Dodaj do ulubionych

Corolla D-4D[90KM]/Stilo JTD[115KM]/Golf TDI 100KM

IP: *.acn.pl 20.11.02, 15:54
Witam Państwa!
Zastanawiam się nad kupnem auta z pośród wyżej wymienionych.
Ciekaw jestem waszych opini.
Dodam tylko że:
-Stilo moge kupić za około 63.000 - 10% Active(chyba 5d)
-Corolla po "normalnej" cenie za 58.000 Base(sedan)
-Golf też po "normalnej" cenie za ca 55.000 Basis(5d)(chyba uwzględniłem
zniżkę)

Decyzja o kupnie diesla zapadła już dawno, samochód użytkowany służbowo,
przebiegi około 60.000/rok
pytam także o ceny przeglądów i częstotliwość(co ile kilometrów?)

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Lukasz Re: Corolla D-4D[90KM]/Stilo JTD[115KM]/Golf TDI IP: *.dip0.t-ipconnect.de 20.11.02, 16:14
      Uwielbiam Toyote. Mam benzynowa corolle bo diesel byl strasznie glosny
      • Gość: szatan Re: Corolla D-4D[90KM]/Stilo JTD[115KM]/Golf TDI IP: *.acn.pl 20.11.02, 16:26
        Gość portalu: Lukasz napisał(a):

> Uwielbiam Toyote. Mam benzynowa corolle bo diesel byl strasznie glosny

właśnie, jak z kulturą pracy silnika w tych samochodach?
    • Gość: Jarek A może Xsara 2,0 HDi? (n/t) IP: 213.17.181.* 20.11.02, 16:21
      • Gość: szatan może.... IP: *.acn.pl 20.11.02, 16:30
        Raczej jestem zdecydowany na jeden z wymienionych modeli.
        Łatwiej by mi było ewentualnie zmienić zdanie gdybyś napisał ile kosztują
        przeglądy(co ile km), jaki silnik i jaka cena tego modelu oraz jakie
        wyposażenie. Jak z awaryjnością? I czy nie jest to przypadkiem model odchodzący
        do lamusa?(ale to już ma mniejsze znaczenie).

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
        • Gość: vd Re: może.... IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 20.11.02, 16:55
          mam stilo ale 1.6 dynamic 5d, 12000 bez zadnych problemow, fiatowski jtd 115 KM
          jest chyba najlepszym z silnikow z wymienionej trojki (jezdzilem tylko golfem
          TDI, a diesle toyoty wypadaja przecietnie w porownaniu z europejskimi
          commonrailami), stilo jest tez zdecydowanie najwieksze wewnatrz w tym
          porownaniu ale przy tak duzych rocznych przebiegach jakie sugerujesz najlepsze
          warunki gwarancyjno-serwisowe oferuje toyota. Dziwna wydaje mi sie cena jak
          podales przy stilo, za te pieniadze to powinna byc chyba wersja dynamic, (?)
          wydaje mi sie ze wersje ponizej (active, actual) sa duzo mniej konkurencyjne
          cenowo w porownaniu do corolli i golfa i chyba w tym zestawieniu nie warte
          zainteresowania
          • Gość: szatan Re: może.... IP: *.acn.pl 20.11.02, 17:17
            Gość portalu: vd napisał(a):

> mam stilo ale 1.6 dynamic 5d, 12000 bez zadnych problemow, fiatowski jtd 115
            KM
            >
            > jest chyba najlepszym z silnikow z wymienionej trojki (jezdzilem tylko golfem
            > TDI, a diesle toyoty wypadaja przecietnie w porownaniu z europejskimi
            > commonrailami),

Przyznasz chyba jednak że 12.000 km to nie dużo i by stwierdzić że Stilo jest
            modelem o niskiej awaryjności powinien przejechać co najmniej 10x więcej :)

ale przy tak duzych rocznych przebiegach jakie sugerujesz najlepsze
            > warunki gwarancyjno-serwisowe oferuje toyota.

właśnie stąd moje wątpliwości...

Dziwna wydaje mi sie cena jak
            > podales przy stilo, za te pieniadze to powinna byc chyba wersja dynamic, (?)
            > wydaje mi sie ze wersje ponizej (active, actual) sa duzo mniej konkurencyjne
            > cenowo w porownaniu do corolli i golfa i chyba w tym zestawieniu nie warte
            > zainteresowania

Wydaje mi się że Active od Dynamica różni sie jedynie klimą ew. paroma
            niuansami. Z tego co patrzyłem golf i corolla dają w wyminionych przeze mnie
            wersjach tyle co Fiat w wersji actual. O podjęciu innej decyzji niż kupno Fiata
            wpływu w moim przypadku nie miałoby raczej bogate wyposażenie u konkurencji(bo
            o tym nie ma mowy) lecz bijąca na łeb niezawodność i mniejsze koszty przeglądów
            gwarancyjnych.

cena natomiast prawdziwa...tylko mnie urządza 10% zniżki u Fiata i tu kolejna
            zagwozdka
            www.carserwis.pl/auta/cennik.php?model=Stilo&silnik=1910&wersja=1.9+JTD+115+ACTIVE+5-drzwiowy

pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie
          • Gość: Sławek Re: może.... IP: 212.244.48.* 20.11.02, 17:39
            I tu sie mylisz.Bo w Stilo możesz zrobić i 200 000 za dwa lata (bez limitu),a
            przy przebiegu proponowanym przez Szatana gwarancja w Corolli minie po roku i 9
            miesiącach.

pozdrawiam

ale przy tak duzych rocznych przebiegach jakie sugerujesz najlepsze
            > warunki gwarancyjno-serwisowe oferuje toyota. Dziwna wydaje mi sie cena jak
            > podales przy stilo, za te pieniadze to powinna byc chyba wersja dynamic, (?)
            > wydaje mi sie ze wersje ponizej (active, actual) sa duzo mniej konkurencyjne
            > cenowo w porownaniu do corolli i golfa i chyba w tym zestawieniu nie warte
            > zainteresowania
            • Gość: DD Przeglądy IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 20.11.02, 20:46
              Przejechałem Stilo 1.6 ponad 37tys km. Koszt pierwszego przeglądu przy 20tys
              wyniósł 330 złotych.
              • Gość: szatan Re: Przeglądy IP: *.acn.pl 20.11.02, 21:01
                Gość portalu: DD napisał(a):

> Przejechałem Stilo 1.6 ponad 37tys km. Koszt pierwszego przeglądu przy 20tys
                > wyniósł 330 złotych.

To bardzo ciekawa i sensowna informacja, aż zaskakująca.
                Obecnie w "francuzie" płacę co najmniej 800zł za przegląd, a było też ponad
                1000zł.

Słyszałem, że jak narazie zmorą w Stilo są czujniki obecności kierowcy
                wmontowane w fotelach(psują się a fotele odgniatają). Gdyby tak Stilo było mało
                awaryjne jak Punto II(jedynie zasłyszane opinie) to niewątpliwie kupiłbym Stilo.

pozdrawiam
                p.s. w JTD przeglądy są zapewne co 15.000 km i ciekawe czy równie tanie jak u
                Ciebie?
                • Gość: vd Re: Przeglądy IP: *.kra.cdp.pl / *.topware.pl 21.11.02, 10:32

> Słyszałem, że jak narazie zmorą w Stilo są czujniki obecności kierowcy
                  > wmontowane w fotelach(psują się a fotele odgniatają). Gdyby tak Stilo było
                  mało
                  ... chodzi o wyczuwalny przez tapicerke siedziska fotela czujnik obecnosci
                  pasazera (w fotelu kierowcy chyba nie jest potrzebny:)), z tego co zawuazylem
                  problem dotyczy egzemplarzy z poczatku produkcji , w moim aucie problem nie
                  wystepuje, choc wiem gdzie jest ten czujnik bo ugniatajac tapicerke mozna go
                  wyczuc (stilo produkcja kwiecien)
              • Gość: DD Inne IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 20.11.02, 21:05
                Corolla ma kółka 14'.
                Golf "goły"- cena standard 3d + opcja "dodatkowe drzwi" = 60440zł.
                • Gość: DD Re: Inne IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 20.11.02, 21:09
                  U mnie w firmie jeździ kilka służbowych Stilo. Czujnik obecności kierowcy i
                  pasażera aktywuje gotowość poduszek powietrznych. W autkach moich kolegów
                  (przebieg 20-40tys) brak usterek. Super obsługa w stacjach serwisowych.
                • Gość: szatan Re: Inne IP: *.acn.pl 20.11.02, 21:51
                  Gość portalu: DD napisał(a):

> Corolla ma kółka 14'.
                  na dodatek wymiary 175/70
                  a wersja sedan 90KM diesel terra(z większymi kołami) kosztuje 60.700(czy
                  61.400) zł

> Golf "goły"- cena standard 3d + opcja "dodatkowe drzwi" = 60440zł.

aż tak źle nie jest, w konfiguratorze owszem tyle wychodzi ale ja wszedłem na
                  konkretną stronę dealera

Szkoda że nie wypowiadają się właściciele Golfów i Corolli bo miałbym
                  porównanie. Mnie jednak przekonuje do Stilo wspaniały silnik który chyba
                  znacznie przewyższa konkurencję.

pozdrawiam
                  p.s. Dziękuję wszystkim którzy podjęli temat. Jednak szkoda,że poza
                  Jarkiem nie wypowiedział się żaden właściciel diesla w tych autach który by
                  podzielił się wrażeniami z jazdy ropniakiem, częstotliwością przeglądów(kosztem
                  usługi) i kulturą pracy tych silników co w długich trasach ma kolosalne
                  znaczenie.
                  • Gość: Jarek Re: Inne IP: *.szeptel.net.pl 21.11.02, 13:54
                    Gość portalu: szatan napisał(a):

> p.s. Dziękuję wszystkim którzy podjęli temat. Jednak szkoda,że poza
                    > Jarkiem nie wypowiedział się żaden właściciel diesla w tych autach który by
                    > podzielił się wrażeniami z jazdy ropniakiem, częstotliwością przeglądów
                    >(kosztem usługi) i kulturą pracy tych silników co w długich trasach ma
                    > kolosalne znaczenie.

Cześć!

Widzisz mój problem polega na tym, że jeździłem Xsarą z wolnossącym 1,9 D, a
                    silniczek 2,0 HDi znam z aktualnie posiadanej Xantii. Xsara zaskoczyła mnie
                    właściwościami jezdnymi - auto "krótkie" i szeroko rozstawione + tylna oś
                    samoskrętna. W wersji po faceliftingu masz już cztery tarcze (skasowano tylne
                    hamulce bębnowe). Przejechałem nią ponad 50 tys. km i zacięła się raz tylna
                    klapa i padł przekaźnik świec żarowych. W Xsarze przeglądy były co 15 tys. km,
                    ale teraz w wersji HDi są co 20 tys. km (do sprawdzenia).

Od dwóch lat jeżdże Xantią HDi i doceniam kulturę pracy oraz elastyczność tego
                    silnika. Przeglądy są co 20 tys. km i w moim przypadku kosztują zawsze około 1
                    tys. PLN, ale jako syn mechanika nie nauczony jestem oszczędzać na czymkolwiek
                    do auta. Jeśli idzie o spalanie to zależy ona zdecydowanie od stylu jazdy, ale
                    średnie w moim przypadku wychodzi na poziomie 7 l/100 km, chociaż mój rekord to
                    1.060 km na 52 l paliwa - trasa nad morze i z powrotem (W-wa-okolice Koszalina -
                    W-wa) bez tankowania. Myślałem, że zaciął się wskaźnik poziomu paliwa.

Silniczek z Xantii porównywałem m.in. do 2,0 D4D oraz 2,0 dCi i nawet
                    sprzedawcy Toyoty i Renaulta twierdzili, że HDi "chyba zbiera się szybciej i
                    jest cichszy".

Pozdr

;-)))
            • Gość: frax Re: może.... STILO IP: *.acn.pl / 10.68.0.* 21.11.02, 00:51
              Dokładnie masz gwarancje w Fiacie 2 lata bez limitu (z tego co wiem). Ja bym
              brał Stilo ostatnio czytałem gdzieś test...chyba ostatni Auto Sukces i samochód
              wypadł rewelacyjnie. Ja wiem że testom wierzyć nie można i trzeba sie
              przejechać ale wydaje mi sie że stilo jest najrozsądniejsze. Chociażby ze
              wzglądu na silnik.. jest to b.udana konstrukcja i ma większą moc niż
              konkurencja. Ale zastanów sie na dynamic'iem.. koniec roku i słaba sytuacja
              może pomogą ci wynegocjować lepszą cene. Dopłacisz ale nie będziesz żałował..
              aha polecam jeszcze el. szybki z tyłu i sensor deszczu... chyba są to nie
              drogie bajery z tego co pamiętam.
              Pozdrówki
        • Gość: Karol Re: może.... IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 09:40
          Gość portalu: szatan napisał(a):

>I czy nie jest to przypadkiem model odchodzący
          > do lamusa?(ale to już ma mniejsze znaczenie).

Masz rację golf to już historia obecny model zapewne w przyszłym roku zostanie zastąpiony wersją V. Poza tym ma image auta dresiarskiego i w niektórych środowiskach uchodzi za auto obciachowe.... ale co do poziomu technicznego przyczepić bardzo się nie można...
          Osobiście wybrałbym technikę VW (tdi) ale w innym płaszczyku np. Skoda octavia lub seat toledo... w końcu to te same rozwiązania techniczne - inny jest tylko image... który może wpływać na samopoczucie kierowcy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka