Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!!

30.05.06, 12:12
Witam wszystkich
Za miesiac szykuje sie do kupna autka, do dyspozycji bede mial okolo 22tys
zlotych maxymalnie, rodzinka 3osobowa, mysle o dieselku z rocznikow od 2000 do
2002(moze i 03 jak bym sie zmiescil w cenie), mysle o takich modelach :

Renault Clio 1,5 dci np z 2002
skoda fabia 1,9Tdi
peugeout 206 Hdi
i nie wiem moze opel corsa, albo toyota corolla.

Nie znam sie dobrze na samochodach wiec pytam kolegow forumowiczow.
Poprosze o wszelkie za i przeciw. Mi osobiscie podchodzi najbardzie renault
clio i skoda fabia.
Dzieki za podpowiedzi.
Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • programistajava Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 30.05.06, 12:14
      tak z ciekawosci zmiescisz rodzine z calymi manelami do clio lub fabi hatchback?
      • tommek82 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 30.05.06, 14:44
        Drodzy koledzy: rodzinka 3osobowa (razem ze mna:) sedan czy kombi raczej w gre
        nie wchodzi, dlatego pytam dlaczego mielibysmy sie nie zmiescic?? czy tak
        malutko miejsca jest w tych hatchbackach?? przeciez sa wersje 4drzwiowe,
        myslalem tez o VW Polo, prosze o wiecej szczegolow i powtarzam do 22 tys zl
        wiecej miec nie bede
    • silikoplast Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 30.05.06, 13:38
      mając 22 tys możesz lepiej wybrać niż z tych 3. ostatecznie 206-stka ale 5
      drzwiowa. jak weźmiesz fabie sporo stracisz, do clio jak zapakujesz rodzinkę i
      posmarujesz grubiej kanapki, nie zamkniesz drzwi. moja propozycja (choć zaraz
      posypią się słowa krytyki, szrotowozy itd) audi a4 tdi.
      • marekglowacz Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 04.06.06, 20:53
        Audi A4 TDI ok autko bez zarzutu (wyjątek zawieszenie ale to nie wina auta że
        mamy takie drogi). JEst jeden minus - za tę kasę jaką posiada to ledwie kupi 10
        letni samochód. Pozostałe autka jakie się tu pojawiają to bedą jednak dużo
        młodsze i bez przebiegu ok 300 kkm jak to może być w przypadku dieselka audi.
        Ja bym obstawiał fabię hatchback, vw za bardzo się ceni a renault to wiadomo że
        tandeta. Zamiast francuza już lepiej fiacior, prtzynajmniej nie ma problemu z
        kosztem i dostępnością części.
    • waskes29 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 30.05.06, 13:55
      tommek82 napisał:

> Renault Clio 1,5 dci np z 2002
      > skoda fabia 1,9Tdi
      > peugeout 206 Hdi
      > i nie wiem moze opel corsa, albo toyota corolla.
      >
      > Nie znam sie dobrze na samochodach wiec pytam kolegow forumowiczow.
      > Poprosze o wszelkie za i przeciw. Mi osobiscie podchodzi najbardzie renault
      > clio i skoda fabia.

Tez bym wybieral z tych dwoch ale raczej Fabie.Jest wyraznie
      wieksza ,nowoczesniejsza i ma bardziej "bezpieczny" silnik.
      Optymalna opcja to Fabia kombi jedyny tak naprawde chociaz troche
      naciagany rodzinny samochod z tej grupy.Wada to cena Skoda bedzie wyraznie
      drozsza.
      • jasiek-23 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 30.05.06, 16:01
        logan na raty bo NOWY jest .Proste?
    • boason Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 30.05.06, 16:17
      Wziąłbym skode fabie
    • tommek82 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 30.05.06, 17:11
      Hej
      Moze zle sie wyrazilem troszke:
      otoz szukam Hatchback'a. Kombi i sedany odpadaja.
      jak piszecie :" ja bym wolal fabie" to piszcie czemu akurat fabie tak ogolnikowo
      to ja nic nie wiem
      aha i dziekuje jednemu Panu za tekst o nowym Loganie:P
      Wiec mysle o tych furkach:

Renault Clio 1,5 dci np z 2002
      Renault Megane
      Skoda Fabia
      VW Polo

• jerry.s Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 31.05.06, 11:02

mam ten sam problem ... podobna kasa, podobne dylematy ...

w tej chwili biore pod uwage chyba juz tylko clio 1.5dCi (82KM), almere z 2000r
        2.2Di i w ostatecznosci 206 ... ale ostatniego wole uniknac ...

ale jest inny problem ... znalezc auto ...

obejrzalem wszystkie komisy w Gnieznie ostatnio (tam jest najwiecej handlarzy i
        komisow) ... wszystkie male auta i mlode rocznikiem sa bite i naprawiane u nas
        ... nie spotkalem zadnego niebitego ...

do tego najczesciej bez ksiazek serwisowych ...

teraz zukam auta krajowego ... ale ciezko znalezc kogos, kto sprzedaje 3-4
        letnie auto, z dobrym wposazeniem, nie bite ...

wiec zycze powodzenia ... jesli masz na szukanie duzo czasu to zaloz ze 2 m-ce
        Ci to zajmie zanim trafisz dokladnie w to, co chcesz ... a jesli nie masz az
        tyle czasu, to bierz aki, ktory odpowiada stanem techniznym i wyposazeniem oraz
        cena ... dopasowac do tego jeszcze marke bedzie bardzo trudno ...

-------------
        ... za ile srebrników wredny judaszu, potrafisz sprzedać swoich przyjaciół ...
    • 737ng Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 31.05.06, 09:55
      Autko, rodzinka, dieselek...

Kolega metroseksualny taki bardziej jest?

K.
      • tommek82 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 31.05.06, 16:17
        dzieki za podpowiedzi wydaje mi sie ze wezme fabie,
        do kolegi 737ng:

Metroseksualny? nie zrozumialem ????!!!
    • kaczkada Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 31.05.06, 18:59
      Mysle ze lepszym wyborem od Fabi bedzie Punto JTD.
      pozdrawiam.
      • tomas30001 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 31.05.06, 20:45
        kaczkada napisała:
        > Mysle ze lepszym wyborem od Fabi bedzie Punto JTD.
        > pozdrawiam.

włoskie dziadostwo, rozsypujące się zawieszenie? -mysle ze nie bardzo i nie ma
        co tu porównywac do koncernu VW.
        A moze jakaś A3 1,9TDI ?
    • kkkamilw Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 31.05.06, 21:25
      Jeżeli moge coś zasugerować to:

Renaul CLIO niestety nie polecam fajne samochodziki ładne i mało palą poniżej 5
      litrów ropy na 100km i mają naprawde przyzwoite osiągi miałęm okazje jeździć
      clio extrime z tym diselkiem.Niestety fatalnie znoszą polskie drogi.Amortyzatory
      sprężyny itp to częste wymiany.A to się wiąże z kosztami.Kolejny problem to
      taki że te samochodziki strasznie tracą na wartości.Kupisz takiego za 20tyś
      pojeździsz 2 lata i sprzedaż za 10-12 to nie ciekawa perspektywa.

Co do FABIA dobre samochody i jeżdzą na podzespołach VW więc nie ma problemu z
      częściami ale mają wade którą łatwo zauważyć w gazetach STRASZNIE TRACĄ NA
      CIENIE jeżeli miał bym wybierać to wolał bym Octavie 1.9 disel albo z albo tdi
      czy jakoś tak.Opłaty te same a ładniejsze i większe sporo.Dla rodziny bajka.

FIATY powiem że nie jestem ich zwolennikiem więc nie będe się wypowiadał.

PEUGOT 206 śliczny samochodzik na silniczki ludzie z tego co mi wadomo nie
      nażekają ma swoją linię i nie wiele traci na wartości po mimo upływu lat.

Dożucił bym jeszcze propozycję VW GOLF 4 1.9 tdi świetne silniki dobre osiągi
      małe spalanie i do tego nie ma problemów z częściami czy ze sprzedażą takiego
      samochodu.Niestety będzie troche starszy rokiem niż te które ty
      zaproponowałeś.Ale coś za coś.

Co do propozycjie Audi a4 albo a3 świetne samochody ja teraz czekam zamówiłem u
      znajomego a4 1.6 albo 1.8 a najbardziej cieszył bym sie z 1.9tdi ale za nie
      trzaba dopłacić a ja mam na autko ok 15 tyś.Świetne samochody ładne eleganckie
      a silnkiki są bajeczne niestety za takie pieniądze możesz kupić z roku 97-98 ale
      co to jest 8 lat na Audi ?? NIC !!! ALE NIE TYLKO WŁASCICIELE LUBIĄ SWOJE ADUI
      O CZYM MIAŁĘM OKAZJĘ SIĘ PRZEKONAĆ JAK MIAŁEM ADUI 80 NA SZCZĘŚCIE MIELI PECHA
      I NIE UDAŁO IM SIĘ GO ODPALIC.

• uki145 fabia lepsz od punto,dobry zart 31.05.06, 21:35
        Witam! z własnego doswiadczenia i doswiadczen serwisowych punto II to bardzo
        dobry i trwały samochód(znacznie rózni sie pod tym wzgledem od punto I) .
        przewyzsza fabie trwałoscia niektórych podzespołow(silentbloki wahaczy
        przednich i łaczniki stabilizatora w fabi nadaja sie do wymiany juz po 50 tys
        km) punciak spokojnie zrobi na naszych drogach 80-120 tys zł bez ingerencji w
        zawieszenie. silnik JTD (80 i pózniej 85 KM) pali bardzo mało jest bezusterkowy
        i dorównuje fabii 1.9 TDI trwałoscia ,jest przy tym mniej wrazliwy na złe
        paliwo . jedyne co moze przeszlkadzac w kilkuletnim fiacie to mało istotne
        usterki elektryki.czesci do fiata sa bardzo tanie ,czesto nawet tansze niz do
        fbii. fabia bedzie lepiej wykonczona i ale duzo drozsza ,warto wiec brac pod
        uwage punto II JTD bo to auto ,które sprzeciwia sie obiegowej opinii na temt
        awaryjnosci włoskiej marki. Pozdrawiam Lukasz
        • waskes29 Re: fabia lepsz od punto,dobry zart 31.05.06, 22:20
          uki145 napisał:

> Witam! z własnego doswiadczenia i doswiadczen serwisowych punto II to bardzo
          > dobry i trwały samochód(znacznie rózni sie pod tym wzgledem od punto I) .
          > przewyzsza fabie trwałoscia niektórych podzespołow(silentbloki wahaczy
          > przednich i łaczniki stabilizatora w fabi nadaja sie do wymiany juz po 50 tys
          > km) punciak spokojnie zrobi na naszych drogach 80-120 tys zł bez ingerencji w
          > zawieszenie. silnik JTD (80 i pózniej 85 KM) pali bardzo mało jest
          bezusterkowy
          >
          > i dorównuje fabii 1.9 TDI trwałoscia ,jest przy tym mniej wrazliwy na złe
          > paliwo . jedyne co moze przeszlkadzac w kilkuletnim fiacie to mało istotne
          > usterki elektryki.czesci do fiata sa bardzo tanie ,czesto nawet tansze niz do
          > fbii. fabia bedzie lepiej wykonczona i ale duzo drozsza ,warto wiec brac
          pod
          > uwage punto II JTD bo to auto ,które sprzeciwia sie obiegowej opinii na temt
          > awaryjnosci włoskiej marki. Pozdrawiam Lukasz

A w jaki sposob sie sprzeciwia prostestuje?Bo w zadna statystyka nie
          przeczy tej opini a wrecz ja potwierdza i np Skoda wypada lepeij w
          statystykach Dekra i TUV i znacznie lepiej w ADAC .

A dlaczego Fabia nie miala by byc lepsza od punto .
          Prosze wyniki testow porownawczych
          autosukces.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=939
          www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=5086&artikel_seite=6
          www.autobild.de/test/neuwagen/artikel.php?artikel_id=5086&artikel_seite=5
          • uki145 Re: fabia lepsz od punto,dobry zart 01.06.06, 03:00
            Witam! dokładmie tak, protestuje na naszych drogach ;-) stastystyki
            awaryjnosci nijak sie maja do polskiej rzeczywistosci(chociazby dlatego ,ze
            robione na niemieckich drogach nie wykaza niskiej trwałosci zawieszenia
            skody ,a takze nie wykaza wysokiej wrazliwosci pompowtryskiwaczowego 1.9 TDI na
            polskie paliwo ). porównujemy wersje diesla. fabia ma jeszcze do zaoferowania
            jednostke 1.4 TDI ,niezłe osiagi okupione nizsza kultura pracy. pod
            wzgledem osiagów silnik 1.9 TDI przebija 1.9 JTD fiata,natomiast w kosztach
            eksploatacji i trwałosci ida łeb w łeb.iloscia miejsca w srodku punto 5
            drzwiowe góruje nad fabia(bagaznik fiata to prawie 300 l). nie twierdze ,ze
            fiat jest lepszy od skody ,bo ta druga ma wiele niepowtarzalnych atutów(np
            lepsza niz w fiacie pozycja za kierownica ,lepsze fotele).oburzył mnie jednak
            fakt ,ze ktos powyzej ,w sposób nieudowodniony stwierdził wyzszosc techniki
            niemieckiej nad włoska . w tym przypadku jest to mocno przesadzone,punto II
            zasłuzyło sobie na miano pojazdu trwałego i tanego w eksploatacji(co
            szczególnie dotyczy wersji JTD). uzywany diesel fiata jest duzo tanszy niz
            odpowiadajaca mu rocznikowo skoda ,uwazam wiec,ze punciak jest bardzo dobra
            propozycja.Pozdrawiam Łukasz
            • waskes29 Oj Lukasz 01.06.06, 08:54
              uki145 napisał:

> Witam! dokładmie tak, protestuje na naszych drogach ;-) stastystyki
              > awaryjnosci nijak sie maja do polskiej rzeczywistosci(chociazby dlatego ,ze
              > robione na niemieckich drogach nie wykaza niskiej trwałosci zawieszenia
              > skody

Ale wrunki sa rowne dla obu a w nich fiat zajmuje albo ostatnie miejsce
              albo prawie ostatnie -wiec wszystkie usterki ktore ma Fiat w Niemczech
              pojawia sie i w Polsce i nie nie bedzie ich mniej to samop zreszta
              dotyczy Skody z tym ze glownym problemem skody jest zawieszenie a to nie
              jest w tym przypadku jakis drogi i skomplikowany uklad.

,a takze nie wykaza wysokiej wrazliwosci pompowtryskiwaczowego 1.9 TDI na
              >
              > polskie paliwo ). porównujemy wersje diesla.

Ogolnie przyjete jest i to zreszta u nas tes sie potwierdza ze uklad na
              pompowrtyskiwaczach jest mniej wrazliwy na zlej jakosci paliwo niz uklady
              CR a przy tym znacznie tansze w naprawach.
              fabia ma jeszcze do zaoferowania
              > jednostke 1.4 TDI ,niezłe osiagi okupione nizsza kultura pracy. pod
              > wzgledem osiagów silnik 1.9 TDI przebija 1.9 JTD fiata,natomiast w kosztach
              > eksploatacji i trwałosci ida łeb w łeb.

iloscia miejsca w srodku punto 5
              > drzwiowe góruje nad fabia(bagaznik fiata to prawie 300 l).

Pisz dokladniej nie haslami Punto goruje iloscia miejsca w srodu ale
              bagaznika bo w kabinie jest dokladnie odwrotnie.Jesli ktos potrzebuje duzy
              bagaznik wybierze sobie Fabie sedan i kolejny atut Punto tu odpadnie
              prawda?

nie twierdze ,ze
              > fiat jest lepszy od skody

Jak nie twierdzisz?- wlasnie dlatego zabralem glos po przeczytaniu dosc
              jednoznacznego tytulu cyt-"fabia lepsze od punto,dobry zart"
              To czego to jest twierdzenie bo ja juz nie rozumiem?

,bo ta druga ma wiele niepowtarzalnych atutów(np
              > lepsza niz w fiacie pozycja za kierownica ,lepsze fotele).oburzył mnie jednak
              > fakt ,ze ktos powyzej ,w sposób nieudowodniony stwierdził wyzszosc techniki
              > niemieckiej nad włoska . w tym przypadku jest to mocno przesadzone,punto II
              > zasłuzyło sobie na miano pojazdu trwałego i tanego w eksploatacji(co
              > szczególnie dotyczy wersji JTD). uzywany diesel fiata jest duzo tanszy niz
              > odpowiadajaca mu rocznikowo skoda ,

Fakt jest tanszy i to jest rzeczywiscie atut Fiata ,ale tez fiat jest
              bardziej tandetny i mniejszy choc teoretycznie klase wyzej klasyfikowany .
              Byc moze tani tez jest alw z ta trwaloscia w jaki sposob sobie zasluzyl
              masz jakies statystyki?
              Mozna sie posilkowac tym z AS gdzie Punto II sklasyfikowano na 36/50
              miejscu a Fabie 21/50 jesli chodzi o niezwodnosc .
              albo takimi tez przeweaga Skody.
              moto.money.pl/oceny_aut/Fiat_Punto_II_m.html
              moto.money.pl/oceny_aut/Skoda_Fabia_m.html
              uwazam wiec,ze punciak jest bardzo dobra
              > propozycja.Pozdrawiam Łukasz

Masz takie prawo ja tez tak uwazam ale nie najlepsza ,trzeba brac pod uwage
              ze Punto II to tak naprawde mocno zmodyfikowane PuntoI czyli dosc stary
              i awaryjny konstrukkcyjnie model.
              • uki145 Re: Oj Lukasz 01.06.06, 16:18
                Witam! pisze zawsze z wlasnego doswiadczenia i doswiadczenia serwisowego wielu
                warsztatów(nie opieram sie na raportach awaryjnosci ale na eksploatacji aut na
                polskich drogach). pisanie ,ze punto II jest awaryjne ,bo jedynka była awaryjna
                jest troche nie na miejscu. II jest bardzo zmodyfikowanym punto I . poprawiono
                skuteczne wszystkie wady poprzednika: problematyczna tylna belka , niskiej
                trwałosci amortyzatory i przednie wahacze,zlikwidowano problem pekajacych
                obudów alternatorów,nie ma problemów z wyciekami oleju ze skrzynii)wzmocniono
                konstrukcje ,która w tescie zderzeniowym dostała juz 4 gwiazdki, to nowoczesny
                i dojrzały pojazd wyprzedzajacy punto I o epoke. akurat eksploatowałem przez 5
                lat punto 1 (1.2 8v 75 KM) i teraz juz przez 4 lata punto II(1.2 16v 80 KM)) i
                wniosek jest jeden: to 2 swiaty pod wzgledem trwałosci i usterkowosci na
                korzysc drugiego modelu. zgadza sie ,fabia daje poczucie wiekszej solidnosci
                (lepsze spasowanie materiałow i ich troche lepsza jakosc ,lepsza pozycja za
                kierownica i fotele,niestety tu fiat musi sie wiele nauczyc od skody bo
                kierownica w punto regulowana jest tylko w pionie ,a oparcia nie da sie ustawic
                pod katemm prostym) .sa to jednak jedyne przejawy wyzszosci fabii nad fiatem
                (obiektywnie stwierdzone) . oburzył mnie fakt przekreslenia włoskiej techniki
                jako z góry złej ,dlatego napisałem o punto. to tak jakby fabie porównywac ze
                skoda felicja (wiadomo ,ze tutaj równiez przeskok jakosci jest znaczacy i nikt
                nie pokusi sie o takie porównanie) . zawias w fabii da sie faktycznie tanio
                naprawic ,bo sworznie wahaczy sa wymienne (mozna wahacze regenerowac bez
                konca),uciazliwe bedzie jednak koniecznosc czestych wizyt w warsztacie .co do
                silników ,to podałes test nowoczesnego multijeta 1.3 16v(łancuch
                rozrzadu),montowanego w punto III ,jego wrazliwosc na złe paliwo jest wysoka. w
                punto II nie było tego silnika ,był prostrzy konstrukcyjnie ,8 zaworowy 1.9 JTD
                (najpierw 80 KM ,a pod koniec prod. 85 porównywalny z volkswagenowskimi
                silnikiem 1.9 TDI 90 KM ,bez pompowtryskiwaczy) i na jego podstawie stwierdzam
                niska wrazliwosc na złe paliwo.jeszcze raz powtarzam ,w tym porównaniu
                statystyki nie odzwierciedlaja polskiej rzeczywistosci. Pozdrawiam
    • tommek82 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 04.06.06, 16:15
      Witam
      Mozecie mi powiedziec czy sie rozni Fabia TDi od SDi ???
      • uki145 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 04.06.06, 20:48
        Witam! TDI ma turbine. SDI to wolno ssacy diesel bez turbo (kiepska
        dynamika ,ale mała wrazliwosc na zaniedbania eksploatacyjne i wysoka
        trwałosc ). SDI i TDI maja bezposredni wtrysk paliwa. odpowiednikiem Fabii SDI
        w jest punto II 1.9 D (tez wolno ssacy bez turbo ,ale z wtryskiem posrednim)
        Pozdrawiam Łukasz
    • kriss_333 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 04.06.06, 20:57
      Na pewno z tych aut bedzie najlepszy silnik 1,5 dci - Renault, nie mowie, ze
      Clio, tylko polecam silnik , prowadzilem Megane z tym silnikiem, bardzo
      przyjemna jazda, cicho i nic nie pali, przy 90 km/h na autostradzie (tak wolno
      bo remont) komputer pokazywal do 3 litrow!!! szok. Jakbym mial Ci pelecać auto
      to BMW, ale to cie chyba nie interesuje...
      • tommek82 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 05.06.06, 00:15
        kriss silnik wiem ze spoko bo kumpel ma w swoim clio II, ale z tego co czytam i
        slysze to megane jest okropniscie awaryjne
        • kkkamilw Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 05.06.06, 15:49
          Wiem że raczej nie interesują Cię sportowe osiągi czy trzymanie drogi ale
          niestety miałem okazje jeździć Renaul Megan i było źle buja, rzuca
          niebezpieczne na koleinach i zakrętach. I spróbuj zrobić tym "test łosia" :)
          wyada prawie jak pierwsza wersja Mercedesa A ten co kułka mu dorysowywali bo się
          przewracał :D

Co do awaryjności to powiem tyle kobitka która siedzi obok mnie w biurze ma
          Megan 1.6 czy 1.4 nie wiem płacze co 2 dzień że coś stuka puka coś pękło
          itd.Może przypadek i zły kierowca może nie.Nie wim. WIem za to że jej mąż
          jeździ Polonezem i nie nażek :) może poldka podobno w którymś roku miały super
          silniki dissla od jakiejś marki pożyczone ale nie pamiętam od czego. Blachy
          odpadały a samochody jechały dalej :)
        • kriss_333 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 05.06.06, 16:20
          Tomek ja ci nie polecam ani Megane anie Clio, tylko napisalem ze z tego co
          piszesz wg mnie najlepszy silnik ma Renanault. Polecac to ci moge BMW...
    • sztylet69 Re: prosze o pomoc w kupnie dieselka ????!!!! 05.06.06, 20:09
      "kriss silnik wiem ze spoko bo kumpel ma w swoim clio II, ale z tego co czytam i
      slysze to megane jest okropniscie awaryjne"

Pewnie w osiedlowym maglu to slyszysz... Mam dwie Megi II w rodzinie. Ja jezdze
      1.9 DCI, 3 lata, ok. 70 tys km zrobionych i poki co wymienialem tylko zarowki bo
      sie przepalily (po 2 latach; jedna padla tydzien po drugiej!).
      Druga MII ma ciotka, 1.5 DCI-to samo, zadnych przygod jak dotad.
      Moze dlatego,ze obie kupione z Zachodu (1.5-uzywka odsprzedana przez salon
      Reanult; moja ze szkoly nauki jazdy).
      Silnik 1.5, ten sam co w Clio jest ekstra. Na trasie troche mu brakuje do mojego
      1.9, ale jak go ujezdzalem, to nawet po ostrym szybkim gazowaniu (trasa 240km)
      ciezko wypalic wiecej niz 4.4 ON na 100 km. Z zalaczona klima oczywiscie.
      Uwazam, ze bylbys zadowolony z tego Clio.
      • matt35 Fabia 1,9 tdi, kombi 07.06.06, 02:15
        Nie zamierzam polemizować z żadnym z powyższych zdań, każdy ma swoje
        przekonania i doświadczenia, którymi się kieruje polecając lub ganiąc jakieś
        autko.

Napiszę o moich doświadczeniach z Fabią 1,9 tdi kombi, rocznik 2002.
        W ciągu ostatniego - nieco więcej niż - roku zrobilem tym autem ok. 65 tys. km
        (aktualny przebieg - niecale 120 tys.).

Osobiste gusty i preferencje - Fabia mi się nie podobala, hatchback
        bardzo "nie", kombi - pi x drzwi byla do zaakceptowania - to bylo takie "auto
        gorszej sorty" (szczególnie chodzi mi o stylistykę). Ale auto jest slużbowe, a
        jak wiadomo - slużbowemu pod maskę się nie zagląda (za mocno).

Uwaga 1: jeżdżę calkiem sporo po autostradach (50-65% przebiegu z ostatniego
        roku, reszta to polskie drogi i duże miasto), więc na temat trwalości
        zawieszenia przy eksploatacji ekstremalnej ("tylko najgorsze polskie
        nawierzchnie") wypowiadal się nie będę. Ale: w tym egzemplarzu i przy takiej
        strukturze przebiegu - do tej pory nie bylo żadnych istotnych napraw w tym
        ukladzie (auto regularnie serwisowane w Niemczech).

Uwaga 2: silnik - 1,9 tdi. Przeprosilem się z Fabią.

Ten silnik nie ma - jako to ktoś wyżej napisal - 90 KM, tylko 100, a
        przypomnijmy, że masa wlasna to 1345 kg, a dop. masa calk. (wg dow. rej.) 1695
        kg, więc auto jest naprawdę lekkie.

Maksymalna prędk. wg dow. rej. to 187 km/h. Powiem tak - mialem okazję pogonić
        calkiem skutecznie niejedną malą (oczywiście nie najnowszą i najsilniejszą)
        bmkę, której kierowcy z poważnym zdziwieniem przy 200 km/h (wg licznika)
        odnotowywali fakt, że ktoś (jakaś śmieszna Fabia :) siedzi im na ogonie i
        jeszcze chcialby wyprzedzić :)
        Nieraz mialem już z tego powodu niezly ubaw i moją absolutnie nierozsądną,
        szownistycznie męską malą satysfakcję :)

Maks, który z tego samochodu wyciągnąlem (sprzyjające warunki - zerowe
        nachylenie, lekki wiatr z boku lub prawie brak wiatru to 215/220 kmh, przy
        lekkim spadku - "z górki", heh :) - zamknalem licznik, wskazówka nie szla już
        dalej, bo nie miala dokąd - "licznikowo" moglo być 230, podzialka licznika
        kończy się na 220).

To tyle dziecięcych przyjemności, ale przecież je lubimy, prawda?

Spalanie.
        Autko z tym silnikiem zachowuje się bardzo "potulnie" - jak będziesz operowal
        nogą - tak będzie palilo - na trasie przy w miarę dynamicznej jeździe z
        prędkościami do 150 kmh wg komputera pali ok. 6,2-7,0 litra (zależnie
        od "dynamiki").

Autostrada i prędkości pow. 170 kmh - od 9,5 (170kmh) do 11,5-12,0 l (200-
        215kmh).
        Ale już np. przy spokojnej jeździe 120-140 kmh i unikaniu gwaltownych
        przyspieszeń zużycie na trasie potrafi się mieścić w 4,5-5,5 l.

Spalanie w mieście - bardzo zależne od stylu jazdy - ok. 7,5-8,5 l

Jak na auto tej klasy (ale i nie tylko -stąd zdziwienie wielu kierowców
        samochodów lepszych marek, ale np. ze slabymi wersjami silnikowymi) - doskonale
        przyspieszenie.

Nawet przy 5 doroslych osobach przeciętnych rozmiarów/wagi silnik zachowuje się
        nadal przyjemnie żwawo.

Ogólnie dalem się temu samochodowi przekonać, przynajmniej w tej
        kategorii "wagowej", więc trudno byloby mi pisać o jakichś zasadniczych wadach.

Napewno faktem jest, że to, co stanowi jego glówną zaletę - mala masa - stanowi
        jednocześnie istotną wadę przy jeździe w większymi prędkościami - auto
        jest "nerwowe" i trzeba je prowadzić pewną ręką szczególnie przy wietrznej
        pogodzie.
        Gwoli ścislości należy też dodać, że oczywiście można ze "skodzinki" wycisnąć
        takie prędkości, ale nie jest to (oryginalnie) zawieszenie, ani w ogóle auto
        przeznaczone do >podróżowania< z takimi prędkościami na dlugich trasach: od 180
        kmh w górę zawieszenie jest zbyt miękkie, a poziom halasu zbyt męczący.

Mimo to - subiektywnie - polecam.
        Pozdrawiam
        • matt35 Re: Fabia 1,9 tdi, kombi 07.06.06, 15:58
          > Spalanie w mieście - bardzo zależne od stylu jazdy - ok. 7,5-8,5 l

Dodam tylko, że mowa raczej o spalaniu w mieście zimą/ lato z klimą.
          Zazwyczaj można się zmieścić w okolicach 7,5 l.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka