Dodaj do ulubionych

Dla milosnikow Opla

17.03.22, 15:49
wlasnie wrocilem z fabrycznego muzeum Opla w Rüsselsheim. oczywiscie niektore modele rozpoznalem, ale napewno nie wszystkie. byly tez wyscigowki DTM, ale jednak te z okresu przed i po WWII sa jednak najladniejsze.
w piwnicy potem pare prototypow, niektore mozna rozpoznac.
zdjecia powrzucam jak wroce do domu.
Obserwuj wątek
    • bigzaganiacz Re: Dla milosnikow Opla 17.03.22, 16:29
      Sprzedam opla
      • trypel Re: Dla milosnikow Opla 17.03.22, 16:49
        Tez mi się tak skojarzyło

Jakby gimbaza nie pamiętała

Stary Żyd dawał do gazety nekrolog po swojej żonie i spytał o cenę.
        – Do pięciu wyrazów za darmo.
        – Nooo… to niech będzie: Zmarła Zelda Goldman.
        – Ma pan do dyspozycji jeszcze dwa wyrazy.
        – To niech będzie – Zmarla Zelda Goldman, sprzedam Opla
    • waga173 Re: Dla milosnikow Opla 17.03.22, 21:59
      Byla Manta? Byl GT? Byl Rekord z lat 70-tych? To te sa najladniejsze.
      • engine8 Re: Dla milosnikow Opla 17.03.22, 22:07
        Kierownik szkoly mial Kadetta 1938... Tylko ze jak gdzies jechal to bral na tylne siedzenie 2 osilkow z 7 klasy zeby odpalic "na pych" bo akumulator albo starter mu nie dzialal chyba.
      • marekggg Re: Dla milosnikow Opla 17.03.22, 23:16
        wszystko chyba
    • zimnadzidzia Re: Dla milosnikow Opla 18.03.22, 06:46
      www.opel.de/opel-erleben/opelclassic-museum.html
      • waga173 Re: Dla milosnikow Opla 18.03.22, 09:02
        Jeszcze Ascona!.Ciekawy ten wiszacy pod sufitem (hala K6) aeroplan. Napedzany silnikiem rakietowym. Nie wiedzialem ze Opel czyms takim sie zajmowal. Pierwszy na swiecie lot, 1929.
      • marekggg Re: Dla milosnikow Opla 18.03.22, 10:10
        tak, to jest to.
      • marekggg Re: Dla milosnikow Opla 19.03.22, 02:51
        nie powiem ich prezentacja jest o niebo lepsza niz moje zdjecia komorka. jak bym wiedzial, ze bede mogl tam wejsc, to bym moze wzial lepszy aparat niz komorke. niestety zdjecia , glownie te w piwnicy sa nieostre. ale zawieraja tez samochody, ktorych nie ma w oficjalnej prezentacji.
    • jureek Re: Dla milosnikow Opla 18.03.22, 12:31
      Tak blisko mnie byłeś i nie dałeś znać?
      • marekggg Re: Dla milosnikow Opla 19.03.22, 00:14
        a skad ja mam wiedziec? i tak mialem dosyc napiety program, ale nastepnym razem dam znac. rzuc okiem na poczte wybiorczej
        • jureek Re: Dla milosnikow Opla 20.03.22, 08:42
          marekggg napisał:

> a skad ja mam wiedziec?

Dlatego napisałem, żebyś wiedział :)
    • bolo2002 Re: Dla milosnikow Opla 19.03.22, 08:53
      Świętej pamieci Alfred Opel z Russelheim teraz przewraca sie w grobie, jak patrzy - co zrobiono z jego idei! To własnie Pan Alfred wypuscił na swiat pierwszy samochód-podobny do ... samochodu. Dziś Stellantin-który zniszczył marke Opel przestaje produkować Ople, Fiaty, jeepy i Citroeny! A pamietam -kiedy jakies 30 lat temu podziwiałem Opla mieszkając w Niemczech. Znajomy kupił sobie nowego Opla Calibrę- oglądalismy go ze wszystkich stron- bo to było to coś! A Opel Manta-też super. dziś zostały tylko po prawdziwych Oplach - wspomnienia- a były to prawdziwe i dobre wózki!
      • marekggg Re: Dla milosnikow Opla 19.03.22, 11:46
        moze i byl jakis alfred, ale zalozycielem opla byl Adam.
        opel juz przed WWII nie byl samodzielnym producentem, bo byl pod GM. Zreszta dopiero w 2017 PSA odkupil udzialy w GM, ale cala Insignia jest jeszcze zalozona na scislej wspolpracy Opel-GM
        • waga173 Re: Dla milosnikow Opla 19.03.22, 12:13
          Przedwojenny Opel P4 byl w Polscce znay jako "Osiolek" ale chyba tez jako "Adam".
          Taki jak ten czarny, ktos takim przyjezdzal do mojego sasiada. Tez z tym kufrem z tylu. Moze to ten sam?

www.zabytki-techniki.org.pl/index.php/muzeum-techniki-i-motoryzacji-w-otrebusach-wirtualny/333-samochody-otrebusy/lata-30-te-otrebusy/2596-samochod-osobowy-opel-p4-z-1935
        • bolo2002 Re: Dla milosnikow Opla 20.03.22, 11:58
          Racja- Adam .Nie zmienia to postaci rzeczy, że Ople to były dobre wózki. Miałem Signum-150 Km diesel a środku łososiowa tapicerka i automat. Bez problemów i 200 tys km w 5 lat .
    • marekggg Zdjecia 20.03.22, 01:01
      nie oficjalne, ale moje i widzialem na wlasne oczy:

eu.zonerama.com/MarekG1/Album/8243408
      nie mam zielonego pojecia, jak dziala zonerama, wiec jezeli ktos ma uwagi, to raczej tutaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka