marekggg 03.04.25, 14:46 Mam pytanie o jazde samochodem na Cyprze - jakies wskazowki, gdzie wypozyczyc samochod etc. Czego najlepiej unikac i na co zwracac uwage. O ile sie nie myle to tam tez jezdza po nie tej stronie... Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislok1 Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 03.04.25, 18:05 Jezdza jak w Anglii I jak na Malcie Dla mnie cos takiego to horror Jak bylismy na Malcie, to nie wypozyczylem auta, bo zwyczajnie by mnie to TOTALNIE stresowalo... Jezdze dobrze, ale przyzwyczajenie jest druga natura czlowieka i w takich sytuacjach RUTYNA to smierc, doslownie.... Przynajmniej kolizja... Na Malcie jest zwykle kosmiczyn ruch i korki Na Cyprze moze jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 03.04.25, 18:06 Na szczescie na Malcie jest SWIETNIE zorganizowana komunikacja zbiorowa, naprawde DOSKONALE I do tego jest tania, wiec wynajecie samochodu nie ma zadnego sensu tak czy siak Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 03.04.25, 21:37 wislok1 napisał: > Jezdza jak w Anglii > > I jak na Malcie > > Dla mnie cos takiego to horror Dziwne, większości kierowców jakich znam przestawienie się zajmuje od kilku minut do godziny. Nawet (w wypadku ręcznej skrzyni biegów) biegi da się od razu sprawnie zmieniać lewą (choć rzeczywiście jest to dość dziwne doświadczenie na początku). Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 03.04.25, 22:58 > Dziwne, większości kierowców jakich znam > przestawienie się zajmuje od kilku minut do godziny. Jeździliśmy po Malcie skuterem. Prowadziła małżonka, bo ona ma prawko na motocykle i ogólnie dryg do nich, to nie moja bajka, ja byłem pasażerem i pilotem. Tylko raz odruchowo na rondzie wjechała pod prąd, a tak to luz. Ogólnie jak ktoś się boi samochodów z kierą po prawej, to polecam to rozwiązanie, choć Cypr jest ciutkę jednak większy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 04:44 Też bałem się na początku rond ale idzie się szybko przyzwyczaić. I Odnoszę wrażenie że jazda po lewej jest dla praworęcznych zdecydowanie bardziej naturalna niż po prawej. Bardzo szybko się adaptuje człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 11:08 trypel napisał: > Też bałem się na początku rond ale idzie się szybko przyzwyczaić. I Odnoszę wra > żenie że jazda po lewej jest dla praworęcznych zdecydowanie bardziej naturalna > niż po prawej. Bardzo szybko się adaptuje człowiek > Dwa lata tak jeździłem i też mam wrażenie, że lepiej się po lewej jeździ (też jestem praworęczny). Rondo pokonałem pod prąd raz, ale nie w UK, a w Belgii, jeszcze w porcie, jak z promu zjechałem 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 11:27 I ogólnie to ciekawe doświadczenie do polecenia każdemu Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 18:13 To nie chodzi o kierownice po prawej stronie, ale o to, ze jedzie sie innym pasem..... Ruch lewostronny to nie moja bajka.... Oczywiscie wszystkiego mozna sie nauczyc, ale po co mialem sie stresowac bez sensu ? Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 18:53 Tez nie lubię ruchu lewostronnego. Jak jeszcze jakieś forum Grecja czy forum Turcja działały normalnie to pamiętam parę osób (choć nie z Auto Moto bo dla wagi, qqbeka i paru innych Morze Śródziemne by mogło nie istnieć) że musiało forsować swój blachosmrodziarski sposób widzenia. Otóż najważneijsze było pojeździć autem. Więc dyskusja nie była o tym gdzie fajnie tylko że tam najlepiej gdzie autem jest najwięcej do zobaczenia. Więc dla takiego Kreta ma dużo dróg i można w wiele miejsc pojechać. Cypr niedobry bo ruch lewostronny. Rodos i Kos złe bo małe więc blachosmrodziarz za długo blachosmrodem nie pojeździ. O Bodrum w Turcji była dysksuja. Blachosmrodziarz yyyy, auto wypożyczyć i jeździć, wycieczki drogie!!! Ja mu na to, że chyba nigdy tam nie był bo Turcy jezdza niefajnie, w razie stłuczki miejscowy ma zawsze rację, a benzynę wtedy mieli za 2 euro, podczas gdy np. rejs na Kos za 12 euro, a rejs po zatokach 20 euro. Dla mnie na wczasach najważniejsze środki transportu to statek i rower. Wypożyczam auto zwykle na 1 dzień. Góra 2 (będąc 2 tygodnie). Czasem wycieczki sa tanie i, sorry, nie jesteśmy już dziadami w 2025 roku jak gdzies w 2005 żeby liczyć każdy eurocent a przewodnik fajnie opowiadający jest wartością dodaną. Często można taniej pojechać na wycieczkę autokarową z biura lokalnego (czasem nawet polskie biura gdzieś na miejscu bywają). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 19:13 Po Turcji jezdzi się super. Zwłaszcza po miejscach gdzie nie dociera stonka turystyczna. A jeszcze jak masz swoj samochód z rejestracją polska to w ogóle gościnność taka ze w Europie już można o takiej zapomnieć Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 19:42 > Turcy jezdza niefajnie, w razie stłuczki > miejscowy ma zawsze rację, a benzynę wtedy > mieli za 2 euro Turcy jeżdżą bardzo fajnie. Tzn. spokojnie, piraci drogowi prawie nie występują. Właśnie dlatego, że benzynę po 2 euro - jak już muszą jechać, to jadą tak ekonomicznie, jak tylko się da. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 07:26 Mnie kiedyś nauczono jednej zasady, zawsze jako kierowca siedzisz przy osi jezdni. Wystarczy się tego trzymać i nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 10:02 > Mnie kiedyś nauczono jednej zasady, zawsze jako kierowca siedzisz przy osi jezdni. > Wystarczy się tego trzymać i nie ma problemu. Sprawdzić czy nie jednokierunkowa we włoskim miasteczku. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4444 Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 11:34 To jest dobra zasada, chociaz ja staram sie jako kierowca nie znalezc przy krawedzi jezdni, wtedy jest problem Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 03.04.25, 19:53 ważne, żeby autem nie przekroczyć granicy między Grecją a Turcją ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 03.04.25, 21:05 Autem jak autem ale jak się ma kiepskie warunki na roaming poza eu to lepiej nawet do granicy nie dojeżdżać bo się potem można zdziwić Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 03.04.25, 21:19 to podobno nie jest problem. mozna spokojnie przejechac/przejsc granice. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 03.04.25, 22:27 Pożyczyć można zarówno w jakimś Budgecie/Avisie jak i w lokalnej rusko-cypryjskiej wypożyczalni z sensownymi opiniami. Na jazdę po części okupowanej trzeba wykupić ubezpieczenie, poza tym spoko. Ogólnie bez spinki. Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 00:53 Mialem w szkole nauczyciela nazwiskiem Cypryk, psychopate jakiegos i idiote. Dlatego ta wyspa mnie za bardzo nie pociaga. Ale slyszalem gdzies ze nie ma to jak jezdzic tam wozkami golfowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 09:51 Poczytaj wisłoka, za nim z tymi wózkami wyskoczysz - tak trudno, że na trzeźwo się jeździć nie da, trzeba coś dla kurażu wpierw wypić 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 07:53 Skupić się na rondach i prawej barierce na autostradzie. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 12:00 Jak parę razy skręcając włączysz wycieraczki to szybko się nauczysz. Poza tym będziesz mieć czerwone tablice i będą na ciebie uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 14:14 Aha, to juz OK, dzieki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 18:57 Baw się Marek dobrze, co Ci życzę . I wrzuć zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 19:23 dzieki, wrzuce. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 15:02 Wlasnie odkrylem ze Cypr to ciekawa wyspa - oprocz tego ze jest Turecka czesc, to sa jeszcze dwie enklawy Brytyjskie.... je piernicze. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 15:20 O enklawach brytyjskich nie słyszałem - coś jak części wspólne w Belgii i Holandii? :) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 16:46 zobacz google maps, ale kolega mi powiedzial, ze nie ma zadnych kontrol granicznych Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 16:58 marekggg napisał: > Wlasnie odkrylem ze Cypr to ciekawa wyspa - oprocz tego ze jest Turecka czesc, > to sa jeszcze dwie enklawy Brytyjskie.... je piernicze. To nie enklawy a bazy militarne. I nie ma części tureckiej, a jest strefa okupowana przez kozoyebcuf. Mieszkałem na Cyprze. Pytaj o co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 17:10 Byliśmy w Pafos. Atrakcją jest ścieżka rowerowa na ok. 10 km. Nie jeździliśmy autem. Byliśmy na 2 wycieczkach. Pierwsza to Kyrenia Nikozja, druga Półwysep Akarnas plus krotki rejs statkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 17:43 dodekanezowiec napisał: > Byliśmy w Pafos. Atrakcją jest ścieżka rowerowa na ok. 10 km. Nie jeździliśmy a > utem. Byliśmy na 2 wycieczkach. Pierwsza to Kyrenia Nikozja, druga Półwysep Aka > rnas plus krotki rejs statkiem. To i pewnie byliście na plaży żółwi. Ogólnie to moje ulubione rejony: Poli, Kokkina, Kato Pyrgo. Nie zadeptane i jakieś takie magiczne jest to północne wybrzeże. Brak turystów, spokój, stare pomosty do eksportu miedzi. Ostatnia stacja kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 17:33 o ile masz czas, czy mozesz mi napisac na moj mail gazetowy? marekggg@gazeta.pl? to byloby super. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 17:37 marekggg napisał: > o ile masz czas, czy mozesz mi napisac na moj mail gazetowy? marekggg@gazeta.pl > ? to byloby super. dzieki 1. Czasu nigdy nie mam (wolnego) 2. Nie zadałeś pytania więc nie wiem czego poczebujesz. 3. Forum jest od tego by dzielić się spostrzeżeniami, zatem niech i inni skorzystają. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 18:05 OK, wiec: wyladujemy w Paphos okolo poludnia. 1. gdzie bys polecil wynajac hotel/mieszkanie - kapanie sie w morzu nas nie bardzo interesuje. 2. ktora wypozyczalnie, ja bym wolal full OC/AC 3. W zyciu nie bylem na Cyprze, widze ze tam jest naprzyklad pare terrytoriow nalezacych do UK. 4. Czy mozna bez problemow przejechac do czeszci tureckiej? 5. Do Nicosii to chyba mozna spoko pojechac, i czy mozna robic zdjecia? Bo wiem ze na takich granicach to troche problem. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 18:43 marekggg napisał: > OK, wiec: > > wyladujemy w Paphos okolo poludnia. > > 1. gdzie bys polecil wynajac hotel/mieszkanie - kapanie sie w morzu nas nie bar > dzo interesuje. Almyra. Hotel jest magiczny. Architektura najwyższego lotu. > 2. ktora wypozyczalnie, ja bym wolal full OC/AC Nie ma złych czy szemranych. Jak chcesz mieć spokój to weź jakieś sieciowe. > 3. W zyciu nie bylem na Cyprze, widze ze tam jest naprzyklad pare terrytoriow n > alezacych do UK. To są bazy wojskowe. > 4. Czy mozna bez problemow przejechac do czeszci tureckiej? Musisz mieć ID, najlepiej paszport. Tylko okupanci sprawdzają dokumenty. Jest wiele przejść granicznych. Z Pafos najlepiej chyba przez Lefkosie (Agios Dometios chyba) albo Kato Pyrgos. Nie pamiętam czy jest jakieś koło Morphou. > 5. Do Nicosii to chyba mozna spoko pojechac, i czy mozna robic zdjecia? Bo wiem > ze na takich granicach to troche problem. > > Dzieki Jak tam pojedziesz i poczujesz ten klimat to zrezygnujesz z pstrykania. Tam jest taka niesamowita dziwna cisza w centrum miasta. Nikozja to jedno, ale większe wrażenie robi Varosha koło Ammochosto. Doczytaj przed wylotem historię tego miejsca. Jest obecnie w części otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 18:51 dziekuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 18:09 masz moze jakies restauracje, ktore mozesz polecic? ja wiem ze google, ale osobiste doswiadczenie jest na wage zlota. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 18:50 marekggg napisał: > masz moze jakies restauracje, ktore mozesz polecic? ja wiem ze google, ale osob > iste doswiadczenie jest na wage zlota. Tawerny daleko w górach albo w Kato Pyrgo gdzie nikt nie widział turysty i nie mówi po angielsku. 😁 Podjedź któregoś dnia do Geroskipou na agorę (rynek). Jak tam nie znajdziesz czegoś to w okolicznych uliczkach coś będzie. Trzymaj się wschodniej strony (drogi na lotnisko). Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 19:00 OK, tak zrobie. a gdzie bys proponowal najlepiej sie zatrzymac? mamy okolo 10 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 19:15 marekggg napisał: > OK, tak zrobie. a gdzie bys proponowal najlepiej sie zatrzymac? mamy okolo 10 d > ni. Po pierwsze cię nie znam, a po drugie ja mam inne życie. Jestem pół-Grekiem , co jednak na Cyprze nie ma znaczenia bo cypryjski to zupełnie inny język.😁. Ja w takiej konstelacji biorę enduro albo Suzuki Vitara starego typu i autentycznie wybieram się tam gdzie żaden turysta nie dotarł. Nawiązuję kontakty z tubylcami, pomagam im w pracy, oni mnie goszczą. Moja ukochana kiedyś pół dnia mnie szukała (po polsku, nie słowacku 😛) bo zgubiłem się na zapleczu sklepu RTV na starym mieście w Pafo kiedy tam wszedłem kupić coś; frappe z właścicielami, pogaduchy, z tego zrobiła się wspólna kolacja. Nie wiem czy to twoje klimaty. Bez urazy ale w Grecji czy na Cyprze nie będziesz miał czegoś takiego jak ja. Inna optyka. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 19:23 OKi, ja bardzo szybko nawiazuje kontakty, wiec to dla mnie nie problem. znam 6 jezykow, wiec jakos sie dogadam i jestem czlowiekiem otwartym. I moje klimaty wlasnie sa takie - poznaje kogos i nie mam zadnego problemu z obcym czlowiekiem pojsc na kolacje, czy na drinka. Ja wiem ze jestem inny, ale jak bylismy z zona na Rodos, to nie bylo zadnego problemu. No i niestety ja w zyciu nie jezdzilem motorem, wiec odpada niestety Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 20:09 marekggg napisał: > OKi, ja bardzo szybko nawiazuje kontakty, wiec to dla mnie nie problem. znam 6 > jezykow, wiec jakos sie dogadam i jestem czlowiekiem otwartym. > > I moje klimaty wlasnie sa takie - poznaje kogos i nie mam zadnego problemu z ob > cym czlowiekiem pojsc na kolacje, czy na drinka. > > Ja wiem ze jestem inny, ale jak bylismy z zona na Rodos, to nie bylo zadnego pr > oblemu. > > No i niestety ja w zyciu nie jezdzilem motorem, wiec odpada niestety Nie mówię, że jesteś 'panem z audi' czy innym wykolejeńcem/chamem bo naprawdę sympatyczny z ciebie gość. Piszę o czymś innym. O opozycji Grek - ksenos. Wystarczy, że znasz grecki a oni stają się zupełnie inni. Pomimo tego, że filoksenia jest głęboko zakorzeniona w kulturze, a zatem są gościnni dla obcych/ turystów. Grecy to jedna wielka rodzina, to jest inny poziom tej filoksenii właśnie. Bez języka tej bariery nie przekroczysz. Ale i tak przeżyjesz tam fajne chwile. Cypryjczycy są otwarci i pomocni. Bo widzisz, ja jestem dziki. Tak jak patrzę z pogardą na te wszystkie pedalskie sraudi z tablecikami i skrzyniami biegów dla inwalidów tak odżywam za kierownicą prawdziwej terenówki czy to na 4 czy na 2 kołach. Mój odpoczynek to zbiór oliwek albo winogron, a potem mezedes (swoją drogą wybierz się kiedyś gdzieś gdzie serwują), daleko w górach. A teraz wyjaśnienie: dlatego sugeruję ci tawerny w Geroskipou. Raz, że je znam, dwa że blisko Pafo. Wejdziesz tam gdzie nie ma szyldów, a jest fourno (grill) i stoły nakryte ceratą. Na początku będą się patrzyli na ciebie Ale bardziej z zaciekawieniem jak ten Europejczyk tu trafił. A potem będzie z górki. Tutaj bardziej chodzi o jedzenie jednak. Jak chcesz fiestę to zapytaj w hotelu o miejsca gdzie mają mezedes. Ale takie prawdziwe, nie dla turystów. Jak coś to dam ci mój nr telefonu i jak pani na recepcji będzie zagubiona to jej wyjaśnię jak mi ją dasz do słuchawki. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 22:06 Ja uwielbiam lokalne klimaty oraz miejsca ktore nie sa oblegane przez turystow. Ja jestem w stanie sie obudzic o 5 rano i pojsc do miasta, tylko po to , zeby miec inne wrazenia niz takie zwykle turystyczne. Wlasnie jak bylem z zona na tym Rodos, to okolo 5:30 rano sie znalazlem w porcie i siedzialem z miejscowymi rybakami, ktorzy wrocili z polowu - niektorzy znali angielski, inni nie za bardzo, ale bylo bardzo fajnie. A co do Geroskipou, moze tam bedziemy szukac nocleg na pare dni? Co do telefonu, masz moj e-mail marekggg@gmail.com, tam mozesz napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 22:16 W Geroskipou nie ma hoteli czy kwater. Zobacz na jakieś condos albo hotele czy pokrewne w Pei (Pegeia). Fajny widok z góry i brak turystów i tłumów. A jeśli jeszcze bardziej chcesz odpocząć to może zainteresuj się Polis na północy (na wschód od Atakama) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 04.04.25, 22:23 super, dzieki, to sa wlasnie informacje ktorych poszukuje - wiedzialem ze forum da rade. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 05.04.25, 06:35 marekggg napisał: > super, dzieki, to sa wlasnie informacje ktorych poszukuje - wiedzialem ze forum > da rade. Grek nie odpowie :'proszę', lecz: 'na se kala' (be well - miej się dobrze), albo 'na pas sto kalo' (podążaj ku dobru). Już wiesz dlaczego cywilizacja mogła powstać tylko tam i dlaczego Grecy to największy naród na świecie od zarania? 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 05.04.25, 10:56 > Już wiesz dlaczego cywilizacja mogła powstać tylko tam Przykro mi naruszać twoje samozadowolenie i dumę narodową, ale nie tylko. Nie liczę oczywiście Egiptu i Mezopotamii, bo to jednak były typowe wczesnostarożytne satrapie, ale wcześniej od was powstała w Lewancie cywilizacja, bez której prawdopodobnie by was nie było. To ona dała wam podstawowe narzędzia rozwoju cywilizacji: pismo alfabetyczne, pieniądz i nawigację morską (faktycznie to międzynarodowy handel) Wymyśliła nawet, niezależnie od was, oligarchiczną demokrację (która jednak bardziej przypominała republikę rzymską niż ustrój greckich polis, but still). Tylko że po tym, jak Rzymianie zaorali ich najpierw w Afryce, a potem na Bliskim Wschodzie, o Fenicjanach dzisiaj mało kto już pamięta - poza tymi pieniędzmi, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 05.04.25, 11:42 vogon.jeltz napisał: > > Już wiesz dlaczego cywilizacja mogła powstać tylko tam > > Przykro mi naruszać twoje samozadowolenie i dumę narodową, ale nie tylko. Nie l > iczę oczywiście Egiptu i Mezopotamii, bo to jednak były typowe wczesnostarożytn > e satrapie, ale wcześniej od was powstała w Lewancie cywilizacja, bez której pr > awdopodobnie by was nie było. To ona dała wam podstawowe narzędzia rozwoju cywi > lizacji: pismo alfabetyczne, pieniądz i nawigację morską (faktycznie to międzyn > arodowy handel) Wymyśliła nawet, niezależnie od was, oligarchiczną demokrację ( > która jednak bardziej przypominała republikę rzymską niż ustrój greckich polis, > but still). Tylko że po tym, jak Rzymianie zaorali ich najpierw w Afryce, a po > tem na Bliskim Wschodzie, o Fenicjanach dzisiaj mało kto już pamięta - poza tym > i pieniędzmi, rzecz jasna. Oj tam, oj tam. Przecież dobrze wiesz, że żaden Grek tego nie przyzna. 😁 Dlatego że: 1. Mykeńczycy i tak byli pierwsi a pałac w Knossos został zbudowany przez Adama zaraz po tym jak wyrzucił ogryzek. 2. W Mitologii (a wszak jest tylko jedyna słuszna) nie ma wzmianki o Fenicjanach. A tak na poważnie to powszechnie uważa się, że Hellada (klasyczna) to rozwinięty cywilizacyjnie Egipt z trochę innym ustrojem politycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 05.04.25, 12:09 agios_pneumatos napisał: > Oj tam, oj tam. Przecież dobrze wiesz, że żaden Grek tego nie przyzna. 😁 To już jest nomen do potęgi nomen. Grecy co udają Greka :) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 05.04.25, 12:27 Errata: drugi nomen powinien być omenem. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 05.04.25, 12:45 A jak w ogóle plany wyjazdowe? Owszem duzo jest lotów itp.ale tanie loty trochę się pokończyły natomiast w maju miga być bardzo dobre oferty biur podróży. Zobacz np.tez TUI 24.4.na tydzień- Leandro Laura Beach Splash 2.999 osoba Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 05.04.25, 00:01 marekggg napisał: > Ja uwielbiam lokalne klimaty oraz miejsca ktore nie sa oblegane przez turystow. > Ja jestem w stanie sie obudzic o 5 rano i pojsc do miasta, tylko po to , zeby > miec inne wrazenia niz takie zwykle turystyczne. Wlasnie jak bylem z zona na ty > m Rodos, to okolo 5:30 rano sie znalazlem w porcie i siedzialem z miejscowymi r > ybakami, ktorzy wrocili z polowu Na Kos miałem wrażenie nawet w sierpniu, nawet w stolicy, że mimo - jak to wszędzie, tych odpustowych klimatów i straganów itp., jest normalnie i autentycznie . Hiszpania nierzadko inaczej - hotele na 50 pięter itp. Dosłownie - w Benidorm jest taki. Z Pafos pamiętam że autobusem pojechaliśmy maksymalnie na wschód miasta, na lekko już dzika plaże, klimatyzacja lokalne. Tak z 4 km na wschód od centrum i z kilometr od ostatniego hotelu to było Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 05.04.25, 00:03 Plaża Coral Beach też ładna. Aczkolwiek Agia Napa i Protaras maja najladneijeze plaze. Ale imprezownie. Tyle że może pod koniec maja się tam wybierzemy Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 05.04.25, 06:51 dodekanezowiec napisał: > Plaża Coral Beach też ładna. > Aczkolwiek Agia Napa i Protaras maja najladneijeze plaze. Ale imprezownie. Tyle > że może pod koniec maja się tam wybierzemy Dlatego Markowi sugeruję West Coast i z premedytacją nie piszę o East Coast. A i tak najładniejsze plaże są okupowane.🙁 Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 12.04.25, 17:58 Na Cyprze jest wiele pieknych i starych klasztorow czy kosciolow.Najczesciej polozone sa w gorach.Np piekny klasztor Kykkos gdzie pochowany jet Makarios.Czy jedyna w Europie dolina porosnieta cedrami.Busem trudno tam dojechac.Po za tym jak zwiedzic troche okolicy bez samochodu.Zobaczyc wiejskie drogi obsadzone drzewami pistacji i krzewami fig,ogrody pelne drzew z pomaranczami,cytrynami,nektarynami,morelami,brzoskwiniami,plantacje bananow. Bylem kiedys w czerwcu i tam juz byly zniwa. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 10:54 marekggg napisał: > Mam pytanie o jazde samochodem na Cyprze - jakies wskazowki, gdzie wypozyczyc s przyjechalismy w piatek, pizdziawa jak cholera, 17 stopni, noca ulewa. sobota - ladne slonce ale na wybrzerzu znowu pizdzialo jak w kielickim, okolo 17 stopni, ale w wietrze odczuwalnie znacznie mniej. przeslismy z hotelu do miasta i z powrotem na piechote, po miescie troche polazylismy niestety hotel Almera sie okazal dosyc drogi, bo prawie 500 jurkow na dobe, my jestesmy w Amphorze, jest spoko, ladny widok na morze, cena okolo 125 euro na dobe, ze sniadaniem. kolacja za 25/os. ale jest takie sobie jedzenie. Restauracja Kalua - bardzo dobre jedzenie, i od cholery obslugi. samochod zamowilem od srody, narazie mozemy tez po pafos poruszac autobusem. niestety zachodnie wybrzeze odpada, ze wzgledu na to, ze to jest niby tylko na off-road a ja nie jestem pewien czy si chce tutaj poruszac takim bydlem, wiec na pierwszy raz wystarczy cos malego typu swift. pewnie sie wybierzemy w gory i na polnoc. w gorach podobno 5 stopni, cale szczescie ze zona ma tez normalne trampki a nie tylko sandaly Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 11:24 Wy jesteście wszyscy tacy antybiuropodrozowi. Zobaczcie na lastminuter za ile można wyrwać w last w kwietniu hotel że masz samolot hotel czasem z all inclusive, ze Cie zawiozą z lotniska do hotelu itd. www.itaka.pl/wczasy/wlochy/sycylia/hotel-santa-lucia-e-le-sabbie-d'oro,PMOSANT/?id=CgVJdGFrYRIEVklUWBoDUExOIgdQTU9TQU5UKAQ6BE0xMDFCBgiA8pDABkoGCIDntcAGUAJiBQoDV0FXagUKA1BNT3IDCgExegUKA1BNT4IBBQoDV0FXigEDCgExkgEGCIDykMAGmgEGCIDntcAGogEFCgNEQkyqAQMKAUjiAQkKB1Jlc2FiZWXqAQkKB1Jlc2FiZWXyAQkKB1Jlc2FiZWU%253D&participants%5B0%5D%5Badults%5D=2&airports=WAW%2CWMI%2CKTW%2CWRO%2CPOZ%2CGDN%2CKRK%2CRZE%2CRDO%2CBZG%2CLCJ%2CSZZ%2CIEG%2CSZY%2CLUZ%2CBER%2CPRG&utm_source=lastminuterpl&utm_medium=cps&utm_campaign=afiliacja Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 11:44 Jednocześnie przepraszam że się wymądrzam. Nie nie chce się wymądrzać, bywam nerwowy ale po ochłonięciu okazuje pokorę. Ale wkurza mnie na przykład jak emigrant czyni uwagi np.na temat skrótu Pug. Emigranta pouczę rownie irracjonalnie - że Niemcy zle wymawiają Bajehn i Bohussia zamiast Bajern i Borussia :) Wracając do rzeczy - kwiecien na południu bywa jeszcze zimny. My w Polsce mamy porównanie że kwiecien to jak pazdziernik, i tu i tu jakieś 15 dzień 5 noc wg średniej dla co cieplejezych miast. Na południu w niektórych rejonach kwiecien to odpiwienik grudnia a maj listopada (w Polsce odpowiednikiem maja jest wrzesien). Ale nie krytykuje, warto poza sezonem po prostu a z pogoda nawet na południu mimo wszystko bywa różnie- patrz: Kanary. Reasumując- zmierzam tylko do tego że niektórzy błędnie się skupiają na tym ze "tylko podróż na własną reke". Z biurami bywaja lepsze oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 11:55 ja nie mowie ze z biurem podrozy nie, ale: 1. nie mieszkam w polsce, wiec itaka odpada. 2. 2 razy bylismy na all inclusive, o ile na Rodos (w miescie) bylo calkiem OK, to na Teneriffe to hotel byla jakas rzeznia. Juz nie mowie o tym ze na Teneryffe bylo od wuja mlodych brytoli, ale te ich mlode grube baby potatuowane wszedzie to az rzygac sie chcialo jak wygladaly. i to byly oboje przez Tui. Napchac sie zarciem All-in to sie mozna, ale ani to smaczne a raczej nijakie. Jak Zofia poszla na Rodos do lokalnego fryzjera, to dostala cala liste lokalnych knajp i te byly naprwde dobre. Wiadomo, jak ktos ma dzieciaki - to juz inna gadka. W Pafos tez jest pare restauracji ze stekami, pizza, makaronem, ale jest tez pare lokalnych, ktore warto wyprobowac, a wcale nie sa o wiele drozsze. Wiec kazdy ma co woli. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 12:36 No tak forum emigrantorum.. Przecież na zachodzie wszystko jest tańsze niż w Polsce, a polskie biura podrozy zdzierają :) Dobra sorry nie bierz tego do siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 12:40 Itaka jest ok. Do dzisiaj wspominamy wycieczkę do Egiptu podczas pandemii i 3 osobowa grupę w jakiej byliśmy:) I to niestety jest dla nas największy problem. Może być atrakcyjniej, taniej i w lepszym standardzie ale niestety w takich grupach lecących na urlop leci coraz większy % biednych ludzi. Ludzi których stac na wczasy ale już zabrakło na słuchawki. I ci ludzie katują wszystkich wokół swoimi komórkami i tabletami dla dzieci z głośnością na max. Jednemu takiemu ostatnio na lotnisku zaproponowałem ze mu kupie słuchawki to mnie nazwał rasistą (bo przypadkiem byl negatywem). Więc z uwagi na tych biedaków nie możemy korzystać z ofert biur podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 12:44 >Jednemu takiemu ostatnio na lotnisku > zaproponowałem ze mu kupie słuchawki to > mnie nazwał rasistą No debil jakiś. Jak dają, to bierz! Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 13:19 vogon.jeltz napisał: > >Jednemu takiemu ostatnio na lotnisku > > zaproponowałem ze mu kupie słuchawki to > > mnie nazwał rasistą > > No debil jakiś. Jak dają, to bierz! Może za bardzo na niego wrzasnąłem ale jak biedak o 5.30 musi na cały głos posłuchać wiadomosci to musiałem je przekrzyczeć i jakoś zaproponować te słuchawki Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 12:50 trypel napisał: > Itaka jest ok. Do dzisiaj wspominamy wycieczkę do Egiptu podczas pandemii i 3 o > sobowa grupę w jakiej byliśmy:) > I to niestety jest dla nas największy problem. Może być atrakcyjniej, taniej Znow wykazujesz się nieznajomością tematu. Takie kierunki jak Egipt Tunezja czy Turcja są taniej z biur podróży a Ryanairy nie bardzo latają. Po drugie secundo - skoro Ryanair jeszcze tanszy to też biedni ludzie latają. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 13:18 No przecież napisalem że może być i atrakcyjniej i taniej ale nie zmienia to faktu że biedni ludzie psują wypoczynek Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 14:17 Taniej - tak, atrakcyjniej - niekoniecznie. Częścią atrakcji wakacyjnych jest samodzielne planowanie, wynajdywanie i odkrywanie, a nie ze ktoś robi to za ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 15:30 Atrakcyjniej w sensie ze są kraje gdzie w niezorganizowanych grupach ciężko się dobić do atrakcji Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 19:19 W zasadzie z bp w naszym rejonie świata to tylko Egipt. Poza tym taniej lepiej na własną rękę. Zwłaszcza bez małych dzieci. No i miejsca gdzie masówka nie dociera. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 20:31 marecky81 napisał(a): > W zasadzie z bp w naszym rejonie świata to tylko Egipt. Poza tym taniej lepiej > na własną rękę. Zwłaszcza bez małych dzieci. No i miejsca gdzie masówka nie doc > iera. Zależy co i jak. Na jedzenie idzie dużo a biuro ma hotel zwykle z co najmniej 2 posiłkami. Po drugie, ja mam do lotniska 5 km skad są loty tam gdzie z Rynairow trzeba dojechać (licz - paliwo, parking, platnoac za bagaz). Z biur opłaca się last np.w 1. połowie marca w 1.połowie maja i 1.połowie grudnia na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 20:41 dodekanezowiec napisał: > Zależy co i jak. Na jedzenie idzie dużo a biuro ma hotel zwykle z co najmniej 2 > posiłkami. OK, napisze jak ja to widze. jezeli jade w jakis "egzotyczny kraj" (dla mnie to juz poludnie europy a nie turcja), to ja wole doplacic za sniadania, ale juz obiady czy kolacja to wolimy na wlasna reke. dobra, w hotelu mozna zjesc pasze, ale nie porzadne lokalne jedzenie. I do tego moim zdaniem warto doplacic te 20%. I to nie dla szpanu w domu, ale po protstu poto, zeby zjesc cos DOBREGO i lokalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 20:45 Nawet śniadania z reguły są fajniejsze poza hotelem i o ile człowiek nie ma parcia na ilość (bufet) to fajniej jest poza zawsze. I smaczniej. I większą różnorodność. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 22:48 mi to snadania zwisaja - kawy nie pije, wiec mi wystarcza dwa kawalki chleba/bulki, ser, wedlina maslo, woda. a jak jest jakis pomidor, to juz OK. kawy czy herbaty nie pije wiec mi zwisa. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 20:56 Rzadko biorę hotele, a jeśli już, to tylko ze śniadaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 15:57 dodekanezowiec napisał: > Wy jesteście wszyscy tacy antybiuropodrozowi. Zobaczcie na lastminuter za ile m > ożna wyrwać w last w kwietniu hotel że masz samolot hotel czasem z all inclusiv > e, ze Cie zawiozą z lotniska do hotelu itd. ww.itaka.pl/wczasy/wlochy/sycylia/hotel-santa-lucia-e-le-sabbie-d'oro,PMOSANT/? Gdybym mieszkal w Polsce zaraz zamawiam ta wycieczke.Gdyz i tak biore zawsze samochod wiec hotel to wlasciwie tylko sypialnia.Po za tym ta wycieczka jest tak tania ze oplaci sie dodatkowo zabukowac jeszcze ze dwa hotele po drodze i przejechac cala Sycylie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 17:43 "Pewnie sie wybierzemy w gory i na polnoc. w gorach podobno 5 stopni, cale szczescie ze zona ma tez normalne trampki a nie tylko sandaly. Nie za zimno na nie. Do środy wytrzymasz bez samochodu. Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 19:56 spoko, wytrzymamy, jest co zwiedzac. czytaj dalej Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 21:08 marekggg napisał: > spoko, wytrzymamy, jest co zwiedzac. czytaj dalej Mozaiki w Kato Pafo, obok zamku. Rzymski amfiteatr. Generalnie dobry obszar na spacer: od zamku na południu po Tafon ton Basileon (grobowce królów) na północy. Drugi kierunek na spacer z żoną: od zamku na wschód brzegiem morza. Koło dawnego SODAP jest fajna strefa wypoczynku. No i jeszcze stare miasto w zanadrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 22:54 Pamiętam nazwę SODAP. Byłem w hotelu Aloe. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 14.04.25, 05:13 dodekanezowiec napisał: > Pamiętam nazwę SODAP. Byłem w hotelu Aloe. Mi też się dobrze kojarzy. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - Pafos - maly update 13.04.25, 22:57 Kato Pafo i grobowce krolow, to wszystko na jutro. Sa jeszcze katakumby. Ale stare miasto Pafos, to tak srednio nam sie podobalo, ono jest prawie cale nowe. Ale jest tam fantastyczna restauracja oran.cy i to jest SUPER. nawet nie jakos zajebiscie droga. to SODAP - to jest plaza czy cos nad morzem? bo tam wedlug map biegnie sciezka nad wybrzerzem do portu Pafos. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 14.04.25, 05:26 marekggg napisał: > Kato Pafo i grobowce krolow, to wszystko na jutro. Sa jeszcze katakumby. > > Ale stare miasto Pafos, to tak srednio nam sie podobalo, ono jest prawie cale n > owe. Ale jest tam fantastyczna restauracja oran.cy i to jest SUPER. nawet nie j > akos zajebiscie droga. Możesz pospacerować w okolicach Placu Kennedy'ego. Super architektura neoklasycystyczna, parki i fajne piekarniem > > to SODAP - to jest plaza czy cos nad morzem? bo tam wedlug map biegnie sciezka > nad wybrzerzem do portu Pafos. To jest po prostu kolejne miejsce nad morzem 'drogą hotelową'. Tylko jeszcze jest przed sezonem. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - Pafos - maly update 14.04.25, 13:58 agios_pneumatos napisał: > > to SODAP - to jest plaza czy cos nad morzem? bo tam wedlug map biegnie s > ciezka > > nad wybrzerzem do portu Pafos. > > To jest po prostu kolejne miejsce nad morzem 'drogą hotelową'. Tylko jeszcze je > st przed sezonem. tak, SODAP mam pod nosem. Itamtedy slismy do Pafos. Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69x Re: Cypr - Pafos - maly update 14.04.25, 13:33 marekggg napisał: > Kato Pafo i grobowce krolow, to wszystko na jutro. Sa jeszcze katakumby. > > Ale stare miasto Pafos, to tak srednio nam sie podobalo, ono jest prawie cale n > owe. Ale jest tam fantastyczna restauracja oran.cy i to jest SUPER. nawet nie j > akos zajebiscie droga. > > to SODAP - to jest plaza czy cos nad morzem? bo tam wedlug map biegnie sciezka > nad wybrzerzem do portu Pafos. No, to masz już dzisiaj słońce ;-) Onar rzeczywiście jest super, w Pafos (centrum) polecam jeszcze Koutourou, ouzerie w Almerze (ale de facto na promenadzie) i Włocha Gino (nieopodal Kings Avenue Malll). Ten ostatni to zaprzeczenie pretensjonalności, a zarówno pizza jaki i makarony - wyśmienite. A jak pojedziesz na północ, to Old Town Restaurant w Polis nie powinna Cię zawieść. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - Pafos - maly update 14.04.25, 22:40 carnivore69> ) i Włocha Gino (nieopodal Kings Aven Gino nestety temporaryli closed. > ue Malll). Ten ostatni to zaprzeczenie pretensjonalności, a zarówno pizza jaki > i makarony - wyśmienite. A jak pojedziesz na północ, to Old Town Restaurant w P > olis nie powinna Cię zawieść. Koutourou Ouzeri - sprobujemy. I teraz pytanie znowu automobilistyczne - ja sie tutaj parkuje i jak placic, bo nie widzialem zadnego slupa parkomatowego, tylko jest jakis SMS - 19... A jak zapowiadalem, dzisiaj to byly archeologiczne wykopaliska w Porcie Pafos - niezle. O komunikacji, troche pozniej. jedyna rzacz ktora nie do konca mozemy znalesc, to jakas knajpa z malymi mezze - bo wyszstkie przystawki sa super duze. No i ostatnia rzecz, bylismy czekajac na autobus w Yeroskopiu w takiej knajpe - podobno - komunistyczna I dotarcie do Pafos autobusem, to byla istna jazda. ale w tej knajpie mi sie bardzo podobalo - super mili ludzie, bo angielsku tak troche dukala kelnerka, potem starszy gosciu i bylo fjnie. wlasnie agios, ja sie w takich miejscach odnajduje. akurat ze kazdy mial inne zdanie na to jak wrocic do paphos. najlepiej wiedziala filipinka, ktora gdzies w pafos pracuje. podoba mi sie lokalny cypr. ale jest tez pare rzeczy, ktore mozna poprawic... to wiec tyle na dzisiaj, jutro kolejna zabawa Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 04:07 marekggg napisał: > I teraz pytanie znowu automobilistyczne - ja sie tutaj parkuje i jak placic, bo > nie widzialem zadnego slupa parkomatowego, tylko jest jakis SMS - 19... > W hotelu zapytaj. > A jak zapowiadalem, dzisiaj to byly archeologiczne wykopaliska w Porcie Pafos - > niezle. > > O komunikacji, troche pozniej. > > jedyna rzacz ktora nie do konca mozemy znalesc, to jakas knajpa z malymi mezze > - bo wyszstkie przystawki sa super duze. Nie ma czegoś takiego. Czyż nie wspominałem, że Grecy to najwspanialszy naród na Ziemi z najlepszą kuchnią i tym samym miarą wszechrzeczy jest obfitość? A teraz mała ciekawostka: Grecy jedzą na potęgę, przy każdej okazji, stąd też te wielkie porcje. Wiesz skąd to się wzięło? Podczas drugiej wojny niemcy zagłodzili setki tysięcy ludzi. Napadli na Grecję, zrabowali złoto z banków i drenowali kraj do cna. Głód i śmierć były tak ogromne i powszechne, że do dziś w świadomości narodu jest to, aby tak jeść i się najeść jakby nie było jutra. I to jest kolejny powód dlaczego nie mogę się nadziwić dyskusjom nad wyższością hitlerowskiego samochodu dla ludu nad sraudi czy innym ulubionym przez Hitlera mercedesem. Poza tum meze to uczta. I ma być na bogato. > > No i ostatnia rzecz, bylismy czekajac na autobus w Yeroskopiu w takiej knajpe - > podobno - komunistyczna > > I dotarcie do Pafos autobusem, to byla istna jazda. ale w tej knajpie mi sie ba > rdzo podobalo - super mili ludzie, bo angielsku tak troche dukala kelnerka, pot > em starszy gosciu i bylo fjnie. Ostrzegałem. 🙂 > > wlasnie agios, ja sie w takich miejscach odnajduje. akurat ze kazdy mial inne z > danie na to jak wrocic do paphos. > > najlepiej wiedziala filipinka, ktora gdzies w pafos pracuje. podoba mi sie loka > lny cypr. > > ale jest tez pare rzeczy, ktore mozna poprawic... > > > to wiec tyle na dzisiaj, jutro kolejna zabaw Nie ma czegoś takiego. Nic do poprawy. To jest koloryt, tradycja, bezstresowe podejście do życia i szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 12:01 Podczas II wojny światowej Grecja pod rządami dyktatora generała Metaksasa odrzuciła włoskie ultimatum nakazujące poddanie się 28 października 1940 r.Następnie Grecja została zaatakowana przez Włochy, jednak zdołały pokonać liczebniejsze wojska włoskie i zepchnąć je daleko poza granicę Albanii. Dopiero interwencja militarna niemieckiej Wehrmachtu w kwietniu i maju 1941 r. w Jugosławii i Bułgarii złamała grecki opór. Włochy, Niemcy i Bułgaria wprowadziły surowy reżim okupacyjny. Ogółem w wyniku walk partyzanckich i akcji odwetowych wojsk niemieckich, włoskich i bułgarskich zginęło od 70 000 do 80 000 Greków. Po wojnie Grecja otrzymała pomoc z Planu Marshalla trzy razy wyższy na głowę mieszkańca niż Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 13:23 caesar_pl napisał: > Podczas II wojny światowej Grecja pod rządami dyktatora generała Metaksasa odrz > uciła włoskie ultimatum nakazujące poddanie się 28 października 1940 r.Następni > e Grecja została zaatakowana przez Włochy, jednak zdołały pokonać liczebniejsz > e wojska włoskie i zepchnąć je daleko poza granicę Albanii. Dopiero interwencja > militarna niemieckiej Wehrmachtu w kwietniu i maju 1941 r. w Jugosławii i Bułg > arii złamała grecki opór. Włochy, Niemcy i Bułgaria wprowadziły surowy reżim ok > upacyjny. > > Ogółem w wyniku walk partyzanckich i akcji odwetowych wojsk niemieckich, włoski > ch i bułgarskich zginęło od 70 000 do 80 000 Greków. > > Po wojnie Grecja otrzymała pomoc z Planu Marshalla trzy razy wyższy na głowę mi > eszkańca niż Niemcy. pl.m.wikipedia.org/wiki/Wielki_g%C5%82%C3%B3d_w_Grecji Do tego yebane pomioty gebelsowsko-hitlerowskie ani nie oddały złota ani nie wypłaciły kontrybucji. Te curvy różnią się od moskiewskich mongołów tylko tym, że używają innego alfabetu. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 14:47 agios_pneumatos napisał: Wikipedia: Okupacja Grecji przez państwa Osi w czasie II wojny światowej, głód spowodowany polityką rabunkową państw okupacyjnych, w szczególności III Rzeszy. Masowe rekwizycje żywności, oraz blokada morska Grecji przez aliantów. Jakoś zapomnieli ze to także Włosi, Bułgarzy oraz Alianci byli współwinni. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 17:26 caesar_pl napisał: > agios_pneumatos napisał: > > > Wikipedia: Okupacja Grecji przez państwa Osi w czasie II wojny światowej, głód > spowodowany polityką rabunkową państw okupacyjnych, w szczególności III Rzeszy. > Masowe rekwizycje żywności, oraz blokada morska Grecji przez aliantów. > > Jakoś zapomnieli ze to także Włosi, Bułgarzy oraz Alianci byli współwinni. Nie zapomnij napisać, że pierwszą ofiarą nazistów byli niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Cypr - Pafos - maly update 18.04.25, 14:53 agios_pneumatos napisał: > caesar_pl napisał: > > > agios_pneumatos napisał: > > > > > > Wikipedia: Okupacja Grecji przez państwa Osi w czasie II wojny światowej, > głód > > spowodowany polityką rabunkową państw okupacyjnych, w szczególności III R > zeszy. > > Masowe rekwizycje żywności, oraz blokada morska Grecji przez aliantów. > > > > Jakoś zapomnieli ze to także Włosi, Bułgarzy oraz Alianci byli współwinni > . > > Nie zapomnij napisać, że pierwszą ofiarą nazistów byli niemcy. Pierwsza ofiara byli Austryjacy. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Cypr - Pafos - maly update 18.04.25, 15:00 Z niczego nie ma nic.Przed wojna Polska jak i Grecja byly najbiedniejszymi panstwami Europy.Po wojnie takze,niezaleznie od wielkosci zniszczen.Co mozna bylo znisczzyc w tak biednych krajach?Dzisiaj te panstwa sa dalej jednymi z najbiedniejszych Unii,Mimo 3 krotnie większej pomocy niz Niemcy z planu Marshalla dla Grecji i mimo unijnych dotacji dla Polski wynoszacych rownowartosc 10 Marshalli dla Niemiec,ktore w przeciwienstwie do Polski roku 2004 byly doszczetnie zniszczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 15:06 agios_pneumatos napisał: > Do tego yebane pomioty gebelsowsko-hitlerowskie ani nie oddały złota ani nie wy > płaciły kontrybucji. Te curvy różnią się od moskiewskich mongołów tylko tym, że > używają innego alfabetu. Acha - a Grecy to tacy niewinni byli? No dalej agios - przybliż nam sylwetkę Georgiosa Tsolakoglou może? A może powiesz, gdzie Amerykanie schwytali kolejnego greckiego premiera - Logotetopulosa, odpowiedzialnego m.in. za początek wywózki greckich Żydów do Auschwitz? Nazistów mieliście i wy. Inna sprawa, że wyjeżdżają z Planem Marshall-a, a zapominają, że Grecja do 1949 była sceną brutalnej wojny domowej (która skończyła się dopiero, jak Jugosławia zamknęła swoje granice, a pomoc z Bułgarii wyschła, bo Stalinowi bardziej zależało na uprzemysłowionej Korei, niż na rolniczej Grecji). Zdaje się to skutkiem tej wojny jest to, że mamy w Polsce mniejszość grecką - nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 17:24 qqbek napisał: > Acha - a Grecy to tacy niewinni byli? > No dalej agios - przybliż nam sylwetkę Georgiosa Tsolakoglou może? > A może powiesz, gdzie Amerykanie schwytali kolejnego greckiego premiera - Logot > etopulosa, odpowiedzialnego m.in. za początek wywózki greckich Żydów do Auschwi > tz? > Nazistów mieliście i wy. W większej liczbie niż granatowa policja w Polsce? To może jeszcze dialektycznie porównaj parę curev o tureckich nazwiskach (-oglou) do rządu Vichy? Szkoda, że nie możesz cofnąć się w czasie i swymi wywodami wrócić życia 400 tysiącom niewinnych ludzi i zwalczyć traumy całego narodu. Grecja została wydrenowana przez niemców bardziej niż Polska (sic!). > > Inna sprawa, że wyjeżdżają z Planem Marshall-a, a zapominają, że Grecja do 1949 > była sceną brutalnej wojny domowej (która skończyła się dopiero, jak Jugosławi > a zamknęła swoje granice, a pomoc z Bułgarii wyschła, bo Stalinowi bardziej zal > eżało na uprzemysłowionej Korei, niż na rolniczej Grecji). Zdaje się to skutkie > m tej wojny jest to, że mamy w Polsce mniejszość grecką - nieprawdaż? > Hiszpania doświadczyła tego wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 17:34 17%populacji Polski to mniej niż 5.5% populacji Grecji? Ciekawy sposób liczenia Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 18:33 trypel napisał: > 17%populacji Polski to mniej niż 5.5% populacji Grecji? > Ciekawy sposób liczenia > A to w kontekście czego? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 19:29 agios_pneumatos napisał: > trypel napisał: > > > 17%populacji Polski to mniej niż 5.5% populacji Grecji? > > Ciekawy sposób liczenia > > > > A to w kontekście czego? " wrócić życia 400 tysiącom niewinnych ludzi i zwalczyć traumy całego narodu. Grecja została wydrenowana przez niemców bardziej niż Polska (sic!)." Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 19:37 trypel napisał: > " wrócić życia 400 tysiącom niewinnych ludzi i zwalczyć traumy całego narodu. > > Grecja została wydrenowana przez niemców bardziej niż Polska (sic!)." > > Zawsze byłeś bystrzakiem, zatem nie dziwi pomylenie drenażu z mordowaniem. Tutaj definicja: sjp.pwn.pl/slowniki/drena%C5%BC.html Podpowiem: skup się na pkt.3. A tutaj coś do poczytania: 28 kwietnia. […] Rozpoczęło się masowe plądrowanie Aten. W pierwszej kolejności skonfiskowano pozostałe zapasy żywności i paliwa. […] [Pracownik] znalazł cały rynek opieczętowany znakami ze swastyką. Niemcy opróżnili wszystkie publiczne zbiorniki [paliwa]. […] Rolnik z Maratonu, który przybył dzisiaj donieść, że nasze pielęgniarki są bezpieczne w górach, powiedział, że jego stada drobiu, a nawet gołębie zostały odstrzelone z karabinu maszynowego, a słupki ze swastykami postawione w czterech rogach pola. Ostrzeżono go, aby pod groźbą śmierci nic nie zabierał z pól. Najeźdźcy od kilku dni wywożą mięso, bydło i owce na północ od miasta, a teraz zajęli stada bydła mlecznego w okolicach Aten na własny użytek. […] Moi przyjaciele z Ministerstwa Rolnictwa szacują, że krajowe dostawy wynoszące 200 000 ton mogą zostać zmniejszone o jedną trzecią w wyniku uboju. Nowoczesny transport został przejęty jednocześnie z dostawami żywności. Plac Syntagma jest już zapełniony skonfiskowanymi samochodami. […] Wywożą także autobusy. A zwłaszcza ciężarówki. […] Komunikaty wysyłane i transmitowane przez radio nakazują dostarczenie wszystkich rowerów we wskazane miejsce. Odebrano ich ponad pięć tysięcy. Systematycznie likwidowane są sklepy hurtowe i detaliczne. Odbywa się to poprzez grzeczną metodę „zakupu” za pomocą świeżo wydrukowanych marek okupacyjnych, niemających żadnej wartości poza Grecją. Wczesnym rankiem wszyscy żołnierze w Atenach, którzy nie mają innych zajęć, otrzymali po 100 takich marek każdy. […] Wysyłano ich do sklepów, żeby wykupili wszystko, od damskich pończoch po sprzęt elektroniczny. Zabierali swoje „zakupy” do urzędu pocztowego lub ekspresu kolejowego i natychmiast wysyłali je do domu, do Rzeszy. […] Widziałem oddział żołnierzy, którzy plądrowali mały sklep z wyrobami skórzanymi, nieśli nowe walizki do sklepu odzieżowego, a wychodzili z wypełnionymi. Sklep Eastman Kodak został opróżniony z aparatów. […] Przejmowane są główne greckie gałęzie przemysłu. Odbywa się to poprzez ten sam uprzejmy system „kupowania” 60 procent wyemitowanych akcji i zatrudniania niemieckiego dyrektora. Konfiskowane są surowce, metal, skóra i tak dalej. Dziesiątki małych fabryk, zwróconych właścicielom przez szyderczych Niemców jako nieistotne, nie mają teraz materiałów do przetworzenia. […] Stolarze nie mogą zdobyć gwoździ, dzięki którym mogliby kontynuować nieliczne prace budowlane, które są jeszcze prowadzone. Nawet cementu […] nie można już dostać. Na koniec zabierane jest zaopatrzenie szpitali i aptek. […] Niesamowita szybkość i wydajność tego procesu wprawia nas w oszołomienie. Nie wiemy, dokąd zwrócić się po najpotrzebniejsze artykuły[9] Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 19:47 Czytam i czytam i nie ma tam nic o wywożeniu walizek drahm więc też p3 nie pasuje Natomiast do wcześniejszego zdania pasuje określenie które z niego bezpośrednio wynika : „Demograficzny i gospodarczy drenaż Grecji podczas okupacji" Ale skoro Ty nie znasz tego znaczenia słowa drenaż to już nie moja wina Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 20:08 trypel napisał: > Czytam i czytam i nie ma tam nic o wywożeniu walizek drahm więc też p3 nie pasu > je To i tak oczko lepiej niż byś miał zapytać ile rur niemcy położyli w Attyce. Nie jest tak najgorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 20:39 Czyli jednak znajomość znaczenia słowa drenaż jest Ci obca. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 20:15 Widocznie Niemcy Polaków i Żydów zabijali a Greków drenowali z jedzenia, żeby mieć siłę na czynność wyżej wymieniona? Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 16.04.25, 05:51 bywalec.hoteli napisał: > Widocznie Niemcy Polaków i Żydów zabijali a Greków drenowali z jedzenia, żeby m > ieć siłę na czynność wyżej wymieniona? Doczytaj kim był Hjalmar Schacht, a reszta ci się ułoży. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Cypr - Pafos - maly update 16.04.25, 08:28 agios_pneumatos napisał: > Doczytaj kim był Hjalmar Schacht, a reszta ci się ułoży. Doczytałem - i jaki był jego związek ze sprawą. Bo austriacki akwarelista go odsunął od władzy kiedy ten nie chciał wojny? i jeszcze to znalazłem: "He served as a hired consultant for Aristotle Onassis, a Greek businessman, during the 1950s." Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 16.04.25, 09:38 bywalec.hoteli napisał: > agios_pneumatos napisał: > > > Doczytaj kim był Hjalmar Schacht, a reszta ci się ułoży. > > Doczytałem - i jaki był jego związek ze sprawą. Bo austriacki akwarelista go od > sunął od władzy kiedy ten nie chciał wojny? > i jeszcze to znalazłem: > "He served as a hired consultant for Aristotle Onassis, a Greek businessman, du > ring the 1950s." Związek ze sprawą ma taki, że III Rzesza to z natury państwo rabunkowe i gdyby nie rozpoczęło wojny i grabieży Europy na niespotykaną dotąd skalę to by się załamało. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Cypr - Pafos - maly update 16.04.25, 10:27 agios_pneumatos napisał: > Związek ze sprawą ma taki, że III Rzesza to z natury państwo rabunkowe i gdyby > nie rozpoczęło wojny i grabieży Europy na niespotykaną dotąd skalę to by się za > łamało. Ale jaki związek miał ów Hjalmar z tymże? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Cypr - Pafos - maly update 16.04.25, 13:18 Ale Schacht wylecial z rzadu za sprzeciw wobec planowanej wojny, uwazal, ze wojna to idiotyczny pomysl... No to Hitler go wyrzucil z pracy, po zamachu w lipcu 1944 wsadzil do obozu koncentracyjnego, a w Norymberdze Schacht zostal uniewinniony... Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 16.04.25, 17:28 wislok1 napisał: > Ale Schacht wylecial z rzadu za sprzeciw wobec planowanej wojny, uwazal, ze woj > na to idiotyczny pomysl... > No to Hitler go wyrzucil z pracy, po zamachu w lipcu 1944 wsadzil do obozu kon > centracyjnego, a w Norymberdze Schacht zostal uniewinniony... > Ale to Schacht rozpoczął tę piramidę finansową/hydrę jaką była III Rzesza. Procesy norymberskie były karnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Cypr - Pafos - maly update 17.04.25, 00:02 agios_pneumatos napisał: > W większej liczbie niż granatowa policja w Polsce? Granatowa policja była formacją policyjną, a nie wojskową. Może pogadamy o Batalionach Bezpieczeństwa w Grecji? Tych, których potem Brytyjczycy używali do walki z ELAS? > To może jeszcze dialektyczn > ie porównaj parę curev o tureckich nazwiskach (-oglou) do rządu Vichy? Szkoda, > że nie możesz cofnąć się w czasie i swymi wywodami wrócić życia 400 tysiącom ni > ewinnych ludzi i zwalczyć traumy całego narodu. Co to jest 400 tysięcy dla 7,5 milionowego narodu, przy 6 milionach dla 38 milionowego (plus kolejne 6 milionów poza granicami w 1945)? > Grecja została wydrenowana przez niemców bardziej niż Polska (sic!). Akropol stoi, chroniony przez Niemców do końća. Warszawa? Biblioteki? Muzea? W Grecji za okupacji działały nawet uniwersytety. > Hiszpania doświadczyła tego wcześniej. Wojny domowej? Nie - ta w Hiszpanii było daleko bardziej brutalna i jeszcze bardziej wyniszczająca niż w Grecji. Chciałem tym zbić argument jednego z twoich interlokutorów, który mówił o tym, że Niemcy dostali 3 razy mniej na łeb, niż Grecy, z planu Marshalla, nie uwzględniając przy tym "warunków lokalnych". I wcale żeście się łagodnie z partyzantami po wojnie domowej nie obeszli, dużo łagodniej obeszliście się z podlegającymi pod SS Batalionami Bezpieczeństwa, część członków nawet spore kariery po wojnie zrobiła w Grecji. Nie wiem, czy ty jesteś potomkiem tych "powojennych" emigrantów, których w Polsce było sporo, czy późniejszy "napływowy", ale zamiast pluć na swoją nową ojczyznę, powinieneś czasami trzeźwo spojrzeć na to, jak wygląda twoja "macierzysta", bo obrazek ten wcale nie wygląda tu tak różowo, jak go chcesz malować. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 17.04.25, 06:12 Kuba, jak mawiał Sobczak w Big Lebowskim 'my point is...' Ja piszę o tym, że podczas okupacji w Polsce nie było tak masowego głodu. Chociaż nie do końca. Jego skalę można porównać do tego co działo się w gettach. Ale nie poza murami. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 16:22 agios_pneumatos napisał: > pl.m.wikipedia.org/wiki/Wielki_g%C5%82%C3%B3d_w_Grecji A to gnoje! Nie wiedziałem o tym wielkim głodzie greckim, teraz już wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 17:31 bywalec.hoteli napisał: > agios_pneumatos napisał: > > > pl.m.wikipedia.org/wiki/Wielki_g%C5%82%C3%B3d_w_Grecji > > A to gnoje! Nie wiedziałem o tym wielkim głodzie greckim, teraz już wiem. To już wiesz m.in. dlaczego taką estymą darzę tych barbarzyńców i jak widzę polskiego orła albo kotwicę PW naklejoną obok znaczka sraudi czy innego burakowozu bmw to mi się rzygać chce. A potem jeszcze te curvy produkują seriale pokroju 'unsere mutter unsere vaeter'(czy jak to tam się szczeka po ichniemu). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 17:36 Całe szczęście ze nie mam orłów i kotwic na żadnym z niemieckich aut bo czułbym się winny twoich wymiotów :) Chyba muszę jakieś greckie auto kupić bo niby jakie inne? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 17:45 > Chyba muszę jakieś greckie auto kupić bo niby jakie inne? Nieważne jakie, ważne żeby pluło z rury wydechowej ogniem. Greckim. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 17:51 Ogień grecki z rury to specjalność chłopaków pod dino u mnie na dzielni Jakieś wino z siarka tam w skład wchodzi A z tym autem to łatwo nie będzie 1. NAMCO – National Motor Company of Greece Najbardziej znana grecka firma motoryzacyjna. Produkowała i wciąż oferuje samochód terenowo-dostawczy Pony – konstrukcja bazująca na starych licencjach Citroëna. Pojazdy proste, tanie, wykorzystywane głównie rolniczo i wojskowo. --- 2. ELVO – Hellenic Vehicle Industry Producent pojazdów wojskowych, autobusów i ciężarówek. Współpraca m.in. z Mercedes-Benz i Steyr. Obecnie firma przechodzi restrukturyzację i skupia się na produkcji dla armii greckiej i zagranicznych kontrahentów. --- 3. Start-upy i małe serie W ostatnich latach pojawiły się greckie projekty pojazdów elektrycznych (np. SPARTAN EV, miejski pojazd terenowy). Skala produkcji jest jednak symboliczna, często prototypowa lub limitowana. To elvo na mercedesie jedynie może być ciekawe. Ale to pewnie tylko zdrajcy tam pracuja Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 18:39 Uśmiałem się z tych greckich żartów. W Grecji wypożyczałem jak dotąd 2 autka, na szczęście jedno koreańskie a drugie włoskie - żadnego niemieckiego - bo Pneumatos by mi nie darował ;) Może plusa zaś dostanę kiedy powiem że byłem kiedyś w Policach? Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 19:30 Nom. Do Izery czy FSO nie ma podejscia. Niemniej sprzedaż neonazistowskich samochodów w Grecji to margines. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Cypr - Pafos - maly update 16.04.25, 06:03 agios_pneumatos napisał: > bywalec.hoteli napisał: > > > agios_pneumatos napisał: > > > > > pl.m.wikipedia.org/wiki/Wielki_g%C5%82%C3%B3d_w_Grecji > > > > A to gnoje! Nie wiedziałem o tym wielkim głodzie greckim, teraz już wiem. > > To już wiesz m.in. dlaczego taką estymą darzę tych barbarzyńców i jak widzę pol > skiego orła albo kotwicę PW naklejoną obok znaczka sraudi czy innego burakowozu > bmw to mi się rzygać chce. > > > A potem jeszcze te curvy produkują seriale pokroju 'unsere mutter unsere vaeter > '(czy jak to tam się szczeka po ichniemu). Weź coś na uspokojenie. Bo się bardzo jarasz historią i przeszłością. I jak niektórzy argumenty z kosmosu wyciągnięte. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 18:55 agios_pneumatos napisał: > W hotelu zapytaj. generacja cos tam - nie mam samochodu, wiec nie wiem. > Nie ma czegoś takiego. Czyż nie wspominałem, że Grecy to najwspanialszy naród n > a Ziemi z najlepszą kuchnią i tym samym miarą wszechrzeczy jest obfitość? > > A teraz mała ciekawostka: Grecy jedzą na potęgę, przy każdej okazji, stąd też t > e wielkie porcje. > > Wiesz skąd to się wzięło? Podczas drugiej wojny niemcy zagłodzili setki tysięcy > ludzi. Napadli na Grecję, zrabowali złoto z banków i drenowali kraj do cna. Gł > ód i śmierć były tak ogromne i powszechne, że do dziś w świadomości narodu jest > to, aby tak jeść i się najeść jakby nie było jutra. to tak troche jak w rumunii - tam tez ludzie jedza straszne ilosci miesa, jakby mial Caucescu wrocic > I to jest kolejny powód dlaczego nie mogę się nadziwić dyskusjom nad wyższością > hitlerowskiego samochodu dla ludu nad sraudi czy innym ulubionym przez Hitlera > mercedesem. spoko, dzisiaj prawie wszystko chinskie. > Poza tum meze to uczta. I ma być na bogato. ja myslalem, ze mezze to przekaski. > > rdzo podobalo - super mili ludzie, bo angielsku tak troche dukala kelnerk > a, pot > > em starszy gosciu i bylo fjnie. > > Ostrzegałem. 🙂 widzisz - a mnie to nie przeszkadza a wrecz mi sie podoa. byla po prostu super lokalna knajpa, z lokalsami. > Nie ma czegoś takiego. Nic do poprawy. To jest koloryt, tradycja, bezstresowe p > odejście do życia i szczęście. dojechalismy do domu, wiec gites. lubie takie klimaty. dzisiaj mnie rozwalila kobita w wypozyczalni, bo zapytalem jak z parkowaniem i kase za parkowanie. stwierdzila, ze skoro mam czerwone tablice, to moge zaplacic - czyli najpierw sprobowac zainstalowac aplikacje, ktora generalnie nie dziala na obcych komorkach, albo zupelnie olac i miec w dupie. ciekawa propozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 19:26 Haha. Czyż nie pisałem o magii czerwonych tablic? Mezedes to przekąski. W ilości kilku ton na głowę jadane od 22.00 do 03.00 A ostrzeżenie to była ironia. Fajnie, że trafiłeś do Geroskypou i podobało ci się tam. Tak klimatycznie z dala od turystycznych ścieżek. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Cypr - Pafos - maly update 15.04.25, 20:47 widzisz, ja wlasnie na takie klimaty jestem otwarty, nawet bym postawil cos dla tubylcow, ale to by sie moglo zle skonczyc. znam to juz z innych krajow :-) jak chcesz, wysle wiecej zdjec. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Cypr - Pafos - maly update 16.04.25, 05:56 marekggg napisał: > widzisz, ja wlasnie na takie klimaty jestem otwarty, nawet bym postawil cos dla > tubylcow, ale to by sie moglo zle skonczyc. znam to juz z innych krajow :-) > > jak chcesz, wysle wiecej zdjec. Zdjęcia to może dla ogółu, bo ja wszak na Cyprze mieszkałem. 🙂 To póki tam jesteś, pisz co mniej więcej cię interesuje dalej, to podpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 15.04.25, 18:42 Latem jest tam za gorąco niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Cypr - wycieczka samochodem po wyspie 16.04.25, 19:12 duze_a_male_d_duze_m napisał: > Latem jest tam za gorąco niestety. > W Pafos we wrześniu było gorecej niż na Rodos w sierpniu - kwestia wiatru i bryzy morskiej na Rodos. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Tablice rejestracyjne 16.04.25, 14:14 Jest tutaj mnostwo kolorowych tablic rejestracyjnych: - biale, czarne litery na bialym tle - takie jak maja w sumie wszystkie kraje unii - to sa rozumiem zwykle dla mieszkancow i normalnych samochodow (od tego te sa coprawda wyjatki, bo niektrzy maja takie zprzodu i z tylu tlo maja zolte) - dla taksowek - czarne litery na zoltym tle - dla samochodow z wypozyczalni czarne litery na czerwonym tle te wszystkie uzywaja alfabetu lacinskiego i potem sa czerwone litery na bialym tle, ale z greckim alfabetem. ciekawe co to jest. no na koniec - widzialem tutaj kilka mercedesow jamnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Tablice rejestracyjne 16.04.25, 17:42 Białe przód żółte tył to podział przed 2013. Dokimi to inaczej próba. Czyli chyba demo z salonu. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Tablice rejestracyjne 16.04.25, 17:47 P.S. Widzę, że był dzisiaj spacer obok zamku. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Tablice rejestracyjne 16.04.25, 19:27 to bylo wczoraj. dzisiaj byl tylko i wylacznie spacer do wypozyczalni samochodow, potem pisanie pierdol do pracy. potem spacer do taverny - hmmm zagadka - jaki jest najbardziej znany rodzaj sztuki teatralnej ktorej grano w starozytniej grecji? no i taka byla tez tawerna, wiec dziekujemy. dzisiaj bylismy na koncu SODAP na tym niby najlepszym zachodzie slonca. niby spacer tam i z powrotem i 9,5 tys krokow. Ja juz mam nogi totalnie w dupie, jakiekolwiek schody to dla mnie masakra. no ale od kilku dni robie po kilka kilometrow na piechote. w Pafos mamy do zwiedzenia jeszcze Hammam, amfiteatr (nie ten ktory wykopali polacy z krakowskiego uniwerku), katakumby, i stara cerkiew. jak dobrze pojdzie, to potem cos z tego: Cypr, malowane cerkwie z listy UNESCO w górach Troodos plany mamy ambitne... Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Tablice rejestracyjne 16.04.25, 19:51 W tym rzymskim amfiteatrze w lato wystawiane są sztuki. Po grecku. Po zmroku jest to przeżycie niesamowite. Troodos polecam. W Pano Platres będzie coś do jedzenia. Jakbyś znalazl się w okolicy Olimpu albo stoków narciarskich to są punkty widokowe na linię brzegową. Widok niesamowity. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Tablice rejestracyjne 16.04.25, 20:08 Jak wlasnie byłem w Pafos to koncert miała Eleftheria Eleftheriou. Może malo kto jak Polacy rozumie przesłanie gdy idzie o imię i nazwisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Tablice rejestracyjne 16.04.25, 20:48 dodekanezowiec napisał: > Jak wlasnie byłem w Pafos to koncert miała Eleftheria Eleftheriou. Może malo kt > o jak Polacy rozumie przesłanie gdy idzie o imię i nazwisko :) Grecy rozumieją bardziej. Wszak o tym jest hymn. Odpowiedz Link Zgłoś