Dodaj do ulubionych

Auto dla dwojga

28.03.22, 17:38
W rodzinie pojawiła się potrzeba zakupu auta dla bezdzietnej pary (wiek średni). Budżet do 30 k PLN, ma być benzyna, jeżdżenie do pracy na małych odległościach, na zakupy, plus ze dwa razy w roku wypady dalsze na wakacje (typu maks. 2000 km na wyjazd). Dwudrzwiowe nie. Nie za długie (to nie ja wymyśliłem). Klima musowo, najlepiej automatyczna. Za słabe silniki raczej odpadają, bo kierowniczka ma ciężką nogę i nie lubi, jak auto „nie chce jechać” (ale nie żeby od razu musiała mieć rakietę). O zakupie zdecyduje kobieta, co też ma znaczenie : )
Mnie się propozycje już wyczerpały (nie, moich sugestii nie zdradzę, żeby nie było za łatwo) , dlatego pytam szanownych forumowiczów.
Obserwuj wątek
    • tbernard Re: Auto dla dwojga 28.03.22, 20:10
      Chodzi o samochód używany, czy nowy ze sklepu?
      • nousecomplaining Re: Auto dla dwojga 28.03.22, 20:42
        Jeśli spełni podane kryteria, to nowy ze sklepu też może być. Ale budżet jest podany w PLN, nie w USD ani EUR.
    • engine8 Re: Auto dla dwojga 28.03.22, 21:58
      Kryteria malo powazne.
      Kazde jedno - bo w nich zawsze sie zmiesci 2 ludzi.
    • trypel Re: Auto dla dwojga 28.03.22, 22:15
      W tych kryteriach to ja zawsze polecę C3. Najlepiej ostatni wypust poprzedniej generacji (bo szybszy i mocniejszy od aktualnej), wygodny, dla 2 osób to i na wakacje, a jednak w 4 M się mieści. No i benzyna 1.6 schodzi do 9 s do 100
      • nousecomplaining Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 12:33
        > W tych kryteriach to ja zawsze polecę C3
        Niestety odpada. Proponowałem, ale „nie, bo mi się nie podoba” załatwiło sprawę.
        • trypel Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 12:45
          Z tym argumentem się nie dyskutuje
          Próbowałem moją pare razy namawiac na Deltę. Bez szans - bo mi się nie podoba:)
          • gzesiolek Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 12:58
            Delta 1,75 200KM fajne autko...
            • trypel Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 13:18
              No właśnie o tej wersji myślałem. I najlepsze ze delta ma bardziej vanową pozycje jazdy, wygodne wysokie fotele. Dla mnie bajka. Ale zona popatrzyła na tył i powiedziała że po jej trupie. Kuszące i może kiedyś wykorzystam ale na razie nie
              • qqbek Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 13:30
                Deltę z automatem oglądałem zanim Zafirę kupiłem - to jest tak trochę mało "miejskie" jeśli chodzi o rozmiary :)
                No, ale w środku wypas :)
            • nousecomplaining Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 15:46
              > Delta 1,75 200KM fajne autko...
              Ej, ale Delta może by właśnie podeszła.
              • gzesiolek Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 15:52
                Ciężko będzie o dobry egzemplarz w budżecie...
                Mała podaż...
                • trypel Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 16:38
                  Poza tym ciężko deltę określić jako nie za długie auto do miasta
    • waga173 Re: Auto dla dwojga 28.03.22, 22:18
      Niebieskie:)
      Dla dwoch osob ale nie dwudrzwiowe? On woli siedziec z tylu jak ona prowadzi czy on kaze jej siedziec z tylu jak sam prowadzi?
      • kreinto Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 07:45
        waga173 napisał:

> Niebieskie:)
        > Dla dwoch osob ale nie dwudrzwiowe? On woli siedziec z tylu jak ona prowadzi cz
        > y on kaze jej siedziec z tylu jak sam prowadzi?
        Pewnie szukają jakiejś, osobowej Dacii w wersji Van. Z przestrzenią ładunkową zamiast tylnej kanapy? 🤔
      • nousecomplaining Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 11:01
        > On woli siedziec z tylu jak ona prowadzi czy on kaze jej siedziec z tylu jak sam prowadzi?
        Sposób myślenia mojej szwagierki zawsze stanowił dla mnie zagadkę. Nie chciałbyś z nią kupować niczego. Ani jej niczego sprzedawać.
        • kreinto Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 11:28
          nousecomplaining napisał(a):

> Sposób myślenia mojej szwagierki zawsze stanowił dla mnie zagadkę.
          Po prostu nie nosisz torebki. Druga para drzwi jest potrzebna do tego żeby wstawić torebkę za siedzenie kierowcy. 😉
          • nousecomplaining Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 11:39
            > żeby wstawić torebkę za siedzenie kierowcy
            Fakt, o tym nie pomyślałem. Przy tych rozmiarach torebek, a raczej toreb, które noszą kobiety, to może być czynnik decydujący.
    • only_the_godfather Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 09:28
      Takie kryteria spełnia większość kompaktów. Ja bym szukał np jakiegoś Megane HB z silnikiem 2.0 TCe.
    • bolo2002 Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 11:35
      Wybór jest bardzo duży-ale za te pieniadze to tylko uzywany. I teraz to jak ma się jeżdzic głównie do pracy to oszczędna benzyna, a drugi parametr-2 razy w roku np. na wczasy- to proponuję crosovera !
      Co wybrać: Kia Stonic/100 KM/, Hyundai Kona/120 KM/ to najlepsze jakosciowo propozycje a z jeszcze oszczędniejszych -to Peugeot 2008 z silnikiem 1,2 Pur-Tech 110 KM-pali jeszcze mniejniz Kia i Hyundai. Ostatnia oferta to Citroen Cactus z tym samym silnikiem-wygodny jak Peugeot 2008.
      Inne propozycje mają juz swoje wady-więc polecam tylko te 4 wózki. Szerokiej drogi! P.S. Kompaktów nie polecam- bo są znacznie mne j wygodne.
      • qqbek Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 11:56
        Ja wiem, że jesteś nieźle rąbnięty i skrzywiony, ale czy widziałeś gdzieś KIĘ Stonic do 30 tysięcy?
        Albo Hyundai-a co to sKona za mniej niż 60-70?

To dlaczego, do kurwy nędzy, jak zwykle musisz pierdolić jak potłuczony?
        • trypel Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 12:16
          Nawet zadbanego cactusa się za tyle nie wyrwie
          • nousecomplaining Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 15:49
            > Nawet zadbanego cactusa się za tyle nie wyrwie
            To też polecałem. Ale znowu komentarz „se kurwa jaja ze mnie robisz, jak to z boku wygląda, koszmar jakiś”.
            A mnie się podoba właśnie ten koszmar.
            • trypel Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 16:40
              Cactus się akurat mojej podoba. A mi bardzo.
              Tyle że jakoś dychawiczne silniki chyba głównie
    • qqbek Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 12:04
      Z kompaktów:
      Syfik "UFO" (bo bezawaryjne), Alfa Giulietta (bo ładne), Megane albo Pug 308 (bo tanie w naprawach).
      Nie polecam niemieckich, bo "popadnie" na roczniki z niezbyt udanymi silnikami.
      Może być ewentualnie Astra 1.6 albo 1.8 z "niemieckich".

Z mniejszych:
      Fiesta (były z wolnossącymi 1.6), Toi-Toi Yaris (1.33), Pug 208 1.6 (120 koni w małym autku "robi robotę"),
      • qqbek Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 12:06
        A - zapomniałem - Pug-i tylko z VTi, a broń boziu z THP.
        • kreinto Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 16:47
          qqbek napisał:

> A - zapomniałem - Pug-i tylko z VTi, a broń boziu z THP.
          >
          Jedyny plus to brak turbo. Wszystkie inne wady takie same.
      • nousecomplaining Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 12:32
        > Alfa Giulietta
        No Alfa by na pewno się podobała. Ale można zadbaną wyrwać w takiej cenie?
        • gzesiolek Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 12:40
          Mocno z początku produkcji... I to coraz trudniej...
          Prędzej Fiata Bravo bym szukał...
          • nousecomplaining Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 15:52
            > Prędzej Fiata Bravo bym szukał...
            Nie, no to już prehistoria. Chociaż przy tych cenach używek, hmmm.
            • gzesiolek Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 16:24
              8-10lat... A za 30tys to w tej chwili w jaki wiek auta celują? Mówimy o super egzemplarzu z dobrej ręki z dobrym wyposażeniem i mocnym silnikiem... Ja bym szukał w tej cenie włąśnie czegoś ok 8 lat...
              Patrząc na to co się dzieje na rynku...
        • qqbek Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 13:01
          Nawet jak nie można, to chyba warto ten budżet o te 5-6 tysięcy "naciągnąć", żeby mieć coś fajnego :)
          Jeszcze rok temu się dało bez problemu.
          Ale rok temu, to cała epoka w dziejach rynku aut używanych.
          • nousecomplaining Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 15:58
            Racja. Też zasugerowałem, że te 5 klocków to dzisiaj niewiele znaczy, a można wyrwać coś sensowniejszego. Tylko wiesz, jak to jest. Zakładasz jakiś budżet na zakup, potem go korygujesz w górę, „bo trochę można dołożyć” i zamiast 30 k wywalasz na auto 40.
    • vogon.jeltz Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 13:38
      Jak dla dwojga, to najlepiej Miata, ale skoro dwudrzwiowe odpada...
      • gzesiolek Re: Auto dla dwojga 29.03.22, 13:43
        Dla dwojga do 180cm i najlepiej bez bagażu ;)
        Ale tak Miata jest ok...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka