Dodaj do ulubionych

Halogeny - kiedy używać

IP: 9.67.96.* 27.05.01, 16:39
Zgodnie z przepisami halogenów uzywamy tylko w warunkach złej widoczności. Czy
jazda nocą z załączonymi halogenami i światłami pozycyjnymi bez świateł mijania
lub drogowych jest dozwolona?. Czy halogeny mogą być podłączone tak aby po ich
załączeniu zapalały się światła pozycyjne tylne?
Obserwuj wątek
    • Gość: trurl Re: Halogeny - kiedy używać IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.01, 20:45
      Wg. mojej wiedzy halogeny przeciwmgielne mogą być uruchamiane tylko i wyłącznie w połączeniu z
      włączonymi światłami mijania.Łączenie ich z drogowymi to totalna bzdura.Próbowałeś kiedyś włączyć "długie"
      we mgle?
      • Gość: MK Re: Halogeny - kiedy używać IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.01, 22:54
        to chyba po czesci zalezy tez od marki samochodu, ale przeciwmgielne przednie
        da sie w wiekszosci samochodow wlaczyc juz przy swiatlach postojowych, tylne
        przeciwmgielne natomiast przy swiatlach mijania. a co do kodeksu drogowego to
        nie jestem pewnien ale chyba jest wzmianka ze swiatel przeciwmgielnych uzywamy
        w warunkach ograniczonej przejzystosci powietrza, oraz na kretych drogach
        gorskich ALE TYLKO I WYLACZNIE jezeli droga taka jest oznaczona odpowiednimi
        znakami. pozdrawiam
    • Gość: trurl Re: Halogeny - Coś z Kodeksu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.01, 23:30
      Znalazłem w międzyczasie odpowiedni przepis w "Kodeksie drogowym".Art 30.1 mówi m.in. :Kierujący
      pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w warunkach zmniejszonej przejrzystości
      powietrza..........a ponadto pkt 1.kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany : a) włączyć światła mijania
      LUB przeciwmgielne przednie ALBO oba te te światła jednocześnie. ..............pkt.3 Kierujący pojazdem
      MOŻE używać tylnych świateł przeciwmgłowych,jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza
      widoczność na odległość mniejsząNIŻ 50 M.W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem JEST
      OBOWIĄZANY niezwłocznie WYŁĄCZYĆ te światła."Tyle o tym w "Kodeksie".Pozdrawiam :)
    • Gość: Bysio Re: Halogeny - kiedy używać IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 28.05.01, 08:54
      Wtedy kiedy trzeba! Pozdr
    • Gość: von Re: Halogeny - kiedy używać IP: *.net.pl 29.05.01, 21:36
      żeby sobie odpowiedzieć wystarczy pomyśleć, w zasadzie halogeny sprawdzają się
      tylko we mgle i to jadąc w nocy, każde inne używanie świadczy o .... nie będę
      używał brzydkich słów, tylne światło p-mgielne ma szersze zastosowanie, bo
      czasami nawet podczas silnej ulewy poprawia widoczność dla jadących z tyłu
      • Gość: sparrow Re: Halogeny - kiedy używać IP: 192.168.26.* / *.uci.agh.edu.pl 29.05.01, 23:36
        Co do jazdy na swiatlach przeciwmgielnych tylnych w czasie ulewy,
        to takie swiatelko potrafi niezle razic po oczach, zarowno na wprost jak i odbite od mokrego asfaltu.
        Wiem to z wlasnego doswiadczenia, bo nieraz mialem ochote puknac takiego delikwenta po kilku minutach
        jazdy, zwlaszcza ze nie zawsze mozna wyprzedzic.
        • Gość: Leon Re: Halogeny - kiedy używać IP: 217.153.114.* 30.05.01, 12:13
          Gość portalu: sparrow napisał(a):

> Co do jazdy na swiatlach przeciwmgielnych tylnych w czasie ulewy,
          > to takie swiatelko potrafi niezle razic po oczach, zarowno na wprost jak i odbi
          > te od mokrego asfaltu.
          > Wiem to z wlasnego doswiadczenia, bo nieraz mialem ochote puknac takiego delikw
          > enta po kilku minutach
          > jazdy, zwlaszcza ze nie zawsze mozna wyprzedzic.

To fakt, jedzie taki palant i oslepia. A mgla skonczyla sie juz 20 km temu (ale i wtedy nie byla na tyle silna,
          zeby takie swiatlo bylo potrzebne). W Niemczech mozna wlaczyc swiatlo przeciwmgielne, jesli
          widocznosc spada ponizej 50m i nie mozna wtedy przekraczac 50 km/h (chyba nierealne na polskich
          drogach).
          • Gość: trurl Re: Halogeny - kiedy używać -do Leona IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.05.01, 16:41
            Nie tylko w Niemczech.U nas też.Przeczytaj uważnie mojego posta z 27.05. A generalnie to czasami
            przydaje się odświerzyć sobie znajomość Kodeksu.Sam przekonałem się o tym na okoliczność tego
            tematu.To co wydaje nam się jakimś wyjątkowym osiągnięciem ustawodawców iinych krajów funkcjonuje i nas
            tylko jakoś o tym nie wiemy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka