Dodaj do ulubionych

Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 2002?

26.11.05, 15:02
mam dylemat .chce kupic samochod za ok 20 tys. Czy lepiej kupowac starszy i z
lepsza opinia (civic 3 drzwi) czy moze nowszy ( 5 drzwi) ,ale z wiadomo co
mowia o francuzach:).
Dodam ,ze mam zamiar pojezdzic pare latek wiec przychylam sie bardziej do
clio bo za 7,8, lat honda bedzie miala 14,15 lat..
Z takim wyposazeniam co bym chciala, to w takiej cenie niestety tylko
francuzy ,albo duzo starsze japonczyki..
nie wiem.. co byscie wybrali. poradzcie kobiecie?
pozdarwiam
Obserwuj wątek
    • dr.rocco Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 15:06
      Japonca ale nie tak starego , nie wiecej jak 5 lat.
      • konbea Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 15:15
        tak, ale z klima, elektryka, wspomaganiem itp.. nie kupie japonca za 20 tys:
        ((((((
        • dr.rocco Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 15:25
          A trza miec te wszystkie czesto nie potrzebne rzeczy ?
          • konbea Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 15:39
            trzy rzeczy, ktore bym chciala miec..klimatyzacje, centralny zamek,
            wspomaganie, moge odpuscic elektryczne szyby i lusterka..:) Mezczyzni pewnie
            zwracaja uwage na inne rzeczy , my kobiety na inne. Klimatyzacja zawyża
            ceny.Yariske mialabym za 20 tys ,ale bez klimy:(
            • dr.rocco Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 16:01
              Rozumiem , ale mysle , ze jesli sie chce kupic samochod na pare lat to
              nie ma co kupowac szajsu , wiec lepiej kupic cos skromniejszego ale
              dobrego , ja nie jestem fanem hondy , sam nie kupie takiego , ale renault to
              bardzo nie pewne autko , no ale nie wydaje mi sie, by za honde tak duzo wiecej
              trzeba bylo zaplacic , wkoncu 5 letnie hondy nie sa juz takie drogie.
    • d7d Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 16:19
      moge polecić Clio II z 2002 r. z silnikiem 1,2 16V jako nie psujące się auto
      ale mam je od nowego i przy przebiegu 30tkm (drugie auto) nic się nie dzieje.
      Czyli nie potwierdzam opinii o psujących sie samochodach marki Renault Clio
      II :)
      • simon_r Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 29.11.05, 09:42
        miałem dokładnie takie Clio... przy przebiegu 20tys. poleciało jedno łożysko po
        kolejnych 5tys. drugie, kilka razy magicznie "zepsuła się" a następnie naprawiła
        elektryka a wyglądało to tak, że jadę sobie a tu raptem silnik i wszelkie
        kontrolki gasną... a za moment wszystko wraca do normy...
        przy 60tys trzeba było wymieniać napinacz paska rozrządu bo hałasował.
        Dla mnie przebieg rzędu 30tys to jest dokładnie nic...
        Clio zostało sprzedane z przebiegiem 80tys..

miałem również używanego Civica z roku '91 którego kupiłem jak miał na liczniku
        117tys... przejechałem nim kolejne 180tys i jedyne awarie jakie były to sworzeń
        wahacza i przegub co łącznie kosztowało ok. 700zł... oczywiście było sporo
        wydatków na elementy czysto eksploatacyjne czyli pasek rozrządu przy 200tys..
        amortyzatory przy ok. 180tys... jakieś tarcze jakieś sprżęgło.. ale są to
        elementy które w takim Clio trzeba będzie wymienić prędzej niż w Hondzie...

porównując natomiast sam komfort jeżdżenia i przyjemność z jazdy to... własciwie
        nie ma co porównywać.. Clio to mały samochodzik, który przy 120km/h zaczyna się
        zachowywać jak poduszkowiec.. Honda wtedy zaczyna jechać...

wnioski pozostawiam czytelnikom...
        • histe Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 29.11.05, 16:40
          A moze miałeś pecha i trafiłeś na feralne Clio???Mam nadzieje ze bierzesz to
          pod uwagę bo ja mam doświadczenia z 3 autami marki clio ( 20 tyś 2004r , 130
          tys 2000r i 110 tys 1994r i nic takiego sie tam nie działo - czyżbym zawyżał
          średnią?
    • sakii Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 16:26
      szczerze doradzam ci japończyka, nawet ciut starszego. Zresztą sama widzisz, że
      za taki za nowszy rocznik francuski można kupić 3-4 lata starszego japońca. I
      to najlepiej świadczy o jakości tych aut. Francuskie badziewie odradzam.
      KJup japońca, ale pod jednym warunkiem: produkowanego w japonii. Można to
      sprawdzić po numerze VIN. Spisujesz sobie go i wchodzisz na stronę jakieś klubu
      miłośników danej marki. Tam będziesz miała opis, jak czytać VIN i co jego
      poszczególne części oznaczają.
      Jeżeli chcesz mały japoniec pomyśl o suzuki swift, nissan micra, honda civic
      lub toyota yaris.
      • fru.fru Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 17:58
        honda 98 to wyjatkowo miekki samochod, dobrze zrobiony, ale sklada sie jak
        maluch.
        DObre materialy, ma szanse sie nie psuc..ale tylko ma szanse..wszak to 98 rok,
        Pozatym silnik bazowy silnik 1.4 to nie jezdzaca lipa.
        • trzy-szostki Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 20:11
          Kup starszy ale o uznanej renomie.Samochodu francuskiego sie nie kupuje.
          • piotr33k2 Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 28.11.05, 23:12
            trzy-szostki napisał:

> Kup starszy ale o uznanej renomie.Samochodu francuskiego sie nie kupuje.
            ciekawe to kto nimi po naszych drogach jężdzi ,chyba krasnoludki a jest ich
            niemało jakaś jedna trzecia wszystkich pojazdów ,mit o rzekomej awaryjności
            francuzów to tylko stary juz mit powtarzany przez jednak ciągle przez
            niezorientowanych w temacie i praktyce neptyków.
            • polokokt Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 28.11.05, 23:41
              od razu zaznaczam, ja nie mowie jak niektorzy ze te samochody sa zle, radykalne
              poglady i skrajnosci nigdy nie sa OK, ale na taki argument ze 1/3 ludzi jezdzi
              francuzami przypomina mi sie haslo "miliony much nie moze sie mylic, jedzmy
              g...". Wiec to ze 1/3 jezdzi tymi samochodami o niczym nie siwadczy, moze
              poprostu nie stac ich na nic lepszego? Mit o awaryjnosci moglyby obalic lub
              potwierdzic badania rynku na klientach Renault i ich przywiazaniu do marki. jak
              wielu po ilu latach uzytkowania samochodow tej marki zostaje przy niej a ile
              szuka innych i z jakiego powodu.
              Pozdrawiam
              • piotr33k2 Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 29.11.05, 00:31
                oczywiście ze cena tu gra najwieksza rolę ale za porównywalne klasy "francuzy"
                wiecej oferują i ludzie wiedza co nalezy kupić a silniki francuskie napewno
                są jedne z lepszych i trwałe tym bardziej że robione pospołu z japończykami .
                • kolano_nietoperza Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 29.11.05, 10:33
                  dzięki tym głupotom, że francuskie takie siakie owakie, ich ceny są właśnie
                  bardzo korzystne, złodzieje się nie przywiązują itd.
                  ja mam citroena, o którego dbam i nic się nie dzieje, a jaka przyjemność z jazdy
                  :) juz wiem, że nigdy nie kupię auta innej marki

clio bym jednak nie polecała, bo jest ciasne, ale to akurat wada z zupełnie
                  innej beczki ;)

• niknejm Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 28.11.05, 14:55
          fru.fru napisał:

> Pozatym silnik bazowy silnik 1.4 to nie jezdzaca lipa.

Z tym się nie zgodzę. 1.4 w nadwoziu 3D z 98r. oferował przyspieszenie 10.5s.
          do 'setki'. Czyli na poziomie obecnie oferowanych kompaktów z silnikami 1.6.

Pzdr
          Niknejm
        • simon_r Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 29.11.05, 09:48
          jak zwykle frufru powiedział co mu się wydaje... spróbuj kolego kiedyś pojechać
          tym 1,4 zwłaszcza w budzie 3D i porównaj sobie do "wspaniałych" maszyn 1,6 np. z
          megane II.. może wreszcie zmienisz zdanie...
          miałem Civica 1,3.. miałem Clio 1,2... a obecnie małżona jeździ padaką Megane II
          1,6... z tych trzech które tu wymieniłem Honda była najbardziej dynamiczna i do
          prędkości 140/h żadne Megane 1,6 a tym bardziej słabsze nie miało z nią szans...
          oczywiście V-max w Meganie jest większe ale gdzie tu jeździć szybciej niż 140????
          Właściwości trakcyjne francuskich jeździdeł są nieporównywalnie gorsze od
          Hondy.. Honda nie potrzebuje ESP żeby utrzymać się na zakręcie i mieć nad nią
          pełną kontrolę..
          Swoją drogą Cliem i tak jeździło mi się lepiej niż Meganką... nie było tylu
          udziwnień i elektronicznych badziewiów, które tylko przeszkadzają
      • klemens1 Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 20:56
        > Zresztą sama widzisz, że
        >
        > za taki za nowszy rocznik francuski można kupić 3-4 lata starszego japońca

Nie do końca - Civic jest o klasę wielkości wyżej od Clio i stąd jego nieco
        wyższa cena (lub starszy rocznik przy tej samej cenie). Należałoby porównać
        Civica do Megana.
    • konbea Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 20:45
      ok. dzieki, chyba odpuszcze te clio..
      Znalazlam jeszcze jedno interesujace ogloszenie. Ford focus za 21 tys z 2002 +
      opłaty. Co do diabla znacza te oplaty?? ile moga wyniesc? Ta sa koszty
      rejestracji czy jeszcze jakies oplaty akcyzowe itp. Nie znam sie na tym..
      Ale marudze co?:))
      pozdarwiam
      • ml_500 Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 26.11.05, 21:25
        jak auto jest sprowadzane z zachody to trzeba oplacic akcyze i zarejestrowac w
        polsce. to sa wlasnie oplaty. wynosza od ok 1000 zl w gore
        ja cie tylko prosze nie kupuj u handlarzy sama jesli sie na tym nie znasz. bo
        Cie oskubia.
        a focus to niezly wybor:)
        • fru.fru Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 27.11.05, 16:40
          tez bym, wybral foke, bezsprzecznie lepsze niz jakis pedznonay zapewne
          najpopularniejszym wsrod hondziarzy silnikiem 1.4 ciwikiem z 98 roku.
          • konbea Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 27.11.05, 19:43
            dzieki za wszystkie odpowiedzi. Tylko caly czas zastanawiaja mnie te oplaty za
            sprowadzone auto .Wlasnie ktos podal link z kalkulatorem i wg moich wyliczen
            wpisujac sobie kwote 4500 tys euro, wyszlo mi ,ze zaplace podatku 2500 tys.a
            gdzie inne koszty rejestrowe..?
            Facet pisze ,ze oplaty wyjda ok 1500. Ja cos zle licze czy on wpisal, aby
            zachecic do kupna,a w rzeczywistosci wyjdzie mnie duzo wiecej..??
            pozdrawiam wszystkich
            • waskes29 Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 27.11.05, 20:13
              konbea napisała:

> dzieki za wszystkie odpowiedzi. Tylko caly czas zastanawiaja mnie te oplaty
              za
              > sprowadzone auto .Wlasnie ktos podal link z kalkulatorem i wg moich wyliczen
              > wpisujac sobie kwote 4500 tys euro, wyszlo mi ,ze zaplace podatku 2500 tys.a
              > gdzie inne koszty rejestrowe..?
              > Facet pisze ,ze oplaty wyjda ok 1500. Ja cos zle licze czy on wpisal, aby
              > zachecic do kupna,a w rzeczywistosci wyjdzie mnie duzo wiecej..??
              > pozdrawiam wszystkich

Dobrze ci facet wpisal na zachodzie nie ma drozszych samochodow jak 600euro -a
              to wynika z tego ze jest luka w przepisach i kazdy zaniza faktyczna kwote
              zakupu a podatki i akcyzy placi sie od wartosci na umowie/fakrurze czyli
              takiej jak chcesz nikt za bardzo nie ma tego jak sprawdzic .
              Ale gdies tam wyzej pisalas o Focusie z 2002r za ok 20tys to jest nierealna
              cena albo to zwykly walek albo samochod po ciekawych zabiegach rekonstukcyjnych
              • konbea Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 27.11.05, 20:27
                focus z 2001 za 21 tys + opłaty. Przebieg 80 tys 2/3 drzwiowa...
                Mowisz,ze to moze byc przekret?? dzwonilam do tego pana, wydawal sie rzeczowy i
                powiedzial,ze nie jest handlarzem tylko cos wyszlo i musi sprzedac auto..
                Mowil,tez ,ze posiada wszystkie paierki, ksiazke serwisowa i zaprasza do
                siebie,zeby zobaczyc.
                A nikt sie nie czepia,ze na umowie jest taka kwota???
                pozdarwiam
                • polokokt Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 28.11.05, 22:49
                  moim zdaniem jesli szukasz dobrego samochodu to odpusc sobe wszystko co
                  kosztuje mniej niz srednia cena danego modelu z danego rocznika. Nikt nie
                  sprzedaje dobrego samochodu za polowe wartosci.
                  A jak do Niego dzwonilas to co mial Ci powiedziec, ze przywiozl tych samochodow
                  calego tira? Przeciez jemu zalezy zeby sprzedac, powie Ci nawet ze kupil ten
                  samochod od jakiegos dziadka a sprzedaje bo ma nagly wyjazd za granice. I
                  oczywiscie jest taki dziany gosc zeby zrobic Ci taka promocje :)

Co do tej FV to jesli nie jest na jakas smieszna kwote typu 1 Euro to nie
                  slyszalem zeby byly jakies problemy z tym. Takze kwota oplat w wysokosci 1500
                  PLN jest jak najbardziej realna.
                  Ale ja tego Focusa bez ogladania nawet bym sobie darowal, poprostu cena
                  nieadekwatna do rocznika.
                  Pozdrawiam
    • frequentflyer Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 27.11.05, 21:33
      warto by zapytać tych wszystkich znawców wg których francuzy to badziewie i
      francuzów się nie kupuje o ich doświadczenia z francuskimi autami. podejrzewam
      że są zerowe. popatrz ile jeździ dziesięcioletnich clio I i w jakim są stanie.
      w twoim wszelako przypadku rozważyłbym yaris, nie żebym uważał go za wybitne
      osiągnięcie, odbyłem nim jedną jazdę próbną i chciałem wysiąść w połowie
      dwukilometrowej rundki żeby już nie słuchać wycia tego silniczka od kosiarki.
      jednak rozważyłbym, bo tylko do japońskich (to samo micra) można dołożyć
      klimatyzację poźniej bez większego bólu, bez wypruwania całej deski,
      nagrzewnicy i cholera wie czego i wstawiania na to miejsce innych nowych
      bebechów.
      • niki27 Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 28.11.05, 22:25
        Ci wszyscy specjaliści od siedmiu boleści, co to mówią, że francuskie samochody
        to badziwie, to tacy eksperci zza polskiego krzaka, którzy najczęściej o
        samochodach wiedza tyle, co wyczytaja w niemiecko-polskich kolorowych
        czasopismach motoryzacyjnych.
        1/6 albo nawet 1/5 Europy jezdzi francuskimi samochodami i nie narzeka. Clio II
        to bardzo udany model, nie bedzie Ci sie psul, moj bez powaznej awarii juz
        siedme latek przejezdzil i teraz bedzie oddany do dalszej eksploatacji - u
        mojej ukochanej teściowej. Bo jej Mazda, wstyd powiedzieć, ale popsuła się.

Ale jeśli wolisz słuchać dyrdymałów forumowych "ekspertów", którzy ślinią się
        na widok zajeżdżonej do cna BMW, sprowadzonej po przejściach w Niemczech, no to
        kupuj sobie Hondę. Na pewno dobruy samochód. A że stary?? No cóż,
        najważniejsze, że kupisz to co ci doradzają forumowi ekśperci. ("ś" celowo
        użyte w poprzednim słowie).

Boże, jak to dobrze, że ja już nie mieszkam w Polsce... Przynajmniej na ulicach
        nie mijam "ekspertów".
        • niknejm Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 29.11.05, 10:07
          niki27 napisał:

> to bardzo udany model, nie bedzie Ci sie psul

Rozumiem, że gwarantujesz to założycielce wątku, a w razie czego zwracasz
          pieniądze? ;-))
          Chyba się 'lekko' zagalopowałeś. :-)

Pzdr
          Niknejm
        • wlk.brytania Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 29.11.05, 11:39
          niki27 napisał:

> Ci wszyscy specjaliści od siedmiu boleści, co to mówią, że francuskie
          samochody
          >
          > to badziwie, to tacy eksperci zza polskiego krzaka, którzy najczęściej o
          > samochodach wiedza tyle, co wyczytaja w niemiecko-polskich kolorowych
          > czasopismach motoryzacyjnych.
          > 1/6 albo nawet 1/5 Europy jezdzi francuskimi samochodami i nie narzeka.
          Do tego momentu bylo zupelnie niezle,ale niestety ostatnie zdanie jest juz
          zupelnie nieprawdziwe...Najbardziej narzeka sie na wyroby francuskie,duzo mniej
          na wysmiewana w Pl Skode.
        • niknejm Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 29.11.05, 13:21
          niki27 napisał:

> 1/6 albo nawet 1/5 Europy jezdzi francuskimi samochodami i nie narzeka

Owszem, narzeka. Wyniki ankiety satysfakcji klientów na rynku UK, na 76000
          respondentów (polecam zwłaszcza końcowe miejsca rankingu producentów):

www.topgear.com/content/features/stories/2005/11/stories/01/3.html
          Inna sprawa, że ludzie wciąż kupują francuzy, ale czynników na to wpływających
          jest wiele:
          - ceny
          - stylistyka
          - bajerki wyposażeniowe
          - inne

Pzdr
          Niknejm
      • polokokt Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 28.11.05, 22:45
        jedna wygrana sprawa w sadzie z Renault Polska, to wystarczajaca rekomendacja?
        Pozdrawiam
        • piotr33k2 Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 28.11.05, 23:17
          jeżlei to clio jest z salonu i po pierwszym właścicielu to sie nie zastanawiaj
          tylko bierz ,clio to chyba najbardziej udana seria samochodów ostatnich lat w
          swojej klasie ,wiem bo sam mam i nie jest to tylko moja opinia ale i fachowców .
        • niki27 Rekomendacja? 29.11.05, 09:45
          Trafił ci się wadliwy model - o ile pamiętam - Laguny. To fakt. Myślisz jednak,
          że nie było wadliwych egemplarzy Hondy?
          Sprawdź, ile Lagun wogóle wyprodukowano i ile z nich miało taką wadę. To, że
          się pechowemu polokoktowi (a raczej jego ojcu, o ile mnie pamięć nie myli!)
          trafiła się wadliwa laguna, nie oznacza jeszcze, ze nagle zostanie wycofana ze
          sprzedaży.

Odpowiadając na Twoje pytanie: to może być zła rekomendacja w Twoim osobistym
          wypadku. Jesteś zrażony do Renault i nie będziesz go już więcej kupował. I
          koniec.
          • polokokt Re: Rekomendacja? 29.11.05, 10:10
            pytanie brzmialo:

"warto by zapytać tych wszystkich znawców wg których francuzy to badziewie i
            francuzów się nie kupuje o ich doświadczenia z francuskimi autami. podejrzewam
            że są zerowe. "

Wiec pytanie bylo o doswiadczenia pojedynczej osoby a nie jakiegos
            stowarzyszenia. na kazdym forum wypowiedzi sa tylko i wylacznie subiektywna
            ocena pojedynczej osoby. Tak moja, jak i Twoja jak i tego Pana wyzej. Ja ma zla
            opinnie o Renault, i nie tylko jesli chodzi o jakosc samochodow ale i o
            podejscie Renault Polska do probemu. Ale niewiele lepsze zdanie mam o VW, ktory
            raz na kwartal musial miec jakas usterke. Ale nie byly to takie usterki jak w
            Lagunie ktora stawala na amen na srodku drogi. VW dojezdzalem do mechanika,
            mechanik otwieral maske i mowil ze ten samochod nie mial prawa tu djechac a
            jednak dojechal (po 40 tys km rozpadl sie rozrzad).
            A u Honda, pewnie tez byly, sa i beda wadliwe egzemplarze (w ostatnim modelu
            Civic coz bylo z przeciekajaca podloga ztego co pamietam), ale ani ja, ani moj
            tata Hondy nie mielismy, wiec na temt samochodow z ktorymi doswiadczenia nie
            mam staram sie nie wypowiadac.
            Za to moge pochwalic mitsubishi, 160 tys km, 8 lat i zero usterek. Dokladnie
            tak sobie wyobrazam idealny samochod. I jestem tak zadowolony z tego autka ze
            jest spora szansa ze nastepnym samochodem tez bedzie cos spod znaczka
            potrojnego diamentu. Dlatego mowilem wczesniej, najbardziej dla mnie wiarygodne
            opinie o danej marce to te przeprowadzone na klientach danej marki i badajace
            przy okazji jak wielu z nich pozostalo przy tej marce.

PS.
            A renault ma u mnie poprostu dozywotnia "reklame" :)

Pozdrawiam
            • polokokt Re: Rekomendacja? 29.11.05, 10:21
              zreszta, pytanie bylo o uzywane samochody, a tutaj glownym wyznacznikiem
              powinien bc stan techniczny. Bo nawet najgorszy samochod jesli byl dobrze
              eksploatowany i zadbany przez wlasciciela moze po kilku latach okazac sie
              lepszy od czarnego konia rynku motoryzacyjnego skatowanego przez wlasciciela.
              Pozdrawiam
              • chris62 Re: Rekomendacja? 29.11.05, 16:01
                O właśnie o to chodzi, używane auto to używane i ważniejszy jest jego stan niż
                marka.
                Ale chciałem dołożyć swoje 3 grosze, ja zostałem przy tej marce Renault znaczy się.
                Zaczynałem od Megane 1 które sprawowało się dobrze dopóki spece z ASO nie
                rozregulowali zaworów zamiast je wyregulować podobnie jak w watku "Honda"
                dokładnie miałem to samo ale niemieccy mechanicy naprawili i od tego czasu nie
                zajrzałem do ASo nawet na przegląd. Ciekawe bo auto jeździ do dziś w rodzinie
                bez problemów.
                Drugie musiało być większe i szybsze wybrałem Scenika 2,0 16V i naprawdę jestem
                z tego autka zadowolony.
                Co do Clio to wielu znajomych nim pomyka i wszyscy są zadowoleni to naprawdę
                udany model ekonomiczny i tani w utrzymaniu.
                Co do dylematu założycielki wątku to powinna raczej wybierać Civic czy Megane a
                Clio w Hondzie raczej nie ma odpowiednika z tego okresu.
                Civic 98 - Niknejm wychwala za osiągi silniczka 1,4 - tak ale ten Civic jest z
                papieru prawie nic nie waży a crash test NCAP wykazał pęknięcie nadwozia i
                kosmiczną ocenę 2 gwiazdek. Megane II waży znacznie więcej 5 gwiazdek nie bierze
                się z niczego, ale oczywiście ma to wpływ na osiągi bo 115 KM ma więcej kg do
                pociągnięcia. Nawet Megane 1 miał 4 gwiazdki a o ile pamiętam 0-100 wyrabiał
                poniżej 10s z silniczkiem 1,6 107 KM.
                • niknejm Re: Rekomendacja? 29.11.05, 16:38
                  chris62 napisał:

> Co do Clio to wielu znajomych nim pomyka i wszyscy są zadowoleni to naprawdę
                  > udany model ekonomiczny i tani w utrzymaniu.

Jeśli chodzi o użytkowników - znam jednego, który klął na Clio, bo miał jaja z
                  elektryką i immobilizerem. Inna sprawa, że teraz... kupił Lagunę, bo wytargował
                  u dealera bardzo duży rabat. Sam się śmieje, że masochistą chyba jest ;-))

> Civic 98 - Niknejm wychwala za osiągi silniczka 1,4 - tak ale ten Civic jest z
                  > papieru prawie nic nie waży a crash test NCAP wykazał pęknięcie nadwozia i
                  > kosmiczną ocenę 2 gwiazdek.

Jeśli chodzi o generacje modelowe - Clio z tamtego okresu też miał dwie
                  gwiazdki (podobnie jak np. Escort - wtedy po prostu budowano mniej bezpieczne
                  samochody), a do tego był o oczko mniejszy, więc zapewne jeszcze mniej
                  bezpieczny niż Cif. Ale jest szansa kupić już lepszy (pod względem
                  bezpieczeństwa) model Clio za te same pieniadze co starszy Cif - to prawda.
                  Inna sprawa, że 5 gwiazdek w segmencie 'B' jest mniej warte niż 5 gwiazdek w
                  segmencie 'C', choćby ze względu na większą masę większych samochodów.

I jeszcze jedno - skąd to twierdzenie o rzekomym pęknięciu nadwozia w Cifie? Na
                  stronie EuroNCAP nie ma takiej informacji:
                  www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=2&id2=35
                  Pzdr
                  Niknejm
                  • d7d Rekomendacja? 29.11.05, 17:09
                    trochę naciągasz do swojej teorii sprawę Clio - mowa jest o Clio II z 2002 roku
                    a to miało już 4 gwiazdki a z 1996roku miało dwie gwiazdki (cokolwiet to by nie
                    oznaczało)
                    www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=64
                    a masa Civica z 1998 i Clio z 2002 może być podobna
                    • waskes29 Re: Rekomendacja? 29.11.05, 18:54
                      d7d napisał:

> trochę naciągasz do swojej teorii sprawę Clio - mowa jest o Clio II z 2002
                      roku
                      >
                      > a to miało już 4 gwiazdki a z 1996roku miało dwie gwiazdki (cokolwiet to by
                      nie
                      >
                      > oznaczało)
                      > www.euroncap.com/content/safety_ratings/details.php?id1=1&id2=64
                      > a masa Civica z 1998 i Clio z 2002 może być podobna

Tylko przy zderzeniu z drzewem czy inna stala przeszkoda clio wypadnie
                      znacznie lepiej -testy dla samochodow malych czy duzych maja takie same
                      warunki.
                      Mimo wszystko roznica wieku jest tak duza a Clio dla kobiety jaknajbardziej
                      odpowiednie ze tez doradzilbym bardziej clio jesli masz zamiar zdecydowanie
                      wiecej jezdzic po miescie niz w trasy.
                      Ktos tam doradzal VW niestety te samochody choc dobre i tanie w uzywaniu sa
                      drogie w zakupie i najczesciej bez wyposazenia wiec za takie pieniadze nie ma
                      sensu ale nie wiem jak stoja skody Fabie jesli sie zmiescisz w twoim budzecie
                      to warto tez sie zastanowic bo to spory nowoczesny samochod bez wiekszych
                      wad .
    • callafior Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 29.11.05, 18:36
      > Dodam ,ze mam zamiar pojezdzic pare latek wiec przychylam sie bardziej do
      > clio bo za 7,8, lat honda bedzie miala 14,15 lat..
      Kilkunastoletnia honda będzie i tak lepsza od młodszego "żabochodu". Civic jest
      niezawodnym autem, czego nie mozna powiedzieć o clio. Po drugie civic to kompakt
      (czyli segment wyżej), a clio to segment "B". Nic nie pomoże dodatkowa para
      drzwi jak pasażerowie z tyłu będą miec kolana za uszami. Częsci są tragicznie
      drogie do jednych i drugich, ale do hondy rzadziej potrzebne. Ja z tych dwu
      doradzałbym hondę. Weź jeszcze pod uwagę vw - z kompaktów golf, z klasy "B" -
      polo. Oba autka także niezawodne, ale zdecydowanie tańsze części (tym bardziej,
      że chcesz tym dłużej pojeździć, to bierz też pod uwagę ceny częsci).
      • frequentflyer Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 29.11.05, 19:11
        opowiedz o swoich nienajlepszych doświadczeniach z clio by dodać wiarygodności
        swoim światłym poradom
    • konbea Re: spojrzcie na to ogloszenie!!?? 30.11.05, 22:33
      dziekuje za odpowiedzi. Przyznam sie ,ze mam teraz straszny metlik w glowie..:)
      Jak na razie szukam dalej i zobacze co wybiore. Moze przeczekam zimie i dopiero
      na wiosne.W taka pogode jak teraz nie chce sie jezdzic i ogladac samochodów..
      Zobaczcie prosze jedno ogloszenie.
      Myslicie ze czemu taki tani??Kradziony, dobrze wyklepany czy moze to okazja???
      pozdarwiam
      i czekam na dalsze opinie:)))))
      gielda.szczecin.pl/show/52303
      • waskes29 Re: spojrzcie na to ogloszenie!!?? 30.11.05, 22:38
        konbea napisała:

> dziekuje za odpowiedzi. Przyznam sie ,ze mam teraz straszny metlik w
        glowie..:)
        > Jak na razie szukam dalej i zobacze co wybiore. Moze przeczekam zimie i
        dopiero
        >
        > na wiosne.W taka pogode jak teraz nie chce sie jezdzic i ogladac samochodów..
        > Zobaczcie prosze jedno ogloszenie.
        > Myslicie ze czemu taki tani??Kradziony, dobrze wyklepany czy moze to okazja???
        > pozdarwiam
        > i czekam na dalsze opinie:)))))
        > gielda.szczecin.pl/show/52303

Trudno powiedziec tak naprawde ale poniewaz mieszkam w Szczecinie to moge
        powiedziec co nieco na temat tego komisu -to jeden z wiekszych kombinatorow
        cala plejada gieldowych handlarzy latwo wiec przypuszczac ze ten focus lepiej
        wyglada niz jezdzi.
        • konbea Re: spojrzcie na to ogloszenie!!?? 30.11.05, 22:48
          O to super! To moze znasz kogos kto chce sprzedac samochod i nie bedzie chcial
          zarobic na biednej dziewczynie..:))?
          Ewentualnie w jakim miejscu moge sie rozgladnac za porzadnym autkiem?
          pozdrawiam
      • frequentflyer Re: spojrzcie na to ogloszenie!!?? 30.11.05, 23:27
        toć on amerykański, czyli meksykański, i badanie przeszedł z pomocą drobnego
        smarowania łapy diagnosty
        • konbea Re: spojrzcie na to ogloszenie!!?? 01.12.05, 00:08
          :)) Ale Wy jestescie!!:)
          No dobra, to jeszcze te ogłoszenia i daje Wam spokój:)

gielda.szczecin.pl/show/52130
          I ewentualnie ile by kosztowalo wyklepanie czegos takiego???
          gielda.szczecin.pl/show/52278
          pozdarwiam
          • waskes29 Re: spojrzcie na to ogloszenie!!?? 01.12.05, 00:23
            konbea napisała:

> :)) Ale Wy jestescie!!:)
            > No dobra, to jeszcze te ogłoszenia i daje Wam spokój:)
            >
            > gielda.szczecin.pl/show/52130
            > I ewentualnie ile by kosztowalo wyklepanie czegos takiego???
            > gielda.szczecin.pl/show/52278
            > pozdarwiam

Te dwa wygladaja dobrze trzeba by je dokladnie obejrzec ale focus prezentuje
            sie ok na pierwszy rzut oka lepiej niz ten czarny wypucowany.
            Jesli chodzi o fieste to tez dobra oferta ale musisz sie liczyc ze jeszcze z 2-
            3tys dolozysz do naprawy jesli ma byc dobrze zrobiona a uszkodzenia nie sa
            duze ani grozne warto sie zastanowic jak ciebie stac.
            • konbea Re: spojrzcie na to ogloszenie!!?? 03.12.05, 21:44
              dzieki
              waskes29, a moze mozesz mi polecic sprawdzony warsztat, dobrego blacharza w
              Szczecinie,zeby mogl mi oszacowac koszt wyklepania tej fiesty. Coraz bardziej
              sie do niej przychylam..
              pozdrawiam
              • waskes29 Re: spojrzcie na to ogloszenie!!?? 03.12.05, 21:59
                Z tego co ja tam widze w niej to tam blacharz duzo roboty nie bedzie mial nie
                widac co z dachem i czy cos jest ze slupkiem ewentualnie tylnym blotnikiem ale
                mozliwe ze tam nic sie nie uszkodzilo wiec glowny koszt to czesci i
                lakierowanie bo tu nic nie ma sensu klepac tylko wymieniac.
                Dzwi kupisz gdzies po 200-400zl/szt blotnik gdzies za 150-200zl .
                Przypuszczam ze jesli dach slupek i tylny blotnik jest caly to koszt calkowity
                naprawy z czesciami robocizna i lakierowaniem to gdzies max 2.5tys zakladajac
                nawet ze tylny blotnik jest porysowany.
                Aha tam jeszcze jest uszkodzona druga strona delikatnie tutaj trudno cos
                powiedziec ale pisze ze delikatne.
                Jesli chodzi o blacharza to zaraz ci podam tylko ze ja znam dobrego w
                Wielgowie sam tam czesto naprawialem ale teraz nie jestem w Szczecinie a
                nie mam w tel. nr. do niego znajde w ksiazce tel bo znam nazwisko i napisze
                ci na @ on ma odrazu dobrego lakiernika wiec bedziesz mogla odebrac samochod
                zrobiony pod klucz jakby co.
                • konbea Re: spojrzcie na to ogloszenie!!?? 04.12.05, 00:02
                  Wielkie dzieki! Czekam na info
                  Skoro dobry to mozna i podjechac do Wielgowa.
                  Tutaj jest link gdzie bardziej widac uszkodzenia, zwlaszcza tego prawego rogu.
                  otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C697565.
                  Tylko mam wrazenie ,ze na zdjeciach sa dwa rozne samochody, bo jak sie kliknie
                  w ostatnia fotke to wyskakuje samochod z naprawiona prawa strona...
                  cos mi sie tu nie podoba..
                  • waskes29 Re: spojrzcie na to ogloszenie!!?? 04.12.05, 00:28
                    konbea napisała:

> Wielkie dzieki! Czekam na info
                    > Skoro dobry to mozna i podjechac do Wielgowa.
                    > Tutaj jest link gdzie bardziej widac uszkodzenia, zwlaszcza tego prawego
                    rogu.
                    > otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C697565.
                    > Tylko mam wrazenie ,ze na zdjeciach sa dwa rozne samochody, bo jak sie
                    kliknie
                    > w ostatnia fotke to wyskakuje samochod z naprawiona prawa strona...
                    > cos mi sie tu nie podoba..
                    Namiary wyslalem a co do tego samochodu to zdjecia sa od tego samego ale
                    nie za bardzo wiem w jaki sposow powstaly uszkodzenia z prawej strony tak
                    jakby cos na niego spadlo .
                    Slabo widac ta prawa strone jak mozesz skontaktuj sie z nim niech ci przesle
                    wiecej zdjec zwlaszcza prawej strony bo wydaje mi sie ze tam maska jest
                    uszkodzona o ktorej nie pisze natomiast nie widze uszkodzenia zderzaka ani
                    lampy i nie wiem czemu blotnik prawy niby do wymiany a wyglada dobrze a lewy
                    do klepania a wlasnie ze on niebardzo sie do tego nadaje/oplaca latwiej i
                    taniej wymienic na drugi.
    • pieprz.kajenski Re: Poradzcie.Lepiej kupic honde z 98 czy clio z 04.12.05, 00:53
      cztery lata różnicy to sporo, nawet bardzo. To może być np. 100tys.km. Dla mnie
      wybór byłby jeden. Brać nowszego. samochód to zbitek współpracujących ze sobą
      elementów, które z wiekiem i przebiegiem są coraz bardziej narażone na awarie.
      A różnice w jakości tych samochodów z pewnością nie są tak duze żeby zniwelować
      tak dużą różnice lat i pewnie przebiegu. Oczywiście pomijam tu indywidualny
      stan tych samochodów wynikający ze sposobu użytkowania przez ich poprzednich
      włąścicieli. Bo zarżnąć auto po roku też nie jest problemem. Wystarczy np.
      przegrzać itp. Ale na pewno w młodszym prawdopodobieństwo jest mniejsze.
      No i perspektywa sprzedaży za parę lat. Honda już będzie w takim wieku, ze ceny
      praktycznie zależeć będą wyłącznie od stanu, bo za rocznik dalej już nie będą
      schodzić. A renówka rocznik będzie miała jeszcze jako taki, przynajmniej coś
      warty, a do tego stan autka jeśli będzie dobry.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka