1stwojtek 14.07.10, 16:36 Mam ciężarówkę volvo fh. Podczas jazdy na tempomacie z góry strasznie szarpie. Pod górę i na prostej wszystko jest ok. W czym może być problem ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
tomek854 Re: problem z tempomatem w volvo fh 14.07.10, 21:58 Prawdopodobnie masz włączony retarder, który prędkość Ci utrzymuje na wysokości o kilka km/h wyższej niż tempomat. Czyli jak jedziesz z górki to ciągnie ci na tempomacie do, załóżmy, 85km/h, potem jedzie z rozpędem do 90km/h, włącza się retarter, hamuje Cię do 85km/h i się wyłącza, znowu się rozpędzasz pod własnym cięzarem i tak w kółko :-) Link Zgłoś
tomek854 Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 01:04 Swoją drogą: takie skutki, jak się uczy jeździć ludzi na starach (i star-manach) w XXI wieku... Link Zgłoś
swan_ganz Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 09:49 > Prawdopodobnie masz włączony retarder nie żartuj sobie; przecie zten post załozył profesjonalista, który za prowadzenie pojazdu bierze kasę a Ty sugerujesz mu swoim postem, że jest blondynką.... :-) Link Zgłoś
boms Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 10:25 A kto Ci powiedział że kierowca ciężarówki jest inteligentny? 10% z nich to ludzie myślacy. I po krótkim czasie sami zakładają firmy, 10% myśli ale woli pracować u kogoś, a reszta to tacy od pytań: Szef a czy ja już skończyłem pauzę i moge jechac czy mam jeszcze oddac 20 godzin z zeszłego weekendu bo nie wiem? (cytat z ostaniego tygodnia). Link Zgłoś
swan_ganz Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 10:46 > A kto Ci powiedział że kierowca ciężarówki jest inteligentny? zakładam po prostu, że jeśli biorę za cos pieniądze to moim psim obowiązkiem jest oddać w zamian płatnikowi mozliwie najwyższy na jaki mnie stać stopień profesjonalizmu i dotyczy to wysztkich; od ssaka lesnego do ministra rządu (jedno i drugie to dziwka więc zestawienie tychże zawodów wydaje mi sie byc 'ok) Absolutnie nie jest do zaakceptowania sytuacja w której zwykły amator ubrany w garniturek profesjonała wyciaga łapę po kase mu nienależną bo w takiej sytuacji to raczej amator powinien zapłacić za ewentualne straty spowodowane przez własną indolencję.. W tym konkretnym przypadku np; za straty związane z nadmiernym spalaniem bo jesli jakis driver uzywa się jednocześnie i hamulca i pedału gazu to może czas rzucic ta robotę w diabły dopóki jeszcze nikogo nie zabił? Po prostu nie ogrania chłop kabiny drivera więc może np; z jakimś kombajnem na polu mu lepiej pójdzie albo z walcem na budowie.... Link Zgłoś
boms Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 10:55 zakładam po prostu, że jeśli biorę za cos pieniądze to moim psim obowiązkiem jest oddać w zamian płatnikowi mozliwie najwyższy na jaki mnie stać stopień profesjonalizmu Link Zgłoś
swan_ganz Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 11:03 a tak przy okazji pauzy; czy to nie jest tak, że nie jasne przepisy w tej materii obowiazujące są przyczyną dla których ten Twój driver nie potrafi sam tego policzyć? Czy to jest tak, że jesli jakis kierowca przegiał z długościa czasu pracy to przegięcie to musi oddac następnego dnia czy tez może to zrobic np; po trzech dniach? W tym drugim przypadku to bez sensu bo juz wypoczety kierowca musi dalej (chcąc być w zg. z przepisami) "wypoczywać", choć z prawdziwym wypoczynkiem nie będzie miało to nic wspólnego ale za to biurokratę sztywno trzymającego sie przepisów to zadowoli bo bilans czsu pracy mu się będzie zgadzał... Pytanie może i głupie ale cała moja wiedza na temat harmonogramu czasu kierowcy pochodzi z podsłuchu na cibiradyjku; nie znam nikogo kto jeździ tir-em zawodowo a pytam bo gdzieś tam (w dłuższej prespektywie) może kiedys kupie sobie cięzarówke i stanę sie "duzym mobilkiem". gdby nie te wasze kagańce i cieżarówka dała sie latać ze 150km/h to może juz bym ją sobie kupił :-) Link Zgłoś
boms Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 11:40 Jak już przegnie to ma karę w razie kontroli i nic tego nie zmieni chyba że przeciągnięcie czasu wynikło z siły wyższej (np. nakaz jazdy przez policję). Na dobę może pracować 9 h a 2 razy na tydzień 10h. Potem odpoczynek 45h. Ale jemu akurat chodziło o skórcenie dużej pauzy tygodniowe, która powinna trwać 45h (a można ją skrócic raz na 2tyg do 24 ale potem trzeba oddac skrócony czas). I to kierowca powinien wiedzieć , bojest po kursie. Sensu nie szukaj bo jak kierowcy kończy się czas pracy , a jest 100km od domu to musi swoje odstać. Sensu brak a przepis jest. Po co Ci 150 km/h? Przecież nie maja ceramicznych hamulców... a waży to 40ton. Link Zgłoś
boms Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 11:45 Zeby było łatwiej: www.itd-pip.pl/pomoc/ulotka_mail.jpg Link Zgłoś
tomek854 Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 13:44 Boms, ale powiedzmy sobie szczerze, ze te przepisy robią się coraz bardziej popieprzone. Jeśli jadę sobie i zatrzymuje mnie VOSA, mam obowiązek być w stanie odpowiedzieć na pytanie czy w ciągu ostatnich 26 tygodni średnia moja zmiana przekraczała 12 godzin... Jak ja to mam wiedzieć, skoro dokumentacje wożę tylko z ostatnich czterech tygodni ze sobą? Ja bynajmniej nie uważam się za za głupiego na policzenie tego wszystkiego, ale uważam, że to jest strasznie upierdliwe i bardzo jestem szcżęśliwy z tego powodu, że własnie zmieniłem pracę i jeżdżę jako kurier na busach. Nie tykam się niczego większego niż sprinter (a i pieniądze lepsze). Link Zgłoś
boms Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 14:27 Ale co robisz jak masz cyfrowe? Nie masz laptopa z czytnikiem do karty? ;-))) Przepisy sa takie bo wtedy można dac zatrudnienie całej masie urzędników, sciągnąc dodatkowe opłaty/mandaty (jakby tego nie nazwał) krótko: zasilił budżet. I to dotyczy każdej dziedziny życia. Ale za busy tez sie biorą. PIP-a. Link Zgłoś
tomek854 Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 18:33 > Ale co robisz jak masz cyfrowe? Nie masz laptopa z czytnikiem do > karty? ;-))) Nie mam, a musze? Link Zgłoś
volkenban Re: problem z tempomatem w volvo fh 16.07.10, 21:58 Wszyscy posiadacze Volvo powinni wiedzieć że mają akcję serwisową 4+ z której można skorzystać. Link Zgłoś