paw_el 04.05.05, 09:55 Witam, czy mieliście samochód ubezpieczony w tej firmie? Mam zamiar u nich wykupić ubezpieczenie. Nie bardzo znam tą firme i prosze Was o porade. Link Zgłoś Obserwuj wątek
hondziarz Re: HDI Samopomoc 04.05.05, 10:11 w tej firmie opłaca się wykupić jedynie OC, jest relatywnie najtańsze, chociaż później są jaja z likwidacją szkody. No, ale przecież nie ty z tego ubezpieczenia i tak korzystasz więc kupuj. Po doświadczeniach moich znajomych i własnych, gdy likwidowałem szkodę z OC gościa z samopomocy, to stanowczo odradzam ci kupowanie tam AC. Miałem niewielką stłuczkę z peugeutem w HDI ubezpieczonym. Była policja, wina ewidentna, gość się przyznał. Mało tego, kolizja była nagrana nawet na kasetę wideo, ponieważ gość mi wjechał w bok, gdy wyjeżdżał z parkingu pod bankiem. Szkody to prawe drzwi do wymiany, kierunkowskaz i błotnik. Wszystko razem 2100 zł. Pieniądze dostałem po dwóch miesiącach i to po wielkich awanturach. Palanty nakłaniały tego gościa by zmienił wersję i stwierdził, że to jednak nie jego wina. Skapitulowali dopiero wtedy jak sprawę opisała prasa. Link Zgłoś
paw_el Re: HDI Samopomoc 04.05.05, 10:18 Właśnie słyszałem, że od Samopomocy jest cieżko coś odzyskac w razie stłuczki Link Zgłoś
hondziarz Re: HDI Samopomoc 04.05.05, 10:24 powiedziałbym, że bardzo ciężko. Znam wielu ludzi, którzy mieli poważniejsze stłuczki i nie mieli wolnych paru tysięcy na naprawę i ich samochody, potrafiły stać 2-3 miesiące na strzeżonym parkingu, aż towarzystwa wypłacą. I nie dotyczy to wcale tylko hdi, ale również innych, szemranych, oferujących niskie stawki. Link Zgłoś
entry Re: HDI Samopomoc 05.05.05, 10:49 To co piszesz można powiedzieć o każdym Ubezpieczycielu na rynku. A ja miałem pozytywne doświadczenie z Samopomocą. Auto naprawiałem na faktury i nie było problemu. Wszystko było do wymiany, a ponieważ wyjeżdżałem na wakacje udało mi się nakłonić likwidatora (i to bez łapówy) do szybszego zwrotu kasy. A zapomniałem dodać że z OC sprawcy. I jeszcze jedno, OC mam teraz w Allianzie, bo było najtańsze, czy to też szemrana firemka? Link Zgłoś
hondziarz Re: HDI Samopomoc 05.05.05, 10:56 o alianz się nie wypowiadam, bo nie miałem styczności. Miałem natomiast kontakt z HDI i cigną - jaja jak berety. Link Zgłoś
entry Re: HDI Samopomoc 06.05.05, 08:36 a ja miałem i powiem, że było OK. Co prawda jak na dużą firmę, to punktów obsługi w całym kraju mają pewnie mniej niż PZU w jednym dużym mieście i czas likwidacji też przeciągają, ale problemów nie robili. Cigna, Uniqa, Trygi czy PTU to szerokim łukiem. PS Jak Samopomoc pojawiła się na rynku tez nie płacili, ale po przejęciu przez HDI jest znaczna poprawa, no może gdzieś się jakiś likwidatorzyna zabunkrował ;) Link Zgłoś
danuta54 Re: HDI Samopomoc 07.05.05, 14:21 Ciągle słyszę,że Samopomoc jest najtańsza a wczoraj tam poszłam ubezpieczyć mojego garbuska z 1973r. o pojemności 1200 a oni zaśpiewali mi składkę roczną ponad 900zł i to jest tanio? Link Zgłoś
paw_el Re: HDI Samopomoc 09.05.05, 10:58 Ciągle słyszę,że Samopomoc jest najtańsza a wczoraj tam poszłam ubezpieczyć > mojego garbuska z 1973r. o pojemności 1200 a oni zaśpiewali mi składkę roczną > ponad 900zł i to jest tanio? Jak pójdziesz do innych ubezpieczycieli i zobaczysz ile oni chcą za ubezpieczenie to Samopomoc wyjdzie jedną z tańszych. Link Zgłoś
entry Re: HDI Samopomoc 09.05.05, 21:13 kolejny raz: nie prawda! najlepiej jest przekonać się o tym w agencji, gdzie ubezpieczają w kilku/kilkunastu towarzystwach i zapytać o konkretne auto. Dla mnie najtańszy był Alianz, nieco droższy PTU, ale jak widziałem po ile ubezpieczali np. polonezy to taniej by było pewnie w PZU Link Zgłoś
kszyrztow Re: HDI Samopomoc 10.05.05, 13:25 entry napisał: > kolejny raz: nie prawda! > najlepiej jest przekonać się o tym w agencji, gdzie ubezpieczają w > kilku/kilkunastu towarzystwach i zapytać o konkretne auto. Dla mnie najtańszy > był Alianz, nieco droższy PTU, ale jak widziałem po ile ubezpieczali np. > polonezy to taniej by było pewnie w PZU ale napewno nie te z pojemnością 1.6, gdyż od ponad roku znajdują się w innej klasie tzw. pojemnościowej (od 1501 do 1600). Kiedyś poldzisz 1.6 był klasyfikowany do klasy 1251-1501. Hehe, czyli PeZeDuu niby obniżyło, a jednak wielu posiadaczom popularnego bolidu podwyższyło.. No ale PeZeDuu przecież dobrze wypłaca odszkodowania, więc trzeba u nich ubezpieczać OC.. hahahaha Link Zgłoś
entry Re: HDI Samopomoc 10.05.05, 19:33 >No ale PeZeDuu przecież > dobrze wypłaca odszkodowania, więc trzeba u nich ubezpieczać OC.. hahahaha Cigna, Uniqa, PTE to są dopiero firmy! nie radzę abyś miał z nimi kontakt. Pzu to przy nich otwarty skarbiec Link Zgłoś
kszyrztow Re: HDI Samopomoc 11.05.05, 10:28 entry napisał: > >No ale PeZeDuu przecież > > dobrze wypłaca odszkodowania, więc trzeba u nich ubezpieczać OC.. hahahah > a > > Cigna, Uniqa, PTE to są dopiero firmy! nie radzę abyś miał z nimi kontakt. Pzu > to przy nich otwarty skarbiec Tak tak, skarbiec Naszych pieniędzy! Twoich, moich, Jamrożego itd. A że PeZeduu nie szanuje tych pieniędzy, to inna sprawa. Link Zgłoś
danuta54 Re: HDI Samopomoc 10.05.05, 16:32 serio a ja poszłam do PZU i zapłaciłam 443zł więc chyba jednak samopomoc nie najtańsza Link Zgłoś
paw_el Re: HDI Samopomoc 11.05.05, 09:20 A mi w PZU wyliczyli za OC i AC 5 tys a w Samopomocy 2,5 tys.....tam mój zawód ma jakąś dodatkową zniżke Link Zgłoś
kszyrztow Re: HDI Samopomoc 11.05.05, 10:31 paw_el napisał: > A mi w PZU wyliczyli za OC i AC 5 tys a w Samopomocy 2,5 tys.....tam mój zawód > ma jakąś dodatkową zniżke Dokładnie, energetycy, bankowcy, tepsowcy, medycy-magicy i pochodni, mundurowi, nauczyciele, telewizyjne i radiowe rekiny, pismaki też! Zapomniałem o kimś? I don't think so.. Pakiecik do 10 roku eksploatacji pojazdu. Link Zgłoś
kszyrztow Re: HDI Samopomoc 11.05.05, 10:31 No i także emeryci wymienionych branż- to już wszystko. Link Zgłoś
entry Re: HDI Samopomoc 11.05.05, 19:54 nie podniecajcie się wysokością składki w pakietach, bo to OC + AC, ale o ile w przypadku OC interesuje nas tylko jak najniższa składka to Ac ma nas zabezpieczać na wypadek własnej nieuwagi. I tu warto przyjrzeć się co za nią uzyskamy i tak dla przykładu Samopomoc: amortyzacja na części dla aut powyżej 10 lat - 70% !!!! i to przy naprawach na faktury a przy kosztorysowej wycenie to nawet dla nowego auta jest 50%!!! PZU - na faktury - bez amortyzacji, na kosztorys max bodajże 45% Jeśli się zagapimy i wjedziemy na czerwonym lub spod stopu to potrącą nam dodatkowo 25% w samopomocy (PZU nic) Do tego udziały własne, etc. fajnie mieć AC i uczestniczyć w kosztach naprawy 70% za części i jeszcze z pozostałej kwoty dziabną nam 1/4. Wychodzi na to że więcej dołożyliśmy niż nam zapłacą. To wolę przepłacić za składkę dwukrotnie, ale mieć UBEZPIECZENIE nie polisę Link Zgłoś