Dodaj do ulubionych

jeździć szybko trzeba umieć

17.10.14, 21:47
Jak się nie umie jeździć szybko to się nie jeździ szybko.

www.youtube.com/watch?v=DeVpoPdRLr0
Koleś ma więcej szczęścia niż rozumu. Zasuwa autem klasy ekonomicznej powyżej 160km/h i jest zaskoczony konicznością gwałtownego hamowania z powodu zmiennej sytuacji na drodze. Dodatkowo jest niedoświadczony bo nie potrafi prawidłowo ocenić stref zagrożenia - taką jest pas włączenia - i beztrosko zasuwa ile dała fabryka. Co więcej nie potrafi hamować intensywnie z dużych prędkości. No cóż prędkosć to nie rozrywka i zabawa ale zadanie wymagajace doświadczenia, koncentracji i umiejętności.
Jaka rada? Nie należy jechać szybciej niż 80% prędkości maksymalnej pojazdu po się nie da awaryjnie skutecznie zahamować w rozsądnych długościach i czasie. No i z dużymi prędkościami należy oswajać się stopniowo i uczyć się reakcji pojazdu i przestrzeni (w czasie i drodze) potrzebnej do bezpiecznego manewrowania pojazdem. I nauczyć się obserwować drogę pamiętajać o zawężonym polu widzenia.
Obserwuj wątek
    • do.ki Re: jeździć szybko trzeba umieć 17.10.14, 22:07
      Pełna zgoda.
    • fuiio co ma piernik ?? 19.10.14, 01:45
      Co to za bzdury? Jakie znaczenie ma klasa auta??? W takiej sytuacji istotne elementy to predkosc auta, jakosc hamulcow ewentualnie widocznosc pojazdu. Jazda z predkoscia 80% max to kolejna bzdura bo jazda np maluchem seryjnym 80km/h po autostradzie jest niebezpieczna a jazda mocnym autem obojetnie jakim 260km/h jeszcze bardziej.
      • do.ki Re: co ma piernik ?? 19.10.14, 08:34
        fuiio napisał:

> Co to za bzdury? Jakie znaczenie ma klasa auta???

Z klasa auta mocno skorelowane sa: jakosc hamulcow, jakosc zawieszenia, bezpieczenstwo bierne (i czynne tez) przy zderzeniu.

> bo jazda np maluchem seryjnym 80km/h po a
        > utostradzie jest niebezpieczna a jazda mocnym autem obojetnie jakim 260km/h jes
        > zcze bardziej.

Czy jeszcze bardziej, to nie wiem. Jazda 260 autem, ktore jest zbudowane po to, by jezdzic nim 260 nie jest bardziej niebezpieczna od jazdy auterm, ktore w ogole nie sluzy do jazdy.
        • bimota Re: co ma piernik ?? 19.10.14, 13:38
          CZYLI HAMUJAC RAZ AWARYJNIE Z MAX. PREDKOSCI SPALE HAMULCE ??
          • schweppes1 Re: co ma piernik ?? 19.10.14, 15:08
            Mniej więcej. Hamulce w samochodach budżetowych są przystosowane do efektywnego hamowania z max ok. 130 km/h (autostrady). Rozpędź się takim gównem do 150, zahamuj do prawie zera, dopędź do 150 i znowu - pozbawisz się hamulców na kilka km.
            • crannmer Re: co ma piernik ?? 19.10.14, 15:52
              schweppes1 napisał:
              > Hamulce w samochodach budżetowych są przystosowane do efektywnego
              > hamowania z max ok. 130 km/h (autostrady).

Zrodlo inne od wlasnego kciuka?

> Rozpędź się takim gównem do 150, za
              > hamuj do prawie zera, dopędź do 150 i znowu - pozbawisz się hamulców na kilka k
              > m.

W AMuS podawane sa testy drogi hamowania 10 x z 100 km/h przy pelnej masie dopuszczalnej. Od wielu lat wiekszosc samochodow nie przejawia widocznego fadingu. Dziesiec hamowan z 100 km/h to ok. piec razy tyle wytraconej energii, niz jedno ze 150.
    • only_the_godfather Re: jeździć szybko trzeba umieć 19.10.14, 13:06
      Gość w osobówce to mistrz lewa pasa. Zauważ wyprzedza (chyba to jest Alhambra w każdym razie coś z rodziny VW)potem ma spory kawałek do tej C5 na prawym pasie i nie zjeżdża na prawy tylko dalej leci lewym. Jak zbliża się do C5 widać że facet w citroenie hamuje czyli nie może wyprzedzić ciężarówek bo ktoś cały czas jedzie lewym blokując go. Facet w ciężarówce faktycznie wymusza ale najprawdopodobniej inaczej by się nie wbił na lewy pas bo przecież po polskich autostradach jeżdżą mistrzowie lewego pasa. I co najważniejsze zauważ na filmie widać jak ciężarówka zaczyna zmieniać pas, a facet jeszcze nie hamuje zaczyna to robić chwilę później. Jak by zaczął hamować chwilę wcześniej spokojnie by zjechał na prawy pas wyprzedził prawym ciężarówkę i nie było by problemu.
      • jamesonwhiskey Re: jeździć szybko trzeba umieć 19.10.14, 13:18
        Albo kupiszcze ci moz uciska albo w zyciu nie jachales autostrada pomiedzy tymi samochodami bylo 5 sek tylko maniak albo kompletnyglupek zjezdzal by na prawy
    • lazy.eye Re: jeździć szybko trzeba umieć 19.10.14, 16:31
      Coś mnie ominęło? Jak się hamuje intensywnie z dużych prędkości? Myślałem, że wciska się hamulec w podłogę a abs załatwia resztę.
      Z doświadczeniem racja. Człowiek się uczy na błędach. Miałem podobny wypadek. Jechałem 160 środkowym pasem a z prawej włączał się do ruchu koleś, który zamiast na prawy wjechał od razu na środkowy pas przede mnie. Lewy pas był zajęty a na prawy wjeżdżały następne samochody. Skasowałem sobie przód.
    • stary_szerszen Projektować autostrady też trzeba umieć 19.10.14, 18:41
      Kierowca TIRa to wyjątkowy cham bez wyobraźni, a autor filmu ma refleks szachisty.
      • fuiio Re: Projektować autostrady też trzeba umieć 20.10.14, 21:52
        Mi gdy po lewym pasie jechalem 2.30 zl pani wyjechala niefrasobliwie lagunka..ale w pore sie zreflektowala i zdazyla wrocic..Polska ciezaroweczka jezdzi jednak w/g wlasnych regul o wyprzedzaniu trwajacym przyslowiowe lata swietlne nie warto juz nawet wspominac
    • greendin Re: jeździć szybko trzeba umieć 27.10.14, 16:22
      Po 1, to skąd wiesz jakiej klasy auto koleś na filmiku prowadzi. No chyba, ze jesteś jego kierowcą.

Po 2, na filmiku jedzie miszcz prostej, więcej bez komentarza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka