Dodaj do ulubionych

Czy kradną oryginalne kołpaki ?

15.11.05, 21:21
Witajcie

za kilka dni obieram nowy samochód - Honda JAZZ. Od pracownika salonu
dowiedziałam się ze komplet kołpaków kosztuje ok.1000 zł co prawda są one
seryjnie dostarczone razem z samochodem ale nie mają żadnych zabezpieczeń (są
na wcisk) i obawiam się ze szybko mi je ktoś ukradnie. Czy moje obawy są
uzasadnione i czy kołpaki ze znaczkiem H (hondy) są często kradzione? Co
radzicie?

Obserwuj wątek
    • okrutny_mariuszek Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 21:29

moim zdaniem obawy są srednio uzasadnione, bo skoro kołpaki sa tak cenne to
      złodziej może sie pokusić na cały samochód
      najlepiej nie kupować auta, a same kołpaki, i w dodatku kupić je na allegro
    • pizza987 Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 21:44
      Chyba jeszcze to w tym kraju funkcjonuje. W ramach zabezpieczenia przeciwkradzieżowo-przeciwzgubieniowego polecam zapinki elektryczne (długie) i przypięcie kołpaków do felg. Może nie wygląda to najwspanialej, ale jakieś zabezpieczenie to jednak jest (alternatywą jest zdejmowanie kołpaków i noszenie ze sobą do domu). Tylko pamiętaj o wożeniu w aucie dwóch rzeczy: zapasowych zapinek i narzędzia do ich odcięcia w przypadku konieczności zdjęcia koła. Poza nieciekawym wyglądem temat sprawdzony.
      Pzdr
    • primerasri Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 21:49
      Urok hondy - kupujac honde powinnas sobie zdawac sprawe, ze czesci i akcesoria
      do tanich nie naleza. Ale tak szczerze - czy dla Ciebie ma to jakies znaczenie,
      czy kolpak bedzie mial H czy bedzie zwykly srebrny bez znaczka? Przynajmniej
      dla mnie nie ma to jakiegokolwiek znaczenia
      Pozdr.
    • waskes29 Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 21:50
      lanza2 napisała:

Czy moje obawy są
      > uzasadnione i czy kołpaki ze znaczkiem H (hondy) są często kradzione? Co
      > radzicie?

Ta juz cale chmary posiadaczy opli renaultow seatow vw i reszty nie moze sie
      doczekac aby ukrasc kolpaki ze znaczkeim H i dumnie paradowac swoimi
      samochodami z nimi i zastanawiac sie ile to teraz mocy z litra maja ich
      silniki.
      Taki sam akurat problem maja mniej wiecej wszyscy posiadacze oryginalnych
      kolpakow i bez znaczenia ma raczej marka czy literka na nich -widocznie cos
      niezwyklego jest w nich skoro kosztuja az 1000zl sam chyba zaczne je
      kolekcjonowac moze maja jakies platynowe wstawki albo ta literka H jest ze
      zlota.
    • lanza2 Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 21:54
      Wiecie nie ma problemów ze sobą aby szaleć za literką H na kołpaku, ale
      niechciałby aby ktoś zarabiał sobie na mnie. Pytam gdyż słyszłam o takich
      incydentach a później kołpaki były wystawiane na allegro.
      • primerasri Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 22:21
        lanza2 napisała:

> Wiecie nie ma problemów ze sobą aby szaleć za literką H na kołpaku, ale
        > niechciałby aby ktoś zarabiał sobie na mnie. Pytam gdyż słyszłam o takich
        > incydentach a później kołpaki były wystawiane na allegro.

Po pierwsze kniunkture zlodziejom napedzaja kupujacy. Jakby nikt nie kupowal
        kradzionych to przeciez by z kolpakow zlodzieje obiadu nie jedli ani scian nimi
        nie wykladali.
        Po drugie taki urok hondy - np w suzuki za 1000zl bys kupila jakies 10 kolpakow
        do swifta (do innych modeli sa duzo tansze) ale moze te do hondy sa bardziej
        niezawodne ;-)
        Pozdrawiam
    • ml_500 Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 22:36
      1000 zl za 4 plastikowe talerze? buahahhahahhahaha
      • sven_b Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 23:02
        Kiedys w ASO pan w krawacie naswietlal zagubionej pani, ze to nie sa jakiestam
        plastiki tylko specjalne tworzywo ulatwiajace samooczyszczanie wlasnej
        powierzchni i utrzymanie jej w czystosci oraz podnoszace estetyke wygladu auta.
        Dlatego taka cena.

nie ma lipy :-)
        • devote Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 23:14
          faktem jest ze jakosc plastiku na orginalnych jest o WIELE lepsza i tak latwo
          nie peka ale zeby 1000zeta???
          • marlowe1 Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 23:40
            zgadza sie, jest lepsza, ale szczerze wątpie żeby taki jeden kawałek plastiku
            był wart 250 złotych :/ może jakbyśmy sie tego zera na końcu pozbyli, toby
            wyszła rzeczywista wartość takiego kołpaka :)
    • agulha Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 15.11.05, 23:35
      Nie wiem jak honda, ale kołpaki oryginalne w tym kraju są kradzione. Zapewne
      świętojebliwi współobywatele po kościółku w niedzielę idą na Wolumen kupić
      taniej, i stąd te kradzieże.
      • szymcior1 Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 16.11.05, 00:03
        Kradną kołpaki i to często bo bardzo łatwo je zdjąć a szczególnie te ładne i
        orginalne, a potrafią tyle kosztować bo kiedyś chciałem 2 kupić to toyoty i za
        14'' chcieli 200zl za sztuke a to było dobrych pare lat temu.
        Proponuję dołożyc pare set złotych i kupić alu, wygląda znacznie ładniej i ze
        śrubami zabezpieczającymi nie ukradną tak łatwo
        • devote Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 16.11.05, 00:08
          ciekawe czy jakby chcial kupic ta honda bez tych kolpakow
          to czy by mu obnizyli cene o ten 1000 :)
          • szymcior1 Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 16.11.05, 00:14
            W życiu, ewentualnie wcisneli by inną rzecz za kosmiczną cenę. Znajomy chciał
            te zwykłe plastykowe listwy ochronne na zderzaki to zasśpiewali chyba 1400 zł,
            za kawałek platyku hahahahahaha przeciez w produkcji to nie kosztuje wiecej niz
            5 zl :)
            • lanza2 Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 16.11.05, 08:41
              chyba coś ściemniał plastikowe listwy ochronne kosztują ok150 zł (są w tedy w
              kolorze czarnym)
              • speedofsound Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 16.11.05, 09:00
                komplet oryginalnych list ochronnych do accorda, z malowaniem i montażem to w
                aso 2,5-3,0 kpln

horror, ale jak sie kupuje nowe auto to są dość elastyczni
    • xystos Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 16.11.05, 10:06
      lanza2 napisała:

Od pracownika salonu
      dowiedziałam się ze komplet kołpaków kosztuje ok.1000 zł co prawda są one
      seryjnie dostarczone razem z samochodem ale nie mają żadnych zabezpieczeń (są
      na wcisk) i obawiam się ze szybko mi je ktoś ukradnie.

.. jest wyjscie z tej zlodziejskiej sytuacji ; w Tesco kup inne tanie kolpaki
      nowe-orginalne przechowuj w pewnym miejscu,-gdy bedziesz auto sprzedawac-zaloz
      org.kolpaki -z regoly to dziala na klienta ,nowe niezniszczone kolpaki ...
      reszta tez w takim samym stanie(?).
      • wojtek33 Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 16.11.05, 10:56
        xystos napisał:

> .. jest wyjscie z tej zlodziejskiej sytuacji ; w Tesco kup inne tanie kolpaki
        > nowe-orginalne przechowuj w pewnym miejscu,-gdy bedziesz auto sprzedawac-zaloz
        > org.kolpaki -z regoly to dziala na klienta ,nowe niezniszczone kolpaki ...
        > reszta tez w takim samym stanie(?).

Idąc tym tokiem rozumowania, możesz też oprócz jazza kupić golfa II i nim
        jeździć a hondę "przechowuj w pewnym miejscu,-gdy bedziesz auto sprzedawac..."
        ;-)
        • xystos Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 16.11.05, 10:59
          wojtek33 napisał:

> xystos napisał:
          >
          > > .. jest wyjscie z tej zlodziejskiej sytuacji ; w Tesco kup inne tanie kol
          > paki
          > > nowe-orginalne przechowuj w pewnym miejscu,-gdy bedziesz auto sprzedawac-
          > zaloz
          > > org.kolpaki -z regoly to dziala na klienta ,nowe niezniszczone kolpaki ..
          > .
          > > reszta tez w takim samym stanie(?).
          >
          > Idąc tym tokiem rozumowania, możesz też oprócz jazza kupić golfa II i nim
          > jeździć a hondę "przechowuj w pewnym miejscu,-gdy bedziesz auto sprzedawac..."
          > ;-)

.. wspaniala mysl - gratuluje "wojtek33" , ze taki gen_i_usz(y) jak ja na to
          nie wpadl,-raz jeszcze gratuluje !
        • okrutny_mariuszek Re: Wspaniałe WOJTKU33!!! Wspaniałe!! (n/t) 16.11.05, 11:02

• attache1974 A trochę je zepsuć 16.11.05, 11:38
            Znaczy porysować śrubokrętem - tak żeby nie były takie nowiuśkie prosto z
            salonu - zresztą jeden czy dwa wjazdy na krawężnik i już jako nóweksy nikt ich
            nie sprzeda. Hmm ja chyba swoje zaznacze przy pomocy wiertełka założonego na
            wiertareczkę akumlatorową, bo moje w Focusie 2 też wyglądają nęcąco.
            A ten patent z opaskami samozaciskowymi to doby żeby ich nie zgubić ale na
            pewno nie żeby nieukradli - co ta problem wziąść boczne szczypce i takie opaski
            ciapnąć ciap ciap.
            • histe Re: A trochę je zepsuć 16.11.05, 12:25
              mhy chyba nie ma skutecznego patentu moje orginalne byly pomalowane farbą a i
              tak je w nocy ukradli....
            • xystos Re: A trochę je zepsuć 16.11.05, 20:26
              attache1974 napisał:

> Znaczy porysować śrubokrętem - tak żeby nie były takie nowiuśkie prosto z
              > salonu - zresztą jeden czy dwa wjazdy na krawężnik i już jako nóweksy nikt
              ich
              > nie sprzeda. Hmm ja chyba swoje zaznacze przy pomocy wiertełka założonego na
              > wiertareczkę akumlatorową, bo moje w Focusie 2 też wyglądają nęcąco.
              > A ten patent z opaskami samozaciskowymi to doby żeby ich nie zgubić ale na
              > pewno nie żeby nieukradli - co ta problem wziąść boczne szczypce i takie
              opaski
              >
              > ciapnąć ciap ciap.

... hmm,mozna tez kolpaki przykleic "kropelka" do felgi,chca krasc ?-niech
              kradna cale kolo !
        • klemens1 Re: Czy kradną oryginalne kołpaki ? 16.11.05, 12:42
          > Idąc tym tokiem rozumowania, możesz też oprócz jazza kupić golfa II i nim
          > jeździć a hondę "przechowuj w pewnym miejscu,-gdy bedziesz auto sprzedawac..."

Tylko że po zamianie kołpaków na nieoryginalne różnicy się nie zauważy, a po
          zamianie nowego samochodu na 15-letni już raczej tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka