Dodaj do ulubionych

moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głupi

28.12.04, 11:14
Kiedys kupowali buble typu maluch,później zabijali sie o trabanty i wartburgi,
(które nie sprzedawały sie nawet w turcji)jeszcze później były zapisy na
tavrie (niewiem do czego to cos sie wogóle nadawało),jeszcze później tico
(światowy rekord sprzedaży padł w Polsce,2-gie msce zajęło Peru)a teraz
producenci przygotowali dla grona fajansiarzy logany i fabienki do tego
dochodza jeszcze mąciwody typu kublik andrzej bredzące o złomie z zachodu --i
prosze sprzedaz idzie jak burza..
Obserwuj wątek
    • konrad.boryczko Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup 28.12.04, 11:19
      Pomijajac bz.. i kre... powyzszego wywodu, musze zaprotestowac przeciwko
      jednemu stwierdzeniu:
      "tavrie (niewiem do czego to cos sie wogóle nadawało)"

Kiedys (z rok temu) do warsztatu, w ktorym serwisuje swoje wozy facet
      przyciagnal na holu (zwyklej lince) mersedesa balerona kombi taksowke.
      Przyciagnal to tawria z innej dzielnicy, w zimie.
      Dla niewtajemniczonych: taki merc ma prawie dwie tony, a tavria silniczek 1,1.
    • Gość: Maniek Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup IP: *.cebit.com.pl / *.cebit.com.pl 28.12.04, 11:20
      ...bo to są prości ludzie...
    • zoriusz ...ale o co ci chodzi, Mądry Bogaczu... (n/t) 28.12.04, 11:21
      • jasiek-23 Re: ...ale o co ci chodzi, Mądry Bogaczu... (n/t) 28.12.04, 11:29
        nie chodzi mi bynajmniej o to,ze ktoś niema pieniędzy tylko,ze jest miłośnikiem
        fajansu.Wystarczy ze pojedziesz do szwecji (gdzie stopa zyciowa jest kapke
        ciekawsza niz w Polsce) przekonasz sie ze nie chodzi o tzw "rocznik" tylko o
        ogólną jakość samochodów.Duzo jezdzi np volvo jeszcze z lat 60-tych i 70tych
        które raczej nie są drozsze od fabienki a sam fakt ze są w uzyciu juz ze 40 lat
        swiadczy o ich jakosci.
        • zoriusz Re: ...ale o co ci chodzi, Mądry Bogaczu... (n/t) 28.12.04, 11:38
          jasiek-23 napisał:

> nie chodzi mi bynajmniej o to,ze ktoś niema pieniędzy tylko,ze jest
          miłośnikiem
          >
          > fajansu.Wystarczy ze pojedziesz do szwecji (gdzie stopa zyciowa jest kapke
          > ciekawsza niz w Polsce) przekonasz sie ze nie chodzi o tzw "rocznik" tylko o
          > ogólną jakość samochodów.Duzo jezdzi np volvo jeszcze z lat 60-tych i 70tych

Chyba normalne, że w Szwecji jeżdżą szwedzkie samochody a nie jugosłowiańskie??

> które raczej nie są drozsze od fabienki a sam fakt ze są w uzyciu juz ze 40
          lat
          > swiadczy o ich jakosci.

Pewnie kupiłeś 30-letnie volvo po przejściach?? I na szyby dałeś wielkie
          naklejki VOLVO, żeby było widać, że nie jesteś żadnym fajansiarzem?
          Gratuluję.
          Ja jednak wolę nową fabię albo pandę, która spala 2x mniej paliwa i ma 0 200
          tys. km mniej przejechane. A jak będę miał więcej pieniędzy i żadnych innych
          ważnych wydatków to sobie kupię avensisa (nowego, dla jasności).
        • gruman Re: ...ale o co ci chodzi, Mądry Bogaczu... (n/t) 28.12.04, 14:15
          To piękne co napisałeś jasiek-123 tylko w Szwecji nie występują dwa zjawiska:
          - Przeglądu nie załatwiasz za 50 zł "górką";
          - Ilość starych Volvo w obiegu nie powoduje wzrostu kradzieży i rynku kradzionych części, bo ich właścicieli nie stać na nowe.
          Mnie też nie przeszkadzają oldtimery jeżeli są sprawne technicznie i nie powodują wzrostu przestępczości.
    • mejson.e Ocynkowany fajans 28.12.04, 11:24
      jasiek-23 napisał:

"Kiedys kupowali buble typu maluch,później zabijali sie o trabanty i wartburgi,
      (które nie sprzedawały sie nawet w turcji)"

Pamiętasz te czasy?

A co wtedy kupowałeś?
      Peugeota z PeWeXu czy Matchboxa?

"jeszcze później były zapisy na tavrie (niewiem do czego to cos sie wogóle
      nadawało)"

Cena Malucha, silnik Renault, kabina wielkości Uno, tylko blacha bez
      zabezpieczeń antykorozyjnych - miałeś wtedy szmal na coś lepszego?

"jeszcze później tico (światowy rekord sprzedaży padł w Polsce,2-gie msce
      zajęło Peru)"

Tańsze od Seicento, większe i z pięcioma drzwiami, jesteś bogaty z domu?

"a teraz producenci przygotowali dla grona fajansiarzy logany i fabienki"

Samochód większy od Golfa, z technologią Renault i w cenie łysego Fiata Pandy to
      fajans pełną gębą, nie?

"do tego dochodza jeszcze mąciwody typu kublik andrzej bredzące o złomie z
      zachodu --i prosze sprzedaz idzie jak burza.."

A Ty co kupiłeś?
      Wspomniany złom?

Fakt - to nie fajans tylko stal po przejściach. Nawet czasami ocynkowana.

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia."
      (Leonardo Da Vinci)
      • jasiek-23 Re: Ocynkowany fajans 28.12.04, 11:33
        faktycznie ocynkowany.Producenci musieli zacząć cynkować gdyż odchudzając
        blachy do grubości kartki papieru po pierwszej zimie wozik by uległ
        biodegradacji.pzdr
        • mejson.e Odpowiedzi? 28.12.04, 11:34
          jasiek-23 napisał:

> faktycznie ocynkowany.Producenci musieli zacząć cynkować gdyż odchudzając
          > blachy do grubości kartki papieru po pierwszej zimie wozik by uległ
          > biodegradacji.pzdr

A co z resztą pytań?
          Nie wszystkie były retoryczne...

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          "Ruch jest przyczyną wszelkiego życia."
          (Leonardo Da Vinci)
    • emes-nju A ty stoisz ponad tym oazo madrosci i bogactwa n/t 28.12.04, 11:35
      • jasiek-23 Re: A ty stoisz ponad tym oazo madrosci i bogactw 28.12.04, 11:42
        ...bogactwa nie mam więc się męcze z samochodowym złomem z niemiec czyli
        baleronem 300D w automacie ale bez klimy (rocznik stary jak świat bo 89),na
        razie ma 300tys km i jeszcze nic w nim nie trzeszcy.Auto w tłumie fabieniek
        jest bardzo niemodne je4st to samochód niewygodny b.awaryjny (wprawdzie jeszcze
        sie nie popsuł ale w kazdej chwili moze sie popsuc bo jest stary!).Niestety
        bezwypadkowy ale przeciez wystarczy stłuczka i spełni i to kryterium "złomu z
        niemiec"pzdr
        • emes-nju Re: A ty stoisz ponad tym oazo madrosci i bogactw 28.12.04, 11:49
          No coz. Chyba Twoje aluzje byly nieco zbyt zawoalowane. Nadal jednak uwazam, ze zeby oceniac trzeba byc (albo chociaz czuc sie) lepszym od ocenianych...
          • Gość: Poll Re: A ty stoisz ponad tym oazo madrosci i bogactw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:05
            niekoniecznie! A dlaczego nie mozna się posmiać z naszych przywar jak nasz
            Wieszczu A.M.?
            • emes-nju Re: A ty stoisz ponad tym oazo madrosci i bogactw 29.12.04, 09:35
              Obawiam sie, ze daleko nam do wieszcza. Chocby dlatego, ze wieszczu nie uzywa slowek typu fajansiarz czy glupi.

PS Nie znosze wieszczow! Jak w szkole slyszalem, ze ktorys z nich wielkim poeta byl (kto to powiedzial?) to dostawalem drgawek!
        • Gość: deejay Re: A ty stoisz ponad tym oazo madrosci i bogactw IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.04, 12:20
          Jasiu : czemu niewygodny?
    • jasiek-23 Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup 28.12.04, 11:47
      a co do reszty tematów ;no cóz apropos tico to nawet nie dost5ało homologacji
      kolumna kierownicza zagrazala kierowcy w razie stłuczki ,wozik nie chronił
      dobrze nawet przed rozpędzonym rowerzystą,kupowali kamikadze albo ludzie bez
      wyobrazni chyba .Ja tego fenomenu nie rozumiem i tyle.
      • zoriusz Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup 28.12.04, 12:25
        jasiek-23 napisał:

> a co do reszty tematów ;no cóz apropos tico to nawet nie dost5ało homologacji
        > kolumna kierownicza zagrazala kierowcy w razie stłuczki ,wozik nie chronił
        > dobrze nawet przed rozpędzonym rowerzystą,kupowali kamikadze albo ludzie bez
        > wyobrazni chyba .Ja tego fenomenu nie rozumiem i tyle.

A dla mnie kamikadze to ci kupujący stare auta, które w każdej chwili grożą
        awarią. Poza tym jak można kupić auto bez poduszek powietrznych kiedy takie
        wyposażenie to obecnie standard??

I jeszcze jedno. Widziałem kiedyś statystykę, w której podawano liczbę wypadków
        w stosunku do ilości zarejestrowanych aut. Królowało bmw (ciekawe dlaczego,
        przecież to doskonały i bezpieczny samochód??). Takie małe auta (i pewnie
        niebezpieczne wg ciebie) jak fiat uno czy skoda felicia były daleko z tyłu.
        • Gość: chamzbmw Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 17:54
          przecietne uno czy felcia sluzy do jezdzenia do pracy/kosciola/sklepu i
          spowrotem wiec nie dziwne ze nie maja sie gdzie rozbijac
          • zoriusz Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup 29.12.04, 09:02
            Gość portalu: chamzbmw napisał(a):

> przecietne uno czy felcia sluzy do jezdzenia do pracy/kosciola/sklepu i
            > spowrotem wiec nie dziwne ze nie maja sie gdzie rozbijac

A bmw służy do rozbijania?
            Ciekawa teoria.
            Jeśli to prawda, to nie dziwią mnie "ciekawe" buzie osobników spotykanych
            zazwyczaj za kierownicami bmw.
      • mess220 Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup 28.12.04, 13:17
        Z tego co pamietam Saxo VTS tez nie bylo w Polsce homologowane. I co z tego??
        A model w zasadzie blizniaczy technicznie (106 Rallye) mial homologacje.
    • Gość: tencoszukawsieci Jasiek a tak zapytam.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:38
      ... z ciekawości o samochody ktore posiadałeś, ew. którymi wożono Ciebie gdy byłes niepełnoletni.
      • Gość: uny Re: Jasiek a tak zapytam.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 13:44
        eee ja "FABI-eńki" fajnsem bym nie nazwał. uważam że to przyzwoity samochód za
        przyzwoite pieniądze.
        I to by było na tyle.
        pzdr
        • gruman Re: Jasiek a tak zapytam.... 28.12.04, 13:57
          Rynek samochodowy jest pochodną fiskalizmu państwa oraz zamożności obywateli. Chwilowo o Szwecji z jej Volvami i Sabami bym zapomniał na razie celujmy w model grecko-włoski ( ze wskazaniem na północ ). Dlatego z drobnymi wyjątkami z jednej strony mamy Yarisy, Fabie, Punto itd a z drugiej samochody budzące moją nostalgię i wspomnienia z młodości kiedy niektóre samochody widziało się tylko w katalogach u co obrotniejszych kolegów, którzy korespondowali z firmami z Zachodu. Niestety pewne obawy budzić mogą proporcje jednych do drugich,ale trzeba powiedzieć że koncerny zrobiły wszystko co mogły aby sprawy obrały ten obrót np. mój Yaris gdy kupowałem kosztował 35600 a teraz 41000 przeliczcie sobie po kursach euro - przecież to pacaństwo. Dlatego kupujących nie ma co potępiać, oni kierują się jakąś logiką.

pozdr
    • Gość: MAXX Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup IP: *.zgora.dialog.net.pl 28.12.04, 14:22
      Wolny wybór polega na tym ,że moge kupić nowego LOGANA czy inna PANDE lub 15
      letniego MERCA 300 D i niech tak bedzie .....Nie potępiajmy jednych i drugich a
      sami wybierajmy to co nam pasuje.....
      • Gość: deejay Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.12.04, 16:53
        Jasiu czemu uwazasz ze ten mercedes jest niewygodny?
        • jantoni.jajcorz Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup 28.12.04, 17:05
          Gość portalu: deejay napisał(a):
          > Jasiu czemu uwazasz ze ten mercedes jest niewygodny?

Zadałes mu zbyt trudne pytanie! To niehumanitarne:((
          Jasiu eksploatuje 12-letniego F126 [ale w wersji sportowej:)))} A inne to tylko
          z daleka podziwia:)))))
          Jasiu, zmień nicka na "komplaksiarz" :)))
          • jasiek-23 Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup 28.12.04, 19:54
            ...hm skoro twierdzicie ,ze mam kompleksy...to pewnie je mam.mesiek tak
            naprawde nie jest niewygodny,bardziej mi przeszkadza fakt ,ze kojarzy sie z
            taryfą.Pod względem stylu auta i komfortu b. odpowiadałby mi stary rolls ale
            niestety jestem za cienki na taki wózek.Co do fabienki to uwazam jedynie ,ze za
            naprawde duze pieniądze (20pare srednich krajowych to chyba sporo)dostaje sie
            wyrób którego cechą jest nie to ,ze jest tani bo nie jest ,tylko jest tanio
            robiony;najtansze plastiki,badziewne wykonczenie,troche elektroniki trzepanej
            pewnie na Tajwanie za 2$ ogólnie auto odpowiadające życzeniom z paragonu w
            tesco "wszystkiego najtańszego"
            • Gość: czytacz Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 21:16
              Umarł król-niech zyje król.szymi zniknał-pojawił sie jasiek23.Amoze to
              blixniaki.Jasiek dawaj bo na forum zaczyna sie nudno robić;))
              • Gość: Złotówa! i tak żle i tak niedobrze............... IP: *.net-serwis.pl 29.12.04, 02:15
                Nie chce nic mówić ale troszku życia poświęciłem motoryzacji. Fabia to
                najtańsze kaszaniaste i tandetne wydanie Polo-wogóle żadna rewelacja i
                zwłaszcza za aż ponad 20 pensji, chyba że ktoś lubi dziewice i musi obwąchiwać
                ten nie najlepszej jakości nowe plastiki. A Mercedesy np. ten 300D(nawet z 87)
                to wyglądają i jeżdzą rewelacyjnie ale np. w Austrii. No i przeglądu owszem nie
                zrowi się "u kolegi" Pozdrawiam wszystkich zmotoryzowanych. Dosiego roku!
                • Gość: parapet Re: i tak żle i tak niedobrze............... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:30
                  Kradłeś samochody?
            • zoriusz Pleciesz bzdury Mądry Bogaczu n/t 29.12.04, 08:43
              Wykończenie samochodów typu fabia, punto, getz, ibiza itp. aut tej klasy jest
              zbliżone. Ale tobie, kolejnemu skodofobowi na głowę rzuciła się fobia (fabia).
              Jesteś jeszcze jedną mało wykształconą ofiarą głupawych stereotypów
              funkcjonujących wśród małolatów.
    • Gość: .... Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup IP: 193.27.5.* 29.12.04, 08:04
      Ludzie ale takie tematy są denne i nic nie wnoszące. Fiat nie , skoda nie
      volkswagen nie, a japońce teraz żle wyglądają. Ku..wa kupcie sobie helikopter i
      będziecie oryginalni.
    • Gość: Poll Re: moda na fajansiarzy czyli naród biedny i głup IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 09:19
      Qrwa ( to tak zeby "system" nie wypiiiii...) , nie chcem ale muszem sie z nim
      zgodzić. To swięta racja choć wolałbym zeby było inaczej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka