Dodaj do ulubionych

HDI Samopomoc

04.05.05, 09:55
Witam,
czy mieliście samochód ubezpieczony w tej firmie? Mam zamiar u nich wykupić
ubezpieczenie. Nie bardzo znam tą firme i prosze Was o porade.
Obserwuj wątek
    • hondziarz Re: HDI Samopomoc 04.05.05, 10:11
      w tej firmie opłaca się wykupić jedynie OC, jest relatywnie najtańsze, chociaż
      później są jaja z likwidacją szkody. No, ale przecież nie ty z tego
      ubezpieczenia i tak korzystasz więc kupuj.
      Po doświadczeniach moich znajomych i własnych, gdy likwidowałem szkodę z OC
      gościa z samopomocy, to stanowczo odradzam ci kupowanie tam AC.
      Miałem niewielką stłuczkę z peugeutem w HDI ubezpieczonym. Była policja, wina
      ewidentna, gość się przyznał. Mało tego, kolizja była nagrana nawet na kasetę
      wideo, ponieważ gość mi wjechał w bok, gdy wyjeżdżał z parkingu pod bankiem.
      Szkody to prawe drzwi do wymiany, kierunkowskaz i błotnik. Wszystko razem 2100
      zł. Pieniądze dostałem po dwóch miesiącach i to po wielkich awanturach. Palanty
      nakłaniały tego gościa by zmienił wersję i stwierdził, że to jednak nie jego
      wina. Skapitulowali dopiero wtedy jak sprawę opisała prasa.
      • paw_el Re: HDI Samopomoc 04.05.05, 10:18
        Właśnie słyszałem, że od Samopomocy jest cieżko coś odzyskac w razie stłuczki
        • hondziarz Re: HDI Samopomoc 04.05.05, 10:24
          powiedziałbym, że bardzo ciężko. Znam wielu ludzi, którzy mieli poważniejsze
          stłuczki i nie mieli wolnych paru tysięcy na naprawę i ich samochody, potrafiły
          stać 2-3 miesiące na strzeżonym parkingu, aż towarzystwa wypłacą. I nie dotyczy
          to wcale tylko hdi, ale również innych, szemranych, oferujących niskie stawki.
          • entry Re: HDI Samopomoc 05.05.05, 10:49
            To co piszesz można powiedzieć o każdym Ubezpieczycielu na rynku. A ja miałem
            pozytywne doświadczenie z Samopomocą. Auto naprawiałem na faktury i nie było
            problemu. Wszystko było do wymiany, a ponieważ wyjeżdżałem na wakacje udało mi
            się nakłonić likwidatora (i to bez łapówy) do szybszego zwrotu kasy. A
            zapomniałem dodać że z OC sprawcy.
            I jeszcze jedno, OC mam teraz w Allianzie, bo było najtańsze, czy to też
            szemrana firemka?
            • hondziarz Re: HDI Samopomoc 05.05.05, 10:56
              o alianz się nie wypowiadam, bo nie miałem styczności. Miałem natomiast kontakt
              z HDI i cigną - jaja jak berety.
              • entry Re: HDI Samopomoc 06.05.05, 08:36
                a ja miałem i powiem, że było OK. Co prawda jak na dużą firmę, to punktów
                obsługi w całym kraju mają pewnie mniej niż PZU w jednym dużym mieście i czas
                likwidacji też przeciągają, ale problemów nie robili.
                Cigna, Uniqa, Trygi czy PTU to szerokim łukiem.
                PS Jak Samopomoc pojawiła się na rynku tez nie płacili, ale po przejęciu przez
                HDI jest znaczna poprawa, no może gdzieś się jakiś likwidatorzyna zabunkrował ;)
    • danuta54 Re: HDI Samopomoc 07.05.05, 14:21
      Ciągle słyszę,że Samopomoc jest najtańsza a wczoraj tam poszłam ubezpieczyć
      mojego garbuska z 1973r. o pojemności 1200 a oni zaśpiewali mi składkę roczną
      ponad 900zł i to jest tanio?
      • hondziarz Re: HDI Samopomoc 07.05.05, 14:58
        tanio w porówaniu do innych towarzystw.
      • paw_el Re: HDI Samopomoc 09.05.05, 10:58
        Ciągle słyszę,że Samopomoc jest najtańsza a wczoraj tam poszłam ubezpieczyć
        > mojego garbuska z 1973r. o pojemności 1200 a oni zaśpiewali mi składkę roczną
        > ponad 900zł i to jest tanio?

Jak pójdziesz do innych ubezpieczycieli i zobaczysz ile oni chcą za
        ubezpieczenie to Samopomoc wyjdzie jedną z tańszych.
        • entry Re: HDI Samopomoc 09.05.05, 21:13
          kolejny raz: nie prawda!
          najlepiej jest przekonać się o tym w agencji, gdzie ubezpieczają w
          kilku/kilkunastu towarzystwach i zapytać o konkretne auto. Dla mnie najtańszy
          był Alianz, nieco droższy PTU, ale jak widziałem po ile ubezpieczali np.
          polonezy to taniej by było pewnie w PZU
          • kszyrztow Re: HDI Samopomoc 10.05.05, 13:25
            entry napisał:

> kolejny raz: nie prawda!
            > najlepiej jest przekonać się o tym w agencji, gdzie ubezpieczają w
            > kilku/kilkunastu towarzystwach i zapytać o konkretne auto. Dla mnie najtańszy
            > był Alianz, nieco droższy PTU, ale jak widziałem po ile ubezpieczali np.
            > polonezy to taniej by było pewnie w PZU

ale napewno nie te z pojemnością 1.6, gdyż od ponad roku znajdują się w innej
            klasie tzw. pojemnościowej (od 1501 do 1600). Kiedyś poldzisz 1.6 był
            klasyfikowany do klasy 1251-1501. Hehe, czyli PeZeDuu niby obniżyło, a jednak
            wielu posiadaczom popularnego bolidu podwyższyło.. No ale PeZeDuu przecież
            dobrze wypłaca odszkodowania, więc trzeba u nich ubezpieczać OC.. hahahaha
            • entry Re: HDI Samopomoc 10.05.05, 19:33
              >No ale PeZeDuu przecież
              > dobrze wypłaca odszkodowania, więc trzeba u nich ubezpieczać OC.. hahahaha

Cigna, Uniqa, PTE to są dopiero firmy! nie radzę abyś miał z nimi kontakt. Pzu
              to przy nich otwarty skarbiec
              • kszyrztow Re: HDI Samopomoc 11.05.05, 10:28
                entry napisał:

> >No ale PeZeDuu przecież
                > > dobrze wypłaca odszkodowania, więc trzeba u nich ubezpieczać OC.. hahahah
                > a
                >
                > Cigna, Uniqa, PTE to są dopiero firmy! nie radzę abyś miał z nimi kontakt.
                Pzu
                > to przy nich otwarty skarbiec

Tak tak, skarbiec Naszych pieniędzy! Twoich, moich, Jamrożego itd. A że PeZeduu
                nie szanuje tych pieniędzy, to inna sprawa.
        • danuta54 Re: HDI Samopomoc 10.05.05, 16:32
          serio a ja poszłam do PZU i zapłaciłam 443zł więc chyba jednak samopomoc nie
          najtańsza
          • paw_el Re: HDI Samopomoc 11.05.05, 09:20
            A mi w PZU wyliczyli za OC i AC 5 tys a w Samopomocy 2,5 tys.....tam mój zawód
            ma jakąś dodatkową zniżke
            • kszyrztow Re: HDI Samopomoc 11.05.05, 10:31
              paw_el napisał:

> A mi w PZU wyliczyli za OC i AC 5 tys a w Samopomocy 2,5 tys.....tam mój
              zawód
              > ma jakąś dodatkową zniżke

Dokładnie, energetycy, bankowcy, tepsowcy, medycy-magicy i pochodni, mundurowi,
              nauczyciele, telewizyjne i radiowe rekiny, pismaki też! Zapomniałem o kimś? I
              don't think so.. Pakiecik do 10 roku eksploatacji pojazdu.
              • kszyrztow Re: HDI Samopomoc 11.05.05, 10:31
                No i także emeryci wymienionych branż- to już wszystko.
                • entry Re: HDI Samopomoc 11.05.05, 19:54
                  nie podniecajcie się wysokością składki w pakietach, bo to OC + AC, ale o ile w
                  przypadku OC interesuje nas tylko jak najniższa składka to Ac ma nas
                  zabezpieczać na wypadek własnej nieuwagi. I tu warto przyjrzeć się co za nią
                  uzyskamy i tak dla przykładu Samopomoc:

amortyzacja na części dla aut powyżej 10 lat - 70% !!!! i to przy naprawach na
                  faktury a przy kosztorysowej wycenie to nawet dla nowego auta jest 50%!!!
                  PZU - na faktury - bez amortyzacji, na kosztorys max bodajże 45%
                  Jeśli się zagapimy i wjedziemy na czerwonym lub spod stopu to potrącą nam
                  dodatkowo 25% w samopomocy (PZU nic)
                  Do tego udziały własne, etc.
                  fajnie mieć AC i uczestniczyć w kosztach naprawy 70% za części i jeszcze z
                  pozostałej kwoty dziabną nam 1/4. Wychodzi na to że więcej dołożyliśmy niż nam
                  zapłacą. To wolę przepłacić za składkę dwukrotnie, ale mieć UBEZPIECZENIE nie
                  polisę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka