Dodaj do ulubionych

Przeglad gwarancyjny

05.12.02, 10:46
Mam pytanie o przeglad. Powiedzmy ze jest wymagany po przejechaniu 15 tys. km
Czy jast jakis limit, ze musze go zrobic powiedzmy miedzy 14800 a 15200 ?
Czy wszystko zalezy od marki ? Jak to wyglada w praktyce ?
Obserwuj wątek
    • vwdoka Re: Przeglad gwarancyjny 05.12.02, 10:51
      Witaj,
      zazwyczaj w książce serwisowej masz podane widełki.
      Pozdrawiam,
      vwdoka
      • Gość: Tomek Re: Przeglad gwarancyjny IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 05.12.02, 11:00
        Przewaznie jest +/- 500 km
        PZDR
        • orl Re: Przeglad gwarancyjny 05.12.02, 11:09
          No wlasnie w ksiazce servisowej(Toyota) nic nie ma na ten temat, oprocz wpisu
          15 tys. lub po roku, co predzej wystapi.

Pozdrawiam,
          • Gość: Adam W. Re: Przeglad gwarancyjny IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 05.12.02, 11:18
            Chodzi o tzw. mały przegląd - olej , filtry i chyba nic poza tym.
            Za pierwszym razem zrobiłem go po 14500 km., za drugim po 30000 a ostatnio po
            47000 , dzwoniłem jeszcze do ASO Toyota aby upewnić się , że nie będę miał
            problemów za 2-tysięczny "poślizg" i czy nie zaszkodzi to autu -
            odpowiedzieli , że autu na pewno nic się nie stanie ( "te oleje tak naprawdę są
            na 20 tys.) a co do przeglądów to raczej wartości są orientacyjne.
            PZDR.
    • Gość: Robo Re: Przeglad gwarancyjny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.12.02, 11:14
      Ja w książce od cytryny mam napisane przegląd po np. 15000 i tyle bez żadnych
      widełek.

Pzdr
    • pawro2001 Re: Przeglad gwarancyjny 05.12.02, 11:21
      orl napisał:

> Mam pytanie o przeglad. Powiedzmy ze jest wymagany po przejechaniu 15 tys. km
      > Czy jast jakis limit, ze musze go zrobic powiedzmy miedzy 14800 a 15200 ?
      > Czy wszystko zalezy od marki ? Jak to wyglada w praktyce ?
      Nie ma to znaczenia, chociaż olej lepiej zmienić w miarę wcześnie zwłaszcza, że
      zimą szybciej się zużywa. Problem mógłby być w przypadku wystąpienia jakiejś
      usterki, bo w gwarancji jest zapewne klauzula o obowiązku dokonywania
      przeglądów. Formalnie przy 16000 i braku przeglądu serwis mógłby próbować sie
      wymigać od usunięcia usterki. Z praktyki wiem (trzeci nowy samochód)że pierwwze
      usterki ujawniają się w miesiąc po zakończeniu okresu gwarancji! Oczywiście
      można zrobić przegląd wcześniej, co przed zima polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka