
              Czlowieku, ale o co Ci chodzi? Ubieraj sie i zyw w Biedronce, jezdzij Octavia
              itp. Kazdy ma prawo isc 'pod prad', wolny kraj.
              • octavian-3 Re: Czlowieku, ale o co Ci chodzi? Jak tego nie 08.05.10, 21:23
                rozumiesz, to przepraszam i wiem już co sobą reprezentujesz.
                Obrażać ludzi to naprawdę fajna sprawa w Twoim mniemaniu. Gratuluję poczucia
                humoru. A od ludzi kupujących w Biedronce to Ty się odkoleguj!
                • bezzebnypirat Re: Czlowieku, ale o co Ci chodzi? Jak tego nie 08.05.10, 22:23
                  Nie mam nic przeciwko ludziom kupujacym w Biedronce czy u dealera Skody. Marki
                  budzetowe tez sa dla ludzi. Po prostu nie lubie tego niedowierzania, ze Skoda to
                  marka budzetowa.
                  • octavian-3 Re: Skoda marka budżetowa? To poglądaj sobie cenni 08.05.10, 22:44
                    ki innych marek i zobaczysz która marka jest budżetowa. Toyota, mazda i honda i
                    inne badziewie jest w podobnych cenach do Skody. I przestań pisać takie głupoty.
                    Niedawno kupowałem samochód i wiem co mówię.
                    Chyba, że kupisz francuza to zapłacisz mniej.
                    Pozdrowienia!
                    • bezzebnypirat Re: Skoda marka budżetowa? To poglądaj sobie cenn 08.05.10, 22:52
                      Haha dobra, Skoda to marka premium wsrod marek premium. Crème de la crème.
                      Ciesze sie bardzo, ze bylo Cie na nia stac.
                      • octavian-3 Re: premium wsrod marek premium - Ty chyba z PiSu 08.05.10, 22:58
                        jesteś, że nic do ciebie nie dociera. Normalny średniak jak wiele marek wyżej
                        wymienionych. A kupiłem używkę z 2006 r za 40 tysiaków.
                        Czy dobry zakup zrobiłem to się okaże w praniu.
                        Pozdrawiam.
                        • bezzebnypirat Re: premium wsrod marek premium - Ty chyba z PiSu 08.05.10, 23:07
                          Stary, w koncernie VW Skoda to marka budzetowa, Seat o 'sportowym' zacieciu,
                          Audi premium i sam Volkswagen to sredniak (z ambicjami).

Zakup wg. Twoich kryteriow bedzie zapewne dobry - konstrukcja wspolna z innymi
                          autami koncernu (podwozie, silniki, skrzynie biegow, elementy wnetrza) zapewnia
                          nalezyta niezawodnosc i osiagi. Jak kupiles auto w dobrym stanie, to sluzylo
                          bedzie dlugo i szczesliwie.
                          • octavian-3 Re: premium wsrod marek premium - 09.05.10, 10:07
                            No to doszliśmy do porozumienia. Życzę fajnej niedzielki i do następnej wymiany
                            zdań.
                            Pozdrowienia!
                  • soner3 Re: Czlowieku, ale o co Ci chodzi? Jak tego nie 09.05.10, 13:10
                    ze Skoda t
                    > o
                    > marka budzetowa.

Widze ze tez masz problem ze Skoda wyjatkowo musie cie cos uwierac.Moze
                    niepotrzebnie wyrzuciles slome z butow i teraz sie zle czujesz.
                    W/g twojej definicji wszystkie marki nie-premium to marki budzetowe.Akurat
                    Skoda nalezy do tych drozszych wsrod marek nie-premium
                    • bezzebnypirat Re: Czlowieku, ale o co Ci chodzi? Jak tego nie 09.05.10, 14:28
                      Nie lubie Skody z kilku powodow, glownie dlatego, ze to pierwszy wybor polskich
                      wasaczy. No i dizajn mi kompletnie nie odpowiada w wiekszosci przypadkow.

Juz mi sie nie chce klocic, naprawde. Niechaj bedzie, Skoda to drozsze
                      nie-premium. Taki lepszy VW.
    • robert888 i znów będzie jęk, że ci parszywi handlarze sprzed 08.05.10, 18:23
      ali mi trupa he he:)
      Ale oktafka z 2005 w dyzlu za 20pare koła musi być i basta!
      • octavian-3 Re: jeszcze się nie zesrałeś robert888 palancie!!! 08.05.10, 20:37
        !!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • forum_wyborcza Re: i znów będzie jęk, że ci parszywi handlarze s 09.05.10, 13:03
        > Ale oktafka z 2005 w dyzlu za 20pare koła musi być i basta!\

Da się zrobić.
        Pięć lat latała ile sił w dyzlu po 500 km z przedstawicielem handlowym, ale to nic.
        Licznik się cofnie, polakieruje i będzie cacko.
        Bo Polak dyzla kupuje by 100 km tygodniowo jeździć. I każdy poprzedni właściciel tyle musiał jeździć. Nie więcej!
    • elfkabezhaltera A nie lepiej nowe? 09.05.10, 02:05
      www.skoda-auto.pl/pl/modele-osobowe/octavia-tour.html
      Co prawda będzie to 45K lub więcej, ale ... do używanego za 30K prawdopodobnie i
      tak przez kilka lat dołożysz te 15K na naprawy.
      Dizel - ile jeździsz rocznie? Jeśli mniej niż 30K to daj sobie spokój ...
      • bezzebnypirat Re: A nie lepiej nowe? 09.05.10, 03:51
        Trzeba kupic prawdziwego ulepa, zeby wlozyc w niego pietnastke na naprawy przez
        kilka lat. Kupno nowego na kilka lat, po uwzglednieniu roznic w ubezpieczeniu,
        zakupie, przegladach (ASO) utracie wartosci itp to naprawde propozycja dla
        bogatych. No i przy tym budzecie lubiacych dyskomfort, ciasnote i wszechobecna
        taniosc (ktora wcale nie jest tania);-)
        • wojtek33 Re: A nie lepiej nowe? 09.05.10, 11:16
          No teraz już wiecie, że nowe samochody kupują biedacy lubiący taniość.
          • bezzebnypirat Re: A nie lepiej nowe? 09.05.10, 14:32
            Zupelnie nie zrozumiales, jest dokladnie odwrotnie.

"Kupno nowego na kilka lat, po uwzglednieniu roznic w ubezpieczeniu,
            zakupie, przegladach (ASO) utracie wartosci itp to naprawde propozycja dla
            bogatych."

Jednak przy zakladanym budzecie trzeba byc bogatym i lubic taniosc, jezeli
            twierdzisz inaczej to chyba nie widziales wnetrza Skody Fabii II, ktora zostala
            polecona.
            • elfkabezhaltera Octavia, nie Fabia 09.05.10, 18:25
              bezzebnypirat napisał:

> twierdzisz inaczej to chyba nie widziales wnetrza Skody Fabii II, ktora zostala
              > polecona.
              Polecałem Octavię
    • pawlo3 Re: Auto rodzinne do 30 000 oszczedne 09.05.10, 14:01
      Nie liczyłem na wiele, ale chociaż na kilka merytorycznych
      wypowiedzi o samochodach. Niestety po przeczytaniu dotychczasowych
      postów chyba tylko jedna była na temat, reszta to jak zwykle...
      A wydawałoby się że piszą tu ludzie którzy chociaż trochę znają sie
      na samochodach albo jeździli nimi i mogą coś sensownego powiedzieć.

Uzupełniając pierwszy mój post, jeżdżę około 35 tyś km rocznie
      dlatego wybrałem diesela. Może wolałbym gaz ale zależy mi na
      przestrzeni bagażowej.
      Dla mnie nie ma znaczenia czy to skoda czy mercedes czy BMW. Szukam
      po prostu samochodu w który zapakuję się z rodziną i będę mógł
      komfortowo podróżować.
      Do tej pory jeżdzę Lanosem i nie zmieniałbym go gdyby nie zrobił się
      za ciasny, no i miał klimatyzację
      • octavian-3 Re: Auto rodzinne do 30 000 oszczedne 09.05.10, 14:12
        Czym się różni skoda od innych wozideł?
        Funkcjonalna, wygodna i oszczędna - moja pali ok 5 litrów ON.
        Kupiłem używkę za 40 tys. na ON, rocznik 2006.
        Ja też jeździłem Lanosem aż 9 lat. Wszystko było ok. Zagazowałem go i zaczęły
        się kłopoty. Potem miałem Grande teraz mam Octavke.
        • robert888 w takim razie ci wybaczam he he:) 09.05.10, 16:27
          octavian-3 napisał:

> Ja też jeździłem Lanosem aż 9 lat. Wszystko było ok. Zagazowałem go i zaczęły
          się kłopoty. Potem miałem Grande teraz mam Octavke.
          • octavian-3 Re: zmieniłeś pampersa czy już wytarłeś zasrany 09.05.10, 18:05
            tyłeczek!!!!!!!!!!!
      • macgregor-72 Re: Auto rodzinne do 30 000 oszczedne 10.05.10, 10:47

> Uzupełniając pierwszy mój post, jeżdżę około 35 tyś km rocznie
        > dlatego wybrałem diesela. Może wolałbym gaz ale zależy mi na
        > przestrzeni bagażowej.

Kiedy ostatnio złapałeś "gumę"? Ja tylko 1 raz 13 lat temu w dętkowym maluchu, mam samochód z gazem i nie wożę koła zapasowego.
    • green_cactus Re: Auto rodzinne do 30 000 oszczedne 15.05.10, 12:18
      a ja powiem tak.
      ma byc ładne, czy praktyczne??
      wrzuciłem wymagania kwotowe i silnikowe w serwis aukcyjny i jest w czym wybierac :)
      jesli ma byc mega praktyczne to Partner/Berlingo/Doblo w wersjach kombi - wygląd taki powiem, średni; ale mnie osobiście pasuje.
      Jeśli ma byc ładne, dość głupkowate pojęcie marketingowe "szlachetne kombi" to na celowniku miałbym A4,czy A6 ew. P407.
      Z twojej listy tak na szybko podchodzi mi Scenic lub C-max - lubie siedzieć wyzej w samochodzie.
      Jak masz chwile, wejdz do dilera i badaj :)
      pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka