samspade 02.05.18, 22:47 U mnie we wiosce zapdl dziś wyrok. Głąb który zabił 2 osoby dostał 5 lat i 10 lat zakazu prowadzenia pojazdów. Co ciekawe jechał drogą z pierwszeństwem. Ale jechal ( choć to złe określenie) 160 w oz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tbernard Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 10:13 A ile w USA za takie cos można się spodziewać? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 10:44 To zależy, czy jesteś biały czy kolorowy i jakiego masz papugę. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 16:25 Powiedzmy, że tego samego koloru jest winowajca, ofiara, papuga i sędzia i rzecz dzieje się w stanie, czy okręgu gdzie ów kolor jest zdecydowanie dominujący. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 17:46 wtedy zalezy kto ty jestes a kto zabity i ile masz pieniedzy.. i to samo w stosunku do rodzizny poszkodowanych... Im cie stac na lepszego prawnika tym wieksze szanse na wyjscie bez szwanku. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 00:47 To chyba surowo jak na nasz wymiar sprawiedliwości. Ten głąb co na Puławskiej w Warszawie zabił 3 osoby dostał 4,5 roku. Też miał pierwszeństwo. Też frunął grubo ponad 100 w zabudowanym. Zabił dwie osoby z Astry, która warunkowo skręcała w lewo i pieszego na chodniku. 5 lat temu tamten wyrok uchodził za precedens, bo w ogóle skazano kogoś "z pierwszeństwem". Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 06:59 Kilka lat temu paniusia alfa jechała 120 coś i na skrzyżowaniu zderzyla się ze skręcającym w lewo samochodem. Też mimo że niby miała pierwszeństwo to ona dostała. Też 2 osoby zginęły. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 10:23 Bez przesady ja pamiętam sprawę z 2007 roku w Częstochowie, gdzie też skazano tego z pierwszeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 16:32 eeee tam, 4 1/2 roku...za "jakies zabicie"... www.wprost.pl/kraj/10121881/kielce-ukradl-czekolade-grozi-mu-10-lat-wiezienia.html Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 01:31 A te zabite osoby to szly czy jechaly? Bo bez szerszej informacji to "zabil" moze byc dyskusyjne. Dwie osoby jechaly 320 i nadzialy sie na powolniaka na lewym pasie jadacego 160? Link, kolego, link. Bo inaczej to moze byc ze u Was we wiosce stado indykow zabilo jadacego przepisowo kierowce. Pytam bo przedtem bywalo 3 miesiace za dwie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 07:17 forum.gazeta.pl/forum/w,20,165945953,165945953,Tyle_jest_warte_zycie_dwoch_osob.html Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Dokladnie o to mi chodzilo 03.05.18, 07:37 "Rok temu sąd pierwszej instancji skazał Filipa P. na 3 miesiące więzienia", co bylo za smiertelne potracenie dwoch mezczyzn na przejsciu. Pytanie sie nasuwa: Ile by bylo za dwie kobiety? I drugie pytanie, jaka jest roznica dla ofiary miedzy bedac zabitym a smiertelnie potraconym? W Polsce zycie ludzkie tanie jak barszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Dokladnie o to mi chodzilo 03.05.18, 07:44 Albo pani odczuwa satysfakcjie albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Dokladnie o to mi chodzilo 03.05.18, 07:49 Przez 50 lat sluchala "I can't get no satisfaction" az sie wreszcie doczekala. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 07:40 Bo to taka moda jest żeby kierowców gnębić. Zawsze czarny lud musi być. Co ma wspólnego że ktoś jedzie i ma wypadek z zabójstwem? Ja po polsce już prawie nie jeżdżę bo uznałem że się nie nadaje więc może cel jest osiągany Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 07:46 Czekam na pierwszy wyrok pięciu lat więzienia dla rodziny której w czasie meblowania przez ich głupotę szafa wyleci przez okno i zabije dwóch przechodniów Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 07:56 Ja bym sie nie zdziwil gdyby wlasciciel tej szafy zazadal odszkodowania od rodziny tych zabitych za owa szafe. Ostatecznie dopoki w nich nie uderzyla, szafa byla jak nowa. I to nie jest zart! Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 08:00 Mi chodzi o to że pozbawiać kogoś życia można przypadkiem na miliony sposobów ale to nie jest zabójstwo i za to się nie powinno iść do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadkiem 03.05.18, 09:03 > Mi chodzi o to że pozbawiać kogoś życia można przypadkiem na miliony sposobów a > le to nie jest zabójstwo i za to się nie powinno iść do więzienia. Szymi, zglos swoja kandydature do pokojowej nagrody Darwina. Tak apropos to juz od dawna sie nie pytasz o na przyklad pasowania i plastiki w nowym modelu BMW, tylko do tego ostatecznie Auto-Moto forum zaczynasz wprowadzac polityke, Zusy-Smusy albo rzekome rkordy ru...ia. Moglbys nam z laski oznajmiac dzien wczesniej ktoredy masz zamiar pojechac? Bo moje zycie cenie wyzej niz Twoj "przypadek". O ru...iu pisz dalej, ale o jezdzie samochodem to sie raczej zamknij bo nie masz o tym zielonego pojecia Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 09:45 Moze i sie nie znam. Za to ty wykazujesz postawe "typowego" Polaczka - zna sie na wszystkim A SZCZEGOLNIE NA JEZDZIE SAMOCHODEM. Wiec tak podsumowywujac: 1. O samochodach mi sie nie chce pisac bo udalo mi sie osiagnac taki status finansowy ze jestem w zbyt waskim gronie posiadaczy aby o tym pisac -znam rodakow i albo beda sie podlizywac albo zazdroscic na zadnym mi nie zalezy.. 2. Jesli chodzi o jazde i wyroki o ktorych w tym watku. 2.1) Narod polski jest powszechnie znany w europie zachodniej jako genetycznie niepredystynowany do zrozumienia podstawowych zasad prawa, nawet tych starodawnych na ktorych opiera sie ta cywilizacji A wiec tak mamy polske w ktorej powszechne jest i nikgo to nie obchodzi ze: - ludzie siedza BEZ WYROKOW A NAWET BEZ ZARZUTOW w aresztach po kilka lat (na masowa skale) - prawo dziala wstecz (vide ostatnio podobno ma sie zmienic interpretacja jakiejs tam ulgi dla tworocow czy cus i beda oddawac 5 lat wstecz) - skazany dwa razy za to samo (osrodek w Gostyninie - ja rozumiem "pedofil" - ale fakt jest falktem kolejne zlamanie funadamentalnych praw na ktorych zbudowano praworzadnosc w tej cywilizacji) To fundamenty. Nastepna rzecz to ciezko od rodakow ktorzy nie rozumieja negatywnych skutkow lamnai powyzszych funamentow podstawowych zeby byli w stanie zrozumiec roznice mniedzy zabojstwem a nieumyslnym spowodowaniem smierci - no fakt na polski chlopski rozum to dla ofiary wsia ryba. Polskie sady i narod sa napedzane modami. Sady wydaja wyroki pod presja mediow - jest nagonka na kierowcow to jest. Jest na ksezy pedofili to jest. Jest na cos tam innego to jest. Nie ma to zadnego uzasadanienia merytorycznego - w Polsce moze sie bez porblemu udac wypromowanie ze np smiertelenym zagrozeniem sa akwarysci, jak media to podchwyca i zrobia wode z mozgu poslkiemu bydlu to bedzie prawo rok pozbawienia wolnosci za posiadanie akwarium. Jest to kraj paranoi i takim jestesmy narodem. Teraz co do mojego stlu jazdy - jak juz wspomnialem to ja robie teraz w Polsce moze 1000 moze 2000 km rocznie. Ale cala moja jazda wszedzie poza krajem tez to jest 99% czasu powolny tzw "cruising". Do tego dochodza rozne w Polsce nieslychane i nie tolerowane manewry z mojej strony typu - w Szwajcarii sie nauczylem ze zatrzymuje sie przed pasami zawsze - jak jade w korku to dostojnie bo mi nie wypada jechac inaczej takim samochodem, za to jestem tez trabiony przez polaczkow - otoz stoje minimum 3-4 metry za poprzedzajacym mnie w korku pojazdem i nie wychylam mu sie na lewo jak on rusza to ja po chwili puszczam hamulec i sie tocze powoli na skrzyni bez gazu i zatrzymuje znowu 3-4 metry za nim. W lusterku ZAWSZE WIDZE POLSKA MORDE stojaca z za mna w odelglosci 10cm i tak zeby jego lewy reflector wystawal na lewo od mojego samochodu Tak polactwo jezdzic. ALE....raz na pare miesiecy zdarza sie ze doslownie przez 2-3 minuty wcisne do dechy i jade 250kmh przez chwile. I nie za bardzo mi sie widze zeby nagle jakas skoda bez patrzenia w lusterka zmienila pas na lewy wpadla mi pod gwiazde zginela na miejscu z kto tam siedzi rodzina z trojka dzieki psem i kotem i chomkiem. Bede mial niefart i opisze to super ekspres w stlu "szaleniec na drodze,wielki mezczyzna jadacy luksusowym 600 konnym mercedesem zabil rodzine w astrze!" Bop to sie sprzedaje. I nie bedzie ze to tamtego wina, albo nawet wspolwina tylko zgodnie z moda i rzadaniem tlumu wsadza mnie na 10 lat. Taka jest polska - masz niefart to przejebia ci cale zycie ze juz tylko zyly sobie podciac. Wogle, polacy wg mnie oczywiscie nie powinni dyskutowac na tematy prawne bo z panstw w ktorych zylem mam wrazenie totalnego i absolutnego niezrozumienia czym jest prawo i to nie wsrod rzadzacych ale wsrod zwyklych ludzi (lacznie z np prawem wlasnosci - vide ostatnia nagonka na Czartoryskiego ze "przeciez wystarczylo ze sejm przeglosuje zeby nie mogl wywiezc tego z polski, po co mu bylo placic?" No pewnie, sejm mogl na wniosek ludu wogle przeglosowac zeby go rozkulaczyc albo elpeij zastrzelic a kolekcje przejac za frajer - jeszcze prostsze nie? To jest narod ludzi sowieckich wiec to ty i oni jak to piszesz "zamknijcie ryj w kwestii praw i uczcie sie od panstw od was madrzejszych". Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 10:01 Ale z tym Czartoryskim to pojechałeś. Raz, prawo zabraniające wywozu określonych zabytków i dzieł sztuki nie zostało uchwalone pod Czartoryskiego, tylko obowiązuje od dawna. Dwa, akurat tacy Czartoryscy nie powinni się specjalnie ze swoim "prawem własności" afiszować, bo sposób, w jaki weszli w jej posiadanie, dziś kwalifikowany jest jako zbrodnia przeciwko ludzkości. I owszem, być może powinien zostać nałożony na nich taki podatek, by tej "własności" nie opłacało im się utrzymywać. Wreszcie trzy: w całej sprawie nie chodzi nawet o to, co Czartoryski ma prawo zrobić ze swoimi obrazkami (jak dla mnie to se je może trzymać nawet w piwnicy, w dupie mam, że nie zobaczę baby z jakimś łasicowatym, to żadna atrakcja), tylko o to, że minister ot tak sobie wywalił pół miliarda publicznych pieniędzy na ich zakup. A np. na pomoc dla niepełnosprawnych - nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 10:07 no to dobrze, ale wara polaczkom od prywatnej wlasnosci. Ja tez zamiast sie bujac w Polsce to bym na miejscu Czartoryskiego wszystko wywiozl i powoli sprzedawal w jakims Sotheby czy innych domach aukcyjnych. Polska to jest jedyny kraj bylego RWPG w ktorym wogle nie byl reprywatyzacji - a dodatowo jak widac po warszawie bylo ukradniecie ukradzionego zerujac na trupach dawno zimnych nowoczesni polscy szmalcownicy przejmowali za porozumieniem z urzednikami mienie ktore nigdy do nich nie nalezalo. Mozna bylo zrobic reprywatyzacje jak jeszcze zyli prawdziwi spadkobiercy na poczatku lat 90 - nie oddajac domow z okatorami i szkol tylko ekwiwalent ziemi rolnej po PGRach. No ale tak nie mozna bylo zrobic bo przeziec na tej ziemi sie clae masy kurew z PSL uwalaszczyly i teraz sa obszarnikami. Jedno ci powiem niemcy maja w jednym racje - w polsce to zlodziej na zlodzieju siedzi i zlodziejem pogania. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 10:35 > Ja tez zamiast sie bujac w Polsce to bym na miejscu Czartoryskiego > wszystko wywiozl i powoli sprzedawal w jakims Sotheby czy innych > domach aukcyjnych. Powiem szczerze, jak dla mnie to też niech se to wywozi w pisdu i robi z tym co chce. Absurdalna wartość rynkowa niektórych dzieł sztuki jest kompletnie poza moim obszarem pojmowania rzeczywistości, a już na pewno nie jest to warte wywalania kilkuset baniek publicznego hajsu. Państwo nie jest, xurwa, marszandem, żeby skupować obrazki, choćby i nie wiadomo jak sławne. > Polska to jest jedyny kraj bylego RWPG w ktorym wogle nie byl reprywatyzacji I bardzo dobrze, że nie zrobiono reprywatyzacji. Powiem więcej, wszelkie roszczenia powinny zostać uznane za niebyłe, z ewentualną wypłatą jakiegoś ekwiwalentu pieniężnego (tylko komu? ci tzw. "spadkobiercy" to jest mocno szemrana sprawa jak się okazuje). Bo ani ludzie, którzy byli właścicielami, ani ci, którzy im tę własność odbierali, już nie żyją, ani nawet państwo, w imieniu którego działali, już nie istnieje. Tak po prostu potoczyła się historia, to niejedyny taki przypadek ani niejedyny taki kraj na świecie. Niby dlaczego obecnie żyjące pokolenia mają odpowiadać za błędy sprzed ponad 70 lat? I dlaczego dawna własność miałaby być traktowana w sposób szczególny i priorytetowy, natomiast wszelkie inne okoliczności, w tym sposoby jej nabycia (dotyczy w szczególności majątków arystokratycznych) oraz późniejsze losy są traktowane jako zupełnie nieistotne. Skoro, załóżmy, mój dziad ukradł, a ja mam oddawać, to dlaczego Czartoryski nie miałby wypłacać rekompensat za niewolniczą pracę, na której dorabiał się jego prapradziad? > Mozna bylo zrobic reprywatyzacje jak jeszcze zyli prawdziwi spadkobiercy > na poczatku lat 90 - nie oddajac domow z okatorami i szkol tylko ekwiwalent > ziemi rolnej po PGRach. Ale oni wcale nie chcieli ziemi rolnej po PGRach. Ją chętnie przytuli tylko Kościółek. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 10:45 Maja odpowiadac dlatego ze sa tym samym narodem. Jak to bylo inne panstwo to miejmy szczera nadzieje ze wkrotce wladze w RFN obejmie ktos ostry i zwroci sie do rzadu III RP zeby oddawali Szczecin, Poznan i Wroclaw oraz pol terytorium bo tamten uklad o podziale ziemi to byl z panstwem innym ktore juz nie istnieje i wara III RP od tych ziem. A wiesz dlaczego Czartoryski wywiozl kase do Lichtensteinu? Bo takie kraje jak Lichtenstein, Szwajcaria, Monako respektuja dane przyzeczenia przez setki lat i to sciaga do nich Kkapital. To jest to co Polacy nie moga zrozumiec - w Polsce jest "a nie nie PRL to nie oddamy bo teraz to jest III RP", jakies dziadki z bonami Banku Gospadarstwa Krajowego chca ich wykupu - bank istnieje ale "nie nie nie wykupimy bo to sprzed wojny, instytucja ta sama, papiery dluzne nieprzeterminowane ale nie bo nie". I takieoprzypadki mozna mnozyc - panstwo polskie ku uciesze wlasnych obywateli nie dotrzymuje zadnych umow spolecznych i dlatego nikt normalny tam nie chce mieszkac. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 11:21 > zwroci sie do rzadu III RP zeby oddawali Szczecin, Poznan i Wroclaw > oraz pol terytorium bo tamten uklad o podziale ziemi Sorry, miśku, ale masz jakieś informacje z pisiego źródła chyba. Traktat graniczny polsko-niemiecki, w którym RFN zrzeka się wszelkich roszczeń terytorialnych, podpisany został w 1990 roku. > A wiesz dlaczego Czartoryski wywiozl kase do Lichtensteinu? Wiem. Bo jest spokrewniony z tamtejszą rodziną książęcą. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 12:40 > A wiesz dlaczego Czartoryski wywiozl kase do Lichtensteinu? > Bo takie kraje jak Lichtenstein, Szwajcaria, Monako respektuja dane przyzeczenia przez setki lat i to sciaga do nich Kkapital. Zwłaszcza gdy swoich żydowskich klientów Niemcom do uśmiercenia odsyłali i dzieląc się z Niemcami zrabowanymi depozytami. Tak to solidna marka. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 10:41 > Jedno ci powiem niemcy maja w jednym racje - w polsce to zlodziej na zlodzieju > siedzi i zlodziejem pogania. Masz zapewne na myśli tych Niemców, co narabowali i pochowali na przeczekanie i jak się uspokoiło, to po cichu sprzedają i na tym jadą od kilkudziesięciu lat? Jeszcze teraz wypływają na aukcjach dzieła sztuki zrabowane podczas wojny. Ale dzieła sztuki nieco łatwiej zidentyfikować niż złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 10:43 I którzy samu ciulają na wszelkie sposoby, bunkrując lewy hajs w ukochanej przez Szymiego Szwajcarii - kraju notorycznych paserów, którzy nigdy nie wnikają, z jakiego rabunku pochodzi akurat deponowane u nich złoto. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 12:54 www.handelsblatt.com/panorama/aus-aller-welt/sensationsfund-1500-von-nazis-geraubte-gemaelde-entdeckt/9023316.html Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Szymi, moj juz chyba byly kolego 03.05.18, 10:02 postawe "typowego" Polaczka - zna sie > na wszystkim A SZCZEGOLNIE NA JEZDZIE SAMOCHODEM. > Hehe hehe hehe > 1. O samochodach mi sie nie chce pisac bo udalo mi sie osiagnac taki status fin > ansowy ze jestem w zbyt waskim gronie posiadaczy aby o tym pisac -znam rodakow Oj bo sie zesram z wrazenia. Uzywany Lesus czy jakas tam tojota ze Szwajsrajcu? Powiedz mi Szymi, bo juz niedlugo bedziesz zwykly szymi, policz ile twoje samochody razem wziete, maja opon, lacznie z zapasowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Szymi, moj juz chyba byly kolego 03.05.18, 10:10 juz trzeci lexus, uzywany, ale ja wiem czy 2014 to jest taki stary? poza tym jest jeszcze e63 z 2012 - tez pewnie "stary 6 letni zlom" ale juz niewazne ile to kosztuje tylko jakie ja moge miec wspolne tematy motoryzacyjne z kims kto jezdzic "drogim" firmowym nowym fordem Mondeo 1.2 ecoboost? Czy te samochody i jazda nimi ma cokolwiek wspolnego zeby wymienic wrazenia. Ja juz mowilem ja juz predzej bede jezdzil autobusem niz zejde ponizej V8. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Szymi, moj juz chyba byly kolego 03.05.18, 10:25 Wiekszosc autobusow ma in line 6. Pojdz i policz te swoje kola a potem dyskutuj o swoim "sukcesie finansowym" Taki byl kawal, najwyzszy sukces odniosl gosciu (moze mial na imie Szymi) ktory sucked Cess. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Szymi, moj juz chyba byly kolego 03.05.18, 10:29 ja sie nie wynosze icichosiedze o tym co mam w garazu - to ty podjales dyskusje ale nie chce mi sie uczestniczyc w watkach typu "jak mam przejechac rondo" albo "kupuje smarta" nie znam sie, nie interesuje mnie, nie mam nic tam do dodania - jazda po rondzie zawsze byla dla mnie trywialna, o smarcie nie wiem nic. i tak jest z wiekszoscia watkow auto motoryzacyjnych tu - jak ktos zapyta o prace skrzyni w E63 kontra GS460 to cos moge napisac bo cos wiem Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Szymi, moj juz chyba byly kolego 03.05.18, 10:41 Szymi, ja Cie kiedys zabije ale potem powiem ze nie chcialem. W testamencie od razu zapisz ze jezeli zgineles z reki niejakiego Wagi to bylo na Twoja wlasna prosbe:) Zostaw mi w testamencie tego Leksusa to dam wnuczkom na zjezdzalnie albo hustawke. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 10:32 No to może spróbuj po Szwajcarii jeździć po mieście ponad 100 i nie zatrzymując się na przejściach jak kogoś potrącisz, to powiesz, że ty nie chciałeś nikogo zabić. Możesz powtórzyć ten eksperyment w Niemczech i kilku innych cywilizowanych krajach. Na pewno jak powiesz, że nie chciałeś nikogo zabić, to do więzienia nie pójdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 11:13 Nie pojdziesz do wiezienia. Jeszcze bedzie zalezalo od sporo innych czynnikow ale jak sie okaze ze byles niekaranym, pracujacym obywatelem, Jakies opinie z pracy czy od sasiadow z urzedow. Na sto procent bedziesz mial surowa kare finanaoswa, ale tez nie taka jak to "polaczki" pizza "zeby do konca zycia sie nie wyplacil". Na pewno pojdziesz na przymusowa obserwacje i leczenie byc moze. Na pewno na wiele lat stracisz prawo jazdy a jesli po obserwacji biegli orzekna ze jest mozliwosc ze sie nie powstrzymasz w przyszlosci to moze stracisz prawo jazdy na zawsze. Smieszne jest to straszenie zachodnimi karami ludzi ktorzy gowno wiedza jak jest w niemczech czy szwajcarii. Za byle co albo nawet za nic do wiezienia (aresztu) to akurat najszybciej mozna pojsc w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 11:39 autokult.pl/15890,mandat-w-wysokosci-789-586-euro-nowy-rekord Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 11:46 Jak to sie ma do 5 lat za dwie osoby? Nie umiesz czytac i kojarzyc? To jeszcze daj link o poglowiu bydla w Argentynie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 11:51 Jak zwykle powolniak nie wie, co to jest dygresja. To byla DYGRESJA, dziadziu, do uwagi Szymiego, ponizej: "Smieszne jest to straszenie zachodnimi karami ludzi ktorzy gowno wiedza jak jest w niemczech czy szwajcarii." PS alez prosze, dziadziu... santiagotimes.cl/2017/09/19/argentina-rapidly-recovering-as-world-power-in-beef-exports/ Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 11:56 to sa polskie brednie wyssane z brudnego palucha ze mandaty sa nalicane od wysokosci dochodow polskie media sa zenujace ciekawe czy ten szwed w mercedesie SLS wogle istnieje policy wierzacy w te bzdety sa zamknieci jak kupa w klozecie i nic o swiecie nie wiedza. nie zaplaci zadnego miliona dolarow. co za brednie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Przypadkiem to babcia zostala wyru...a dziadk 03.05.18, 12:04 Szymi, nie chedoz po proznicy, jesli nie musisz. "Raser drohen 782.000 Euro Strafe" _________________________________ www.rp-online.de/panorama/ausland/raser-drohen-782000-euro-strafe-aid-1.2004196 Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 12:07 www.blick.ch/news/schweiz/bern/mit-290-km-h-auf-der-autobahn-geblitzt-schwedischem-luxus-raser-droht-millionen-busse-id56190.html A wyjasnienie, ponizej: Laut Strafgesetzbuch könnte in diesem Fall die Höchststrafe verhängt werden: Eine Busse zu 300 Tagessätzen zu 3600 Franken. Das wären dann 1,08 Millionen Franken. Die Höhe des Strafmasses ist allerdings vom Einkommen des Sünders abhängig. «Wer sich ein solches Auto leisten kann, dürfte auch ein paar Fränkli verdienen», sagt Rohrbach. PS Przetlumacz sobie sam. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 12:34 zastanawiam sie cz wy jestescie tacy glupi czy udajecie 1. nie ma w szwajcarii zaleznosci mandate od dochodu 2. jest maksymalna stawka GRZYWNY sadowej jesli dojdzie do procesu 3. ta maksymalna stawka zalezy od sedziego, np bedzie sedzia z pochodzenia polka - zobaczy SLS i mu przybije GRZYWNE 300 stawek po 3600 CHF (maksymalnie) 4. prawdopodobnie bedzie process i jego prawnik sie dogada z prokuratorem i nie bedzie zaden million tylko np 10tys chf 5. mandaty od policji sa jednakowe dla wszystkich - za 11 krotne zlapanie na ukryta kamere (predkosc) w Altstetten dostalem mandate laczny 400 CHF (male przekroczenia w miescie) Mandaty od policji sa takie same dla wszystkich. Kurde ile wy w tej Polsce bzdur sobie powtarzacie jak jedna baba drugiej babie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 12:51 """ 4. prawdopodobnie bedzie process i jego prawnik sie dogada z prokuratorem i nie bedzie zaden million tylko np 10tys chf """ Na 100% bedzie/byla juz rozprawa sadowa. "Prawdopodobne" sa opady deszczu. A oficjalne szczegoly co do kar za przekraczanie predkosci sa takie: www.ch.ch/de/geschwindigkeitsueberschreitungen/ PS Sam nie generuj bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 12:58 I jeszcze jedno, linijka: Über 25 km/h: Anzeige Anzeige Anzeige "Anzeige" - oznacza, ze wszystkie przekroczenia pow. 25 km/h kierowane sa do rozpatrzenia przez sad. Policja nie okresla wysokosci kary. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 13:11 nie przez sad tylko do publicznego prokuratora - tam jest ich jakos kilka rodzajow caly wielki starch polega na tym ze po dosc krotkim czasie dostajesz list z propozycja ugody i zaplacenia jakiejs kwoty w tym czasie masz tylko cofniete prawo jazdy placisz i jezdzisz dalej - i to nie million dolarow tylko np 3000 CHF za przekroczenie praaie dwukrotne poza miastem to chyba nie jest tak duzo jak pensja minimalna to chyba 2 tys frankow z hakiem? zeby to poszlo do sadu to musisz rzeczywiscie kogos zabic tym samochodem wiekszosc kontroli konczy sie pouczeniem np. zatrzymal mnie i drugiego patrol do mnie podszedl i powiedzial ze poucza mnie ze nie moge na autostradzie wyprzedzac prawym pasem, i ze mam o tym pamietac i mam juz jechac bo teraz idzie do drugiego ktory blokowal pas lewy wiec wszystko jest dokladnie odwrotnie niz w polszy jest milo, przejzyscie, wcale nie drogo jak na lokalne zarobki, nie ma zadnych mandatow za million, policja nie jezdzi z urzadzeniem sprzegnietym zeSteurTAX i nie daje mandatow w zaleznosci od dniowki jak policy cos zaczna opowiadac o swiecei to jak ludzie z lasu Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 13:01 kurna paliaki! i gdzie tu masz uzaleznienie od docgodu???????? i co ci sie nie zgadza? 11 razy mnie pstryknal w miescie choc jechalem powoli i zaplacilem 400 chf ta twoja strona szwajcarow ktora sam podales to najlepszy dowod na wasze debilizmy uzaleznienia od dochodu i mandaty za million dolarow ku... co za narod Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 13:06 ...dobrze juz dobrze, nie miotaj sie,...jeszcze ci cos peknie...czlowieku NIGDZIE nie mowilem o "mandatach". Chodzilo o wysokosc rozmaicie nakladanych kar, a te sa uzaleznione od dochodu. Z definicji ten Szwed nie otrzymalby mandatu, tylko skierowano by go do sadu. To Ty nie kapujesz, o czym sie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 13:11 I jeszcze jedno. O "mandacie" napisal polski pismak, nie kapujac, ze chodzi o grzywne. Jej wysokosc ma swoje powody. I o te wysokosc szlo. A po jaka cholere tak sie wzbudzasz? Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 13:15 bo pieprzycie bzdury - ja napisalem dopiero tu ze to taka moze byc grzywna sadowo a jeszcze przed chwila powyzej co musi sie stac zeby to trafilo do sadu wogle bo sa szczeble posrednie teraz udajesz madrego tylko do tej pory kazdy polski madrala myslal ze jedzie szwajcarska policja lapie pacjenta daje go na beben, tam I'm wyskakuje ze zarobil np 150tys CHF za zeszly rok i ze mandate dostaje proporcjanoalnie do tego polski-glupi-post sowiecki narod juz sie cieszyl ze moze i u nas takie cos zeby ci wredni w lexusach i mercedesach tez placicili wiecej niz ja w swojej skodzie czy fordzie Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 13:23 To ty pieprzysz cos chaotycznie i bez opamietania. Jest dokladnie tak - wg informacji tej kancelarii prawnej z Lucerny: www.krlaw.ch/uploads/media/CH-D-Wirtschaft_2016_03_Verkehrsrecht_in_der_Schweiz.pdf ... i nie truj juz dupy... Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 13:32 twoj sposob widze jest taki na wszystko - rzucasz link po niemiecku ktorego 99 procent tych specow nie zna jak ktos zna albo moze sobie w internecine potlumaczyc nawet jak mu sie chce to sie okazuje ze twoj wlasny rzucony link przeczy wszystkiemu co twierdzisz a wrecz jest potwierdzeniem tego co mowi twoj interlokutor i liczysz na to ze zablysnales bo nikt nie przeczyta w tym twoim pdfiku jest normalny taryfikator BEZ ZADNEGO UZALEZNIENIA OD DOCHODU powiem wiecej, stawki nie sa tak znowu wyzsze niz w pomrocznej limit alko jest wyzszy wiec ogolnie "straszenie czarnym ludem" ulubione zajecie polaczkow typu "no no masz farta ze w polsce tyle jechales bo na zachodzie w szwjacarii czy gdzies to juz bys mial zabrany samochod i splacal do konca zycia million dolarow kary a potem twoje dzieci i wnuki" notabene dwa kraje ktore znam gdzie mozna odziedziczyc dlug to jest meksyk i polska - ale to tylko taka dygresja Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: zrodlo szwajcarskie 03.05.18, 13:49 Tam jest, q...a napisane, co jest powyzej przekroczenia +25 km/h dla myslacych. KONIEC argumentacji. Nie chce mi sie z toba meczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 09:36 Owszem, to nie jest zabójstwo. Ale zdecydowanie powinno się za to iść do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 10:22 Albo inny rzyklad polskiego "arcy-rozumienia" praworzadnosci: SPEC-USTAWA - termin w cywlizowanym swiecie nie znany. Krotka definicja nieoficjalna: "jak polszy rzad, chce cos tam zrobic czemu przyklasnie polski ludek np zbudowac lotnisko, autostrade czy cos tam to uchwala SPEC_SUTAWE. Roznica z USTAWA? USTAWA musi (i tak tylkow teorii) byc zgodna z innymi prawami nadrzednymi - SPECUSTAWA to taki jednorazowy dekret niezgody z nicznym. A wiec np. budujemy autostrade ale jakies domy tam sa i ludzie nie beda chcili dostac ochlapu jesli beda mili szczescie ze ich dom zostanie zburzony calkowicie, albo co gorsza miec autosrade w ogrodku jesli akurat beda mili nie fart ze ich dom bedzie 15 mwtrow od autostrady. To SPEC USTAWA ktora sobie uchwalimy ze NASZ RZADOWY rzeczoznawca oceni ile I'm wyplacimy nie spie...ja w ciagu miesiaca w pizdu a jak I'm sie cos nie podoba to przeciez moga 20 lat spedzic w sadzie ale to juz post-factum". Ostatnio jak pamietam takie SPEC USTAWY to Stalin wprowadzal w ZSRR albo BIERUT w PRL. Dziwne ze Timmermans otakie rzeczy nie pyta. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 10:41 > SPEC-USTAWA - termin w cywlizowanym swiecie nie znany. Bredzisz. Oczywiście, że sam termin "specustawa" (skądinąd rusycyzm albo wręcz sowietyzm) może być nieznane, ale w całym demokratycznym świecie uchwala się ustawy na potrzebę jednego konkretnego projektu. I taka ustawa nie ma być zgodna ze wszystkim, a wyłącznie z nadrzędnym aktem prawnym - w tym wypadku konstytucją, która gwarantuje godziwe odszkodowanie za wywłaszczenie, więc nie jest tak, że ktoś dostanie jakiś ochłap, a jak się nie zgodzi, to mu dom zburzą. > a jak I'm sie cos nie podoba to przeciez moga 20 lat spedzic w sadzie ale to juz post-factum". Od rozstrzygania takich sporów są właśnie sądy, bo kto inny? Jak inaczej wyobrażasz sobie rozwiązanie takiej sprawy? Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 10:49 > Od rozstrzygania takich sporów są właśnie sądy, bo kto inny? Jak inaczej wyobrażasz sobie rozwiązanie takiej sprawy? Jak panstwo POlskie doczlapie sie do poziomu gdzie gwartantowac bedzie skadinad zapisane we wlasnej konstytucji "prawo do rozpatrzenia sprawy w rozsadnym terminie" to wtedy mozemy sie bawic w takie procesy. A na razie jak w sadzie administracyjnym Warszawa same rozprawy sa wyznaczane co 18 miesiacy to Polska powinna zajac sie fundamentami panstwa prawa a nie budowa autostrad i wywlaszczaniem pod nie. Co wywlaszczonym po mozliwosci odwolania jak nie doczekaja wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 11:24 Ty, ale przewlekłość spraw sądowych to jest zupełnie inna kwestia niż "specustawa - rzecz nieznana na świecie". Nikt nie twierdzi, że system działa doskonale, ale ty rzucasz jakąś brednię, a potem próbujesz zmienić temat. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 11:58 Nie no genialne panstwo - malzenstwo pracuje 20 lat, doharowywuja sie domku zasiedlaja kaza I'm spie...c dostaja 1/10 wartosci jako zwrot a tu polskie pocieszenie: "Nikt nie twierdzi, że system działa doskonale" Wogle ku... nie dziala, nie dzialal by doskonale jakby co 50 sprawa sie przeciagala a nie co 50 byla zalatwiana w srednio rozsadnym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 12:04 > Nie no genialne panstwo - malzenstwo pracuje 20 lat, > doharowywuja sie domku zasiedlaja kaza I'm spie...c > dostaja 1/10 wartosci jako zwrot a tu polskie pocieszenie: ... i na koniec podpierasz się jeszcze zmyślonymi historiami wyssanymi z koziej pyty. Znasz taką historię? Zalinkuj. Na bank okaże się, że sytuacja wyglądała w rzeczywistości "nieco" inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 11:53 vogon.jeltz napisał: > > SPEC-USTAWA - termin w cywlizowanym swiecie nie znany. > > Bredzisz. Oczywiście, że sam termin "specustawa" (skądinąd rusycyzm albo wręcz > sowietyzm) może być nieznane, U nas specustawa to określenie potoczne. Ustawa z dnia 10 kwietnia 2003 r. o szczególnych zasadach przygotowania i realizacji inwestycji w zakresie dróg publicznych Problemem nie jest istnienie tej ustawy/ustaw ale sposób projektowania, uzywania tej ustawy, rzeczoznawców czy sądów . Ale to temat nanosobna dyskusję. A jest o czym pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 17:53 Tez uwazam ze do wiezienia idziesz tylko dlatego ze bedac wolnym masz duze prawdopodobienstwo aby narobic duzo skod w spoleczenstwie. Kara powinn byc taka aby zadoscuczynic poszkodowanemu - a wiec jak zdrowy to do roboty, albo "oduczyc" czy uczulic winnego ...A karac siepowinno tak zeby ukarany czul kare - zabrac mu auto, komorki.. O szymiemu np nie pozwolic jesc miesa tylko kapuste, jezdzic autami co moga jechac szybcxiej niz 50km/h i zalozyc klodke na siuraka zeby seksu nie mogl miec...... A wsadzic go do pierdla to zaden pozytek... tam dopiero seks odchodzi... LOL Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 09:48 Tak bo karanie za pozbawienie życia 2 osób to gnebienie. Czepianie się bezmyślnego zapyedralania 160 w oz to istny terror. Pozbawil zycia 2 osoby. Jego szaleńcza jazda to nie przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 10:02 Ale nie zrobil tego specjalnie. To badzmy juz skrupulatni. Jak ktos straci w polsce prace i sobie zyly podetnie, albo dobije go jakis urzad tak jak ten facet cos ie podpalil pare lat temu po KPRiM bo go US doprowadzil do bankructwa i straty domu to niech wtedy na 5 lat do wiezienia ida wszyscy od urzednika ktory wydal bezposrednia decyzje poprzez wszystkie szczeble posrednie po premiera. A to ze kupisz nowego ajfona dla wlasnej przyjemnosci a przez to posrednio umrze jakies dziecko w wietnamskiej fabryce gdzie to produkuja to tez powinienes isc do wiezienia. Niewazne ze nie miales zamiaru tego dziecka zabic - powszechnie wiadomo ze koncerny korzystaja z niewolnictwa zeby to produkowac a ty to kupiles - to jestes winny i idz do wiezienia. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 10:43 Tyle że jego zachowanie było bezpośrednią przyczyną śmierci 2 osób. I gdyby chciał zabic zamiast 5 lat dostal by dożywocie. Taka różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 13:05 szymi_mispanda napisał(a): > Ale nie zrobil tego specjalnie. To badzmy juz skrupulatni. W takim razie postulujesz aby na dożywocie do psychiatryka trafił. No bo skoro on nie chciał jeździć niezgodnie z przepisami, a jakieś mroczne głosy mu to nakazywały i przejęły nad nim kontrolę, to jest po prostu dla otoczenia niebezpieczny. Chyba, że jednak chciał jeździć niebezpiecznie i świadomie podjął ryzyko. No i bądźmy skrupulatni. Wypadek, to jest zdarzenie losowe, gdy uczestniczący w nim robi wszystko zgodnie z obowiązującymi przepisami i mimo to jakieś nieprzewidywalne okoliczności zaistniały, na przykład pękł przewód hamulcowy lub wichura gałąź ułamała itp. W przypadku, gdy ktoś szaleje za kierownicą i coś się zdarzy, to nie można mówić o wypadku. Oprócz pierdla to jeszcze ubezpieczalnia powinna zeżreć bydlaka do gołej skóry. Bo ubezpieczenie jest od zdarzeń losowych. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 13:19 tak, postuluje zeby go dac na badania lekarskie do psychiatryka, po Roku czy dwoch konsylium lekarzy powinno orzec czy moze wyjsc i prowadzic czy nie. ubezpieczenie ma dzilalac - a jak ma dzilalac wg twojej koncepcji to ma byc jak wszedzie na swiecie explicite wytluszczone na umowie zeby nikt normalne takiego ubezpieczenia z twojej koncepcji nie kupil Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 13:27 Ależ szymi w sumie masz rację. Po odsiadce można skierować go na badania. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 13:38 nie po odsiadce 5 lat tylko na obserwacje go na miesiac to moze byc przeciez leming taki jak wy co ma 200tys kredytu na 30 lat, zone z brzuchem, dwoje placzacych gnoji w domu i sie spieszyl na staff meeting hehe a wy swojego ziomala chcecie dac na 5 lat do wiezienia na miejscu takiego przy takim wyroku to juz tylko jedno wyjsce - mozna zalozyc ze dotychczasowe zycie juz sie skonczylo i spie...c do legii cudzoziemskiej odsluzyc swoje i zaczac gdzies od nowa po 5 latach to on nie ma po co wracac do domu bo juz nie ma domu, nie ma rodziny, nic nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 13:46 Jego ofiary też nie maja domu. mógł nie zapyedralac. Zresztą nawet później nie wyraził skruchy. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 13:49 to nie sa jego ofiary bo zrobil to niechcacy. poza tym I'm to juz nic nie zalezy. ja na przyklad jakby mnie ktos zabil niechcacy to mu nie zycze zeby mu sie z tego powodu zycie zawalilo bo w koncu nie chcial nie? a mi to co to zmieni ja juz i tak z hurysami mieszkam wiec ne ma problema jakby ktos specjalnie mnie zabil to wtedy co innego... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 13:55 > to nie sa jego ofiary bo zrobil to niechcacy. poza tym I'm to juz nic nie zalezy. Ale ci zabici też mogli mieć jakąś rodzinę, której fakt zabicia ich mamy/taty/dziecka (niepotrzebne skreślić) nieco w życiu poprzestawiał? Czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 14:02 tak to mamy jedna rozpiedzielona rodzine przez goscia ktory teog nie chcial i co proponuja policy to jest A to zrobmy tak zeby jeszcze druga rodzina sie rozpieprzyla! i przez takie wlasnie polskie podejscie w polszy sie zyje jak sie zyje - wszystko jest zrobione tak aby ludziom zycie zjebac Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 14:04 Bo tylko w polszy za pozbawienie życia dostaje się karę. W Szwajcarii jest to pewnie czekolada w nagrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 14:06 > W Szwajcarii jest to pewnie czekolada w nagrodę. I medal ze zrabowanego żydowskiego złota. Jak to w kraju paserów. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 14:28 no tak jeszcze dodajcie plan marshala i inne polskie bajki teraz o zlocie albo ze niemcy sie oblowili - a co tu bylo do ukradniecia w tym kraju III swiata? szwajcarzy oczywiscie nie sa bogaci bo tak sie rzadzili ze wszystkie najwazniejsze szlaki komunikacyjne z polnocy na poludnie w schod zachod tez ida przez szwajcarie tam pociag jedzie za pociagiem w odstepie 200 metrow 24/7 a polska oczywiscie nie jest biedna dlatego ze sie ze wszstkimi dookolapokolocila i nawet tak oczysta rzecz jak bycie lacznikiem miedzy rosja a niemcami i zarabiania na rurrociagach, gazociagach jamalach I dwa dziesiec, i calym transporcie wschod zachod to zmiast tego jest darmowa dziwka USA - podkreslam darmowa bo turcja tez nia jest ale bierze za to pieniadze i do tego doprowadzila polska madrosc ze glowne centrum dokad dochodzic beda wszelkie surowce z rosji bedzie w niemczech co jest zenada taka sama jak tzw rewers czyli kupowanie od niemcow gazu ktory oni kupili od ruskich podejrzewam ze nowy jedwabny slzak tez chuny zdecyduja sie na austrie bo tu nie mozna sie z tymi tempymi durniami dogadac Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 14:51 cytuje z Szymiego: "teraz o zlocie albo ze niemcy sie oblowili - a co tu bylo do ukradniecia w tym kraju III swiata?" Ty, Szymi, wiesz, co robil ten pan w Krakowie? pl.wikipedia.org/wiki/Hans_Frank PS Kradl dziela sztuki i w wolnych chwilach wydawal wyroki smierci. Trzeba dodac, ze robili to tez inni "panowie" w polskich miastach. Niezle sie nakradli w czasie okupacji. Sa cale tomy opracowan na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 14:57 i wlasnie dzieki temu Hansowi teraz Szwajcaria jest bogata. Kurde, jasne ze czesc rzeczy wywiezli. to bylo wywozenie jak juz widzieli ze przegrywaja dla siebie a nie zeby wzbogacic III rzeczy czy pozniej RFN albo zdeponowac w Szwajcarii i dzieki temu tamci sa bogaci. pewnie zreszta czesc tcyh dziel sztuki dostalo sie w rece aliantow i polscy artystokraci mogli je odzyskac hehe jak juz hansa aresztowano a jakby zostaly w polszy to by je znacjonalizowano a III RP by tez nie oddano wlascicielom tylko powiedziano "ze to bylo inne panstwo a poza tym dlaczego mamy oddawac bo ktos cos mial 60 lat wczesniej" Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 14:05 > tak to mamy jedna rozpiedzielona rodzine przez goscia ktory teog nie chcial No ale to nie jest tak, że tej rodzinie nic już nie zależy i wszystko im jedno, więc przestań rzucać argumentami z korwinistycznej dupy. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 14:02 szymi_mispanda napisał(a): > to nie sa jego ofiary bo zrobil to niechcacy. To są ofiary jego działania. Nie mial zamiaru pozbawić nikogo życia ale bezmyślne zapyedralanie niechcący nie było. >poza tym I'm to juz nic nie zalezy. A ich rodzinom? A gdyby ciebie ktoś zabił celowo to czemu co innego? Przecież i tak ci już zależeć nie bedzie. Twojej sytuacji wymiar kary czy jej brak nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 14:18 ale bo jak celowo cos zrobil to musi dostac wpie...a jak niechcacy to nie musi Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 16:20 Bardzo hojny jesteś przy hipotetycznym rozważaniu, że ktoś niechcący pozbawia Cię życia. Jak dorośniesz i się ożenisz i dziecko będziesz miał, to być może inaczej będziesz na to patrzył. Jeszcze inaczej na to byś spojrzał, gdyby jakiś pojeb niechcący zabił ci synka świrując za kierownicą. A na razie zanim dorośniesz, to rozważ jeszcze taką sytuację, że pojeb nie zabije Ciebie tylko przykuje na całe życie do wózka inwalidzkiego i nagle przestaniesz się podobać tym kupowanym dotychczas kobietkom i tak sobie kilkadziesiąt lat jak warzywko ale świadome będziesz wegetował. Odpowiedz Link Zgłoś
szymi_mispanda Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 16:30 nie no wtedy to od razu eutanazja tylko nie taka jak galtom tam sie pytal tylko taka zebym sam mogl sie zabic jakims zastrzykiem czy cos no niestety ja mam takie podejscie do zycie mniej wiecej: kto nie ryzykuje ten nie ma zycie, ruch to ryzyko, sex to tez ryzyko istnieje pewne prawdopodobienstwo ze bede mial niefart i zostane warzywem albo zapadne na jakas chorobe i sie przeniose do palace allaha i to trzeba po prostu wziac na klate bo przed tym nie ma ubezpieczenia moze sie tak stac ze trzeba bedzie powiedziec ADIOS! fajnie bylo i miec nadzieje ze jednak cos jest dalej i po drugiej strony tez bedzie dobra zabawa za to nie lubie postawy jakiejs takiej "biadolacej" - a co jakby ci syna zabili? a co jakby ci zone zabili? a co jakby tu bylo przedzszkole przyszlosci? a co jakby to byla wasza matka? ale matka siedzi z tylu! Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: 5 lat za 2 osoby. 04.05.18, 02:22 No to czego biadolisz nad frajerem, który do kicia pójdzie? Niech bierze na klatę. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: 5 lat za 2 osoby. 03.05.18, 10:29 I przy prędkości dochodzimy do sedna sprawy. 5 lat to dużo dla kogoś kto to zrobił nie umyślnie. Ale zapieprzając 160km/h w oz musisz sobie zdawać sprawę z tego, że taka jazda doprowadzi prędzej czy później do czyjejś śmierci. Ale dalej uważam, że każda kara więzienia będzie mniej dotkliwa niż kara finansowa i to w wysokim wymiarze. Bo co?nawet jakby dostał 20 lat to wyjdzie z pierdla, po 10 lat wyrok się zamarze jakąś pracę znajdzie i żyć sobie spokojnie będzie. W tym przypadku chłopak nawet jak wyjdzie po 5 lat, to owszem studiów nie skończy lekarzem nie będzie, ale jakoś sobie w życiu poradzi. A jakby miał do końca życia płacić karę, gdyby wiedział, że na nic sobie nie może pozwolić, bo większość jego zarobków zajmie komornik, to byłoby bardziej dotkliwe. Odpowiedz Link Zgłoś