tanebo2.0 30.09.18, 22:59 Wyglądają obłędnie. Ale czy mają jakieś zalety? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: Felgi szprychowe 30.09.18, 23:22 Wyglądają obłędnie! No i są dużo, dużo wytrzymalsze. No, ale ceny... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Felgi szprychowe 30.09.18, 23:38 > No i są dużo, dużo wytrzymalsze. Polemizowalbym. Gdyby to byla prawda to felgi szprychowe mialyby nadal zastosowanie w autobusach, ciezarowkach, traktorach i przede wszystkim czolgach:) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Felgi szprychowe 30.09.18, 23:39 Kiedy widziałeś ostatnio motocykl enduro z pełnymi felgami? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Felgi szprychowe 30.09.18, 23:47 A od kiedy mowimy o rowerach czy motocyklach enduro? Napisales ze sa duzo, duzo wytrzymalsze ale nie napisales od czego. To proste, czym wiecej metalu a mniej powietrza tym felga wytrzymalsza. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Felgi szprychowe 30.09.18, 23:53 Felga szprychowa to także równiejsze rozłożenie obciążeń. No i możliwość naprawy i regulacji. Felgę szprychową wyważysz kluczem do nypli, a nie ciężarkami Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Felgi szprychowe 01.10.18, 00:03 Te zalety sa wedlug mnie watpliwe. Na przyklad wywazenie ciezarkami bez "zcentrowania" uwazam za niemozliwe. A najwieksza wada jest niemoznosc uzycia opony bezdetkowej. Jedna zaleta: wyglad, a reszta to juz same wady w porownaniu z jakakolwiek inna felga. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Felgi szprychowe 30.09.18, 23:43 Masa nieresorowana to argument przeciwko felgom szprychowym. Tyle, że jak już napisałem - są dużo wytrzymalsze :) Coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Felgi szprychowe 30.09.18, 23:56 > Ale są cięższe... Ciezsze od czego, tloczonej felgi stalowej, odlewanej aluminiowej czy kutej aluminiowej? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Felgi szprychowe 01.10.18, 00:05 kutej aluminiowej.Nie mówiąc o kompozytowej. Choć teraz nawet szprychy robi się z kompozytu... Odpowiedz Link Zgłoś
bunkum Re: Felgi szprychowe 01.10.18, 00:26 > kutej aluminiowej.Nie mówiąc o kompozytowej. Choć teraz nawet szprychy robi si > ę z kompozytu.. Kompozytu czego z czym? I ty kules kiedys aluminium? Czym? I po co? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Felgi szprychowe 01.10.18, 06:55 Kompozytu felgi z kompozytem szprychy. Były takie robione dla rowerów. Wiem też że zrobiono felgi kompozytowe lite dla aut. Natomiast w technologi tradycyjnej najlżejsze są felgi aluminiowe kute. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Felgi szprychowe 30.09.18, 23:42 Istnieja dekle ktore wygladaja jak prawdziwe szprychy, dopiero po lepszym obejrzeniu okazuje sie ze to jednak tylko dekiel. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Felgi szprychowe 01.10.18, 07:37 Ja widzę jeszcze jedną zaletę szprych - taka felga pracuje więc tłumi drgania. Czyli można zastosować opony niskoprofilowe i zachować komfort... Odpowiedz Link Zgłoś